15. MAJ  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Harmonogram odstavenia tepelnych zdrojov - planovane opravy a udrzba technologickeho zariadenia tepelnych zdrojov po vykurovacej sezone 2000/2001

Tepelny zdroj: TP5-zapad (SLN), termin odstavky: 14. - 27. maj, Mostarenska, Fucikova 4,10, 16, Laskomerskeho 2, 10, 28. maj - 10. jun, Cernakova, Sturova, 4. - 17. jun, Mazornik II., Mazornik III., Mazornik IV., 18. jun - 1. jul, TP1-Juh, 2. - 15. jul, CSA, 9. - 22. jul, SDC, 23. jul - 5. august, Svermova, L. Saru, 13. - 26. august, Glianska, 20. august - 2. september.
Pocas odstavenia tepelnych zdrojov budu v kotolniach vykonavane prace vyplyvajuce z predpisov na prevadzku tepelnych zdrojov a tepelne hospodarstvo specifikuje prace na kazdy tepelny zdroj jednotlivo. Pre kazdy tepelny zdroj je oprava planovana na dva tyzdne. Pocas oprav bude odstavena dodavka teplej uzitkovej vody (TUV) pre odberatelov. Snahou firmy Bypos Brezno, s r. o., je dobu odstavky skratit, pripadne dodavku TUV zabezpecit podla moznosti cez vikend. Bezprostredne pred terminom odstavky TUV budu najomnikov vyveskami informovat firmy, ktore spravuju jednotlive bytovky. O harmonograme odstavky budu informovane aj spolocenstva vlastnikov bytov v osobnom vlastnictve.
Dalsie konkretne informacie o opravach tepelnych zdrojov poskytnu: Ing. Juraj Mydliar - veduci TH, tel: 6113094, 0905 800390, Ladislav Siman - technik TH, tel: 6113094.

Maly bio-vychovavatel

Liecive byliny

Plucnik lekarsky (Pulmonaria officinalis)

V hajoch od nizin az po podhorske pasma, na mierne kyslych az neutralnych tazsich lesnych podach s vlhkym vyzivnym humusom, aj v okoli Brezna rastie plucnik lekarsky (Pulmonaria officinalis).
Je to nenarocna rastlina, mozeme ju aj pestovat. Kvitne od marca az aprila (podla vegetacie a inych podmienok), postupne, velmi dlho, preto najma vcelam poskytuje vela nektaru. Kvety su v okolikatom sukveti patpocetne, s rurkovito-zvonkovitymi kalichmi najprv ruzovymi, neskor fialovymi a po oplodneni modrymi korunami. Ma striedave, sediace vajcovite alebo kopiovite celistvookrajove svetloskvrnite listy. Pocas kvitnutia vznikaju aj prizemne ruzice letnych listov s dlhymi stopkami. Zbierame kvitnucu vnat alebo stopky po odkvitnuti v maji-juni, kedy su bohato olistene.
Plucnik obsahuje vacsie mnozstvo kyseliny kremicitej, sliz, saponiny, mineralne latky-sodne, draselne a vapenate soli.
Droga posobi protizapalovo, mocopudne, zvysuje krvnu zrazanlivost. Pouziva sa pri chronickych zapaloch hornych dychacich ciest, tuberkuloze, pri poskodenych slizniciach, najcastejsie s ostatnymi bylinami ako podbel liecivy, skorocel kopijovity, pluzgierka islandska, fialka trojfarebna, prvosienka jarna, fenikel a i. Vyuziva sa aj na obklady pri hemoroidoch ako zmakcujuci prostriedok. Samostatne sa pouziva zriedkavo. V homeopatii sa poziva esencia z cerstvej kvitnucej vnati. Neodporuca sa dlhodobo uzivat a len v predpisanych davkach. Inak sa nezistili nijake skodlive ucinky.
Susime ho pri 40 °C na tmavom mieste, dobre rozhodeny, prevzdusneny, pretoze hnedne.
Pozor - nezamienat s pribuznymi druhmi ako plucnik uzkolisty, plucnik horsky alebo ostren, jastrabnik. Pri zbere sa poradime so skusenym bylinkarom, alebo pouzijeme vhodnu literaturu (vzdy aspon od dvoch autorov).


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT