Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

24

12. JUN  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Slovensky folklor v podani Mostaru nadchol divakov v Polsku

Moznost prezentovat folklor svojej krajiny a svoje mesto na renomovanych medzinarodnych folklornych festivaloch so statutom CIOFF (Medzinarodne zdruzenie pre organizovanie folklornych festivalov) je lakavou predstavou pre vsetky folklorne subory na svete. Tieto festivaly su totiz nielen zarukou kvality, ale aj moznostou konfrontovat sa so svetom folkloru a sancou nadobudnut nove kontakty. V pondelok 4. juna sa folklorny subor Mostar z Brezna vratil z takehoto podujatia v Polsku. O tom, co vsetko mu predchadzalo a ako to dopadlo, hovori jeho organizacna veduca Mgr. Stela Ihringova:

h0124a.jpg (15965 bytes)- Mostar dostal pozvanie na festival CIOFF v polskom meste Pyrzyce tri tyzdne pred jeho zacatim prostrednictvom internetu. Tri dni na rozhodnutie o potvrdeni ucasti na festivale v dnoch 31. maja - 3. juna sa mozu zdat postacujuce iba pre nezainteresovanych. Pre nas to vsak boli tri dni stresujuceho zvazovania. Skusky mnohych clenov suboru na vysokych skolach v tomto termine, hladanie sponzorov na zaplatenie dopravy a vybavovanie dovoleniek na poslednu chvilu - to vsetko sme museli dobre zvazit za velmi kratky cas pred definitivnym potvrdenim ucasti. Dnes uz mozeme s radostou konstatovat, ze vdaka stedrym sponzorom, ochote autobusovej firmy a aj ochote byvalych clenov suboru sa lakava ponuka stala skutocnostou.
Po sestnasthodinovej ceste nas Pyrzyce vzdialene 50 kilometrov od pristavneho mesta Stetin privitali chladnym pocasim. Nechybala vsak slovanska srdecnost hlavnej organizatorky - riaditelky pyrzyckeho domu kultury, energickej Evy Sikorovej. Este pred oficialnym otvorenim festivalu sme spolu so styrmi polskymi subormi, so subormi zo Svedska, Lotysska a Bieloruska ucinkovali na koncerte v nadhernom miestnomh0124e.jpg (15308 bytes) katolickom kostole v gotickom style. Nasa interpretacia slovenskych duchovnych piesni, ale aj vsetkymi obdivovana fujara - to vsetko zanechalo v polskych divakoch hlboky dojem, lebo po koncerte nam bezprostredne a velmi uprimne gratulovali, aj dakovali. Neopakovatelnu chramovu atmosferu vystriedal na dalsi den otvaraci ceremonial festivalu. Mostar sa predstavil v patnastminutovom vstupe popri domacich polskych i zahranicnych suboroch na javisku na radnicnom namesti ako posledny vo velmi chladnom a dazdivom pocasi. Tanec a hudbu v nasom podani na zakrytej scene vydrzalo sledovat v hustom dazdi uz len malo divakov, a tak sme boli trochu sklamani. Avsak slova riaditelky festivalu: ,,Ja som vedela, ze ked pridu Slovaci, budu najlepsi," nam vsetko vynahradili. Prsat prestalo az na druhy den, ked sa ulicami mesta pohol festivalovy sprievod, po ktorom nasledovalo vecerne vystupenie kazdeho suboru. Nase hodinove vystupenie v zavere programu bolo odmenene nielen nadsenym potleskom divakov, ale aj slovami obdivu organizatorov a prednostu polskej sekcie CIOFF. Sucastou festivalu boli aj vystupenia v inych mestach. My sme prezentovali nas folklor v Stargarde a Stetine. Zaverecny festivalovy koncert bol v chladnom, ale slnecnom pocasi. Mostar vystupil ako predposledny s fujarovym cislom i s temperamentnymi h0124f.jpg (12592 bytes)tancami zo Sarisa a Podpolania pred zaplnenym hladiskom. Mohutny potlesk, pridavok pre divakov, slova chvaly od vsetkych suborov a pozvanie od jedneho zo zucastnenych polskych suborov na svoj festival - to vsetko bolo pre Mostar tou najlepsou odmenou.
Obraz festivalovej atmosfery by vsak nebol uplny, keby sme okrem predvadzania nasho ludoveho umenia nespomenuli aj spoznavanie sa mladych ludi navzajom, spev pri gitare s polskymi priatelmi, spolocnu zabavu po vecernych koncertoch v priestoroch nasej ubytovne na internate, spoluucinkovanie nasho clena na koncerte miestnej rockovej kapely, fanynku utekajucu za autobusom na rozlucku, ale aj obdiv ku krase nasich dievcat.
Medzinarodny folklorny festival CIOFF v Polsku bol tak pre Mostar vybornym odstartovanim tohtorocnej folklornej sezony. Onedlho bude totiz svoje umenie prezentovat aj na domacich festivalovych podiach v Raslaviciach, v Helpe, vo Vychodnej a v Terchovej. Verime, ze aj tato prezentacia bude aspon taka uspesna ako ta v polskych Pyrzyciach.

Co narobi alkohol

Az 2,01 promile alkoholu v dychu nameral pristroj pri dychovej skuske muzovi, ktory na policii 4. juna o desiatej vecer oznamil kradez Skody 120. Vraj ju o siedmej zaparkoval pred Spolocenskym domom v Zavadke nad Hronom a o deviatej tam uz nebola. Na druhy den pohorelski policajti auto objavili pri objekte byvalych potravin, tam totiz skodovku M. L. odstavil a siel si vypit. Potom ju uz nemohol najst.

Dievcata sa vratili

V piatok 8. juna prisli na Obvodne oddelenie Policajneho zboru v Brezne devatnastrocna V. V a osemnastrocna Z. P. z Pohronskej Polhory, ktorych nezvestnost oznamili ich rodicia v nedelu 3. juna. Prva z nich nechala doma list, v ktorom oznamila, ze ide prec a ze sa ozve. Druha len povedala matke, ze ide von. So sebou si zobrali obciansky preukaz a pas a viac sa neozvali. Predpoklad, ze sa zdrziavali v zahranici, potvrdila vypoved dievcat.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT