Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

11

13. MAREC  2001 4,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 h0111f.jpg (15358 bytes)

Ministerka financii a poslanci NR SR

na pracovnej navsteve Breznianskeho okresu

Prijatim na pode okresneho uradu zacala v piatok 9. marca pracovna navsteva ministerky financii Brigidy Schmognerovej v Breznianskom okrese. S prednostom okresneho uradu Ing. Jaroslavom Demianom, s vedenim a s clenmi rady pre rozvoj regionu hovorili o sucasnej zlozitej situacii okresu. Jeho predstavitelia ministerku poziadali o podporu peticie za preradenie okresu Brezno medzi ohrozene okresy, o podporu urychlenia legislativnych procesov v oblasti cestovneho ruchu, v regionalnom rozvoji i vo vytvarani priemyselnych parkov.Do podvecernych hodin, kedy sa stretla s primatorom Brezna Ing. Vladimirom Faskom a s obcanmi mesta, absolvovala navstevu danoveho uradu, pobudla este v Zavadke nad Hronom s predstavitelmi Slovensko-americkeho investicneho fondu, v Polomke v Novej horehronskej i s predstavitelmi samosprav.
Spolu s B. Schmognerovou pricestovali aj poslanci NR SR Vladimir Manka a Lubomir Dzurak, na ktorrych taktiez cakal bohaty program vratane stretnuti s obcanmi. V sobotu sa zucastnili na republikovom zasadnuti SDL v Osrbli.

 

h0111e.jpg (20131 bytes)

Milka Ski Show v Myte pod Dumbierom

Po tom, co sa minulorocne podujatia Holiday on Ski Show tesili velkej oblube lyziarov a snoubordistov, rozhodla sa spolocnost Sitour, s. r. o., pokracovat v nich aj tuto zimnu sezonu.
Aj napriek nie velmi vyhovujucemu pocasiu posledne zo serie podujati Milka Ski Show v sobotu 10. marca v Myte pod Dumbierom navstivilo velmi vela navstevnikov. Trat samomeriacich pretekov v Ski centre pripravili ako na skutocnu profesionalnu sutaz v obrovskom slalome. Svoje sily si zmeralo vyse tristo sutaziacich, pricom na kazdeho, kto uspesne dorazil do ciela, cakalo male obcerstvenie a listok do tomboly v sutazi o najlepsi cas, o najsutazivejsieho jedinca, o najsutazivejsiu rodinu a partiu. Okrem toho mnozstvo navstevnikov sa ,,pobilo" so svojimi kamaratmi v blaznivej atrakcii bungee running. Pretoze generalnym reklamnym partnerom bola cokolada Milka, nesmeli samozrejme chybat sutaze pre deti. Velku zabavu zazili sutaziaci, ale aj divaci pri sutazi, ktora spocivala v zjazde na Milka tanieroch. Velkym spestrenim podujatia bola prezentacia automobilov Skoda, ktoru umoznil autosalon Roska. Organizatori sa o zabavu postarali aj vystupenim akrobatickeho cyklotrialistu Tomasa Langermanna, ktory divakov udivoval skakanim na bicykli po ratraku a cez ludi leziacich na zemi.
Po odovzdani tombolovych cien sa zabava na svahu ani nahodou neskoncila. Az do 16. hodiny vyhravala hudba a ludia, ktori sa na svahu zabavali cely den, pokracovali dalej. Okrem pocitov z vynikajucej lyzovacky si odniesli kopec zazitkov zo sportovo-zabavneho podujatia, poniektori zaujimave ceny a plny zaludok dobrej cokolady.

 

Primator Brezna a starostovia horehronskych obci

na snemovani v Brezne

Sprava o cinnosti, rozpocet, clenske prispevky, priprava na 11. snem ZMOS, zakon o slobodnom pristupe k informaciam, verejnoprospesne prace, stav nezamestnanosti, transformacia vodarni a kanalizacii, uplatnovanie fondov PHARE, SAPARD, ISPA, fondu zivotneho prostredia, rozvoj a obnova vidieka - tieto body obsahovala pozvanka na snem starostov obci a primatorov miest Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, ktory bol v pondelok 5. marca v hoteli Dumbier a tesil sa aj zaujmu hosti.

Celorocnu siet cinnosti zhrnul v sprave predseda zdruzenia Ing. Vladimir Fasko. Miera podielovych dani v porovnani s inflaciou jednoznacne ukazuje, ze obce musia byt radikalne zadlzene. Schodok treba niecim nahradit a obce ho nahradzuju uverom, predajom majetku alebo upravou dani z nehnutelnosti a poplatkov, s cim vsak nie su spokojni obyvatelia. Toto regionalne zdruzenie bolo jednym z mala, ktore navrhovalo tri kraje a osem alebo dvanast velkych uzemnych celkov. Prehlasovali ich ostatne zdruzenia, a tak podla najnovsich informacii ma byt dvanast krajov a dvanast velkych uzemnych celkov. Dohodli sa, ze v ramci Breznianskeho okresu by mali byt tri, maximalne styri uradovne: Brezno zhruba pre 34 000 obyvatelov, Polomka pre 16 000 obyvatelov a Podbrezova asi pre 14 000 obyvatelov, v Ciernom Balogu by bolo zhruba 5 500 obyvatelov, kde by patrili Lom nad Rimavicou, Sihla a Drabsko. Nakoniec rozhodnu obcania, do ktorej spadovej oblasti chcu patrit. Temou sucasnosti sa stava transformacia vodarni a kanalizacii a obecne zastupitelstva sa vyjadria, ci vstupia do vznikajucej akciovej spolocnosti s majetkom, ktory bude rozpocitany na jedneho obcana. Podla pokynov ministerstva podohospodarstva mozu obce svoj majetok vlozit do akciovej spolocnosti, ale az po jej vzniku. Regionalne operacne plany, ktore vypracoval krajsky urad, Horehronie hlavne v dopravnej infrastrukture viac-menej "vygumovali". Preto podnikaju opatrenia na zaradenie do ohrozenych okresov, jednym z nich je aj peticia, ktoru na sneme uzavreli a odoslali prislusnym organom. Velku nespokojnost vyjadrili so sietou integrovanych rozvojovych agentur. Z projektov, ktore vypracovala Prva rozvojova vidiecka agentura (vznikla v roku 1995 so sidlom v Brezne), zatial nebol prijaty ani jeden. Dalsim bolavym miestom v ramci regionu je detasovane pracovisko materialovotechnologickej fakulty v Brezne, kde studuju ziaci prakticky z celeho Slovenska, avsak najvacsia tarcha lezi na meste a obciach. Hovorili aj o nezamestnanosti, ktora v okrese dosahuje 24 percent, aj o verejnoprospesnych pracach. Vlani bolo vytvorenych okolo 70 000 pracovnych miest a na pat a pol mesiaca boli vyclenene 3 miliardy korun. V tomto roku je to 1,5 miliardy pre 20 000 pracovnych miest s vyssou pridanou hodnotou a asi 10 000 ostatnych. Obce maju pravo pokracovat vo vyuzivani verejnoprospesnych prac tych, ktori koncili v roku 2000. Prostrednictvom ZMOS podali navrh na ministerstvo spravodlivosti o vymahani pohladavok na dani z nehnutelnosti a miestnych poplatkov aj navrh na to, aby obce nemohli byt exekuovane, resp. aby dane, ktore dostavaju obce nemohli byt predmetom exekucie. Rozoberali moznost spoluzapojenia do separacie domoveho odpadu, cim by lepsie vyuzivali dopravne prostriedky. Dotkli sa smernice ministerstva zdravotnictva o pouzivani sanitiek a mnohych inych aktualnych problemov, ktore zakotvili do zaverecneho uznesenia.
Niektori z ucastnikov tohto snemovania sa stretnu na 11. celoslovenskom sneme ZMOS v dnoch 3. a 4. aprila v bratislavskej Inchebe.


Sviatky jari

Horehronske muzeum v spolupraci s Miestnym odborom Ziveny v Brezne pripravuju velkonocnu vystavu kraslic, ozdob a darcekovych predmetov Sviatky jari spojenu s predajom. Vystava potrva od 2. do 11. aprila.
Ak chcete svoje prace na tejto vystave ponuknut, mozete ich prinasat od 26. do 30. marca do budovy muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika 13.
Verime, ze aj tohtorocna vystava sprijemni jarne dni a obohati nas o velkonocne ludovoumelecke vyrobky nasich pravidelnych, ale aj novych dodavatelov.
Radi privitame vsetkych.

H. Peterajova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT