10. JUL  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Akcny program nadnarodnej spoluprace statov EU v oblasti vzdelavania

Sokrates

Sucastou ucebnych osnov tisicok skol celej Europy sa stali aktivity zamerane na volny cas studentov, skvalitnujuce vzdelavanie deti, mladeze a dospelych posilnovanim europskej spoluprace vo vzdelavacom procese. Cim su tieto skoly vynimocne? V kazdodennom zivote ucitelov, ziakov a ich rodicov sa odraza ucast v narocnom nadnarodnom programe - Sokrates.

Obchodna a Hotelova akademia v Brezne je zapojena do kapitoly Comenius Akcia 1. Ich hlavnou aktivitou je nadnarodna skolska partnerska spolupraca na Europskom vzdelavacom projekte (EVP), ktory je zamerany na temu spolocneho zaujmu v roznych oblastiach spolocenskeho zivota.

Na zaciatku bol seminar
Prvotny impulz pochadza z roku 1999, kedy sa profesorka Stefania Jancova zucastnila na kontaktnom seminari v Bratislave. Tu sa stretava s buducimi partnermi. Ucitelia zo skol v Taliansku (I.P.S.C.T.P.S. ,,F. Podesti" Ancona, region Marche) a Belgicku (Sint Gabrielecollege, Beochout, Flamsko) suhlasia so spolupracou na temu ,,narodna a europska kultura a jej miesto vo volnocasovych aktivitach mladeze", kde sa dorozumievacim jazykom stava anglictina. Po vymedzeni kontaktnych adries a navrate domov nasleduje najzlozitejsia a casovo najnarocnejsia cast...

...Tvorba prihlasky
Obchodna a hotelova akademia berie na seba ulohu koordinujucej skoly, ktora okrem ineho dohliada nad spravnym podanim prihlasky EVP kazdou z partnerskych skol, zabezpecuje celkovu organizaciu cinnosti a administracie, cize same ,,papierovacky". Pre koordinatora - profesorku Jancovu to znamenalo prebdenie nekonecneho mnozstva hodin za elektronickou postou, pretoze prihlasky vsetkych troch partnerskych skol musia byt totozne prepracovane. Sucastou projektu sa stala kultura a volny cas mladeze. Aj takto sa snazime bojovat proti amerikanizacii kultury.

Financovanie projektu
Vsetky tri skoly dostali od EU financnu pomoc, ktora umoznuje zalozenie a realizaciu. Koordinujuca skola ma narok na grant vo vyske 3000 eur rocne (maximalne po dobu troch rokov). Ich pouzitie je prisne kontrolovane. Peniazky mozno minut na vseobecne administrativne naklady (nakup papiera, toner, slovniky, letaky, diskety) alebo na ostatne projektove naklady (napr. cestovne naklady pre ziakov a ucitelov zucastnujucich sa na divadelnych predstaveniach a vystavach na Slovensku). Bohuzial, financovat cesty do zahranicia, ubytovanie, obcerstvenie alebo kupu pocitacov sa nesmie.

Kde skoncila cast grantu
V nedavno ukoncenom skolskom roku sa studenti vdaka tejto financnej pomoci zucastnili na opernom predstaveni Nabucco skomponovanom talianskym skladatelom Giuseppem Verdim v Banskej Bystrici. Asi pred mesiacom Sokrati navstivili Slovenske narodne divadlo v Bratislave. Tentokrat to bola sucasna tvorba, cinohra Pomocnik, kde autori Ladislav Ballek a Ondrej Sulaj prostrednictvom postav priblizili studentom povojnove obdobie, kedy bolo jedinym cielom a tuzbou zbohatnut bez ohladu na to, akym sposobom - pasovat, ,,hrabat", kradnut. Na doskach SND sa po neutichajucom potlesku najmenej patkrat uklonili okrem inych: M. Docolomansky, B. Turzonovova, S. Danciak alebo D. Cinkota (mimochodom ten bol vazne skvely).
Na ziakov urobilo predstavenie obrovsky dojem, podobne ako spoznavanie historickej casti hlavneho mesta, kde ziskali dalsi zaujimavy material pre partnerske skoly. Cestovne naklady a vstupenky, tak ako v predchadzajucej navsteve opery, boli hradene z poskytnuteho grantu. Bez tejto pomoci by si mladi Sokrati tento financne narocny zajazd mohli tazko dovolit.

Aktivity studentov
Poobedie flamskej hudby: Sokrati usporiadali poobedie flamskej hudby s textami prelozenymi do anglictiny s podrobnym profilom interpretov. Studentom sa posedenie velmi pacilo a odozvou bola...

Prezentacna zasielka: Podobna aktivita zamerana na oboznamenie partnerov s nasou ludovou hudbou v podani SLUKu a jeho znamych osobnosti. Obsah piesni, ktore ziaci taktiez prelozili do anglickeho jazyka, odosielali spolu s prezentacnou videokazetou Brezno a okolie (kultura a historia, vyznamne osobnosti, tradicne remesla, turisticke centra...).
Tvorivost nepozna hranic: Talianska skola vysla nasim studentom v ustrety a predstavila historiu, geografiu a kulturne pamiatky svojho regionu. Na ziadost mladych Sokratov sa jedna z aktivit sustredovala na zivot a dielo Francesca Podestiho - talianskeho maliara, ktory zil a tvoril v meste Ancona a skola nasho talianskeho partnera nesie jeho meno. Belgicki studenti sa predstavili na svojej vlastnej kazete. Zaujimavou formou rozpravali o belgickej kulture, zamerali sa hlavne na to, co sa paci mladym ludom (vychvalovali cokoladu, belgicke pivo, funkluby - Chicago Bulls, znamu sosku cikajuceho chlapceka a mnoho ineho).
Posta: Na navrh ziakov Obchodnej a Hotelovej akademie v Brezne vytvorili na disketu adresar spolu so zalubami s cielom dopisovania so studentmi z partnerskych krajin a po jej realizacii sa k napadu pripojili hlavne Taliani.
Zaujem o jazyky: Talianskych partnerov uputal nas jazyk - ako piseme, rozpravame a ako to znie. Pripravili ukazku zakladnych slov, ku ktorym sa pridali talianske, flamske a anglicke preklady a vysledkom je multilingualny slovnik s beznou slovnou zasobou. Prilohou ma byt zvukova nahravka. Studenti sa momentalne zaoberaju pripravou brozury zivotopisov vyznamnych osobnosti, ktora sa sklada z piatich casti: historia, literatura, hudba, film a sport.

Co ziskali?
Medzi najdolezitejsie prinosy patri ziskavanie novych poznatkov, vedomosti a zrucnosti, poznavanie inych vzdelavacich systemov, postupov a hodnot, ktore prispievaju k zlepseniu prospechu ziakov. Tieto priklady nie su ani zdaleka finalnymi, Comenius sa stal zakladom a prvoradou cinnostou popri studiu v zivote spoluziakov. Do projektu su zapojeni studenti III.C obchodnej akademie, cast studentov II.B a III.A hotelovej akademie i cast studentov II.C obchodnej akademie. Ucast je velmi narocna a postavena na zodpovednom pristupe k povinnostiam.

Komu sa podakovat?
V prvom rade profesorke Jancovej, ktora ako koordinator nesie snad najtazsie bremeno. Velka vdaka patri Dr. Dusanovi Bubelinymu, ktory je nenahraditelnou pomocou s elektronickou korespondenciou a celkovou partnerskou komunikaciou nevyhnutnou pre uspech projektu, rovnako profesorke Ing. Bozene Kucharovej i profesorkam Mgr. Zuzane Faskovej a Mgr. Lubomire Gulovicovej, ktore maju velku zasluhu na organizacii a motivacii studentov, no a v neposlednom rade riaditelke Mgr. Eve Docekalovej a vedeniu skoly, ktori podporuju myslienku realizacie projektu.

Petra Sarcakova

Prehlad regionalnych aktivit Slovenskych telekomunikacii, a. s. riaditelstva Telekomunikacii pre stredne Slovensko

V stredoslovenskom regione v sucasnosti Slovenske telekomunikacie, a. s., prostrednictvom svojej pobocky RTSS, a. s. eviduju 360 639 bytovych a 92 041 nebytovych telefonnych stanic. Pre celkovy pocet 23 okresov v troch krajoch (Banskobystricky, Zilinsky a Trenciansky) s poctom obyvatelov 1 640 732 je k dispozicii 26 infotelov, kde zakaznici mozu ziskat vsetky informacie tykajuce sa zmeny smerovych cisel a upravy cien k 1. julu 2001. K 31. maju bol celkovy pocet zamestnancov stredoslovenskeho regionu 2525.
V priebehu roku 2001 realizovali rozsirenie ustredni a prislusnych RSU v celkovej sume 50 071 000 korun, co predstavuje 63 pripojnych bodov. Ustredne v atrakcnom obvode HOST Banska Bystrica boli odovzdane mesiac pred planovanym terminom. V dalsom obdobi roku 2001 budu rozsirene kapacity ustredni a prislusnych RSU o dalsich 150 pripojnych bodov, co bude predstavovat investiciu v hodnote 262 888 000 korun. V pristupovych sietach boli realizovane investicne akcie v celkovej sume 62 876 000 korun. V tomto roku boli ukoncene dve akcie pred planovanym terminom ukoncenia, medzi nimi aj rozsirenie miestnej telefonnej siete v Brezne Mazornikove - Cesta osloboditelov. Digitalizacia stredoslovenskeho regionu je na jednej z najvyssich urovni (74,11%).
V skolskom roku 2000/2001 Slovenske telekomunikacie, a. s., okrem projektu Infovek poskytuju osmim vybranym strednym skolam pripojenie do internetu v kvalite ISDN zadarmo. V ramci projektu Infovek v roku 2001 realizuju pripojenie 144 zakladnych a strednych skol prostrednictvom sluzby ST Frame Relay. V nasom regione realizovali 43 takychto pripojeni.

Skoloviny

Aj ked ucitelia a ich ziaci prazdninuju, nezaskodi zopar ich preklepov:

Uz teraz sa tesim na choleru, ktoru mi slubili rodicia za dobre vysvedcenie.

Vas syn nevhodne dokazuje svoju silu na pracovnej vychove tym, ze dievcatam pritahuje zveraky.

V dobe bronzovej prechadzal cez nase mesta a dediny lud popolnicovych poli.

Nedovoleny vstup do skoly.

Obchod, v ktorom sa kopia nepredane knihy, sa vola knihkopectvo.

Babka mala take velke prasata, ze sa uz volali svine.

Spevavce maju ten vyznam, ze rozveseluju republiku.

Samicka znesie tolko vajicok, kolko ma nepriatelov.

Strom, ked je normalny, vyrastie az do vysky 30 metrov.

Hviezdoslav podla vtedajsieho zvyku pochadzal zo zemianskeho rodu.

Praveki ludia sa vystahovali z jaskyn na roviny, aby im nepadali na hlavu kamene.

V neprevarenej vode je mnozstvo mikrobiologov, preto ju nesmieme pit.

Nas triedny je zobrak od kosti.

Spoluziacka Katka mi porodila pri domacej ulohe.

Medved niekedy v sebaobrane napadne i cloveka, a preto je zakonom chraneny.

Zvolen vznikol pred viac ako 750 rokmi na velkej zeleznicnej krizovatke.

Pytagoras bol matematik. Objavil trojuholnik a predpodu. Zaoberal sa aj Pytagorovou vetou.

Zozbieral: Jozef Pupis

Program Radia Lumen

Pondelok - Piatok

00.00 - Pod vankus 01.00 Po - Fujarocka moja r. Ut - Stare, ale dobre r. St - Folkparada r. St - To naj r. Pi - Gospelparada r. 02.00 - Pod vankus 05.00 Ranne spojenie 09.00 - TIP-TOP 12.00 - Hudobny aperitiv 13.00 - TIP-TOP 16.00 Po - Stare ale dobre Ut - Folkparada St - Oldieparada St - Gospelparada Pi - Auto moto klub 17.30 - Infolumen 18.00 - Svata omsa - Emauzy 19.00 - Svetielko 20.00 - Infolumen 20.15 Po - Pocuvaj srdcom Ut - V modrom tieni St - Pohoda s klasikou St - Mince na dne fontan Pi - Hudobne navraty 21.00 - Radio Vatikan 21.15 Po - Studentske sapito Ut - Duchovny obzor St - My a oni St - Evanjelicky medialny program + Krestania vo svete Pi - UV hovor 22.30 - Hlas Ameriky 22.45 Po - Hudobne navraty r. Ut - Pocuvaj srdcom r. St - Dvere dokoran r. St - Svetlo nadeje r. Pi - UV hovor 23.45 Po-St - Pod vankus Pi - UV hovor 24.00 - Spravy

Sobota

00.00 - Pod vankus 01.00 - Auto moto klub r. 02.00 - Pod vankus 05.00 - Ranne spojenie 09.00 - Hodinka vasho stylu 10.00 - Sportklub 11.00 - Zaostrene 12.00 - Hudobny aperitiv 13.00 - TIP-TOP 16.00 - Piesne na zelanie 17.30 - Infolumen 18.00 - Svata omsa - Emauzy 19.00 - Svetielko 20.00 - Infolumen 20.15 - Ruzenec pre Slovensko 21.00 - Radio Vatikan 21.15 - Od ucha k duchu 22.30 - Hlas Ameriky 22.45 - Od ucha k duchu 24.00 - Spravy

Nedela

00.00 - Pod vankus 01.00 - Pohoda s klasikou r. 02.00 - Pod vankus 05.00 - Ranne spojenie 08.00 - Detsky Tip-top 10.00 - Svetlo nadeje 11.00 - Fujarocka moja 12.00 - Hudobny aperitiv 13.00 - Literarna kaviaren 15.00 - Dvere dokoran 16.00 - Piesne na zelanie 17.30 - Infolumen 18.00 - Svata omsa 19.00 - Svetielko 20.00 - Infolumen 20.15 - Krestanske noviny 21.00 - Radio Vatikan 21.15 - Nas host vas host 22.30 - Hlas Ameriky 22.45 - Mince na dne fontan r. 23.45 - Pod vankus 24.00 - Spravy

Zamyslenia: 5.45, 6.30, 8.30, 12.00, 15.14
Kratke spravy: 7.00, 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 13.00, 15.00, 24.00
r. - repriza


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT