9. MAJ 2000 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Maly bio-vychovavatel

Liecive byliny

Prvosienka jarna (Primula veris)
Vyskytuje sa v prirode na suchsich stanovistiach, lukach vyssich poloh, pasienkach a vo svetlych lesoch, najma na vapencoch. V okoli Brezna je hojne rozsirena na Vagnari, Taloch a inde. Je to trvaca bylina s vysokou bezlistou stonkou, s prizemnou ruzicou vajcovitych podlhovastych listov, s nepravidelnou zvlnenou, jednoduchou a nedelenou vrubkovanou cepelou. Stvol je zakonceny okolikom kvetov v pazuche slamovo-zlteho zakrovu. Kvety tvoria zltkovo-zlte, rurkovite nafuknute kalichy so zvonkovito rozlozenymi lupenmi.
Zbierame podzemne casti s korenmi, vykopavame v marci alebo v oktobri, kvitnuce kvety zbierame v aprili. Obsahuju triterpenove saponiny, v podzemku 5-10 percent, v kvetoch najma v kalichu 2 percenta. Pritomne su glykozidy, flavonidy, silica, vitamin C a kyselina kremicita. Droga ma predovsetkym odhlienovaci a slabsi diureticky ucinok. Davkuje sa 5 g drogy na salku vody (z kvetu) a 0,2 g drogy na salku (z korena). Vo vyssich davkach je jedovata. Kvet je zlozkou vyrabanej cajoviny Species pektorales Planta. Z korena sa pripravuje Tinktura primulae, Solutan, Tussilen, Pleumolysin past. V homeopatii sa pripravuju z kvitnucich rastlin tzv. urtinktura a esencia (D/2), ktore sa uzivaju pri ochoreniach obliciek, v neuralgii a pri zavratoch.
Podzemok a kvet susime pozorne a rychlo pri teplote 35°C. Uschovavame opatrne, najma kvety, ktore si maju zachovat zltu az zeleno-zltu farbu. Zamena s prvosienkou vyssou (primula elatior) je pripustna, zlozenie latok je podobne, z terapeutickeho hladiska je vhodnejsia prvosienka jarna.

(mr)

Kanada meni svoj imigracny zakon

Kanada - ako je zname - je jeden z mala statov na svete, ktory prijima zaujemcov o pristahovalectvo. Svoj zaujem o kvalifikovanych ludi z celeho sveta zdovodnuje potrebami svojej ekonomiky, ako aj snahou zvratit demograficky vyvoj. V tomto roku je Kanada pripravena prijat priblizne 230 000 pristahovalcov a pre najblizsie roky si vlada stanovila ciel medzirocne tento pocet zvysovat o desat percent. Nie je tajomstvom, ze v uplynulych dvoch rokoch sa stanovene kvoty nepodarilo naplnit, takze sance pre potencialnych zaujemcov, ktori splnaju elementarne imigracne predpoklady, su znacne vysoke.

Otvorit dvere dokoran - ale zavriet zadne vratka. To je motto noveho navrhu kanadskeho imigracneho zakona, ktory by mal vstupit do platnosti koncom leta. Zakon, ktoreho cielom je zjednodusit administrativny proces nadvazujuci na pristahovalecke zakony. Ministerka pre imigracne zalezitosti Elinor Caplanova si slubuje od noveho zakona, ze spristupni Kanadu vysoko kvalifikovanym odbornikom a znepristupni ju neziaducim kriminalnym zivlom. Pasovanie ludi sa v poslednych rokoch stalo bolavym problemom kanadskej vlady a jej nepruzna administrativa nie je schopna problem efektivne riesit.
Medzi novymi prvkami navrhovaneho zakona je zvysenie vekovej hranice deti, ktore su povazovane za zavisle od svojich rodicov, z 19 na 22 rokov, akceptovanie partnerskych vztahov rovnakeho pohlavia pre ucely imigracie, vytvorenie novej kategorie pre tzv. inland ziadosti o pobyt, ktora umozni manzelom kanadskych obcanov, studentom a zahranicnym pracovnikom v Kanade poziadat o trvaly pobyt priamo v Kanade, zrusenie zastaraleho zoznamu povolani, ktore boli doposial prijatelne pre imigracne urady. Aj nadalej vsak bude kladeny doraz na znalost aspon jedneho oficialneho jazyka, vzdelanie, odbornu prax a dostatocne "startovacie" financne prostriedky.
Novy zakon navrhuje prisnejsie postihy pre tych, ktori ho porusia. Uplne novym prvkom zakona je klauzula o postihu tych, ktori sa do Kanady dostanu na zaklade nepravdivych udajov. Podla navrhu tito ludia mozu byt zbaveni prava na pobyt, dokonca i obcianstva, ak sa dokaze, ze vo svojej ziadosti o trvaly pobyt uviedli nepravdive udaje.
V suvislosti s novym zakonom sa ocakava aj zavedenie povinnej registracie imigracnych konzultantov a udelovanie licencii na vykon tejto profesie. Momentalne je tato oblast neregulovana - ktokolvek moze povedat, ze je imigracny konzultant a klient nema moznost branit sa voci podvodnikom. Aj ked existuju dobrovolne, samoregulacne organizacie, ako je napr. OPIC (Organization of Professional Immigration Consultants), ktorej clenovia sa dobrovolne zavazuju dodrziavat pravidla etiky a respektovat vztahy medzi zakaznikom a pravnym poradcom, clenstvo v takejto organizacii nie je povinne.
Ak mate zaujem o presne znenie navrhovaneho zakona (v anglickom jazyku) alebo o blizsie informacie tykajuce sa kanadskych imigracnych predpisov, kontaktujte kancelariu T CS Canada na cisle 07/5292-5071 alebo na emailovej adrese: tcs gbp.net.

Katarina Onuschakova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT