12. JUN 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na balonovej fieste aj Podbrezova

Rekordnym poctom dvadsiatich troch ucastnikov z deviatich krajin v Kosiciach vo stvrtok 7. juna odstartovali 8. rocnik Medzinarodnej balonovej fiesty Motortrade Balloon cup 2001, kde mal svoje zastupenie aj klub balonoveho lietania ZP Sport, a. s., Podbrezova. Novinkou tohtorocnej fiesty, ktora trvala do nedele 10. juna, bola piatkova sutaz pilotov o Primatorsku lisku a medzi atrakcie patrilo aj nocne nafukovanie balonov.

 

Zvitazila Materska skola na Ulici M. Benku

Mali sportovci z dvadsiatich siedmich materskych skol okresu v piatok 8. juna sutazili na stvrtej Okresnej sportovej olympiade. K styrom chlapcenskym a dievcenskym disciplinam (beh na 30 m, skok do dialky z miesta, hod do dialky), zmiesana stafeta na 4x30 m, v tomto roku pribudla aj nesutazna disciplina - zdravotnicka priprava pod zastitou SZU B. Bystrica, oddelenia vychovy ku zdraviu v Brezne. Putovny pohar primatora Brezna vyhrala Materska skola M. Benku Mazornikovo pred MS 9. maja 53 Mazornikovo a MS Zavadka nad Hronom. Vdaka sponzorom na olympiade neboli porazeni, len vitazi, pretoze kazde dieta dostalo balicek sladkosti, pamatny list a kazda skolka vyhrala loptu.

Kontroly v maji

Podla slov riaditela Okresneho dopravneho inspektoratu PZ v Brezne kpt. Ing. Milana Novaceka v maji v Brezne a v jeho okoli uskutocnili dopravni policajti styri specialne kontroly. Zamerali sa hlavne na rychlost jazdy, pozitie alkoholickych napojov a na dodrziavanie pravidiel cestnej premavky. Vacsinou to boli priestupky pri bezpecnosti cestnej premavky, zly technicky stav vozidiel (neplatne STK, emisne kontroly, chybajuca vybava), prekrocenie rychlosti hlavne na Ulici CSA a v Prednych Halnoch, v piatich pripadoch zaevidovali jazdu pod vplyvom alkoholu. Za zistene priestupky ulozili tridsat pokut v hodnote 12 000 korun.

Rytmus mladych okresu Brezno

Pod tymto nazvom v posledny majovy den odbor skolstva mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne usporiadal okresne kolo v aerobiku a modernom tanci. O putovny pohar prednostu okresneho uradu bojovalo dvanast zakladnych skol v troch kategoriach (1. - 4. rocnik, 5. - 9. rocnik a jednotlivci). Odborna porota nakoniec v prvej kategorii rozhodla o poradi: Predajna, Jasenie, Pionierska 2 Brezno a cenu poroty pridelila Polomke. V druhej kategorii to bol Cierny Balog - Janosovka, Podbrezova, Pionierska 2 Brezno, cenu poroty si odniesli do Nemeckej a do Brezna na Pioniersku 4. Spomedzi jednotlivcov bola najlepsia Denisa Pilarova (Pionierska 2), Ivana Vojtkova (Polomka) a Mirka Trpakova (Telgart). Vitazi obdrzali pohare a diplomy, putovny pohar patri Zakladnej skole na Pionierskej 2 v Brezne. K uspesnemu priebehu akcie prispeli aj sponzori.

Policia1.jpg (9101 bytes)  Nevyslo jej to

O. L. z Bravacova sa 29. maja vecer sama vybrala na veceru do restauracie Omega. Na tom by nic nebolo, lenze ona sa najedla a ucet 184 korun uz nezaplatila. Pretoze nemala pri sebe doklady ani peniaze, predviedli ju na Policajny zbor.

 

"Za pat prstov"

Dvadsiateho piateho maja o piatej hodine prichytili zlodeja v cinskom obchode na Ulici CSA. Rifle za 450 korun bez zaplatenia chcela prepasovat S. S. z Brezna. O tristvrte na dve 30. maja telefonovali z predajne Panda, ze tam maju skodnu. L. I. z Brezna sa tam zapacilo tricko za 220 korun, avsak zabudla zan zaplatit. Pat minut po pol stvrtej 2. juna v Bille kradol P. O. z Brezna. Na rovasi ma dva syry za 43,90 koruny. Vsetkych troch dlhoprstych "odmenili" blokovou pokutou.

Nenapravitelni

Poniektori sa nezlakli vseobecne zavazneho nariadenia o pokutach za vyberanie smeti a nadalej sa brlaju v kontajneroch. Pri tejto cinnosti 30. maja podvecer na Razusovej ulici prichytili I. B. z Brezna. Na tej istej ulici 2. juna o pol jedenastej predpoludnim textil z kontajnera vyberala V. B. z Brezna. Obidva pripady su v stadiu riesenia.

Aj tehotna!

Tri zeny (jedna z nich tehotna!) a osem muzov 30. maja o siestej vecer pristihli v lokalite Rury pri fetovani. Za znecistovanie verejneho priestranstva museli zaplatit blokovu pokutu. Okrem toho ich caka brigada pri odpratavani neporiadku, ktory nechali za sebou.

Znecistili, a tak zaplatia

Svoju dohru este bude mat priestupok, ktory maju na svedomi S. B. a A. B. z Brezna. Predpoludnim 2. juna totiz v pieskovni na Mostarenskej ulici vypalovali kable, cim sa dopustili znecistovania zivotneho prostredia.

Ekosutaz

Obcianske zdruzenie Trend a Zakladna skola v Polomke pripravili pre deti zakladnych skol mikroregionu Horehron pri prilezitosti Dna Zeme uz piaty rocnik Ekosutaze. V ramci nej deti tvoria vyrobky z odpadovych materialov (papier, drevo, plast. textil, kov) a sutazia medzi sebou v jednotlivych kategoriach. Rozvijaju svoju fantaziu, tvorivost, zrucnost, esteticke citenie, ale zaroven sa ucia rozmyslat ekologicky a ekonomicky. Mnohe z tychto vyrobkov su hracky, ale najdeme tu aj vela uzitocnych predmetov. Niektore prace by mohli zdobit vstupne haly vyznamnych institucii. Su to priam umelecke diela.
Zo vsetkych sutaznych exponatov v spolocenskej miestnosti v Polomke instalovali vystavu, ktoru slavnostne otvorili v utorok 5. juna pri prilezitosti odovdzavania cien vitazom. O atraktivnost vernisaze sa pricinili ziaci zakladnej umeleckej skoly malym koncertom a modnou prehliadkou. Prakticke i elegantne modely tak isto zhotovili z odpadovych materialov.
Podujatie podporili mnohi sponzori, ktorym patri vdaka. Uznanie patri aj vsetkym aktivistom, najma ucitelom a rodicom, ktori vedu deti touto cestou. Vystavu Ekosutaze mozete vidiet na poziadanie (zakladna skola 6193123, obecny urad 6193190) v spolocenskej miestnosti alebo po dohode moze byt naistalovana v inej obci.
Pri organizovani podobnych podujati treba vela chuti, tvorivych napadov, ale najma zapalenych ludi - dobrovolnikov, ktori su ochotni pracovat zadarmo vo svojom volnom case v prospech dobrej veci. Casto su neoceneni, zabudnuti. Obycajne tlieskame len znamym menam, vzacnym hostom. Zatlieskajme obcas aj dobrovolnikom. Ved rok 2001 OSN vyhlasila za Rok dobrovolnictva. Je to ich rok.

M. Heretova

M. R. Stefanik - astronom, vojak, diplomat

Horehronske muzeum v Brezne spristupnilo v juni putovnu vystavu Nadacie M. R. Stefanika pod nazvom Milan Rastislav Stefanik - astronom, vojak, diplomat. Navstevnici tak maju moznost na devatnastich paneloch sa zoznamit s jednou nesporne z najvyznamnejsich postav novodobych slovenskych dejin.

Milan Rastislav Stefanik sa narodil 21. jula 1880 v Kosariskach, v rodine evanjelickeho knaza. Po studiach na evanjelickych lyceach zacal v roku 1898 studovat na Ceskej vysokej skole technickej v Prahe. O dva roky vsak prestupil na Karlovu univerzitu, kde studoval astronomiu.
V roku 1904 odisiel do Pariza, aby tam pokracoval v odbornom raste vo vednom odbore astronomia. V aprili 1905 zacal pracovat vo hvezdarni Meudon pri Parizi (prave pri tejto hvezdarni, ktora dodnes stoji, bola v roku 1999 odhalena jeho socha - kopia breznianskeho pomnika.). Najvacsie zasluhy M. R. Stefanika v astronomii spocivali v rozvijani vyskumu slnecnej korony vo vysokohorskych oblastiach a na juznej pologuli. Jeho vedecke ambicie v astronomii sa uzavreli vypuknutim prvej svetovej vojny.
Po roku 1914 bojoval takmer rok ako pilot vo francuzskej armade. Podnikal prieskumne lety na francuzsko-nemeckom a srbskom fronte. V roku 1916 sa stal podpredsedom riadiaceho organu cesko-slovenskeho zahranicneho odboja Cesko-slovenskej narodnej rady zalozenej vo februari 1916 v Parizi. Jej ulohou bolo presvedcit dohodove mocnosti o opodstatnenosti existencie samostatneho ceskoslovenskeho statu. V suvislosti s realizovanim tohto ciela a budovanim samostatnej ceskoslovenskej armady sa zucastnoval na diplomatickych rokovaniach vo Francuzsku, Rusku, USA, Taliansku, Rumunsku. V decembri 1917 sa podielal na spresnovani Dekretu o zriadeni ceskoslovenskej armady vo Francuzsku, ktorou sa vytvoril zaklad vojenskeho kadra tejto armady. Uspesne zavrsil aj cinnost svojej tretej misie v Taliansku podpisanim dvojstrannej zmluvy s talianskym ministerskym predsedom. Bol to prvy medzinarodny dokument uznania samostatneho ceskoslovenskeho statu. Za zasluhy bol M. R. Stefanik 20. juna 1918 menovany do hodnosti brigadneho generala francuzskej armady. Sprava o vyhlaseni samostatnej Ceskoslovenskej republiky 28. oktobra 1918 ho zastihla v Japonsku. V prvej vlade novej republiky bol menovany ministrom vojny. Poslanie v rodnej vlasti sa mu uz nepodarilo naplnit. Zahynul pri navrate na Slovensko 4. maja 1919 pri havarii svojho lietadla nedaleko Bratislavy.
Historicky vyznam M. R. Stefanika nespociva len v podiele na zalozeni spolocneho statu Slovakov a Cechov, ale bol aj prvym Slovakom, ktory obdivuhodnym diplomatickym posobenim priamo i nepriamo vplyval na europsku politiku. Jeho statnicka cinnost v obdobi prvej svetovej vojny daleko prerastla rozmery maleho naroda v srdci Europy.
Vystavu si navstevnici mozu pozriet v Horehronskom muzeu na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 (mestiansky dom), potrva do 30. juna.

Hana Peterajova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT