17. JUL  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jaskyna, jaskyniari...

h0129c.jpg (11399 bytes)...Je chladne rano, tichym lesom kracaju postavy s batohmi na chrbtoch. Pomedzi listy stromov sa predieraju luce slnka, oni stale napreduju chodnikom znamym len im. V hlbke lesa pri skalnych bralach zastanu. Pred nimi sa v skale cernie otvor...
Pod pojmom jaskyna si kazdy predstavi niektoru z nasich dvanastich spristupnenych jaskyn. Ale malokto vie, co predchadzalo ich dnesnej podobe. Pred ich spristupnenim verejnosti ich musel niekto objavit, zdokumentovat, jaskyniari - speleologovia, skupinka ludi, ktori svoj volny cas venuju prieskumu a vyhladavaniu jaskyn a inych krasovych javov. V nasom regione je to oblastna skupina Brezno slovenskej speleologickej spolocnosti. Zial, jej clenska zakladna trpi nedostatkom mladych clenov. Kazdy, kto sa neboji vlhka, tmy a potu a hlada dobrodruzstvo, je vitany. Nas kraj ma vela lokalit, kde cakaju jaskyne na svojich objavitelov. Zaujemcovia sa mozu kontaktovat na tel. c. 048/6171127 (p. Muka), mobil 0903 016901 (p. Bucko).

Anton Bucko 

 

h0129d.jpg (10020 bytes) Na navsteve CT pracoviska

Od oktobra sme cakali na to, kedy budeme moct napisat o diagnostickom pracovisku s modernym vysokovykonnym spiralovym CT v breznianskej nemocnici. Ta chvila nastala az koncom juna, kedy nam z riaditelstva oznamili, ze CT uz funguje.
V polovici jula sme sa teda do nemocnice vybrali. V rozhovore s veducim tohto pracoviska MUDr. Jozefom Bacikom a radiologickym asistentom Jurajom Pastorokom sme sa dozvedeli, co bolo dovodom oneskorenia a ako sa rozbehli.
"Hoci CT pracovisko slavnostne otvorili vlani 23. oktobra, nastali problemy, pretoze zohnat lekara s praxou na pocitacovom tomografe nie je jednoduche. Nastupil som 1. juna a odvtedy sme zacali robit", - povedal nam MUDr. Jozef Bacik, ktory sa na Slovensko vratil po deviatich rokoch posobenia v Jindrichovom Hradci, kde do prace na pocitacovom tomografe zaucal ceskych kolegov, predtym tri roky pracoval na CT pracovisku v Poprade. Asistent J. Pastorok, ktory ma patnastrocnu prax na "cetecku" v Banskej Bystrici, prisiel vo februrari, laborantov sice zaucil, lenze " ked nie je pacient, niet sa na com ucit a laborant nemoze robit bez lekara".
Ludia si myslia, ze CT je rentgen, je to vlastne computerovy tomograf (odtial skratka CT), pri ktorom sa pouziva rentgenove ziarenie prechadzajuce telom cloveka. Jednoducho povedane, ked pacient lezi, urobia sa jednotlive "rezy jeho telom", ziarenie dopada na snimace - detektory a pocitac zrekonstruuje pocitacovy obraz. Tomografom mozno efektivne vysetrit mozog, chrbticu, pecen, slezinu, pankreas, ladviny, dobre sa daju vysetrit napriklad aj kosti, svalstvo, nedaju sa vysetrit organy s tenkou stenou ako creva, zlcnik. "Cetecko nie je vsemocne, odborny lekar by mal zvazit, ci je potrebne tomograficke vysetrenie a na zaklade toho vypisat ziadanku. Mnohi lekari vsak nemaju dostatocne informacie a posielaju k nam pacientov bez predchadzajucich vysetreni. Napriklad pred vysetrenim mozgu potrebujeme snimky lebky, pri vysetreniach brucha ultrazvuk brucha, pred vysetrenim pluc snimok hrudnika. Vzdy sa musi postupovat od zakladnych vysetreni. Po uraze je rozhodujuce okamzite vysetrenie, zlomeninu vidite hned, ale hlava nemusi mat vobec poruseny skelet zvonku a pritom je krvacanie v mozgu" , - vysvetlil nam MUDr. Bacik.Statisticky vyjadrene asi 60 percent tvoria vysetrenia hlavy, 15 - 20 percent hrudnika a brucha a 20 percent chrbtice.
Vysetrenie je nakladne, radovo sa pohybuje v tisicoch korun, ale pacient ho ma zadarmo, celu sumu kompletne hradia zdravotne poistovne. Denne vysetria 10 - 12 pacientov: "Ale stihli by sme aj viacej, ked uz pracovisko funguje, malo by to byt vyuzite celych 24 hodin, aby sa investicie do neho vlozene vratili." V juni vysetrovali pacientov len z okresu Brezno, v juli pribudli aj z Revuckeho okresu, ktori uz maju vyhradene vlastne terminy.
Nasa rec sa zvrtla aj na nedostatky pracoviska, ktore pocituju hlavne v chybajucom softwarovom vybaveni, pocitacovom spracovani centralnej evidencie, chyba aj popisovna pre lekara. Na druhej strane breznianske diagnosticke pravovisko je na Slovensku jednym z mala, ktore ma moznost prenosu dat prostrednictvom internetu a vo svete beznu metodu archivacie dat systemom Dicom, s ktorym vsak inde nevedia pracovat. Pomohla by multiformatova alebo laserova kamera, ta vsak stoji okolo 500 000 korun.
Vdaka Zeleziarnam Podbrezova teda uz pacienti nemusia na CT vysetrenie cestovat do Banskej Bystrice, kde cakacia lehota bola aj tri mesiace, teraz su vybaveni do dvoch az troch dni, ambulantni pacienti dostavaju vysledok do ruky bezprostredne po vysetreni. Pocas nasej navstevy na CT pracovisku v Brezne sme sa presvedcili, ze odbornikov uz ma, chcelo by to este stedreho sponzora, ktory by pomohol pri odstranovani nedostatkov.

(ng)

Triedenie domoveho odpadu
(3. pokracovanie)

Triedenie domoveho odpadu zavadzame v nasom meste postupne od roku 1997. Hlavnymi dovodmi tejto cinnosti su: znizenie mnozstva odpadu vyvazaneho na skladku (a tym aj nakladov suvisiacich s poplatkom za ulozenie odpadu), ziskanie druhotnych surovin a tym setrenie prirodnych zdrojov, predlzenie zivotnosti skladky odpadov, dosiahnutie ohladuplnejsieho spravania obyvatelov voci prirode a zivotnemu prostrediu.
Obyvatelov Brezna zapajame do tejto cinnosti postupne hlavne z toho dovodu, ze v zaciatocnom stadiu si vyzaduje nemale financne naklady. Len jeden 1100-litrovy kontajner na triedeny odpad dnes stoji 7500 korun.
K dnesnemu dnu mame do triedenia zapojenych uz takmer 70% obyvatelov. Obyvatelia rodinnych domov uz maju moznost triedit vsetci, okrem Halan a Bujakova. Obyvatelia cinziakov uz triedia v stvrtiach: Mazornikovo, Nalepkova, SLN, CSA, Razusova, Cernakova, cast Clementisovej. Zostavaju este stare dvory medzi ulicami Svermova, Laskomerskeho, CSA, Krculova a cast Clementisovej.
V rodinnych domoch triedia odpad do igelitovych vriec. Prvu sadu vriec, spolu s navodom na triedenie a informaciou o sposobe odvozu a hodnotenia dostali od technickych sluzieb. Triedime tieto druhy:
a) papier: noviny, casopisy, krabice, kartony, obaly, vrecuska, spisy,... nepatri sem: viacvrstvove obaly (trvanlive mlieko, dzusy), obaly potiahnute foliou, kopir, znecisteny a mastny papier, plasty,
b) sklo: akejkolvek farby, pohare, flase, okenne sklo,... nepatri sem: korkove zatky, porcelan, keramika, ziarovky, ziarivky, zrkadla, plasty, drotene sklo,
c) textil: akykolvek neznecisteny textil, satstvo, latky, svetre, utierky, bytovy textil,... nepatri sem: textil znecisteny latkami, ako oleje, riedidla, farby a pod.,
d) umelohmotne flase (tzv. PET-flase): zo vsetkych napojov, nepatria sem: flase z nebezpecnych tekutin a olejov (vratane jedlych olejov).
V stanoveny den odvozu je potrebne vylozit vrecia pred branu rodinneho domu. Treba ich vykladat pravidelne, aj ked ich nemate plne, pripadne mate len niektore zlozky. Ide o to, aby sme si vsetci zvykli, ze triedit je potrebne nepretrzite, stale, nie len raz za cas, lebo to od nas niekto vyzaduje. Este stale je totiz vo zvysnom odpade vyvazanom na skladku velmi vela aj papiera, skla, textilu, plastovych flias. Spolupraca kazdeho rodinneho domu pri triedeni odpadu je neustale evidovana a ku koncu kalendarneho roka vyhodnocovana. Je to podkladom spravy, ktoru technicke sluzby kazdy rok predkladaju na rokovanie mestskeho zastupitelstva. Tu sa potom podla toho stanovuje poplatok na nasledujuci kalendarny rok. Ti obyvatelia, ktori aktivne spolupracuju pri triedeni odpadu, maju zlavu z poplatku. Ti druhi maju prirazku.
Obyvatelia cinziakov triedia tie iste druhy odpadu. Vyuzivaju na to kontajnery, farebne aj napisom oznacene, s upravenymi otvormi. Tak isto triedenie u tychto obyvatelov je pravidelne hodnotene. Nevyhodou v porovnani s rodinnymi domami je skutocnost, ze nevieme vyhodnotit kazdu domacnost, ale len skupinu domacnosti (1 - 3 vchody), ktora vyuziva kontajnery na jednom stanovisti.
Povodne sme z domoveho odpadu triedili aj bioodpad. Tento sme vsak zrusili, pretoze zo sidliska s 5000 obyvatelmi sme ziskali tolko biologickej vyuzitelnej hmoty, ktora vojde do dvoch kontajnerov. Bolo to velmi neekonomicke. Avsak bioodpad z prevadzok technickych sluzieb uz od roku 1998 vyuzivame v polnej kompostarni. Sem ukladame pokosenu travu, zhrabane listie, drevenu hmotu z orezavania a vyrubu drevin podrvenu na stiepky, odkvitnute kvety, vianocne stromceky atd. Pocas vlanajsej sezony sme uz pouzivali preosiaty kompost na doplnenie zeminy v parkoch. Ziskany kompost, aj ked nie je obohacovany doplnovanymi zivinami, splna podmienky pre zaradenie do I. kategorie v zmysle STN 465735.
Zber triedeneho odpadu od rodinnych domov a cinziakov nam komplikuju niektori menej uvedomeli obcania. Tito kradnu vrecia od rodinnych domov a tiez vyberaju kontajnery pri cinziakoch. Treba, aby sme sa vsetci spolu snazili tomuto zabranit. Tito obcania totiz len malu cast takto ziskanych surovin vyuziju. Zvysok vsak nevratia tam, kde patri, ale porozhadzuju po verejnych priestoroch.
Vsetky takto ziskane druhotne suroviny odovzdavame na dalsie spracovanie. Okrem uvedenych zloziek komunalneho odpadu zbierame aj niektore druhy nebezpecneho a ostatneho odpadu, napr. autobaterie, monoclanky, farby a nadoby z farieb, svietidla, televizory, chladnicky, pneumatiky, zelezny srot atd. Toto vsetko nepatri do komunalneho odpadu, preto to zbierame zvlast a odovzdavame opravnenym spracovatelom.
Na zaver dnesneho pokracovania vas chcem informovat, ze od 1. jula vstupil do platnosti novy zakon o odpadoch. Kym v mnohych mestach a obciach zasiahne do zivota obyvatelov vyznamnym sposobom, v meste Brezne skoro vobec. To, co uklada novy zakon v oblasti komunalneho odpadu, mame uz v praktickom zivote, napr. vyber poplatku za osobu a rok, zavedeny triedeny zber domoveho odpadu, zber objemneho odpadu (ktory nevojde do kontajnerov), zber nebezpecneho odpadu, kompostovanie bioodpadu.
Mnoho z tychto veci mame uz dnes na vyssej urovni ako uklada novy zakon. Len s tym rozdielom, ze doteraz to riesilo vseobecne zavazne nariadenie mesta a uznesenie mestskeho zastupitelstva a teraz uz aj zakon.

Ing. Tomas Gabon,
riaditel technickych sluzieb


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT