9.  MAJ  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kolotoc piesni, tancov a festivalov v Helpe

Na osmeho maja pripravili deti zo Zakladnej umeleckej skoly v Helpe pod vedenim svojich profesoriek Popovicovej a Lemovej slavnostny koncert venovany Dnu vitazstva. Trinasteho maja sa rozziari prirodny amfiteater nasimi najmensimi. Tento den bude v Helpe patrit mamam a starym mamam. V kulturnom programe, ktory sa zacne o pol tretej na namesti, sa predstavia deti z materskej skoly, ziaci zo zakladnej a zakladnej umeleckej skoly. Po programe vas vsetkych pozyvame na zabavu, ktoru pripravila hudobna skupina Druhy dych. Prveho juna oslavia deti svoj sviatok. Kulturny program bude v prirodnom amfiteatri a po jeho ukonceni sa deti zabavia na zabave, ktoru pre nich pripravila hudobna skupina Druhy dych. Na zabavu pozyvame aj rodicov a vsetkych priaznivcov. Druheho a tretieho juna roztancuju celu Helpu deti z detskych folklornych suborov z Telgartu, Sumiaca, Pohorelej, Helpy, Zavadky nad Hronom, Polomky, Martina, Michaloviec, Banskej Bystrice a z Jirkova.
Prirodny amfiteater otvori svoje brany II. rocniku detskeho folklorneho festivalu Kolovratok. Festival otvori pozvanka na vecerny program detskych folklornych suborov Maticiarik z Banskej Bystrice, Zemplincek z Michaloviec a Helpancok o piatej hodine na namesti. Potom sa uz navstevnici mozu presunut do prirodneho amfiteatra, kde ich o siedmej privitaju deti zo Zakladnej umeleckej skoly Polomka - pobocka Helpa. V dalsom programe sa uz budu striedat detski ludovi rozpravaci s detskymi ludovymi hudbami z Horehronia. Sobotny program ukoncia Maticiarik a Zemplincek. Deti urcite potesi darcek od Slovpumpu Trade, s. r. o., Zavadka nad Hronom - let v balone, po programe ich caka ohnostroj. V nedelu budu detske folklorne subory pozyvat navstevnikov do amfiteatra sprievodom po celej obci. Hlavny program sa zacne o druhej popoludni, kde sa predstavia detske folklorne subory z Horehronia. Hostami nedelneho programu budu detske folklorne subory Turiec z Martina a Jirokova z Jirkova (CR). Sme velmi radi, ze aj vdaka garantom a sponzorom sa moze konat tento rocnik, ze pomahaju detom zachovavat ludove tradicie a rozvijat svoje nadanie.
No a po tomto kolotoci spevu a tanca sa uz priaznivci folkloru mozu tesit na 36. rocnik Horehronskych dni spevu a tanca a XI. rocnik Eurofolkloru. A veru je sa na co tesit. Ved organizacny stab venoval aj tohtorocnej priprave vela usilia. Horehronske dni budu v dnoch 29., 30. juna a 1. jula s tymto programom:
Piatok 29. juna. O pol osmej vecer Privitanka otvori 36. rocnik, ucinkovat budu domace folklorne subory Helpan, Priehyba, Helpancok a ziaci zo Zakladnej umeleckej skoly v Helpe. O pol deviatej sa v programe Romovia v udoli Hrona predstavi romsky folklor obci horneho Pohronia - z Telgartu, Sumiaca, Pohorelej, Helpy, Zavadky nad Hronom, Cierneho Balogu, Ponik, Hrochote, Brezna a Banskej Bystrice. O pol desiatej sa uz amfiteater roztancuje vystupenim folklorneho suboru Mladost z Banskej Bystrice. Vrcholnym programom piatka bude vystupenie profesionalneho folklorneho telesa - SLUKu z Bratislavy.
V sobotu 30. juna od desiatej hodiny predpoludnim na malom podiu na namesti obce sa predstavia folklorne subory a skupiny z celeho Slovenska v programovom bloku Prisli hostia zdaleka i zblizka. Hlavny program sa zacne o stvrtej sprievodom obcou. O siestej hodine bude javisko patrit detskym folklornym suborom z okresov Brezno a Banska Bystrica. O siedmej hodine v hudobnom programe pod nazvom Ozveny v case sa predstavia mlade zoskupenia z regionov so zaujimavou hudobnou a spevackou kulturou, o pol deviatej vo vecernom galaprograme folklorne subory z okresov Brezno a Banska Bystrica. Stalo sa nemennou tradiciou, ze sobotny vecerny program patri vynikajucemu folklornemu suboru. Divaci sa preto uz od teraz mozu tesit na vystupenie suboru Vranovcan z Vranova nad Toplou.
Nedela 25. juna od skorych rannych hodin bude patrit tym, ktori sa chcu naucit tance z roznych regionov a techniku muzskych a zenskych viachlasov regionu Horehronia. V zakladnej skole a v zakladnej umeleckej skole sa mozete folkloru priucit vsetci. Samotny program zacne v popoludnajsich hodinach - od druhej XI. rocnikom Eurofolkloru. V tomto programe sa predstavia zahranicne folklorne subory. O tretej hodine v galaprograme uvidime folklorne subory z okresov Brezno a Banska Bystrica.
Aj tento rocnik bude mat sprievodne podujatia - vystavu, ktoru pre vsetkych pripravilo Horehronske muzeum v Brezne - Ludove hudobne nastroje na Horehroni, Tradicne remesla mesta Brezna a Modrotlac. Namestie obce sa stane dejiskom ludoveho jarmoku, kde budu umelecki vyrobcovia predvadzat svoju zrucnost. Vsetkych navstevnikov pozyvame aj do kuchyne nasej starej mamy. Specialitami a tradicnymi jedlami vas budu ponukat nielen na namesti obce, ale aj v restauraciach Komunal a Annapolis.
V case slavnosti bude v Helpe veselo, preto vas vsetkych co najsrdecnejsie pozyvame k nam. Vitajte teda v Helpe.

M. Kemkova

Etudy z dreva

Od 7. do 31. maja si mozu navstevnici Brezna vo vystavnych priestoroch Horehronskeho muzea "na trinastke" pozriet velmi zaujimavu vystavu Etudy z dreva - Dreveny bytovy doplnok. Breznianske muzeum ju prevzalo z Lesnickeho a drevarskeho muzea vo Zvolene.
Autorka vystavy Ing. Maria Roskova nam o nej blizsie povedala: "Vystava tohto charakteru je vo Zvolene v poradi uz tretou z cyklu Etudy z dreva. Predchadzalo jej vypisanie sutaze o naj ... predmet vyrobeny z dreva. V roku 1998 to bola detska drevena hracka, v roku 1999 dreveny uzitkovy predmet a v roku 2000 dreveny bytovy doplnok. Do sutaze sa v roku 2000 prihlasilo tridsatdevat uchadzacov so styridsiatimi deviatimi predmetmi. Hodnotiaca komisia na cele s doc. Mgr. art. Tadeuszom Blonskim z Katedry dizajnu Fakulty uzitkovych umeni Technickej univerzity v Kosiciach navrhla udelit hlavnu cenu Michalovi Hanulovi z Ruzomberka za sutaznu pracu Misticky elipsicky. Udelili aj tri uznania a jedno specialne uznanie studentovi tretieho rocnika Skoly uzitkoveho vytvarnictva Jozefa Vydru z Bratislavy."
Pridte na prehliadku toho, co vymysleli mladi aj ti skor narodeni, ktorym drevo ucarovalo a dovolilo im ich fantaziu premenit na konkretny uzitocny predmet. 

Majove dni v Brezne
fotoobjektivom Viktora Sajgalika

h0119f.jpg (35621 bytes)

h0119e.jpg (15723 bytes)
Majove dni v Brezne zacali este v poslednu aprilovu sobotu slavnostnou vojenskou prisahou. Pokracovali v predvecer prveho maja tradicnym stavanim maja na namesti, kde atmosferu sprijemnovali folkorne subory

h0119d.jpg (17750 bytes)

h0119g.jpg (16293 bytes)

Mostar, Stastne detstvo, Spevacky zbor mesta Brezna a spevacky zbor z francuzskeho Meudonu, ktoreho clenov prijal aj primator mesta. Spolocne polozili kyticu kvetov k soche gen. M. R. Stefanika. Prvomajove oslavy otvoril pochod Dychoveho orchestra mesta Brezna ulicami mesta.
Ucastnikov oslav na mestskom stadione cakal program v podani Dychoveho orchestra Zeleziarni Podbrezova s mazoretkami a folklorneho suboru Urpin. Nechybali ani sportove atrakcie v podobe futbalovych zapasov a strelby zo sportovych zbrani. V zabavnom popoludni vo dvore mestskeho kulturneho strediska ucinkovali zname postavy z televiznej obrazovky, Aldo s Aidou, clenovia Detskeho divadelneho studia a hudobna skupina ZBM. Vecer pokracovala zabava na prvomajovych veseliciach.

h0119c.jpg (18275 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT