10. JUL 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Po strnastich rokoch vo Vychodnej

Uz od stvrtka 5. jula prebiehali vo Vychodnej podujatia 47. rocnika nasho najvacsieho medzinarodneho folklorneho festivalu. Po strnastich rokoch sa na nom zucastnil aj horehronsky zastupca brezniansky folkorny subor Mostar. V sobotu v krojovanom sprievode sa aj clenovia Mostaru po prvykrat prezentovali svojim ornamentnikom. V celovecernom pasme sa predstavili dvoma tancami a v nedelnom galaprograme, ktory v priamom prenose vysielala televizia, stvorminutovou sekvenciou.

V Hronci sa stretli nahradne rodiny

V rekreacnom zariadeni Drotovna Hlohovec v Hronci preziva prve prazdninove dni tridsat nahradnych rodin z celeho Slovenska. Predpoludnim rodicia diskutuju v skupinach na rozne temy a detom sa venuju dobrovolnicky, popoludnia travia rodiny spolocne. Tento rekreacny aj poradensky pobyt zorganizovalo obcianske zdruzenie Navrat, ktore chce prispiet k vytvoreniu tolerantnej obcianskej spolocnosti, kde bude system starostlivosti o opustene, osirele a inak ohrozene deti postaveny na rodinnych modeloch.

Novacikovia v kasarnach

V utorok 3. jula nastupilo na devatmesacnu zakladnu vojensku sluzbu do 3. mobilizacnej zakladne v breznianskych kasarnach 120 novacikov. Pocas prveho mesiaca ich caka zakladny vycvik, zoznamia sa s vojenskym poriadkom, absolvuju takticku, strelecku pripravu i vojensku eticku vychovu. "Novacikovsky" mesiac ukoncia slavnostnou vojenskou prisahou, ktora by mala byt v piatok 27. jula v kasarnach.

Pripomenuli si misiu Cyrila a Metoda

Historicky vyznam misie svatych Cyrila a Metoda pre slovanske narody si vo stvrtok 5. jula pripomenuli krestania roznych cirkvi na Slovensku. Pri tejto prilezitosti boli aj v horehronskych chramoch slavnostne bohosluzby venovane zivotu a dielu solunskych bratov. Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne na pocest vierozvestcov zorganizoval v rimskokatolickom kostole vecerny koncert, ktoreho divaci potleskom odmenili vystupenie krojovaneho spevokolu Zavacan zo Zavadky nad Hronom a miesaneho spevackeho zboru Domovina z Bravacova.

Policia1.jpg (9101 bytes) Cierny obchod

Na zaklade telefonickeho oznamenia 20. juna rano o pol deviatej o nelegalnom predaji kobercov sa hliadka vybrala na Sladkovicovu a Fucikovu ulicu. Nasla tu pat obcanov madarskej narodnosti, ktori naozaj nemali povolenie na tuto cinnost. Vyriesili to blokovou pokutou a nariadenim opustit "miesto cinu".

Treba si davat pozor!

O tretej popoludni 22. juna pribehla na mestsku policiu Z. P. z Hlohovca s udanim o kradezi. Na namesti pri kostole jej totiz ktosi ukradol kufor. Zlodeja ani kufor nenasli, a tak zalezitost prevzal Policajny zbor.

Posmeleny alkoholom urazal

Z Polovnickej krcmy na Razusovej ulici o siedmej vecer 25. juna telefonovali, ze tam jeden zakaznik obtazuje casnicku. Hliadka zistila, ze ide o R. P. z Brezna, ktory si uhol o cosi viac, ako zniesol a nedaval si pozor na jazyk. Vec je v stadiu objasnovania.

Este sa mu ziadalo

Pred jednou hodinou v noci 26. juna vystrajal opity muz v Grill clube na namesti. Vytrznikom bol F. E. z Brezna. Pretoze mal dost, nechceli ho uz obsluzit, co sa mu nevidelo a obtazoval personal i zakaznikov. Kedze s nim nebolo reci, zodpovedat sa bude az po vytriezveni.

To sa nerobi!

Tristopatdesiatkorunovy ucet v jedalni hotela Dumbier popoludni 26. juna odmietol zaplatit jeden zo zakaznikov. Neostavalo nic ine, len privolat hliadku, ktora s L. P. z Bravacova urobila poriadok. Ucet zaplatil a na ziadost personalu muza vyviedli z hotela.

Privolali sanitku

Pri obchodze po namesti hliadka pomohla zene, ktora odpadla na autobusovom nastupisti. Stalo sa to popoludni 27. juna a stala sluzba privolala sanitku rychlej zdravotnej pomoci, ktora zenu odviezla do nemocnice.

Bez penazi

O tristvrte na dve v noci 29. juna poziadali o pomoc z Nymfy, kde mali zakaznika, ktory nechcel zaplatit ucet. Hliadka zistila, ze F. G. z Bujakova nema pri sebe peniaze, takze pripad vyriesia, az ked ich bude mat.

Zdemoloval a usiel

O tristvrte na devat vecer 2. jula na Sramkovej ulici si hliadka vsimla zdemolovanu dopravnu znacku, do ktorej narazilo auto. Na Mazornikove coskoro objavili havarovane vozidlo patriace J. M. Pre podozrenie zo spachania trestneho cinu pod vplyvom alkoholu pripad prevzal Policajny zbor.

Raztoka ma novy dom smutku

V Raztoke, v tejto malej obci Breznianskeho okresu s 308 obyvatelmi, bola v piatok 6. jula mala slavnost. Za dva roky a dva mesiace sa im totiz podarilo postavit dom smutku a tym sa postarat o dostojnu poslednu rozlucku.

h0128d.jpg (15664 bytes)S prvymi vykopovymi pracami zacali 30. aprila 1999 a 3. jula 2001 kolaudovali. Projekt ratal na toto dielo s rozpoctom 2 190 000 korun, z financnych prostriedkov pozemkoveho spolocenstva Hrabniky a obce Raztoka preinvestovali 774 000 korun, dary predstavovali 940 000 korun, dvadsatdva rodin bez nahrady mzdy odpracovalo dovedna 4 688 hodin, patdesiat rodin 752 hodin a dvadsatdva rodin (vacsinou mladych) sa na vystavbe nezucastnilo.Starostka Raztoky Marta Sojakova po privitani hosti a obcanov povedala: "Za toto dielo, pred ktorym stojime, dakujem hlavne podielnikom PS Hrabniky, ktori nie su vsetci obyvatelmi Raztoky, maju tu len korene, ale ziju po celom Slovensku a vzdali sa svojich podielov pocas dvoch rokov v prospech domu smutku. Dakujem Rudolfovi Hubertovi, predsedovi PS Hrabniky a mojmu zastupcovi za to, ze sa dennodenne staral ci uz o zasobovanie materialom a tiez organizaciou prace a manualnou pracou. Dakujem Ing. Jozefovi Pikulovi, CSc, za stavebny dozor, ktory vykonaval z lasky k rodisku svojho, zial uz neboheho, otca. Dakujem aj nasmu obcanovi Jankovi Pikulovi, ktory svojimi konexiami vybavil vela darov. Velka vdaka patri pracovnikom a. s. Petrochema Dubova a Alfa Tradingu Dubova, Rolnickemu druzstvu Hron so sidlom v Slovenskej Lupci, Stredoslovenskym energetickym zavodom, s. p., rozvodny zavod Banska Bystrica a pracovisku v Podbrezovej, Lesnemu zavodu Slovenska Lupca, Zeleziarnam Podbrezova, a. s., Igorovi Backovi a Ing. Jozefovi Jagercikovi. Dakujem aj riaditelovi okresneho uradu prace Ing. Romanovi Porhajasovi, s ktorym sme spolupracovali a po odsuhlaseni osmich pracovnikov na verejnoprospesne prace vsetci od 3. augusta 2000 do konca novembra a od jari do dnesneho dna pracovali na vystavbe domu smutku. Prajem si z uprimneho srdca, aby sme boli vsetci hrdi na toto dielo, ale aby sme ho vyuzili najskor o rok, co znamena, aby sa nasi obcania tesili dobremu zdraviu. Prajem aj sponzorom vela zdravia a pracovnych uspechov a uprimne DAKUJEM."


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT