Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

20

15. MAJ  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Polmaraton prveho slovenskeho olympionika

sa tesil zaujmu hosti

Vyse sestdesiat pretekarov sa v sobotu 12. maja postavilo na start tretieho rocnika polmaratonu Sokolov Hronec. Este predtym na slavnostnom otvoreni pred Obecnym uradom v Hronci privitali vzacnych hosti, medzi nimi hroneckeho rodaka narodneho umelca Ladislava Chudika, predsedu Olympijskej akademie prof. Jana Grexu, rektora Univerzity M. Bela v B. Bystrici Milana Murgasa, olympijskeho vitaza Antona Tkaca, hokejovu legendu Jozefa Golonku a predstavitelov kraja, okresu, mesta Brezna a obci.
Po odstartovani pretekov v Lopeji pamatnu tabulu slovenskeho narodovca, rimskokatolickeho knaza, vynalezcu radiotelegrafie, umelca - maliara Jozefa Murgasa odhalili rektor UMB M. Murgas a predseda staleho organizacneho vyboru polmaratonu A. Sokola Juraj Smrecan. V pritomnosti oboch autorov navrhu tabule - Karola Licku a Stefana Kuzmina - odborny referat predniesol sprievodca Pamatnej izby J. Murgasa v Tajove Jozef Sebo, slavnostnu atmosferu podujatia svojim ucinkovanim podporil Spevacky zbor mesta Brezna.

Vysledky hlavnej kategorie: 1. Orest Babjak (JD Demolex BK Bardejov), 2. Jan Krizak (Skalica), 3. Vladislav Liptovsky (TJ Obal servis Kosice), 5. Pavol Fasko. 8. Miroslav Haninec, Ladislav Molnar (vsetci Podbrezova), 17. Daniel Belko (Tale), 21. Marian Skladany (Brezno), 22. Slavomir Floh (Valaska), muzi do 45 rokov: 1. Milan Blasko (Poprad), 8. Jozef Marnik, 9. Zoltan Bodor (obaja Brezno), muzi do 50 rokov: 1. Peter Balog (B. Bystrica), 6. Cyril Zivol (Dubova), 7. Slavomir Fabok (Brezno), muzi do 55 rokov: 1. Ivan Macko (B. Bystrica), 4. Jozef Frgelec (Podbrezova), 5. Jozef Pribylina (Brezno), 6. Jan Sykora (Podbrezova), muzi nad 60 rokov: 1. Jozef Basovsky (Prievidza), 5. Stanislav Bobak (Podbrezova), 6. Jozef Sarina (Raztoka), muzi nad 60 rokov: 1. Milan Krajci (Zvolen), 4. Vojtech Ridzon (Podbrezova), zeny: 1. Dana Janeckova (Kosice), 4. Antonia Fabokova (Brezno).

h0120g.jpg (16004 bytes) h0120f.jpg (12820 bytes) h0120d.jpg (16473 bytes)

Dve otazky
primatorovi Brezna a predsedovi Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimirovi Faskovi

o O com bolo mimoriadne rokovanie mestskeho zastupitelstva?
- Na rokovani mestskeho zastupitelstva 23. aprila sme sa dohodli, ze 10. maja bude zvolane mimoriadne zastupitelstvo, na ktorom schvalime terminy dohotovenia uzemno-planovacej dokumentacie sidelneho utvaru Brezno a dodatok vseobecne zavazneho nariadenia o prevode vlastnictva bytov. Tak sa stalo a vo stvrtok 10. maja o 15. hodine som otvoril mimoriadne rokovanie mestskeho zastupitelstva.
Predpokladam, ze uzemno-planovaciu dokumentaciu budeme moct schvalit 25. juna na rokovani mestskeho zastupitelstva. Tento stupen dokumentacie velmi potrebujeme aj z pohladu umiestnenia jednotlivych sektorov byvania. Podla toho, kde je oddychova, obytna, priemyselna zona, sa moze mesto dalej rozsirovat. Vzhladom na to, ze je znacne mnozstvo neplaticov uzivajucich najomne byty a sluzby, prijali sme doplnok c. 6 k vseobecne zavaznemu nariadeniu o prevode vlastnictva bytov a nebytovych priestorov. Ak povodny najomnik vzhladom na velku dlzobu stratil pravo pouzivat byt, davame moznost zaujemcom, aby formou vseobecnej ceny pristupili ku kupe tohto bytu. Tym by sa nahradila strata, ktora vznikla nezodpovednostou najomnikov.
V poslednom bode rokovania som predlozil navrh na spatnu kupu rozostavaneho zdravotneho strediska na Mazornikove, ktory poslanci schvalili. Robime kroky na pripravu projektovej dokumentacie a ziadosti na grant z ministerstva vystavby a verejnych prac na vystavbu najomnych bytov. Tymto sposobom by sme mali v tomto nedokoncenom skelete vedla novych bytoviek ziskat asi dvadsatstyri najomnych bytov. Upozornujem, ze to budu vyhradne najomne byty, s ktorymi bude disponovat mesto. Pri neplneni si povinnosti platenia za najom a za sluzby budu podmienky velmi prisne. Predpokladam, ze koncom buduceho roka tychto dvadsatstyri najomnikov bude moct prevziat kluce.

o Pred niekolkymi dnami ste sa zucastnili na rokovani predsednictva Zdruzenia miest a obci Slovenska s vyborom NR SR pre verejnu spravu vo veci reformy verejnej spravy a zakona o obecnom zriadeni. S akym vysledkom?
- Reforma verejnej spravy zatial nie je ukoncena, ale som rad, ze medzicasom Narodna rada SR schvalila novelu zakona o obecnom zriadeni, kde su okrem ineho upravene aj pocty poslancov do obecnych zastupitelstiev. V nasom meste podla poctu obyvatelov bude devatnast poslancov mestskeho zastupitelstva. V zakone o obecnom zriadeni je niekolko zmien, ciastocne sa uz pripravuje aj na posobnost s velkym uzemnym celkom. Potrebujeme najma, aby bol prijaty kompetencny zakon, to znamena, aby sa rozsiril § 4 zakona c. 369 o povinnostiach obci a o jeho kompetenciach, alebo aby sa prijal priamo kompetencny zakon. Predsednictvo ZMOSu zaujalo stanovisko (ale neviem ako to v parlamente pri hlasovani skoncilo), aby zostal § 7, 8, 9 povodneho znenia zakona o obecnom zriadeni a nebol upravovany podla vladneho navrhu. Dalsie rokovanie predsednictva bude 18. maja s vladou, o ktorom vas budem aktualne informovat. 

h0120a.jpg (18838 bytes)

 

Osmeho maja uplynulo polstorocie a sest rokov od ukoncenia druhej svetovej vojny a vitazstva nad fasizmom. Tuto vyznamnu udalost nasich dejin si pripomenuli v obciach a v mestach po celom Slovensku. V Brezne na namesti v predvecer Dna vitazstva na malych spomienkovych oslavach.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT