24. JUL 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stretnutie Kovacikovcov v Ciernom Balogu

"Prvu zmienku o Kovacikovcoch nam zanechal Stefan Petrus, investovany za farara v ciernohronskom Balogu v roku 1810. V roku 1818 dopisal latinsku kroniku obce Historico-Statistica ... a uviedol v nej, ze Kovacikovci su potomkovia Lukasa Muranskeho, kovaca, ktory prisiel z muranskych zeleziarni. Jeho potomkov nazyvali Kovacikmi." Mozno tieto slova Milana Kovacika napisane v Horehroni inspirovali obcianske zdruzenie Vydra, aby v spolupraci s Ciernohronskou zeleznickou a Obecnym uradom v Ciernom Balogu zorganizovalo Stretnutie rodu Kovacik. Vsetkych drzitelov tohto priezviska pozyvaju v nedelu 15. septembra do arealu zeleznicky. Sucastou stretnutia bude autogramiada spisovatela, dramatika a scenaristu Petra Kovacika pri prilezitosti vydania jeho knihy Tvorivy pobyt (2000) o pobyte Luda Ondrejova medzi ciernobalockymi drevorubacmi, jazda historickym parnym vlacikom, beseda o literarnej tvorbe P. Kovacika, prezentacia rodu Kovacik, prijemne posedenie s ludovou hudbou a pohostenie tradicnymi balockymi jedlami. Vstupenky za 350 korun si mozete rezervovat v Komunitnom centre OZ Vydra na Hlavnej 48 v Ciernom Balogu alebo na c. t. 6190153, pripadne na emailovej adrese: vydra isternet.sk. do 31. augusta.

Krestanskodemokraticka mladez opat v Myte pod Dumbierom

Od 27. do 29. jula bude Myto pod Dumbierom uz po jedenastykrat dejiskom celoslovenskeho stretnutia Krestanskodemokratickej mladeze Slovenska. Na priblizne dvesto mladych ludi caka uz ako tradicne sobotnajsi vystup na Dumbier, vecerna kulturno-spolocenska akcia pri taboraku a vela inych podujati. Ucast na tomto stretnuti prislubili predstavitelia KDH Vladimir Palko, Pavol Minarik a Daniel Lipsic.

Vyuzivaju zahranicne skusenosti

Helpa (dc) - Starostovia mikroregionu Horehron sa na svojom zasadnuti v pondelok 16. jula zaoberali pripravou propagacnych materialov i projektu Grantova schema ministerstva hospodarstva tykajuceho sa "turistickej cesty krala Mateja na Kralovu holu".

Okrem toho hovorili aj o separovani tuheho komunalneho odpadu, zvlast o recyklacii odpadoveho skla. Riesili poziadavku Odstepneho lesneho zavodu Benus vydat zakaz vstupu do lesa vo vytypovanych lokalitach. Zdovodnuju to poskodzovanim a znecistovanim lesa zberatelmi lesnych plodov. Clenovia mikroregionu podporili myslienku ochrany lesa, ale nestotoznili sa so zakazom zberu lesnych plodov a odporucili hladat ine organizacne riesenie. Schvalili ziadost Polomky na financovanie projektu vystavby domova dochodcov z fondov zisku z loterii. Podporili aj vystavbu domova dochodcov v Telgarte. Zamyslali sa nad ozivenim cyklotrasy, ktora vedie mikroregionom Horehron z Bacucha do Telgartu, organizovanim sutazi. Prvym podnetom bol II. rocnik horehronskeho cyklokrosu Bacuch - Polomka, ktory chcu rozsirit na cele Horehronie. Tento mikroregion je propagovany na internetovej adrese www.horehron.sk a tiez formou "cedeckovych" vizitiek.
Dokazom toho, ze starostom obci zdruzenych v mikroregione Horehron zalezi na jeho zveladovani su junove zahranicne cesty zamerane na zbieranie skusenosti. Tak napriklad starostovia, poslanci a pracovnici obecnych uradov boli na Morave v okoli Modrej, kde uz znacne pokrocili v Programe obnovy dediny. Okrem toho na pozvanie ministerstva vnutra starosta Polomky a predseda mikroregionu Frantisek Durcenka absolvoval studijnu cestu do Bavorska, ktorej cielom bolo porovnat system verejnej spravy, principy samospravy a spolupracu v ramci verejnej spravy Slobodneho statu Bavorsko s nasou. Starostka Sumiaca Ing. Maria Betakova referovala o svojej ceste do Brusselu a o priebehu priprav cesty do SRN, ktora je naplanovana na prelom augusta a septembra v ramci partnerstva s europskou vzdelavacou instituciou EBG Magdeburg v ramci projektu Leonardo da Vinci. Starosta Telgartu Martin Mekel priblizil vysledky cesty do Irska a predpoklady dalsej spoluprace pri rozvoji mikroregionu. Starosta Bacucha Jan Turosik s predstavitelmi Vidieckeho parlamentu vycestoval do Polska, kde vytvorili zaklady buducej spoluprace.Najblizsie sa stretnu v auguste, este pred odchodom do Magdeburgu.

Policia1.jpg (9101 bytes) Noc vytrznikov?

Na breznianskom namesti sa cinili nepriatelia rovno stojacich smetnych kosov. Siesteho jula o pol jedenastej vecer pri zvonici prichytili P. K. z Brezna pri prevracani smetnych kosov. Hodinu po polnoci pri tejto istej cinnosti pristihli R. B. z Brezna, ktoremu sa nevideli kose pred sporitelnou. O hodinu vystrajal M. S. z Brezna na zastavke SAD. Vsetci traja okrem toho, ze museli za sebou poupratovat, zaplatili aj pokutu.

"Za co pokutu?"

O pol desiatej predpoludnim 4. jula hliadka na Baldovskom moste prichytila P. S. s plnou karou cerstvo narezaneho dreva. Povolenie samozrejme nemal, a tak musel zaplatit blokovu pokutu.

Nemyslel na susedov

O druhej v noci 5. jula sa z jedneho z bytov na Ulici 9. maja ozyvala hlasna hudba. Vyrusovala najma susedov, takze musela zauradovat hliadka. "Rusitela" J. P. stal tento jeho vystrelok blokovu pokutu.

Nepacil sa sam sebe?

Desat minut pred druhou popoludni 6. jula telefonovali z restauracie PADE, ze tam jeden muz robi problemy. Ukazalo sa, ze tym muzom je M. B. z Benusa, ktoremu sa asi nepozdaval jeho vyzor v zrkadle na WC a rozbil ho. Pripad je v stadiu objasnovania.

Narazil a usiel

Pocas obchodzky 7. jula o tristvrte na tri v noci hliadka zbadala, ze pri cuvani pri Dumbieriku vrazila skodovka do odstaveneho Peugeotu. Vinnik ufujazdil. V sucinnosti s Policajnym zborom vsak vozidlo coskoro nasli.

Asi bol hladny

Tesne pred piatou hodinou 10. jula sarapatil dlhoprsty v M-markete na Ulici Frana Krala. Drobnej kradeze dvoch konzerv za 47,60 sa tu dopustil F. F. z Valaskej. Blokova pokuta ho neminula.

Daleko neusili

Na Malinovskeho ulici desat minut pred druhou v noci 14. jula si hliadka vsimla dvoch mladikov pri vylamovani dopravnej znacky. Coskoro sem dobehol aj prenasledovatel tychto vytrznikov. Vyrusil ich totiz na Ulici L. Saru, kde poskodili niekolko aut a usli. Pretoze T. K. a J. P. z Brezna zanechali za sebou nemalu skodu, ujali sa ich prislusnici Policajneho zboru.

Jeden nicil, druhy kradol

Desat minut po stvrtej rano 15. jula prevzali oznam, ze na Ulici CSA ktosi poskodzuje telefonny automat. Po prichode hliadky vytrznik zobral nohy na plecia. Na mieste ostal len jeho spolocnik a vedla neho dve spatne zrkadielka. Utekajuceho mladenca coskoro dolapili a ukludnili donucovacimi prostriedkami. Za svoje priestupky sa potom T. K. a M. K. z Brezna zodpovedali na Policajnom zbore.

Dozorny ich ukludnil

Na Ulici CSA sa 18. jula do koze nevmestili dvaja vojacikovia. Pred tristvrte na jedenast vecer telefonoval muz, ze tam rozbijaju sklo a pohare. Mladencov odovzdali dozornemu utvaru.

Trest ich neminie

G. M. z Brezna a L. L. z Banskej Bystrice si asi uhli viacej, nez zniesli. Mozno, ze im pri chodzi na namesti za kostolom prekazali smetne kose, mozno ich povyvracali umyselne. Hliadka ich vsak objavila pat minut pred jednou v noci 19. jula a hoci sa pokusili ujst, trest ich neminie.

h0130c.jpg (14975 bytes)

 

 

Text pod snimku:

V sobotu 21. jula hostia Funny clubu mohli byt svedkami pri pokuse o vytvorenie noveho rekordu Jozefa Teslara z HI-TEC Banska Bystrica, drzitela siestich Guinesovych rekordov vo vytlacani plneho suda piva v leze. Tento silak v priebehu hodiny vytlacil sud 307-krat. Na vedlajsej lavicke si tuto disciplinu vyskusali aj niektori divaci, ktori dovedna vytlacili sudy 127-krat. Najuspesnejsi spomedzi nich bol majster Slovenska v kulturistike Peter Kovacik z Brezna. Na toto prijemne podujatie prijali pozvanie aj majsterka Europy vo fitness Silvia Malachovska a majster Slovenska v tlaku v leze Pavol Kovacik.

 

 

Opytali sme sa za vas

veduceho Lekarne Podbrezova Mgr. Jiriho Sudu:
o Co by nemalo chybat v dovolenkovej lekarnicke?

- Prazdninove mesiace lakaju mnohych z nas oddychovat v tuzemsku ci zahranici. Jedni uprednostnuju pasivny oddych v prirode pri vode, druhi aktivny oddych pri sporte, ci poznavanim miest a krajin. Pri rodinnej dovolenke v tuzemsku odporucam len minimalne vybavenie osobnej lekarnicky, kde by nemali chybat predovsetkym lieciva, ktore pacient uziva pravidelne, a to v mnozstve zodpovedajucom dlzke dovolenky. Casto sa v praxi stretavame s pripadmi, kedy si pacient zoberie so sebou lieky, ale nepozrie sa do obalu, kolko mu v baleni zostalo. Potom nastavaju zbytocne problemy, pacient musi spravidla vyhladat lekara na predpisanie zabudnuteho lieku, znova sa vracat do lekarne, a to neprispieva k spokojnosti dovolenkara. V tejto suvislosti pripominam zobrat so sebou vsetkym rodinnym prislusnikom preukaz poistenca, bez ktoreho mozete mat problemy pri ustavnom i ambulantnom osetreni, pripadne pri vydaji lieciv v lekarni. Pri cestovnej kinetoze navrhujem mat so sebou kinedryl alebo ine antiemetikum a obvaz s leukoplastom pre pripad drobnej odreniny. Dovolenkarom cestujucim autom pripominam, ze autolekarnicka obsahuje dostatocnu vybavu na osetrenie drobnych poraneni. Nezabudnite si ju vsak po dovolenke doplnit!! Z lieciv odporucam zobrat so sebou liek proti bolesti ci teplote (napr. Paralen) a liek proti hnacke (napr. Carbomedicinalis). Na Slovensku je dostatocna siet zdravotnickych zariadeni, ambulujucich praktickych a detskych lekarov, okolo 1100 lekarni a vela drogerii. Vsetky sluzby dostanete teda v mieste ci v blizkom okoli vasej dovolenky. Pri tuzemskej dovolenke by som odporucal vybavu cestovnej lekarnicky velmi strucnu. Treba si ale uvedomit, ze vsetko potrebne (od opalovacich preparatov, zdravotnickeho materialu, lieciv atd.) si mozete dokupit podla vasej potreby v sieti lekarni ci maloobchodu, pripadne ziadajte o predpis lekara v mieste dovolenky. Zahranicka dovolenka vsak moze priniest urcite komplikacie, a preto sa treba na nu zodpovedne pripravit. Zakon c. 140/1998 Z. z. o liekoch a zdravotnickych pomockach v zneni neskorsich predpisov stanovuje, ze dovoz a vyvoz liekov pre osobnu potrebu cestujuceho nie je obmedzeny, pokial su lieky dovazane alebo vyvazane v primeranom mnozstve zodpovedajucom dlzke pobytu. Odporucam, aby pri dovoze alebo vyvoze liekov s obsahom omamnych a psychotropnych latok (uzivajuci pacienti ich poznaju) mal cestujuci pri sebe potvrdenie osetrujuceho lekara, ze je uzivatelom takeho lieku. Uvedene potvrdenie nemusi byt akceptovane pri vstupe na uzemie inych statov s ohladom na zakony v tom-ktorom state, je vsak pravdepodobne, ze toto potvrdenie bude colnymi organmi akceptovane. Velmi dolezitym momentom pre zahranicnu dovolenku je zdravotne pripoistenie sa na dni stravene v cudzej krajine. Odporucam prekonzultovat tuto skutocnost s usporiadatelom zajazdu, ci vasou zdravotnou poistovnou a v kazdom pripade sa pripoistit na uhradu liecebnych nakladov v zahranici. Zmena stravy a klimatickych podmienok prinasa u vnimavych jedincov zaludocne tazkosti a hnacku. Preto Contraspan kvapky, aktivne uhlie a pripadne Endiaron tablety nam pomozu problemy odstranit. Pre pripad zvysenej teploty odporucam mat so sebou Paralen tablety alebo Anopyrin tablety. Pri bolesti hlavy, zubov, menstruacnych problemoch zvladnete situaciu Ataralginom tabletami alebo Valetolom. Pred nadmernim slnenim sa treba chranit kvalitnymi opalovacimi preparatmi a hlavne postupnym opalovanaim sa v case mimo obeda. Panthenol pena a Panthenol emulzia vam pomozu osetrit citlivu scervenalu pokozku pri nadmernom slneni. Nesmiete zabudnut na dostatocny privod tekutin, hlavne u deti. Alergici by mali svoj pobyt v zahranici konzultovat so svojim lekarom, pobyt pri mori prospieva vo vacsine pripadov pacientom chorym na priedusky ci astmu, pripadne psoriatikom, ale informacia svojho lekara je namieste. Lekar nam moze predpisat pripravky, tzv. antialekgika, ktore v lekarni bez predpisu nedostat, pripadne vam poradi, comu sa mate s ohladom na vas zdravotny stav vyhnut. U santiacich deti moze byt castym pripadom odrenina. Na tieto pripady odporucam vybavit sa naplastami, rychloplatmi a sirsim a uzsim obvazom, tu vam najlepsie poradia v lekarni. Pozrite si aj vybavu autolekarnicky, ktora obsahuje dostatok zdravotnickeho materialu pri drobnych poraneniach. Pre pripad zapalu ocnych spojiviek je dobrym zakladnym liekom Ophtalmoseptonex kvapky a mast. Nadchu si chodime k moru liecit, ale na akutne zvladnutie nam kratkodobo posluzia Sanorin kvapky, Muconasal kvapky ci Mukoseptonex kvapky.
Prajem vsetkym citatelom pekne pocasie, prijemny pobyt v letoviskach a nicim nerusenu dovolenku.
(P.S.: Nazvy niektorych lieciv v clanku maju len odporucajuci charakter a nemozno ich spajat s reklamou na ten ktory pripravok!!!).


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT