22. MAJ  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vyjadrenie riaditela technickych sluzieb k pripomienkam poslancov z ostatneho mestskeho zastupitelstva

- I. Murinak: Ziada dodrzanie ustnej dohody o budovani chodnikov.
o Dna 4. maja sme na spolocnom stretnuti I. Murinak, Ing. Z. Kolenicka, A. Botev, R-TS priamo na sidlisku dohodli konkretne prace, bol spracovany zapis, podla ktoreho budeme postupovat.
- Ing. M. Gemzicky: Oprava miestnej komunikacie na Lichardovej ulici pred rodinnym domom pana Hyzdala, pred rodinnym domom MUDr. Chudika a na Kukucinovej ulici pred rodinnym domom pana Schwarzbachera.
o Pan Hyzdal aj pan Schwarzbacher boli upozorneni na ich povinnost upravit rozkopavku miestnej komunikacie do naleziteho stavu. Rozkopavku pred domom MUDr. Chudika robili pravdepodobne StVaK, treba preverit vydane rozhodnutie odboru zivotneho prostredia a vystavby.
- MUDr. Kilvadyova: Kriky, resp. chodniky do travnikov.
o Vysadzanie krikov, ktore by mali zabranit prechodu obyvatelov cez travnik je neucelne - kriky nepreziju. Odporucam osobne stretnutie priamo na mieste a dohodneme urobenie chodnikov. Opatrenia pre zamedzenie vypadavania verejneho osvetlenia na SLN.
o Tak na sidlisku Mazornikovo, ako aj SLN sa stalo umyselne kazenie verejneho osvetlenia konickom pre deti v pubertalnom veku, resp. pachatelov kradezi. Vsetky taketo pripady nahlasujeme mestskej aj statnej policii. Je to vsak uz taka rozsiahla cinnost, ze bez spoluprace s obyvatelmi tychto sidlisk nemame sancu na uspech. Vo velkej vacsine pripadov ide o deti, ktorych rodicia byvaju prave na tychto sidliskach.
- A. Botev: Odtokovy kanal na Ulici 9. maja 45-50, zrusenie travnatej plochy, strihanie stromov na namesti, Cintorinskej ulici.
o Odtokovy kanal a travnata plocha - dohodnute na spominanom stretnuti 4. maja, vyruby a uprava drevin sa robia za priamej ucasti odboru zivotneho prostredia a vystavby pri mestskom urade, odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia pri okresnom urade podla ich rozhodnutia. Zastupcom SZOPK som pisomne odpovedal.
- J. Borovic: Opravit miestnu komunikaciu za blokom na Razusovej ulici, oprava vezovych hodin.
o Oprava miestnej komunikacie na Razusovej ulici je zahrnuta v rozpise na rok 2001, mame objednanu vymenu vezovych hodin, dodavatel poslal navrh zmluvy, ku ktoremu sme dali pripomienky, predbezny termin - jun 2001.
- Blaskova: Nevhodne posielanie poplatku za hroby z technickych sluzieb na nezijuceho obcana, nevyhovujuco zabezpeceny termin a hodina platenia za hroby, potreba informovat cez rozhlas o moznosti platenia v pokladni technickych sluzieb, je zarazajuce, ked pride obcan z ineho mesta platit za hroby, za ktore uz niekolkokrat platil, a teraz ich pracovnicka nemoze najst v zozname, obcana posle pre potvrdenie o predoslom zaplateni do miesta svojho bydliska.
o Zo strany poslankyne ide o neznalost situacie: Ak majitelia hrobu neohlasia umrtie doterajsieho majitela, odkial to ma vediet pracovnicka technickych sluzieb? Do roku 1998 sa platilo raz za desat rokov, teraz raz za pat rokov. Platenie za hroby je mozne kedykolvek pocas pracovnej doby technickych sluzieb bud v novom cintorine, alebo priamo v technickych sluzbach. Informovat mestskym rozhlasom majitelov hrobov mimo mesta je problematicke, navyse ide o povinnost raz za pat rokov. Pracovnicka technickych sluzieb vedela velmi presne, kedy bola posledna uhrada za hrob. Ibaze novy majitel hrobu tvrdil, ze bolo platene aj po tomto termine, co nevedel nijako dokazat, preto od neho ziadala predlozit jeho tvrdenie.
Zaverom - kazdy majitel hrobu, ktory nepride sam, je zo strany technickych sluzieb pisomne vyzvany na uhradu, kde je presne popisane kde, kedy a ako je mozne poplatok uhradit, vratane uhrady postovou poukazkou, resp. prevodnym prikazom.
- MUDr. Kacerova: Oprava miestnej komunikacie na Ulici CSA za trhoviskom.
o Aj tato miestna komunikacia je zahrnuta v rozpise na rok 2001, uprava chodnika do nemocnice.
o Treba, aby sme sa predtym stretli priamo na mieste.
- Ing. Z. Kolenicka: Premiestnenie nadob na smeti na Ulici 9. maja, stretnutie poslancov zo sidliska Mazornikovo s riaditelom technickych sluzieb.
o Stretnutie bolo 4. maja, tu bol dohodnuty termin aj presun nadob. Zabezpecenie propagacie triedenia domoveho odpadu cez zakladne skoly.
o Osobne som poziadal o spolupracu prednostu okresneho uradu.
- Ing. M. Kovacik: Oprava poskodenych dielcov oplotenia ihrisk na Ulici CSA, zvysenie podkladu.
o Uz niekolko rokov opravujeme detske zariadenia na sidliskach tak, ze nebezpecne poskodene casti odstranujeme, nakup novych z financnych dovodov nerobime. Zvysovanie podkladu ihrisk by bolo velmi drahe.

Ing. Tomas Gabon

Prosba

Do 15. maja pracovnici technickych sluzieb vysadzali kvetinovu vysadbu len na namesti, ostatne pripravene plochy na Ulici CSA, Svermovej, na sidliskach este nie, kvoli ,,zamrznutym".

Statistika rana 15. maja je zarazajuca: 1) pred mestkym uradom vytrhanych desat muskatov,
2) pri soche M. R. Stefanika vytrhanych patnast tulipanov,
3) Chalupkova ulica - po desat borovic vytrhanych aj pat z nahradnej vysadby zlateho dazda,
4) v mestskom parku zostala po okrasnom kriku len jama,
5) Razusova ulica (pred technickymi sluzbami) - znicenych tridsatpat tulipanov.
Ako dopadne ostatna kvetinova vysadba?


Pre Pana Boha vas prosim, preberte sa uz z tej nevsimavosti. Ved to vysadzame pre vas! Kedy uz prevazi slusna vacsina nad vagabundami?

Ing. Tomas Gabon

h0121k.jpg (20908 bytes)

V ramci kvetinovych uprav namestia technicke sluzby upravili aj okolie pamatnika Jana Chalupku. Urcite sa tu pristavi viacej ludi, ved v tomto roku si pripomenieme 210. vyrocie narodenia a 130. vyrocie umrtia tohto dramatika, spisovatela a evanjelickeho farara, ktory v Brezne posobil styridsat rokov.

Snimka: Ferdinand Hrablay

Neobmedzena medikamentozna liecba - zavazny problem spolocnosti

Zdruzena zdravotna poistovna Sideria - Istota sa uz niekolko rokov intenzivne zaobera liekovou politikou na Slovensku. Poznatky, ktore sme takto ziskali, su alarmujuce. Jednym z najzavaznejsich zisteni je skutocnost, ze nekoordinovane predpisovanie liekov moze viest dokonca k trvalemu poskodeniu zdravia pacienta.
Dovolte, aby som vas oboznamil so zakladnymi zasadami pri predpisovani liekov, ktorych dodrziavanie zabezpeci ucinnu liecbu a zaroven zabrani poskodzovaniu vasho zdravia. Zracionalizovanim predpisovania liekov mozeme dosiahnut uspory financii bez toho, aby sme obmedzovali ine cinnosti v zdravotnictve. To znamena, ze ostane viac prostriedkov, napr. pristrojove vybavenie nemocnic a pod.
V sucasnosti je na trhu liekov k dispozicii obrovske mnozstvo druhov liekov, ktore vyraba celosvetovy farmaceuticky priemysel. Predstava o neobmedzenej medikamentoznej liecbe vo vyspelych krajinach sveta bola uz davno prekonana. Bolo jednoznacne potvrdene, ze moze priniest vazne poskodenie zdravia niektorych pacientov.
Analyzy predpisovania liekov poistencom ZZP Sideria - Istota potvrdzuju nepriaznivy stav v predpisovani a naslednom uzivani liekov. Lieky su casto predpisovane bez koordinacie lekara primarneho kontaktu s odbornymi lekarmi, pricom dochadza k hromadeniu velkeho mnozstva rovnakych a roznych liekov u jedneho pacienta. Pokial ich pacient vsetky uziva, moze dojst k neziaducim interakciam medzi liekmi, potencovaniu a oslabovaniu ucinku liekov, rozvoju liekovej zavislosti a v konecnom dosledku k poskodeniu organov, v ktorych sa lieky metabolizuju.
Casto sa stava, ze predzasobu liekov pacient nespotrebuje a lieky putuju do kontajnerov lekarni, pricom dochadza k obrovskym financnym unikom zo systemu zdravotneho poistenia.
Vazeni poistenci, prijmite niekolko rad, ktorymi by ste sa mali riadit pri uzivani liekov:
o Plati zasada, ze liek je dobry sluha, ale zly pan!
o Kazdy liek ma svoje neziaduce ucinky, ktore sa mozu potencovat v kombinacii s inymi liekmi.
o Poziadajte predpisujuceho lekara, nech vas pouci o neziaducich ucinkoch.
o Pokial vam lekar predpisuje liek, informujte ho, ake druhy liekov uz uzivate a kolko baleni mate uz predpisanych.
o Informujte lekara, na ake ochorenie sa liecite, pretoze predpis niektorych liekov pri vasom ochoreni moze byt kontraindikovany. Napriklad, casto sa stava, ze pacientom s vredovou chorobou zaludka predpisuju antireumatika pri bolesti chrbtice. Tieto lieky su pri vredovom ochoreni zaludka kontraindikovane, pretoze pri dlhodobom a nadmernom uzivani uvedenu chorobu sposobuju.
o Nedavajte si predpisovat lieky do zasoby na dlhe casove obdobie. Zo skusenosti vieme, ze staci predpis na dva mesiace podla odporucanej davky.
o Pokial vam predpisal lieky obvodny lekar, nedavajte si predpisovat rovnake lieky u odborneho lekara. Dochadza tak k hromadeniu liekov vo vasich lekarnickach, pricom ich nestihnete vsetky spotrebovat do doby zivotnosti lieku a nakoniec skoncia v kontajneri.
o Pokial vam lekari predpisali viac ako pat druhov liekov, informujte sa u svojho lekara, ci je to v sulade s liecebnymi metodami. Plati totiz zasada, ze cim viac druhov liekov uziva pacient sucasne, tym je efekt liecby pochybnejsi. Taktiez hrozi vyssie riziko poskodenia organov, v ktorych sa lieky metabolizuju.
o Vzdy informujte obvodneho lekara o vsetkych druhoch liekov, ktore uzivate.
Dodrziavanim tychto rad chranite svoje zdravie. Je nemalo prikladov nezvratneho poskodenia zdravia pacientov nespravnou a nekoordinovanou liecbou. Najcastejsie dochadza k lievkovemu poskodeniu obliciek s uplnou stratou ich funkcie a nutnostou dlhodobej dialyzacnej liecby. Nezriedka sa stretavame s liekovou zavislostou na analgetika a psychofarmaka, ktorej liecba je dlhodoba a zlozita.
Velkym problemom je rozvoj rezistencie patogennych mikroorganizmov na antibiotika, ludovo povedane, neucinnost antibiotik na chorobne mikroorganizmy. K tomu doslo neuvazenym, castym predpisovanim a uzivanim antibiotik uz pri banalnych ochoreniach - napr. nadche, virusovom ochoreni hornych dychacich ciest... Nasa populacia je doslova prepchavana antibiotikami uz od utleho detskeho veku, co ma za nasledok, ze uvedene lieky su neucinne pri zavaznych, casto zivot ohrozujucich ochoreniach. Napr. neucinkuju pri hnisavom zapale a naslednom puknuti slepeho creva. Uvedene rady platia pre toho, kto liek uziva, ale aj pre toho, kto liek predpisuje. Preto, vzdy myslite na neziaduce ucinky liekov a v spolupraci s lekarmi dbajte na bezpecnost medikamentoznej liecby.

MUDr. Marian Lassak,
riaditel useku zdravotnych cinnosti ZZP Sideria - Istota

 

Skoloviny

Je obdobie maturitnych skusok. Niektori maturanti poslednykrat zasadnu do skolskych lavic, a preto im poprajme stastnu ruku, bystru mysel a pevne nervy pri rieseni prvych zlozitych uloh v zivote. Venujeme im priehrstie vtipov a myslienok zo skoly.

- Studenti, uz som vam rozpraval tu humornu scenku o Einsteinovi?
- Dnes este nie, pan profesor.

Rekonvalescent je chory, ktory je este stale medzi zivymi.

Pri maturitnych skuskach sa pyta predseda poroty casnika:
- Kolko je osem krat osem?
- V ktorej cenovej skupine, prosim?

Priklady pritahuju - zriedka vsak matematicke.

Majitelka predajne skoli ucnice:
- Pamatajte si dievcata, najdolezitejsi je OBRAT, OBRAT a nic ine len OBRAT!
- No, pani veduca, - namieta jedna z ucnic, - ale kazdy sa nenecha!

Svaly mozno zvacsovat cvicenim, zaludok jedlom, iba mozog vyzaduje pre svoj objem taku hlupost, ako je myslenie!

- Studenti, zajtra budeme mat so znamym sexuologom hodinu o pohlavnom zivote. Pripravte si otazky!
- Pani profesorka, kto uz mal zensku, nemusi prist a moze ist na futbal?

Nemozem sa zohnut, lebo ma boli hrdlo.

- Co potrebujeme na konstrukciu usecky?
- Pravitko!

Odbyt je posledna cinnost podniku pred krachom.

- Studenti, ktory objav pomohol ludom v lietani?
- Dynamit.

Skor, nez otvorite usta, presvedcte sa, ci mate v cinnosti rozum!

Zozbieral: Jozef Pupis


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT