Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

29

17. JUL  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Z tlacovej konferencie SSE, s. p., Zilina

Kazda zmena nieco prinasa

Zilina (r) - Komplexna informacia o stave priprav na privatizaciu Stredoslovenskych energetickych zavodov, s. p., Zilina a hospodarske vysledky za januar az maj 2001 boli hlavnymi temami tlacovej konferencie, na ktoru v utorok 10. jula novinarov pozvali predstavitelia tejto spolocnosti.
Generalny riaditel Ing. Miroslav Rapsik, CSc., priblizil nove heslo spolocnosti, ktore znie: SSE - pozitivna energia: "Nezvolili sme si ho nahodne. Vsetky zmeny, ktore nas cakaju totiz skutocne chapeme pozitivne a dufame, ze pozitivna nebude iba tradicna "energia", ale aj ta, ktoru sa v ramci zmien celkoveho imidzu nasej spolocnosti pripravujeme vysielat nielen prostrednictvom rozvodov."
V suvislosti so slovom tranformacia hovorili o odcleneni teplarenstva z podnikatelskych aktivit SSE i o odcleneni alebo utlmeni tych dalsich aktivit, ktore spolocnosti neprinasaju zisk, resp. tych, ktore vedia na existujucocm trhu ziskat kvalitnejsie a lacnejsie. Toto oddelenie nevnimaju ako oslabovanie alebo stratu, ale ako racionalizaciu a posilnenie podniku. Ich cielom je posilnit podnik smerom dovnutra aj navonok. Pripravit ho na nove podmienky, dosiahnut este vyssiu uroven sluzieb, udrzat si doveru zakaznikov na jednej strane a posilnit uctu k nim na strane druhej.

h0129f.jpg (13863 bytes) Folklorny trojlistok ocaril obecenstvo

Velkolepy program v ramci Breznianskeho kulturneho leta plny spevu, hudby, tanca, zvykov a pestrosti krojov pripravili pre svoje publikum clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo, folklorneho suboru Mostar a folklorneho suboru Nadeje z Pariza (na snimke Viktora Sajgalika).
Program nazvany Folkorny trojlistok v stredu 11. jula v mestskom dome kultury ocaril obecentstvo, ktore svojim potleskom dotvorilo ten pomyselny stvrty lupienok stastneho datelinoveho stvorlistka.
Nadeje maju za sebou uz takmer dvojtyzdnove ucinkovanie na Slovensku spolu s ludovou hudbou folklorneho suboru Breznan. Niekolko vystupeni na nich este caka, uplynuly vikend ich divaci mohli vidiet na folklornom festivale v Detve. Nadeje vsak ponukaju velku nadej, ze ich v spolocnom programe v Brezne uvidime 2. novembra pocas 9. rocnika Francuzskych dni.

(js)

h0129o.jpg (16748 bytes) Horeli vatry zvrchovanosti

Pred deviatimi rokmi, 17. jula 1992, Slovenska narodna rada prijala Deklaraciu o zvrchovanosti SR. Toto vyrocie si kazdorocne pripominaju na roznych miestach Slovenska pri vatrach zvrchovanosti. Jednym z prvych v tomto roku bol Sumiac, kde uz tradicne pripravuju bohaty program, ktory tentokrat sprevadzalo krasne pocasie.
Zacali otvorenim vystavy miestnych remesiel a prehliadkou sukromnej zbierky zvoncov Mikulasa Gigaca. Potom v obradnej sieni obecneho uradu starostka Ing. Maria Betakova prijala hosti, medzi ktorymi boli ministerh0129k.jpg (22550 bytes) polnohospodarstva a lesneho hospodarstva Pavol Koncos, podpredseda vlady Lubomir Fogas, poslanci NR SR Dusan Svantner a Anton Hoffman, riaditel regionalnej prezidentskej kancelarie v Banskej Bystrici Jan Bruncko, predstavitelia statnej spravy a samospravy a dalsi. Ani v tomto roku nechybali zastupcovia Strednej skoly poziarnej ochrany MV SR zo Ziliny, ucastnici Behu zvrchovanosti na Kralovu holu. Starostka Sumiaca vo svojom prihovore zdoraznila: "Budme svorni a snazme sa o to, aby nas zivot bol krasny a doniesol svoje ovocie. Aj dnes su aktualne slova krala Mateja Korvina, ktore vyryte do Kralovej skaly su vystrahou aj pre dnesok - "Sebeckost, ukryta nenavist a nedovolena ruka, tieto tri prinasaju skazu krajinam!"
Potom sa vsetci odobrali na Uboc, kde po kulturnom programe folklornych suborov zo Sumiaca, Pohorelej a Helpy hostia zapalili vatru zvrchovanosti. O cosi neskor plamene pretali tmu na Kralovej holi, kde ako vzdy zaznela neodmyslitelna Na Kralovej holi.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT