12. JUN  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Second hand, po slovensky z druhej ruky. Ano, rec bude o "sekacoch", cize o obchodoch s lacnymi odevami zo zahranicia. Cielom nasej ankety nebolo urobit im reklamu ci antireklamu. Prosto su tu. Kedysi sme o nich ani len nechyrovali a dnes ich najdete v kazdom meste ci obci. Zaujimal nas preto vas nazor na takyto druh obchodov.

anketovym mikrofonom


o tovare "z druhej ruky"

Zuzana Hasillova, sportovkyna, Hronec:

- Podla mna su tieto obchody dobre, maju tam dobre veci, ktore vela nestoja. Ja tiez nakupujem v takychto obchodoch, niekedy aj v drahych, ale aj v takychto. Vzdy si to najprv operiem a potom to nosim. Som spokojna, dlho vydrzia.

Iveta Martinakova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Kupila som uz detom take veci, ktore sa daju pouzit vonku na hranie. Ale aj nieco pre seba na presitie, ak je dobra latka.Treba si len vyberat.

Jozefina Kalmanova, skolnicka, Utekac:

- Malo nakupujem v takychto obchodoch. Neviem si tam vybrat a radsej idem do riadneho obchodu. Clovek da radsej viacej penazi, stoji to za to a je to kvalitnejsie. Myslim si, ze je to dobre pre ludi, ktori su na socialnej podpore. Pomozu si, pretoze je to lacnejsie. Popozerat sa chodim, ale ten pach ma odradza. Neviem si tam akosi vybrat, niezeby som bola narocna, ale ...

Anezka Faskova, technicko-hospodarska pracovnicka, Brezno:

- Ked mam pravdu povedat, do takych obchodov ani nechodim, pretoze mam k nim zaporny vztah. Podobne aj k cinskym obchodom, ono je fakt, ze nie sme taki bohati, aby sme si kupovali lacne veci. Taky je moj nazor.

Vlado Hricak, casnik, Brezno:

- Ja nie, ale zena tam sem-tam nakupuje pre deti. Preco nie? Rastu a hned zo siat vyrastu. Bud ich zoderu, alebo sa to rovno vyhodi. Ale ja osobne by som si tam nekupil nic a podla toho, co viem, ani manzelka.

Frantiska Baksova, nezamestnana, Pohorela:

- Mne sa to tam paci hlavne pre deti, lebo v obchodoch je to drahe. Viete, male dieta veci hned zoderie, alebo z nich vyrastie, prosto je to vyhodne.

Peter Motyka, masiar, Cierny Balog:

- Da sa tam nakupit lacnejsie ako v Polsku. V meste ich je vela, takze mame na vyber. Kupujem si tam tricka, manzelka tam nakupuje aj pre dcerku.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dakujem...

Prostrednictvom novin chcem srdecne podakovat MUDr. Emilii Buckovej a MUDr. Natasi Lackovej z Ustavu pre dlhodobo chorych v Brezne za ich velku obetavost, opateru a laskavost, ktoru mi po cely cas venovali.

Dakuje Maria Kasova

Zufalstvo nad nemohucnostou

 

Slovenskom sa bieda zenie,
kedy, kto ju zastavi?
Kto odvazny tejto hroze
do cesty sa postavi?
Beznadej, strach, neistota,
stelie sa sta husta hmla,
do slovenskych mladych rodin
vchadza prizrak zufalstva.
Otec, mat su bez roboty,
kde vziat peniaz na chleba?
Byvat, kurit, obliekat sa
a do skoly - tiez treba.

 

Pred par rokmi bolo vsetko,
prace, bytov, deti viac -
nasi starki povzdychnu si,
ako prezit biedy cas?
Pocet biednych stale rastie,
zbohatlikom rastie chut,
ak si nas stat rozpredame,
mozeme navzdy zaniknut.
Slovenskom sa bieda zenie,
kedy, kto ju zastavi?
Kto odvazne za svoj narod
k chudobnym sa postavi?

Ruzena Jakubovska,
Podbrezova

Podporuju druznost

Podporovat miestny a regionalny sport je jednou z uloh komisie sportu pri obecnych zastupitelstvach nasich obci. Do popredia sa okrem tradicneho futbalu zacinaju dostavat aj novsie druhy sportov. Vyzaduju aktivnu ucast zucastnenych, podporuju druznost sutaziacich a vhodnym sposobom umoznuju aktivne vyuzivanie volneho casu mladeze a dospelych.
Komisia vzdelavania, sportu a volnych aktivit pri Obecnom zastupitelstve v Polomke vyvija uz niekolko rokov bohatu cinnost, ktora je hlavne v oblasti sportu orientovana na organizaciu roznych druhov sportu. Clenovia komisie (Mgr. Koharova, Jan Pohancanik, Mgr. Hancakova, Emilia Kubikova, Elena Lunterova) uz v tomto roku zorganizovali a pomahali pri uspesnom priebehu viacerych podujati. Vydarili sa najma akcie - Horehronsky Bucnik (lyziarske preteky vlekarov), Fasiangova sankovacka (jazda na netradicnych dopravnych prostriedkoch), Velkonocny stolnotenisovy turnaj a nedavno sa uskutocnil aj vydareny turnaj v nohejbale.
V sucasnosti sportova komisia pripravuje dalsiu narocnu akciu - 2. rocnik horehronskeho cyklocrossu, ktory bude v sobotu 16. juna. Vsetci ste srdecne vitani!

(hk)

Po navrate ...

Sedem tyzdnov je dlhy cas, no na Horehroni a na Slovensku utiekol rychlo, a tak vam uz pisem spoza velkej mlaky. Hoci v podvedomi myslim uz na dalsiu navstevu, povinnosti svetoobcana, nositela dvoch statnych obcianstiev (hoci jedno je to prave, srdcove v udoli Cierneho Hrona) ma nutia byt nateraz tu, v Kanade.
Videl som malebny kraj Horehronia, bol som v rodnom Ciernom Balogu, pohyboval som sa po prekrasnom meste, meste kralovskom, kde z kazdej brany, domu dycha historia. Videl som vela mladych ludi, ktori, verim, raz zacnu lepsie zit. Videl som starsie generacie, ktore prezili kus zivota. Videl som ludi nestastnych, ktori chcu, no nemaju pracu. Videl som, ze tu ziju ludia kulturni, krasne udrzuju staru cast mesta. Cistota okolia, vkusne odievanie, kulturno-spolocenske moznosti. Verte, za morom to tazko najdete v takejto podobe. Kralovske mesto je kralovske, hoci viem, ze v tejto dobe treba nemocnice, skoly, domovy a historicke objekty zachranovat. Videl som aj par pokusov sprejerov, co je dokaz vzorov zo zapadu, kriminalita, drogy, strelba, zabijanie, nezamestnanost. Zdalo sa mi, akoby na sidlisku Mazornikovo boli slova ako motyka, hrable, kosa cudzie. Mali by byt iniciativnejsi a necakat len na mesto. Krajsie je posediet si na lavicke a vidiet upravene okolie, pokosenu travu, vysadene stromceky, kvety. Ved aj vo svete sme znami ako pracovity narod.
Generacie tu zijuce to nemali nikdy lahke, zial ani v tejto dobe slubov a rabovaciek. Na zaver optimisticky: Verim, ze slovo hladova dolina coskoro bude minulostou.

Pavol Datko, Kanada

Nevsedny den

V piatok 1. juna pred Zakladnou skolou v Benusi postavali hluciky deti. Boli ine ako zvycajne. Namiesto knih a tasiek mali batozky s miskami a lyzicami.
Po prichode na futbalove ihrisko TJ Slovan Benus sa rozbehli sutaze. Ziaci druheho stupna skusali svoju zdatnost v kolektivnych hrach - futbale, volejbale, vybijanej, mladsie deti sa zabavali pri roznych zaujimavych sutaziach. Po obcerstveni a vyhlaseni vysledkov loptovych hier zacali Filipske olympijske hry. Zastupcovia tried na jednotlivych stanovistiach dokazovali, kto je rychlejsi, obratnejsi, zdatnejsi. Z "bojov" vysli vitazne osmaci. Bliziaci sa obed ohlasoval buchot misiek a lyziciek. O vyborny gulas sa zasluzili aj sponzori. Ocakavanym vyvrcholenim dna bol volejbalovy turnaj ziakov a ucitelov. Ti zdatnejsi sa potom zabavali na diskoteke.
Nevsedny a krasny den sa uskutocnil spojenim sil zastupcov Rady rodicov skoly, TJ Slovan Benus a sponzorov.

Dagmar Mihokova

Nasim detom

Obcianske zdruzenie Trend v Polomke pripravilo pre deti v sobotu 2. juna v Zdiarskej doline Zabavny les. Pozmenili trosku nazov a filozofiu Cesty rozpravkovym lesom, ktory pred dvadsiatimi tromi rokmi po prvykrat na Slovensku uskutocnili ucitelia v Polomke. Akcia bola urcena vsetkym, ktori sa citia byt detmi. A tak v netradicnych disciplinach (napr. hod lyziarkou do dialky) sutazili aj "deti" okolo styridsiatky. Velky zaujem organizatorov prijemne prekvapil, ved rano bolo na starte 180 prihlasenych ucastnikov. Ak deti prave nesutazili, mohli sa so strazcami Narodneho parku Nizke Tatry zahrat ekohry, alebo si vyskusat poziarnu techniku miestneho dobrovolneho poziarneho zboru. Nechybal ani stanok s obcerstvenim a so suvenirmi. Zlatym klincom programu bol krst dvoch novych pohladnic Polomky, ktore v tychto dnoch vydal Trend a do zivota ich zincicou uviedli regionalni televizni a rozhlasovi spravodajcovia Miro Luptak a Jan Siman.
Podujatie sa skutocne podarilo. Nielen, ze mu prialo pocasie, ale vdaka patri najma organizacnym partnerom Trendu: miestnej materskej a zakladnej skole, sprave NAPANTu, DPZ, komisii pre kulturu a obcianske aktivity pri obecnom zastupitelstve, dobrovolnikom, sponzorom a podporovatelom.

M. Heretova

Turice

Turice sa odjakziva spajali s veselostou, spevom a tancom. Nebolo tomu inak ani v Predajnej, kde sa uz od piatka vecera schadzali mladenci - poziarnici, aby na namesti postavili najvyssi strom v dedine - turicnu brezu ozdobenu stuzkami v obecnych farbach. Potom sa pod ruskom noci so spevom vybrali stavat briezky kazdej slobodnej dievke.
Na druhy den poobede ulice opat ozili spevom a hudbou. To sa mladenci v sprievode harmoniky vybrali vykrucat dievcence. Tie im nezabudli podakovat, ba aj nejaku tu korunku darovat. Vecer sa cela obec zisla na ihrisku, kde bolo pod nocnou oblohou pripravene posedenie pri hudbe. A nemyslite si, ze sa len sedelo, to nie, ved zabava trvala az do svitania. Cela oslava turicnych sviatkov vyvrcholila v kostole Troch kralov, kde bolo prve svate prijimanie.
Doborovolna poziarna ochrana dakuje vsetkym, ktori prispeli ci uz financne alebo dobrou naladou. Ubezpecujeme vas, ze ziskane financne prostriedky budu pouzite na poziarnu ochranu.
O rok dovidenia!

Lubos Ofukany


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT