10. JUL  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stastne detstvo sa rozdavalo

"Moja Bretan je to najkrajsie, co na svete mam... Je ako svetlo majaka, ktore sa tuzi rozdat. Stastne detstvo ako reprezentant Slovenska prislo, aby sa rovnako srdecne rozdalo". Tieto slova charakterizujuce vzajomne vztahy odzneli pocas velkolepej slavnosti sv. Pavla v kostole bretonskeho Langonnet.

h0128c.jpg (14111 bytes)Ano, Stastne detsvto sa v dnoch od 18. juna do 5. jula vybralo na takmer 6500 kilometrov dlhu put Europou, aby sa rozdalo, aby odovzdalo vsetkym svetlo vychadzajuceho slniecka nad nasimi horami, vonu sena pokosenych luk, spev zurciacej vody v roklinach, temny svit jaskyn i hlahol nasich zvonov. To vsetko v podobe hier, zvykov, tradicii, tanca, hudby, spevu, pestrosti krojov, usmevu, radosti...
Ich sedemnast vystupeni v Belgicku, Francuzsku, Svajciarsku videlo velke mnozstvo divakov, od najmladsich po tych v jesennom veku zivota. Vsade vladla vynikajuca atmosfera, nechybali slova vdaky a uznania. Jedno vystupenie vsak bolo specificke. Vystupenie na slovenskom dni Planqenual. Pritomnost konzula Slovenskej republiky pre Bretonsko Yana Meleneca, ucast vyse troch stoviek divakov, typicke slovenske jedlo a jedinecnost Slovenska v podobe Stastneho detstva, to vsetko su zazitky, na ktore sa nezabuda. Stastne detstvo isto tiez nezabudne na svoje obecenstvo. h0128b.jpg (15179 bytes)V ich pamatiach trvale miesto zaujmu dojmy z navstevy pevnosti belgickeho Huy, pre mnohych prve kontakty s bretonskym pobrezim Atlantiku v Le Mont Saint Michael s nadhernym vychodom slnka, spomienky zostanu na nekonecnost mora pri prilive a odlive, malebne ostrovy Ille de Brehat s tropickym rastlinstvom, lode, pristavy, kruziace cajky, kostoly, rozpaleny Pariz, kupanie v Zenevskom jazere, olympijske muzeum, gulovacka vo Svajciarskych Alpach.
Vdaka Bretonsko - tu Stastne detstvo stravilo nadhernych dvanast dni - vdaka Nivetovci a priatelia z Asociacie Bretonsko - Slovensko. Vdaka nim su Bretan a Slovensko ako dva ostrovy pevne spojene mostom. Mostom priatelstva, lasky, slnka a vecnosti. Vdaka priatelom z belgickeho suboru Li Tchena z mestecka Huy, vdaka Mario Kucera vo svajciarskom Laussane. Stastne detstvo vdaka.

Stahuju sa do Tisovca

Ked sme sa naposledy rozpravali s riaditelkou breznianskeho detskeho domova PhDr. Katarinou Gromovou, bol vlanajsi november a prave rozbiehali projekt s rodinnym rezimom. Odvtedy sa vela zmenilo, experiment sa osvedcil, lenze priestory vraj nevyhovuju ...

o Su pravdive informacie, ze sa stahujete do Tisovca?
- Uz niekolkokrat sme avizovali nasu snahu najst pre detsky domov vyhovujucejsie priestory v Brezne. Po marnych snahach najst budovu v Brezne boli sme upozorneni na vyhovujuce priestory byvalej administrativnej budovy druzstva v likvidacii v Tisovci. Je to pravda, stahujeme sa. Podarilo sa dosiahnut schvalenie zamennej zmluvy, majetky medzi druzstvom v likvidacii a statom sa vlastne vymenili. Mali sme stastie, ze tisovske druzstvo v likvidacii dlhovalo socialnej poistovni a danovemu uradu zhruba okolo 10 milionov korun. Takze exekutori tychto pohladavok boli najustretovejsi a s ich podporou, s podporou ministerstva vnutra, ministerstva prace, socialnych veci a rodiny i ministerstva financii vsetko uspesne dopadlo. Pred mesiacom boli zmluvy schvalene, v katastri ich zapisali a teraz vlastne cakame uz len na pomoc pri prestahovani detskeho domova. Mnohi ludia sa ma pytaju, preco sa musel detsky domov hybat. Vacsinou su to ludia, ktori malokedy domov navstivili. V tychto chladnych obrovskych dvestorocnych priestoroch sa tazko da vydrzat. Preco prave Tisovec? Nuz preto, ze asi nejakym sposobom zauradoval osud a doslo k stastnej nahode. Breznianska budova vlastne uz dnes patri druzstvu v likvidacii a exekutori sa snazia o jej drazbu. Este nieco k nasmu stahovaniu. Zamestnanci detskeho domova su vacsinou Breznania, a tak prinasaju rozne famy, ktore sa rozpravaju o nasom domove. Je mi to luto, pretoze tu bolo len par ludi, ktori sa o detsky domov bytostne zaujimali. Od nich urcite nepocujeme vycitku, ze z Brezna odchadzame. Dakujem vsetkym, ktori nam nezistne pomahali.

o Ake su teda vase najblizsie plany?
-Teraz mame velmi vela starosti s tym, ako pocas dvoch mesiacov do detailov pripravit podmienky v Tisovci. Coskoro sa zacne s plynofikaciou budovy, na jednom poschodi potrebujeme dorobit priestory tak, aby vznikol velkometrazny byt, v ktorom jedna skupina nasich deti by mohla konecne prijemne a hlavne vo svetlych priestoroch existovat. Po prestahovani v juli chceme august vyuzit na to, aby sme v pohode zacali novy skolsky rok. Je pravda, ze sme predstihli dobu, pretoze az v sucasnosti zacina pod zastitou ministerstva prace, socialnych veci a rodiny, Usmevu ako dar priprava celeho procesu transformacie detskych domovov. Na celom Slovensku detske domovy internatneho typu sa maju menit na destske domovy s malymi skupinami s rodinnym rezimom a sirokou sietou profesionalnych rodin. Tym, ze sme mali ojedinele podmienky, ze nam ostalo na konci minuleho roku jedenast deti, ze krajsky urad nam vysiel v ustrety a nedoplnoval stav deti, mohli sme vytvorit jednu skupinu. Teraz sa snazime v Tisovci o jednu vec, zacat s rodinnym rezimom, kapacitu detskeho domova nechceme rozsirovat klasickym sposobom. V Tisovci je dost vela rodinnych domov, ktore za prijatelnu sumu su na odpredaj. Predsa je to len mensie mestecko, kde ceny nehnutelnosti nestupaju az tak, ako v okresnom meste. Predpokladam, ze sa nam podari ziskat nehnutelnosti, aby sme mohli detsky domov rozsirit sietou minimalne troch profesionalnych rodin. Z iniciativy Tisovcanov pracuje pripravny vybor obcianskeho zdruzenia Dalmatin. Prestahovanie do Tisovca je len prva etapa projektu. Budova, kde budeme sidlit, ma dve poschodia. Chceme, aby na jej prizemi detsky domov sluzil spolu s dochodcami. Neboli by sme radi, keby to bol klasicky domov dochodcov, nasim cielom je, aby to bola kombinacia bud s penzionom alebo so samostatnym byvanim dochodcov. Bolo by vhodne, keby doslo k trvalemu spoluzitiu deti so starsimi ludmi, aby sa deti naucili zaobchadzat so starymi ludmi, aby sa naucili, ze smrt je prirodzenou sucastou zivota.

o Ako sa ujal tento vas experiment prechodu na malu skupinu s rodinnym rezimom?
- S definitivnou platnostou od oktobra do konca skolskeho roka sme hodnotili, co nam to prinieslo. Nielen to, ze deti zacinaju byt omnoho zodpovednejsie voci svojim veciam i voci casu, ktory prezivaju hrou, musia pomahat vychovavatelovi pri zabezpecovani chodu domacnosti, pri nakupoch, vareni, upratovani, prani, zehleni. Co bolo pre nas velkym potesenim, deti sa vo vseobecnosti v skole zlepsili. Velku radost nam robia stredoskolacky, ktore svojho casu v zakladnej skole boli dost problemovymi ziackami. Zrejme sa osvedcilo to, na co sme vsadili. Napriek ich relativne zlemu prospechu v deviatej triede som si "postavila hlavu", ze pojdu studovat tam, kde ich to bavi.

o V breznianskych uliciach sa pohybuje Ford tranzit s napisom Detsky domov Dalmatin Tisovec. Ako ste k nemu prisli?
- Toto auto sme dostali akoby zazrakom od mojho znameho, ktory je kameraman, potapac, horolezec. Raz ma prisiel navstivit na carovnom mikrobuse a na moj povzdych, ze by som taky potrebovala do domova, spolu s manzelkou odvetil, ze taky druhy nema, no ma jeden starsi, ktory pripravoval pre svoju vydatu dceru. Vdaka tomu, ze dcera ho rozhnevala, vyhlasil: "Dlho som nevedel, komu to auto dam, teraz viem, maju ho tvoje deti." Ked som ho bola prevziat v Bratislave, mala som co robit, aby mi netiekli slzy. Kuzelne na tom bolo, ze auto do domova prislo prave prveho juna, takze deti dostali obrovsky darcek a pre nas velku pomoc, pretoze na prazdninove aktivity, na vylety uz konecne sa mozeme vozit vsetci spolu.

o Odchadza do Tisovca aj personal?
- Jednou z fam bolo aj to, ze pri stahovani detskeho domova bude prepusteny aj personal. Ked sme realizovali proces tranformacie, prezentovali sme, ze nie je nasou snahou zbavovat sa ludi a vyrabat prebytocnych nezamestnanych. Vtedy predsa personal, ktoreho funkcia v domove skoncila (kucharky, pracky, upratovacka), a mzdove prostriedky presli do domova dochodcov. Po rozhodnuti o stahovani do Tisovca som ocakavala, ako sa vyjadria zamestnanci. Milo ma prekvapilo, ze vsetci idu do Tisovca. Myslim si, ze to nie je len existencny strach, alebo snaha uchovat si zamestnanie, ale je to iste v nemalej miere i sucasna pracovna klima domova - fungujeme ako jedna velka familia. Od mojho nastupu sa mi podarilo pripravit lepsie podmienky pre deti, ale mrzi ma, ze nie som schopna dosiahnut lepsie ocenenie prace vychovavatelov. Dufam, ze coskoro nastanu zmeny v ohodnoteni prace v socialnej sfere.

Takze je to pravda, rohova budova na Ulici CSA uz nebude detskym domovom. Breznania si za tie roky zvykli, ze patrila "domovakom". Caka ich teda stahovanie, akcia, ktoru su nuteni zabezpecit sponzorsky. Pani riaditelka vas pozyva: "Pridte sa pozriet, ved nie je beznou vecou, ze sa detsky domov stahuje.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT