15. MAJ 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Legendary Ponk Dots aj v Brezne

Koncom minuleho tyzdna po prvykrat zavitala na Slovensko popredna holandsko-anglicka avantgardna skupina The Legendary Ponk Dots. Po piatkovom koncerte v Bratislave sa tato legenda psychadelic-rocku predstavila v breznianskom Bobmura klube. A tak jeho navstevnici si mohli vychutnat vystupenie kapely, ktore jej priaznivci oznacuju za "ocarujuce vylety za hranice bezneho sveta". Pred tymto koncertom organizatori zaradili vystupenie norskej skupiny Origami.

Den otvorenych dveri v PSS

Obchodne zastupenie Prvej stavebnej sporitelne na Namesti gen. M. R. Stefanika 23 v Brezne pripravuje den otvorenych dveri. V sobotu 19. maja od deviatej do dvanastej hodiny poradcovia PSS zaujemcov oboznamia s novinkami v stavebnom sporeni. Okrem nich sa na akcii zucastni aj zastupca firmy IRSS Ing. Juraj Razus s ponukou volnych stavebnych pozemkov a zastupca firmy STASO Emil Bruchanek s ponukou realizacie stavebnych prac. Prezentovana bude ponuka volnych bytov na odpredaj do osobneho vlastnictva. Kazdy klient, ktory v tento den uzavrie zmluvu o stavebnom sporeni s cielovou sumou 200 tisic a viac, alebo o danu sumu zvysi celkovu sumu na svojom ucte, dostane darcek.

Centrum volneho casu patrilo prirodovedcom

Vo stvrtok 10. maja privitalo Centrum volneho casu v Brezne dvadsatosem dievcat a chlapcov z osmich zakladnych skol okresu, ktori sutazili v troch prirodovednych odbornostiach v okresnom kole sutaze Poznaj a chran ... V najpocetnejsie obsadenej odbornosti v zoologii ziskali tri prve miesta Kristina Trhanova (K. Raposa Brezno), 2. Miriam Husenicova (Polomka), Dusan Katona (K. Raposa). V botanike to boli v poradi za sebou Katarina Piliarova, Katarina Polakovicova (obe Pionierska 2), Lenka Muranska (Pohronska Polhora). V odbore geologia zvitazil Jan Lendacky z Nemeckej. Vitazi postupuju do krajskeho kola.

Vystava rodakov z Cierneho Balogu

Obcianske zdruzenie Vydra sa obracia na citatelov Horehronia so ziadostou o pomoc pri zistovani a hladani kontaktnych adries rodakov z Cierneho Balogu zijucich vo vzdialenejsich dedinach, mestach, ale aj v zahranici. Pocas druheho rocnika Katarinskych dni chcu totiz zrealizovat vystavu rodakov a aby ju mohli uskutocnit, potrebuju adresy Balocanov, ktori zmenili miesto trvaleho bydliska. Oslovia ich a zaroven sa dozvedia, co ich viedlo k tomu, ze odisli z dediny, ci Balog navstevuju a aky je ich pohlad na sucasnu obec. Vela z nich urcite stratilo obraz o zivote v Ciernom Balogu, preto by im radi posielali materialy a informacie o podujatiach ci premenach dediny, ktore pre nich mozu byt inspiraciou na navstevu rodnej obce. Ak poznate ludi, Balocanov, ktori prezentuju obec, region nielen v zahranici, ich adresy oznamte v pracovnych dnoch na c. t. 6190153.

Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia spolocenskych veci a zahranicnych vztahov Mestskeho uradu v Brezne PhDr. Anny Stulrajterovej

o Mesto Brezno organizuje od 15. do 17. maja komplex podujati pod nazvom Dni zidovskej kultury, ktorych cielom je pripomenut malo poznanu cast historie a dostat ju do povedomia verejnosti. Dnes uz zial touto historiou su len zidovske rodiny a ich clenovia, ktori sa tu narodili, alebo zili a pracovali a boli prirodzenou sucastou nasej spolocenskej komunity. Nemym svedkom modlitieb zidovskych zhromazdeni zostala iba synagoga, ktora bude hlavnym dejiskom tohto podujatia. Co vsetko ponuknete navstevnikom Dni zidovskej kultury v Brezne?

- Toto podujatie je urcite jedinecne svojho druhu v Brezne a program je naplneny hodnotnymi aktivitami. Najbohatsi je program pre verejnost v utorok 15. maja odpoludnia poriadany v breznianskej synagoge. Mnohych urcite zaujmu vystavy fotografii znamych vytvarnikov - slovenskej fotografky Magdaleny Robinsonovej a prestizneho britskeho fotografa Paula Glendella. Obidvaja su autormi niekolkych publikacii. Ich fotografie uverejnuju mnohe svetove periodika. Tieto vystavy vsak maju len kratkodoby charakter a navstevnici si ich mozu pozriet len do 18. maja. Na zaklade vyskumu Horehronskeho muzea v Brezne bola realizovana vystava s nazvom Z historie zidovskej komunity v Brezne. Tato bude v synagoge instalovana na dlhsie casove obdobie. Milovnikov hudby urcite zaujme koncert znamej slovenskej skupiny, jedinej svojho druhu na Slovensku, ktora interpretuje tradicnu zidovsku hudbu s pravkami jazzu. Uskutocni sa 15. maja o 19. hodine taktiez v synagoge. Do pozornosti navstevnikov by som chcela dat aj dalsi hodnotny koncert zidovskych piesni, na ktorom vystupia znami hudobnici a operni spevaci, a to vo stvrtok 17. maja o 17. hodine taktiez v synagoge. Ostatne podujatia - pasma hudby a poezie, navstevy cintorina, premietanie dokumentarnych filmov - su urcene predovsetkym ziakom a studentom. Ich cielom je aspon ciastocne vyplnit medzeru pri poznani zidovskej kultury a historie mesta.

h0120c.jpg (11082 bytes)  

Druha majova nedela patri nasim mamam. Uctili sme si ich v kruhu rodin aj na roznych podujatiach. Snimka Viktora Sajgalika zachytava to v mestskom dome kultury, kde primator Brezna a Zbor pre obcianske zalezitosti Clovek - cloveku pozvali darkyne zivota na kulturny program a filmove predstavenie.

 

 

Co zistila "soika"

 Pocas 17. a 18. tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V predajni Horehronskeho spotrebneho druzstva Mix v Osrbli im nakup za 33,20 predrazili o 90 halierov, dovodom bolo nedodrzanie hmotnosti masovych vyrobkov. Okrem toho sa v predaji nachadzali dva druhy tovaru (slepacie vajcia a cokoladovy napoj v prasku) v hodnote 799 korun s uplynulou lehotou spotreby. V predajni HSD Mix v Hronci vykonali kontrolu na zaklade podnetu na nevykupovanie flias. V predajni bol vyveseny oznam: ,,Flase berieme len na vymenu", co je v rozpore s § 18 zakona 634/92 Zb. v zneni neskorsich predpisov, ktory hovori: "Vratne zalohove obaly, v ktorych sa predavaju vyrobky, sa musia v prevadzkarni, kde sa vyrobky v takych obaloch predavaju, vykupovat po celu prevadzkovu dobu. Vykup vratnych zalohovych obalov nemozno viazat na nakup tovaru. Mnozstvo vykupovanych vratnych zalohovych obalov nesmie predavajuci obmedzit. Spotrebitel nie je povinny preukazat predavajucemu zalohovanie vratnych obalov." V predajni IZ - Moda - textil v Brezne dva druhy textilnych vyrobkov (damsky pulover a damska bunda) v hodnote 5760 korun neboli opatrene symbolmi na osetrovanie a materialoveho zlozenia.
Dovedna v tomto obdobi v kraji kontrolovali v 86 prevadzkovych jednotkach, v ktorych vykonali 58 nakupov. Vyskytlo sa v nich 33 predrazeni, co predstavuje 56,9 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla dve koruny desat halierov. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania nedostatky objavili v 61 prevadzkovych jednotkach pri 334 druhoch za 1 197 458 korun. V 14 prevadzkach dali prikaz na likvidaciu 22 druhov tovaru za 1437,20 koruny. Za zistene nedostatky spisali 16 oznameni o zacati spravneho konania a ulozili 69 blokovych pokut v hodnote 54 900 korun.

Policia1.jpg (9101 bytes) Uz aj zeny?

Tesne po pol osmej vecer 19. aprila v poli v blizkosti otocky autobusov na Mazornikove objavila hliadka leziaci zenu. Nebolo pochyb, ze ju uspal alkohol. Zobudili ju a pobrala sa domov. O hodinu na to na Nalepkovej ulici lezala dalsia alkoholom oslabena zenicka, aj tu prebrali a nasmerovali domov. No a do tretice, 23. aprila o osmej vecer v tulipanoch pri technickych sluzbach podriemkavala dalsia milovnicka "tuheho", ktoru cakal podobny ceremonial ako u jej predchodkyn.

Opat sarapatili

vyberaci smeti z kontajnerov. Desat minut pred druhou popoludni 21. aprila pri tejto cinnosti "vyrusili" M. F., ktoru caka blokova pokuta. Podobne obisiel aj I. E., ktory sa v smetiach brlal 27. aprila popoludni na Razusovej ulici. O jedenastej predpoludnim 28. aprila pri Bille v kontajneroch prichytili tri zenicky - D. G., N. P. a M. P. z Brezna, ktorym neostavalo nic ine, len zaplatit pokutu.

Lezal na chodniku

Prebrat a postavit na nohy museli R. J. z Dubnice, ktory prisiel do Brezna za pracou. Popoludni 27. aprila asi "prebral", a tak skoncil lezmo na Krculovej ulici. Hliadka prevzala spravu o opitom muzovi desat minut po stvrtej.

Trosku to doplietol

Pat minut pred druhou v noci 28. aprila buchal na dvere Biliard klubu F. E. z Brezna. Vykrikoval, ze si chce dopit svoje pivo. Neprekazalo mu, ze je uz po zaverecnej a ze nedopite pivo nechal niekde inde. Pomyleneho chlapika utisila az policajna hliadka.

Rozmyslia si to nabuduce?

Krikom a bitkou verejne pohorsenie 30. aprila o stvrt na styri popoludni vzbudzovali I. E. a H. P. Pochytili sa na Cernakovej ulici, no a neminula ich blokova pokuta.

Dlhoprsti v akcii

O tristvrte na dve 30. aprila v supermarkete obchodneho domu kradla V. S. z Predajnej, ktora sa ulakomila na mydlo za 26 korun. Stvrteho maja o jednej telefonovali z M-Marketu na Nalepkovej ulici, ze tam T. R. z Cierneho Balogu ukradol cigarety za 58,90. Chlapec sa priznal, ze ku kradezi ho donutil O. S. z Brezna, ktory ho aj fyzicky napadol. Pripad prevzal Policajny zbor.

Cudny sposob uputania pozornosti

Dvadsat minut po deviatej vecer 2. maja oznamili z Razusovej ulice, ze tam niekto z cinziaka na 6. poschodi hadze flase na auta a na ludi. Hliadka po prichode zistila, ze vytrznikom je D. S. Chcel vraj na seba uputat pozornost, pretoze mu susedia hrozia zabitim. Na druhy den rano tesne pred osmou sa to zopakovalo, z okna na 6. poschodi opat lietali pohare a flase. "Ohrozeneho" muza sa ujali policajti i odborni lekari.

Bitkarky na Cernakovej ulici

Podla telefonickeho udania sa 9. maja Cernakovou ulicou rozliehal velky krik. Hliadka po prichode na miesto zistila, ze jeho "autorkami" su A. P. a V. B. z Brezna. Prva z nich posmelena alkoholom po tvari udrela svoju protivnicku a ta sa len tak lahko nevzdala. Bitka bude mat svoju dohru na policii.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT