22. MAJ 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nezamestnani za dalsim vzdelavanim

Dvadsat mladych registrovanych uchadzacov o zamestnanie z Breznianskeho okresu odcestovalo v pondelok 21. maja na dvanasttyzdnovu staz do krajin Europskej unie. V Nemecku, Taliansku a v Rakusku si prostrednictvom lektorov a specialnych odbornikov rozsiria doterajsie poznatky v tzv. zelenych povolaniach, t. j. z oblasti polnohospodarstva a lesneho hospodarstva a ziskaju nove skusenosti a kompetencie. Projekt Ekologicke krajinarstvo je financovany z grantu vzdelavacieho programu Europskeho spolocenstva LEONARDO DA VINCI. Tento projekt podala spolocnost Euro-Projektservis EBG, s. r. o., v Zavadke nad Hronom, ktoreho prokuristkou je Valeria Svantnerova. Participuju na nom traja partneri z Europskej unie a styria zo Slovenska, jednym z nich je aj Okresny urad prace v Brezne.

Prirodovedci znovu v CVC

Vo stvrtok 17. maja sa devat dievcat a chlapcov zo styroch zakladnych skol okresu v Centre volneho casu v Brezne zucastnilo na okresnom kole biologickej olympiady v kategorii D. S rovnakym poctom bodov zvitazila Lucia Malikova (Zavadka) a Michal Daxner (Pionierska 4). Na druhom mieste sa umiestnil Jakub Sliacan (Pionierska 4) a na tretom Lucia Michalkova (Zavadka).

Na vyhodnoteni sutaze okresneho kola Poznaj a chran vo stvrtok 10. maja komisii nedopatrenim "vypadli" dve mena. Chybu napravaju - na tretom mieste sa okrem Dusana Katonu umiestnili s rovnakym poctom bodov aj Lucia Riaposova (Zavadka) a Lucia Rosinova (Polomka).

Drama Festival v Ziline

Zaciatkom maja sa ziaci Osemrocneho gymnazia J. Chalupku z Brezna zucastnili na prehliadke divadelnych scenok v Ziline. Na Dramu Festival sa pripravovali skoro dva mesiace a jednotlive scenky nacvicili v anglickom jazyku. Hodnotil ich predseda poroty Tim Phillips, anglicky lektor, ktory pracuje pri Bristol Council v Banskej Bystrici. Osvedcenie, ktore dostali, vyzdvihuje ich peknu a cistu anglictinu a dramaticky prejav. Na festivale sa prezentovali terciani a kvartani so scenkami Janko a Marienka, Zlata priadka a Ezopova bajka.

Navrhli logo projektu

V priestoroch Centra volneho casu v Brezne sa vo stvrtok 10. maja zisla odborna porota, ktora vyhodnotila vytvarne prace na temu Logo projektu Policajt - moj kamarat. V kategorii materskych skol postupuju Zuzka Giertlova, Petko Pobis a Janka Pobisova (vsetci z MS Martina Benku v Brezne). V prvej kategorii zakladnych skol sa najviac pacili: kolektivna praca Martina Vrtu a Petra Szczepanaka, Petry Omiliakovej a Janky Mrazovej (vsetci ZS Pionierska 4 Brezno). V druhej kategorii zakladnych skol postupuju Lucia Fabianova, Vieroslava Baxova, Martina Kamzikova (vsetky ZS Pohorela). Cenu poroty ziskala kolektivna praca Zuzky Gabonovej a Janky Janackovej zo Zakladnej skoly na Pionierskej 4 Brezne. Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne dakuje a zaroven blahozela vsetkym detom, ktore sa do sutaze zapojili.

Sekcia dopravy a spojov ZMOS rokovala

aj o rychlostnej komunikacii Brezno - B. Bystrica

Brezno (r) - Podla planu prace v stredu 16. maja zasadala v Brezne sekcia dopravy a spojov Zdruzenia miest a obci Slovenska. Ako nas informoval primator Brezna a predseda tejto sekcie Ing. Vladimir Fasko, predmetom rokovania bolo upresnenie kompetencii prechadzajucich na bce a vyssie uzemne celky, spracovanie uzneseni a nametov z diskusie na XI. sneme ZMOSu.
Komisia odporuca okrem ineho, aby na zriadovanie autobusovych zastavok bola kompetencia presunuta ako originalna na obce v ramci mestskej hromadnej dopravy a primestskej dopravy. Originalnou kompetenciou by malo byt aj stavebne konanie pre miestne komunikacie a chodniky. Tato kompetencia by bola vykonavana jednak vo vacsich obciach a v tych, kde budu spolocne uradovne. Obce budu vydavat stanoviska k tvorbe a zmenam cestovneho poriadku a pre dialkove spoje daju vyjadrenia na schvalovanie vo vyssich uzemnych celkoch.
Podrobne prerokovali aj kompetencie z oblasti zakona o drahach, cestneho zakona i kompetencie vyplyvajuce zo zakona o leteckej doprave, ku ktorym ma co povedat obec. Vysledky porady sekcie aj dalsie ulohy vyplyvajuce z rokovania predsednictva rady a XI. snemu budu zalezitostou osobneho rokovania sekcie so zodpovednymi pracovnikmi ministerstva dopravy.
Pre obcanov nasho okresu je podstatne to, ze sekcia ma ulohu presadzovat vybudovanie rychlostnej komunikacie Brezno - Banska Bystrica s pokracovanim na Horehronie, pripadne s prepojenim na Liptovsku magistralu.


Sanca pre mladych i zamestnavatelov

Uvodnym stretnutim v Dome kultury v Brezne v piatok 11. maja Narodny urad prace - Okresny urad prace v Brezne odstartoval Kratkodoby program podpory zamestnanosti mladych ludi v okrese Brezno (projekt mladych). Jeho hlavnym cielom je urychlit zaradenie mladych ludi do pracovneho procesu prostrednictvom suboru specifickych opatreni zameranych na aktivizaciu ich osobnosti a zvysenie predpokladu umiestnenia na trhu prace.
Cielovou skupinou ucastnikov projektu je 206 nezamestnanych mladych ludi vo vekovej kategorii 18 - 29 rokov, ktori su bez zamestnania viac ako rok, dosiahli stredne odborne, resp. uplne stredne odborne vzdelanie vo vybranych profesiach - krajcirky, kuchari - casnici, strojari, hutnici, u ktorych je perspektiva sucasneho, resp. buduceho uplatnenia na trhu prace.
Projekt bude prebiehat v stanovenych etapach. V priebehu jeho realizacie prostrednictvom individualneho i skupinoveho poradenstva budu poradcovia uradu prace zistovat profesnu orientaciu mladych ludi, resp. pomahat im hladat kompromisy pri rieseni disproporcii medzi ich predstavami o uplatneni na trhu prace a skutocnym dopytom po pracovnych silach.
Narodny urad prace - Okresny urad prace v Brezne oficialne vstupil do projektu od 1. maja medzi prvymi zo 43 uradov prace na Slovensku, ktore v sulade s Koncepciou rozvoja zamestnanosti do roku 2002 tento projekt realizuju.
Na podporu zamestnania mladych ludi okresny urad prace vyuzije aj nastroje aktivnej politiky trhu prace.
Projekt vytvara prilezitost pre mladych ziskat vhodne zamestnanie a sucasne je sancou pre zamestnavatela ziskat perspektivneho zamestnanca s pozadovanou kvalifikaciou.

Mgr. Eva Lukacova,
veduca poradensko-pravneho oddelenia NUP-OUP v Brezne

Zatvorene lekarne

Rada Slovenskej lekarnickej komory na svojom zasadnuti rozhodla, ze od pondelka 21. maja budu z prevadzkovych dovodov na uzemi Slovenskej republiky zatvorene verejne lekarne pre nedostatok financnych prostriedkov na zabezpecenie zakladneho sortimentu liekov. Opatovne otvorenie podmienuju uplnym oddlzenim verejnych lekarni. Dalsou podmienkou je zrusenie kontrovezneho ustanovenia v navrhu novely zakona o zdravotnom poisteni, podla ktoreho sa zavazky skrachovanej poistovne maju uhradzat len z vymozenych pohladavok tejto poistovne.
Ako nas informoval predseda Regionalnej lekarnickej komory PhMr. Jaroslav Dalak, na svojom zasadnuti vo stvrtok 17. maja rozhodli, ze lekarne v okrese Brezno budu zatvorene od 21. do 27. maja. Nevyhnutnu lekarensku starostlivost v tomto tyzdni od 7. do 22. hodiny zabezpecia vybrane lekarne (v pondelok Vitamin, v utorok Pri nemocnici, v stredu Podbrezova, vo stvrtok Paradis, v piatok Polomka, v sobotu Medikament a v nedelu Pri nemocnici).
O dlzke trvania protestu Rada Slovenskej lekarnickej komory rozhodne v piatok 25. maja.


Vydrovske letne tabory

Vydra - vidiecka rozvojova aktivita pocas tohtorocnych prazdnin organizuje vo Vydrovskej doline sedem letnych taborov. Pretoze kalendar uz neuprosne odkrajuje zo skolskeho roka, je cas uvazovat o tom, co robit pocas volnych letnych mesiacov. Mozno vam pride vhod tato ponuka nezabudnutelnych zazitkov v krasnej prirode, skvelej zabavy s novymi priatelmi i uzitocnej prace pri obnove trate Ciernohronskej zeleznicky, ktora prechadza aj popri tabore bud stanovom s podsadou alebo v drevenici, vzdy vsak vo vlastnom spacaku na vlastnej karimatke.
Dva roky prazdnin (22. - 28. jula za 1500 korun pre 8 - 14-rocnych s uzavierkou prihlasok 31. maja) ponukaju tyzden bez rodicov v divokej prirode, kde sa kazdy musi spolahnut sam na seba. Detsky tabor (28. jula - 4. augusta za 1500 - 2000 korun pre 8 - 14-rocnych s uzavierkou 31. maja), to je dobrodruzstvo (taborenie, lezenie), vytvarne citenie, divadlo. "Bezal som, ako som mohol. Nakoniec som sa musel zastavit. Mal som pocit, ze sa roztrhnem, ale dlho som neodpocival. Stupal som dalej ..." - to je charakteristika Cesty maleho stromu (2. - 11. augusta za 690 korun pre 16 - 39-rocnych s uzavierkou 2. juna). Tabor Vyfarbi sa (15. - 21. jula za 700 korun pre 16 - 45-rocnych s uzavierkou 15. juna) je urceny bledej mestskej mladezi, ktora na dobrom vzduchu ziska zdravu farbu. Specialne tym, ktori radi maluju, modeluju a inak ohrozuju cistotu koberca v obyvacke. V tabore Rodicia s detmi (15. - 21. jul za 1000 korun pre dospelych a 500 - 700 pre deti s uzavierkou 15. juna) rodicia pracuju, varia, vymyslaju program pre deti a tie sa hraju. Milovnikom kolajnic, prazcov a mozolov, tiez vegetarianom, ak si navaria, bude patrit tabor Praca hrou (1. - 11. august za 650 korun pre 16- a viacrocnych s uzavierkou 1. jula). Na vychod od raja (11. - 21. august za 968 korun pre 16 - 35-rocnych s uzavierkou prihlasok 15. jula) su hlboke lesy a cista voda, v trave utopene kolajnice, priatelia a praskajuci ohen, zabava a dobrodruzstvo nazivo bez televizie a pocitacov a spol.
V cene kazdeho tabora je strava patkrat denne, ubytovanie, darcekove prekvapenie, zaujimavy popoludnajsi program, jazda parnym vlacikom, poistenie, primerana hygiena a zdravotnicka starostlivost. Blizsie informacie o jednotlivych taboroch ziskate na adrese Vydra - vidiecka rozvojova aktivita, Hlavna 56, 976 52 Cierny Balog, tel. 0867/6190153, fax 0867/6191537, www.vydra.sk, e-mail:vydra isternet.sk.

Naplnou tohtorocneho Dvora remesiel, ktory pracovnici Horehronskeho muzea zorganizovali v h0121f.jpg (18408 bytes)dnoch 18. a 19. maja v priestoroch Mestianskeho domu na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13, bola praca s drevom. A tak navstevnici mohli v piatok vidiet vyrobu crpakov a bicov, drevenych reliefov, detskych hraciek a zdobenie rukovati nozov. V sobotu mohli sledovat zdobenie pistaliek, skladanie drevenychh0121g.jpg (15728 bytes) miniatur, vyrobu kuchynskeho riadu a postup vyroby dreveneho reliefu. Sucastou Dvora remesiel boli dve sprievodne vystavy Etudy z dreva a Reliefy z dreva i premietanie videozaznamu priblizujuceho spracovanie dreva na Slovensku. Do ramca tohto podujatia vhodne zapadol jarmok ludovych remesiel (na dolnej snimke), pocas ktoreho na namesti za kostolom v piatok a v sobotu zrucni majstri ponukali svoje vyrobky.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT