Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

19

9. MAJ  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Turisti na Dumbieri

V piaty majovy den breznianski turisti usporiadali 31. rocnik vystupu na Dumbier. Vsetkych stostyridsat dobreh0119ch.jpg (11447 bytes) vystrojenych a trenovanych ucastnikov bolo pripravenych celit premenlivemu pocasiu. Prijemna atmosfera vladla aj cez pietny akt pri pamatniku SNP pod Dumbierom, na ktorom sa zucastnil clen stabu II. brigady (Zingorovej) - Stefanik Jan Alex Sitar (narodeny 9. aprila 1924) a predseda OV SZPB Jan Zemko. Obaja ucastnici odboja sa prihovorili k pritomnym, okrem svojich spomienok na oslobodenie republiky A. Sitar pripomenul aj vyrocie umrtia velikana slovenskeho naroda M. R. Stefanika, ktoreho meno nesie aj Chata pod Dumbierom.
Najmladsimi ucastnikmi boli surodenci Millerovci, patrocny Dominik a sestrocna Deniska, ktori na zaver pietnej spomienky polozili k pamatniku kyticku kvetov.
V sobotu 12. maja je na programe trasa Biele vody - pramen Ipla (blizsie informacie poskytne Eva Benackova na c. t. 6116213.

Nezabudame ...,

h0119i.jpg (18679 bytes)Stvrteho maja sme si pripomenuli 82. vyrocie tragickej smrti jednej z najvyznamnejsich osobnosti slovenskych dejin - gen. Milana Rastislava Stefanika. Bol to clovek s myslou vedenou prisnou logikou, jasnou uvahou, vlastne jeho dusa bola matematicky presna. Sam sa vyslovil, ze na zaklade tychto vlastnosti prezil krasny zivot a vecnost prezival v sekundach.
Aj Brezno sa pysi sochou M. R. Stefanika, aj ona mala svoju zvlastnu zivotnu cestu. Vela ludi sa pri nej pristavi, polozi kyticku na mrazivu zulu. Nie nezabudaju. Potvrdzuju to kyticky kvetov. Polozili ich tam ludia, ktori k M. R. Stefanikovi prejavuju uctu, vazia si ho. Uctu k M. R. Stefanikovi prejavil aj Martin Razus v basni Smutocny odkaz do Pariza versami. Dnes je doma, doma, ved odletel, kam dusa tuzila, vsak - hajh! nie v naruc matky ani rodu, lez v stlpe dymu Smrti v ramena by sotva prisiel - mal sa ku odchodu ...
Medzi tych, ktori nezabudaju, patria aj breznianski maticiari, ktori vo stvrtok 4. maja pripravili pri pomniku M. R. Stefanika malu pietnu spomienku, kde programom prispela Zakladna skola Karola Raposa.

Vikend plny folkloru

Vikendom plnym folkloru by sme mohli nazvat uplynulu sobotu a nedelu. Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici totiz s obecnym uradom v Polomke v sobotu 5. maja v tamojsom kulturnom dome usporiadalo okresnu sutaznu prehliadku detskych folklornych suborov a na druhy den v spolupraci s Domom kultury SKC v Banskej Bystrici v komornom divadle sutaznu prehliadku choreografii folklornych suborov okresov Brezno a Banska Bystrica a krajsku prehliadku solistov a tanecnikov v ludovom tanci. A tak ti, ktori dali pred pobytom na slniecku prednost tymto folklornym festivalom, urcite neolutovali.

V sobotu sutazili mali folkloristi na Detskom folklornom festivale - okresnej prehliadke choreografii detskych folklornych suborov. Porote predsedal choreograf folklorneho suboru Urpin Jan Husarik a clenmi boli hudobnicka, veduca Mostaru Stela Ihringova, etnografka, choreografka Maticiarika Zuzana Drugova a tanecna pedagogicka, choreografka Maticiarika Erika Mesikova. Na zaklade vysledkov hodnotenia prezentacie na sutaznej prehliadke odporucili na krajsku prehliadku subor Tegartcok (starsia zlozka) s choreografiou Ondreju, Ondreju (na hornej snimke Ferdinanda Hrablaya).
O vysledkoch sutaznej prehliadky solistov tanecnikov v ludovom tanci Do tanca a do skoku a Festivalu folklornych suborov - sutaznej prehliadky tvorivych choreografii folkornych suborov rozhodovala porota: predseda absolvent VSMU , choreograf Mariny Jan Jamriska a clenovia veduci Katedry hudobnej vychoby UMB Igor Gaspar a absolvent VSMU Marian Cupka. Spomedzi solistov tanecnikov na celostatnu sutaz Saffova ostroha, ktora bude posledny majovy vikend v D. Klcove, odporucili: Stanislavu Pabocekovu a Kristiana Takaca z FS Krtisan, Stanislava Svantnera, Pavla Tazkeho, Mateja Medveda z FS Mostar, Pavla Gaza z FS Podpolanec, Zdenku Lunterovu a Tanu Knizkovu, Annu Bartosovu a Jana Klimenta z DFSK Dobrona. Z Festivalu folklornych suborov - sutaznej prehliadky tvorivych choreografii na krajsku prehliadku odporucila FS Bystrina (Tance z dvoch dedin, choreograf Jan Pivoluska), FS Mladost (Telgart, Miroslav Sitar, Tana Knizkova), FS Detva (Cia je to svadba, Emilia Seekeresova).
Brezniansky okres reprezentovali: Mostar z Brezna (choreografia velkej formy, sutaz solovych tanecnikov), kralova hola z Pohorelej (komorna choreografia, choreografia velkej formy), Bukovinka z Bravacova (choreografia velkej formy), Telgart z Telgartu (sutaz solovych tanecnikov).

h0119l.jpg (16291 bytes) h0119j.jpg (14098 bytes) h0119k.jpg (14911 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT