24. JUL  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

"Akoby sa otvorili nebesa"

Silna prietrz mracien, ktora sa v pondelok vecer 16. jula a v noci na utorok prehnala Breznianskym okresom, nechala za sebou nemale skody. Vycinanie pocasia najviac postihlo Hronec a Osrblie, kde sa vyliala voda z koryta potoka Osrblianka, tecuceho z Osrblia do Hronca a valalila sa po ceste. Okrem jednotiek Zboru poziarnej ochrany pri zachrannych pracach pomahali aj profesionali zo Zavodneho poziarneho utvaru v Zeleziarnach Podbrezova, dobrovolni poziarnici z Hronca, Osrblia a vojaci z breznianskych kasarni.
"Bolo to strasne, akoby sa otvorili nebesa. Prsat zacalo o siestej, neprestavalo ani po osmej, kedy sa pridali aj blesky a krupy", - povedal nam starosta Osrblia Ladislav Pancik. "O desiatej bolo uz koryto Osrblianky plne, preto som hned poziadal o pomoc poziarnikov", - dodava. Drevo, pne narazali do zaplavenych mostov. Hladina miestami dosahovala dva metre. Prietrz najviac postihla Dolnu, Strednu a Hornu ulicu. Jeden z domov bol uplne zaplaveny. Potok si to nasmeroval na ihrisko, znicil urodu, poskodil do 40 domov. Zachranne prace prebiehali celu noc, na druhy den odstranovali skody. Prakticky od pondelka vecera do utorka boli bez elektrickeho prudu.Velku pomoc poskytli svojimi mechanizmami statne lesy, hlavne pri cisteni koryta. Poskodene brehy, mosty, domy, uroda - taka je bilancia tragickej noci v Osrbli, nastastie bez ujmy na zdravi.
V Hronci bola situacia este horsia: "Prvu spravu, ze sa k nam vali plnym korytom Osrblianka, som dostal o desiatej", - hovori starosta Igor Nemky" a pokracuje: "Prival dorazil v priebehu dvadsiatich minut, voda sa valila Strednou ulicou, po nasom Zabiarnou, poskodila aj Mlynsku ulicu". Zaliala niekolko domov, vytrhla asfalt z ciest, znicila mosty. Z ulice bol miestami aj polmetrovy potok. Ludia narychlo chranili, co sa dalo. Poniektori sa schovali na povale. Niekolkych museli evakuovat, pomocou lan a rebrikov zachranovat a prichylit v obecnom urade. Ponukli teply caj a co mohli. Okrem materialynch skod v Hronci jednu choru obyvatelku v soku musela osetrit lekarska sluzba. Cez den sa ludia spamatuvali, odcerpavali vodu z pivnic, upratovali, aj tu zachranne prace komplikovali problemy s elektrinou. Tri strhnute lavice zachranili vyprostovacou technikou Lesnej spravy z Cierneho Balogu i mechanizmami Technickych sluzieb mesta Brezna.
Miernejsia druha povodnova vlna nasledovala v utorok, kedy cast obcanov Hronca museli opat evakuovat. Este v stredu predpoludnim sa po miestnych komunikaciach valila voda. Situaciu priamo na mieste riesila Okresna protipovodnova komisia, zastupcovia Povodia Hrona, Slovenskej spravy ciest a Lesov SR. Zaoberali sa hlavne problemom poskodenej statnej cesty nad Hroncom, moznych zosuvov pody a naplavenin v Osrblianke.
V ostatnych obciach bolo vycinanie zivla ovela miernejsie. V Podbrezovej v noci s napatim sledovali hladinu, ale k najhorsiemu nedoslo. Len do komina jedneho z domov v Lopeji udrel blesk. V Myte pod Dumbierom mali problemy so zanesenou zdrznou nadrzou regulacie potoka Vrsky. Aj v Ciernom Balogu uradoval blesk, ktory v nedelu v rodinnom dome v Dobroci poskodil elektricke vedenie. Voda vycinala "u Medvedov", kde zaplavilo ihrisko, vytopilo dva prizmene domy a prilahle zahrady. Tok Hrona tentokrat ostal pokojny.
Predpoved pocasia na stredu nevestila nic dobreho, a preto vsetci ocakavali, ci sa vyplni. Nastastie predpoved nevysla.

Kde dycha historia

V Hornej Lehote uz treti rok pokracuje archeologicky vyskum, na ktorom sa podiela Pamiatkovy ustav a jeho stredisko v Banskej Bystrici s podporou Zeleziarni Podbrezova a. s. Opat zacali v maji, a tak o zhodnotenie dvojmesacneho usilia sme poziadali veduceho tohto vyskumu Mgr. Petra Mosneho:

- Pokracujeme v pracach na akropole Hradok a v polohe Za Hradkom, kde rozsirujeme vyskum v nadvaznosti na minulorocne vyskumne plochy. Pocas kratkeho obdobia od maja sme nasli fragmenty materialnej kultury, a to crepy nadob. Hlavne v polohe Za Hradkom sme objavili crepy dvoch druhov velkych zasobnicovych hrncovitych nadob, ktore sa pouzivali na odkladanie sypkych i tekutych materialov (potravin, zrna, vody a pod.).
V tomto roku sme museli opravit a zacistit niektore plochy po zasahu vandalov, ktori nielenze porusili, ale aj znicili niekolko sond tym, ze odstranili niektore konstrukcie kolovych stavieb. Dufam, ze nas vyskum bude svojimi vysledkami uspesny ako vlani a menej uspesny pre vandalov.

 

Bozidara Turzonovova v Brezne

h0130b.jpg (22304 bytes)

 

Vo stvrtok 19. jula popoludni prijal primator Brezna Ing. Vladimir Fasko v mestskom urade znamu slovensku herecku Bozidaru Turzonovovu, dekanku Fakulty dramatickych umeni Akademie umenia v Banskej Bystrici, ktora je v okoli Brezna na dovolenke a volne chvile travi v lone krasnej horehronskej prirody. Na pozvanie navstivila aj obec Lopej, kde sa jej studenti zucastnuju na Jarnych slavnostiach svateho Juraja. Spolu s kulturnymi pracovnikmi mesta a divadelnikmi hovorili o potrebe profesionalnych reziserov a hercov pri rozvijani ochotnickeho divadelnictva. Breznania ju blizsie zoznamili s aktivitami a hodnotami v oblasti kultury. Hovorilo sa i o moznostiam blizsej spoluprace akademie pri organizovani sutaze Chalupkovo Brezno. Prijemne stravene minuty so znamou hereckou priniesli vsetkym uvolnenie a chvile oddychu.
V buducom cisle je pre citatelov Horehronia pripraveny exkluzivny rozhovor s Bozidarou Turzonovovou.

 

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT