12. JUN  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

A uz je tu patdesiatka

Ked sa narodi clovek, ako by si pred domom bol luku rozprestrel, zasadil v sade dobry stedry strom, odtrhol cosi do vazy a z vetvy zvesil jablko a povedal: Nech sa paci, ochutnaj.
Desiateho maja 1951 uzrel svetlo sveta nas Kuna, Bajko, Zibrin, Federal a predsedo, alias Peter Turna z Valaskej. Od narodenia bolo jasne, ze to bude dieta, ktore da zivotu zabrat. Uz ako stvorrocny padol pri hre na rajnicu a vysledok? Strnast stichov na cele. Ako sestrocny skocil na Skalke do trojmetrovych vln Hrona s kupacim kolesom, ktore sa mu zosmyklo a ledva-ledva sa z tejto slamastiky dostal naliaty vodou ako spongia. Ako osemnastrocny chcel potisnut motorkou nasu kaplnku a bol z toho otras mozgu, roztrhana noha a rozbita motorka. Ked mal dvadsat, padol z lesenia rovno pred garaz a aj z toho sa vylizal s otrasom mozgu. Dvadsatsedemrocny skusal odolnost svojej telesnej schranky voci elektrickemu prudu, kde ho spalilo 6000 V. Vysledok: diera ako patkoruna vypalena na ruke a na bruchu. V byvalom podniku Tesla je drzitelom zlomenej klukovej hriadele v podnikovom rekorde, lebo nikomu sa nepodarilo za jeden rok sedemkrat havarovat a rozbit auto. Prezil aj svalovca, a tak pomaly dosiahol ten abrahamovsky vek - patdesiat rokov.
No ale teraz uz vaznejsie. Ako sme uz uviedli, pred patdesiatimi rokmi sa narodil v rodine robotnika nas Peter. Po skonceni zakladnej devatrocnej skoly chcel ist studovat historiu, ktora ho bavila a bavi dodnes, no z politickych dovodov, pretoze otec bojoval na ruskom fronte a bol vazneny, na strednu skolu sa nedostal, a tak sa rozhodol pre remeslo elektrikara. To sa mu podarilo v roku 1969 a znovu isiel na prijimacie skusky na Strednu elektrotechnicku skolu v B. Bystrici. Po uspesnych skuskach ho znova neprijali, a tak nastupuje na vojnu do Zatca. Tu sa nanho skutocne usmialo stastie. Podarilo sa mu absolvovat v tej dobe strednu politicku skolu ako pripravku na vysokoskolske studia v Moskve, no osud chcel inac, a tak sa nas oslavenec vratil domov, kde sa namiesto politickej kariery rozhodol pre hasicov. Zacal pracovat vo vybore zakladnej organizacie, zo zaciatku ako vycvikovy referent, no prepracoval sa az na funkciu predsedu organizacie. Vykonaval ju uspesne vyse dvadsat rokov, o com svedcia vysledky v sutaziach, kde sa organizacia zo sedemdesiateho miesta umiestnuje na poprednych prieckach. Aktivne zacal pracovat aj v organoch okresu, vtedy este B. Bystrica. Teraz je predsedom dobrovolnych poziarnikov okresu Brezno a v ramci Slovenska dosahuje v tejto zlozitej situacii dobre vysledky.
Za byvaleho rezimu bol clenom federalneho vyboru DPO a od rozdelenia republiky pracuje vo vrcholnych organoch dobrovolnych poziarnikov Slovenska ako clen prezidia DPO SR. Popri tom stihol vystudovat strednu priemyselnu skolu elektrotechnicku, ozenit sa a mat s manzelkou syna Petra a dceru Martinku. Popri otcovskych povinnostiach sa vzdelaval aj odborne. Vykonaval funkciu poslanca v obci, hraval v dychovke, organizoval rozne kulturno-spolocenske podujatia, ktorymi poziarnici reprezentovali Valasku na roznych festivaloch a prehliadkach (Helpa, Detva, Oravsky Podzamok a dalsie). Popri tom si nasiel cas aj na kamaratov a na zaluby: fotografovanie, lyzovanie, vyroba a restaurovanie zbrani, vyroba fujar, modelarstvo a samozrejme jeho najvacsi konicek zbrane a strelecky sport. V praci sa venuje vypoctovej technike, a to cislicovoriadenym strojom a priemyselnym pocitacom.
Ako vidno, vela aktivit na jeden ludsky zivot, ktory ubieha tak velmi rychlo, ze sme sa ani nenazdali a stal sa z neho stary kmet.
Pri prilezitosti tohto vyznamneho zivotneho jubilea za vysledky jeho tvorivej a obetavej prace na useku poziarnej ochrany ako aj v spolocenskom zivote mu prisli do Valaskej osobne podakovat a odovzdat medailu Za mimoriadne zasluhy prezident Dobrovolnej poziarnej ochrany SR Vendelin Fogarac, viceprezident DPO SR Jozef Minarik a clen prezidia DPO SR Jozef Fejes. Za obec podakoval jubilantovi starosta Dusan Sliacan a prednosta obecneho uradu Peter Minarik. Ku gratulantom sa pridali aj delegacie okresnych vyborov z Banskej Bystrice a z Brezna. Za B. Bystricu Anna Matalova, Iveta Simickova a Dusan Kukucka, za Brezniansky okres si jeho cinnost prisli ocenit nacelnik Zboru poziarnej ochrany Brezno Ivan Stulajter a za Okresny vybor DPO Jozef Koprajda a Pavol Zelencik.
Za odvedenu dlhorocnu obetavu pracu mu este raz aj touto formou dakuje a zela zdravie, vela tvoriveho elanu a chuti vybor dobrovolnej poziarnej ochrany z Valaskej.

(pz)

Francuzska korespondencia

Spolupraca medzi Breznom a Francuzskom ma dlhorocne trvanie. Zvlastny rozmer nadobudli medzi Breznom a Meudonom. Oficialne i ludsky. O mnohom svedci korespondencia, ktora sa nahromadila na nasom redakcnom stole.

Vazeny pan primator a mili spoluobcania,

dovolte, aby som sa po navrate do Francuzska znova uprimne podakoval za skvele prijatie, vynikajuci program slavnostneho odovzdavania ocenenia vasho mesta, ale najma za to, ze mam cest byt vasim cestnym spoluobcanom.
Hlasim sa vam s urcitym oneskorenim, pretoze ihned po navrate ma naplno schvatil vir diplomatickych a spolocenskych povinnosti, ako otvorenie Slovenskeho institutu v Parizi, cesty do Toulouse a Paulhan, stretnutia s rodakmi, komemorativne akcie v Neuvy sur Barangeone a La Targette, cesta prezidenta SR do Strasbourgu atd. Uvadzam to preto, ze napriek mojim povinnostiam si stale velmi milo spominam na nase spolocne stretnutia dna 10. aprila.
Ocenenie si vysoko vazim a povazujem to za ocenenie pre cely kolektiv nasho velvyslanectva. Je to ocenenie spoluprace medzi Breznom a Meudonom, ktore prerasta ramec spoluprace medzi dvoma mestami a nadobuda charakter medzistatneho vyznamu. Je to zaroven dobry priklad toho, ako usilujeme plnit odkaz M. R. Stefanika pre dnesok naplnanim idei vlastenectva, budovania novej Europy a spoluprace a priatelstva medzi Slovenskom a Francuzskom. Tato spolupraca medzi Meudonom a Breznom vyznamne napomaha nasmu velvyslanectvu pri vytvarani priazniveho obrazu Slovenska vo Francuzsku. Partnersky vztah medzi Breznom a Meudonom davame za priklad aj ostatnym mestam a obciam u nas a vo Francuzsku a bude zrejme oceneny aj pocas najblizsieho kolokvia v Bratislave v dnoch 15. a 16. juna venovanemu medziregionalnej spolupraci.
Som velmi rad a som hrdy, ze som cestnym obcanom Brezna, ktore je zasadene do prekrasneho kraja, kde ziju cestni a pracoviti ludia. Velmi rad sa budem vracat do Brezna a velmi rad budem uzitocny aj v buducnosti pri naplnani vasich zamerov na rozvoj a prosperitu mesta i celeho kraja.
Zelam vam vela, vela osobnych a pracovnych uspechov a tesim sa coskoro dovidenia bud v Meudone alebo v Brezne.

Vas Vladimir Valach,
velvyslanec Slovenskej republiky vo Francuzsku

...

Vazeny pan Mgr. Jaroslav Surina

Nas pobyt v Brezne zanechal v kazdom z nas tie najkrajsie spomienky.
Dakujeme za vyborne zorganizovanie pobytu: prijemny hotel v krasnom prostredi, vylety, prostrednictvom ktorych sme spoznali prekrasne Tatry a pekne mesto B. Bystricu.
Vdaka tiez za zorganizovanie koncertu so Spevackym zborom mesta Brezna v krasnom kostole... a vdaka za potlesk...
Vdaka, ze sme sa mohli zucastnit na folklornom sviatku stavania maja.
A vdaka za nezabudnutelne zazitky z pestreho spolocenskeho pondelkoveho vecera s breznianskymi zboristami... Bol to vecer, ktory bol svedkom rozvijajuceho sa priatelstva medzi nasimi mestami.
Prajeme si, aby nam buducnost umoznila este vela inych stretnuti v Brezne alebo v Meudone.
Spevacky zbor Meudonu vam este raz srdecne dakuje za organizaciu a pekne prijatie.
Srdecne pozdravy

Francoise Piquet,
predsednicka zboru

...

Pan riaditel, drahy priatel

Po navrate z Brezna pani Nicole Pelloux ma oboznamila s pobytom nasich mladych tanecnicok z Tarentelle vo vasom meste.
Povedala mi, s akou pozornostou, s akou starostlivostou a pohostinnostou - to su tri predpoklady, ktore podstatnou mierou prispievaju k uspesnosti podujatia, ste ich prijali a starali sa o nich pocas celeho pobytu.
Preto by som vam chcel srdecne podakovat. Takto ste tiez prispeli k upevneniu vztahov, ktore spajaju nase dve mesta, teda obyvatelstvo, ktore ich vytvara.
Srdecne vas pozdravujem, pan riaditel, drahy priatel.

Georges Koch,
zastupca primatora Meudonu

...

Ziaci SPS opat v Meudone

Pred kratkym casom sme sa vratili z nasho poznavacieho pobytu v Parizi, no spomienky v nasich mysliach su este stale zive. Spomienky na samotny Pariz, ale aj na mensie mestecka Meudon a Versailles a na priatelov, ktori nam sprijemnovali tieto chvile prezite vo Francuzsku.
Cielom nasej cesty bolo nielen spoznat Pariz, ale najma oboznamit sa so skolskym systemom v jednej z francuzskych skol podobneho typu ako je nasa. Ubytovani sme boli v rodinach a v internatoch. Denne sme podnikali rozne vylety.
Francuzska metropola nas uputala nielen mnohymi historickymi pamiatkami, ale aj modernou vystavbou. Vyhlad z Eiffelovej veze bol ocarujuci aj napriek nepriaznivemu pocasiu. Videli sme taktiez tri obluky, ktore su zaujimave tym, ze su postavene v jednej linii - Arc de Triomphe, Carronsel a obrovske Okno do tretieho tisicrocia na supermodernom sidlisku La Defense, Notre Dame, Louvre, Champs Elysees.
Pre mnohych z nas bola najkrajsim zazitkom navsteva Disneylandu a Aquaboulevard. Nezabudnutelne okamihy sme prezili v panoramatickom kine La Geode. Krasny bol aj vecerny vyhlad na svietiaci Pariz zo Sacre Coer. Neobisli sme ani zahrady plne fontan s prekrasnou hudbou, ktore sa nachadzaju vo Versailles.
Za vsetko to krasne a prijemne sa chceme podakovat dvom profesorom Danielovi Compagnonovi, Francoise Bezeault a nasmu novemu francuzskemu priatelovi Jeremimu.

Eva Sediva, Andrea Koladova

...

h0124d.jpg (16665 bytes)Stastne detstvo na cesty

Detsky folklorny subor Stastne detstvo v pondelok 18. juna odchadza na takmer trojtyzdnovy zajazd do Belgicka, Francuzska a Svajciarska. Patdesiat ucinkujucich tohto kolektivu predstavi krasu spevu, tanca a hudby, ako aj tradicne hry a zvyky slovenskeho folkloru. Podbrobne informacie z ciest Stastneho detstva prinesieme po ich navrate zo sesttisic kilometrov dlhej ceste Europou.
Este pred odchodom sa jeho clenovia s domacim publikom rozlucili v nedelu 10. juna na galaprograme v mestskom dome kultury.


Stastnu cestu!

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT