13. MAREC 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Breznania postupuju

V dnoch 9. a 10. marca bola sala osvetoveho strediska v Tajove dejiskom nesutaznej regionalnej divadelnej prehliadky ochotnickych suborov okresov Banska Bystrica a Brezno. Na tohtorocnych Tajovskeho divadelnych dnoch sa zucastnilo asi stopatdesiat divadelnikov, medzi ktorymi okres Brezno reprezentovali Divadelny subor Jana Chalupku z Brezna s hrou Trma vrma a ochotnici z Nemeckej sa predstavili hrou Akim. Porota v zlozeni Mikulas Feher, dramaturg zvolenskeho divadla, Edo Stanovsky, reziser z Detvy a Juraj Kovac, herec a reziser z Banskej Bystrice mala nelahku ulohu, pretoze uroven bola mimoriadne dobra a hovorilo sa o ozajstnej sceniskej zatve. A tak na krajsku prehliadku, ktora bude v Revucej 19. - 21. aprila, postupuju breznianski divadelnici, DS MKS zo Slovenskej Lupce a DS Andreja Sladkovica z B. Bystrice.

V Polomke o ulohach civilnej ochrany

Starosta Polomky Frantisek Durcenka zvolal v utorok 6. marca pracovne stretnutie, cielom ktoreho bolo zvysovanie akcieschopnosti a pripravenosti zainteresovanych subjektov podielajucich sa na plneni uloh CO. Okrem clenov stabu CO, predsedov jednotlivych komisii a velitelov odbornych jednotiek CO sa na nom zucastnil aj zastupca odboru CO obyvatelstva Okresneho uradu v Brezne. Z analyzy uzemia vyplyva, ze obec moze byt ohrozena poziarmi, povodnami, snehovymi kalamitami, veternymi smrstami, krupobitim a pod. A preto pozornost venovali ustanoveniam zakona a vyhlaskam zameranym na vykonavanie zachrannych, lokalizacnych a likvidacnych prac, na varovanie obyvatelstva a pokyny tykajuce sa ukrytia.

Slintacka a krivacka

Okresna protinakazova komisia v okrese Brezno na svojom zasadnuti vo stvrtok 8. marca schvalila opatrenia Regionalnej veterinarnej spravy v Banskej Bystrici na zabranenie zavlecenia slintacky a krivacky na uzemie okresu Brezno. V suvislosti s tym OPK ziada obyvatelov - chovatelov (bez rozdielu velkosti chovu), aby v sulade s jej uznesenim: nenakupovali zvierata do svojich chovov bez veterinarneho osvedcenia, nepremiestnovali, neprevazali zvierata, od prepravcu bude PZ vyzadovat suhlas prislusnej RVS, aby v chovoch dodrziavali prisny hygienicky rezim, doplnili si zasobu dezinfekcnych prostriedkov, zamedzili pristup do svojich chovov nepovolanym osobam, OPK vydala prisny zakaz vstupu do chovov tam nezamestnanym osobam, kazde ochorenie a uhyn zvierat treba ihned nahlasit veterinarnej sluzbe. Venujte tymto prikazom nalezitu pozornost. Ich nedodrzanie moze mat pre chovatelov trestno-pravne dosledky! OPK sucasne informuje, ze v case od 17. marca do 14. aprila prebieha aj na uzemi okresu Brezno letecka oralna vakcinacia lisok proti besnote. OPK urcila za svojho hovorcu MVDr. Vasila Cernaka, pracovnika RVS, ktory vam v pripade potreby poda blizsie informacie.

 

Breznianski zboristi hodnotili

"Spevacko-zborova cinnost ako nekomercny zaner ma v sucasnosti mimoriadne narocne podmienky na pracu takmer v kazdom meste ci regione Slovenska. Je minimalne dotovany, resp. v rebricku hodnot sa nachadza niekde na konci. Tazko sa predava na trhu umenia. Ma vsak maximalne duchovne dopady (dusevne obohatenie umenim, relaxacia, oddych, efektivne vyuzivanie volneho casu) ako aj vychovne aspekty (kolektivne spolunazivanie), a to nielen u mladych ludi, ktori uzitocne travia cas v kolektive s uslachtilym poslanim, co ma pre ich buduci zivot pozitivny dopad ako pohyb v pohostinskych zariadeniach ci holdovanie drogovym produktom a inym zdraviu skodlivym pochutinam."
Uvodne riadky su citovane zo spravy o cinnosti Spevackeho zboru mesta Brezna, ktoru na vyrocnej clenskej schodzi tohto kolektivu v pondelok 5. marca v mestskom dome kultury predniesol umelecky veduci a dirigent zboru Doc. Dr. Milan Pazurik, CSc., (umelecky vedie brezniansky zbor uz sedemnasty rok).
Spevacky zbor mesta Brezna realizoval v roku 2000 dovedna patnast vystupeni, z toho styri v zahranici. Medzi najvyznamnejsie patrili vystupenia na beneficnom koncerte na pomoc Ciernohronskej zeleznicke, kde okrem breznianskeho spevokolu ucinkovali i zbory z Polska a Ceskej republiky, ucast zboru na XIII. Vranovskych zborovych slavnostiach s medzinarodnou ucastou, kde sa poprvykrat predstavila aj novovzniknuta komorna zlozka SZMB. V auguste zbor absolvoval zajazd do Zvazovej republiky Juhoslavie, kde sa s velkym ohlasom zucastnil na najvacsom podujati juhoslovanskych Slovakov - na Slovenskych narodnych slavnostiach v Bacskom Petrovci, ktore pravidelne organizuje Matica slovenska v Juhoslavii. Zbor vystupoval na galaprograme v ramci Francuzskych dni v Brezne, na oslavach posvatenia obecneho erbu v Predajnej, na oslavach ku Dnu matiek v Jaseni, na novorocnych a vianocnych koncertoch atd.
V schvalenom ramcovom plane cinnosti zboru na rok 2001 su napr. zajazdy do Topolcian, Spolkovej republiky Nemecko (Münster), ucast na XXIII. festivale zboroveho spevu V. F. Bystreho v B. Bystrici, ucinkovanie na V. horehronskych slavnostiach zboroveho spevu, na slavnostnom otvoreni Svetoveho pohara v biatlone, na Breznianskom kulturnom lete, organizacne zabezpecenie pobytu francuzskeho zboru z Meudonu v Brezne a dalsie. Okrem toho zbor vypracoval plan zahranicnych zajazdov do roku 2005. Riaditel mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslav Surina podakoval clenom zboru a vyjadril sa k problematike financneho zabezpecenia jeho cinnosti, co bolo tiez nosnou temou rozpravy.
V programe vyrocnej clenskej schodze boli i volby do noveho 11-clenneho vyboru zboru. Za predsedu vyboru SZMB na dvojrocne volebne obdobie bola s najvacsim poctom hlasov v tajnom hlasovani zvolena Mgr. Lubomira Kössegiova, doterajsia podpredsednicka vyboru.
"Kazda nova aktivita vyplyvajuca z pozvania SZMB je vitana, kazdy sponzorsky dar este viac a kazdy grant ci prispevok moze blahodarne prispiet k optimizmu danej doby, aby sa v Brezne neprestalo spievat" - zaznelo na zaver vyrocnej spravy.

Daniel Rakyta,
organizacny veduci

Opytali sme sa za vas
riaditela Mestskeho kulturneho strediska v Brezne a predsedu organizacneho vyboru 34. rocnika Chalupkovo Brezno Mgr. Jaroslava Surinu:

o Ako dalej s M klubom?

- Priestory byvaleho M klubu v budove mestskeho domu kultury na Svermovej ulici mestske kulturne stredisko prenajalo spolocnosti Sadeko, ktora je najomcom restauracie a kinoespressa v uvedenom objekte. Z poziadavky rozsiahlych rekonstrukcnych prac v M klube a zaujmu prenajimatela a najomcu sprevadzkovat priestory na vysokej urovni vyplynula nutnost financnej i casovej narocnosti. Potesitelny je fakt, ze priestor je v konecnom stadiu interierovych uprav a verejnosti by mal byt spristupneny koncom marca, resp. zaciatkom aprila. O tejto skutocnosti s upresnenym datumom otvorenia byvaleho M klubu vas radi budeme informovat na strankach regionalnych novin Horehronie.

o Ako prebiehaju pripravy na Chalupkovo Brezno?

- Vo stvrtok 8. marca sa na Mestskom urade v Brezne stretol na svojom prvom zasadnuti organizacny vybor 34. rocnika tejto celoslovenskej sutaze zaujmovej umeleckej tvorivosti ucitelov. Organizacny vybor konstatoval prinos spojenia sutaze Chalupkovo Brezno a Dni mesta Brezna do jedneho terminu. Ukazalo sa, ze obe tieto vyznamne podujatia sa vhodne doplnaju a pritahuju zaujem miestneho i celoslovenskeho obyvatelstva. Tridsiaty stvrty rocnik je naplanovany na 12. - 14. oktobra, propozicie i kompletny program schvali organizacny vybor na buducom aprilovom zasadnuti. Zatial mozno prezradit, ze hlavnym motivom podujatia bude 210. vyrocie narodenia a 130. vyrocie umrtia Jana Chalupku.

 

Policia1.jpg (9101 bytes)

Napadol uradnicku

Pravdepodobne "nespokojna stranka" vycinala desat minut pred deviatou 21. februara v technickych sluzbach. Slovne a fyzicky tu totiz M. F. z Brezna napadol pracovnicku, a tak neostavalo nic ine, len obratit sa na mestsku policiu. Pripad je v stadiu objasnovania.

Popijali vonku

O desiatej predpoludnim 21. februara hliadka spozorovala pred piemyslovou skolou skupinku styroch obcanov, ktori si tu veselo popijali. Tym, ze tak robili na verejnom priestranstve, porusili vseobecne zavazne nariadenie a D. F., K. F., N. P. a H. P. z Brezna neminula blokova pokuta.

Okradli ju chlapciska

J. Z. z Brezna o tristvrte na jedenast vecer 23. februara zastavila hliadku a oznamila, ze ju na Nalepkovej ulici okradli dvaja neznami chlapci. Zobrali jej kabelku, v ktorej mala doklady. Kradez mala svoju dohru na Policajnom zbore.

Opat odpadky z kontajnerov

Dve zeny - V. P. a V. P. z Brezna - aj s ich detmi pristihli 3. marca pri vyberani odpadkov z kontajnera na sidlisku Mazornikovo. Kedze sa to nesmie, caka na ne blokova pokuta.

Muz v priekope

Dvadsat minut po desiatej predpoludnim 3. marca prevzali oznam, ze v priekope pri rolnickom druzstve lezi neznamy zraneny muz. Na miesto dorazila aj sanitka RZP, ktora B. M. z Brezna odviezla do nemocnice. Udajne ho niekto zbil a vyhodil z auta, preto sa vysetrovania ujal Policajny zbor.

Dlho sa netesil

V objekte pily v Zadnych Halnoch 6. marca vecer sarapatil R. G., ktory si tu vyhliadol plech. Zo svojho lupu sa vsak dlho netesil, pretoze ho na mieste cinu tesne po pol desiatej objavila hliadka. Svoj skutok bude musiet vysvetlit, pretoze je v stadiu objasnovania.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT