24. JUL  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stanovisko Technickych sluzieb Brezno k pripomienkam poslancov z ostatneho mestskeho zastupitelstva.

- Ing. R. Porhajas: Oprava vytlkov na ceste na Podkorenovej.
o Opravu vytlkov na Podkorenovej sme urobili v roku 2000 v takom rozsahu, ze sme museli obmedzit opravy inych ciest v meste. Preto tento rok robime najprv stare poruchy. Kazdorocne su v letnych mesiacoch jul - august problemy s financovanim verejnych prac, preto v tomto obdobi robime prace na objednavky. Stale je viac poziadaviek ako financnych moznosti, preto musime uprednostnovat tie najnaliehavejsie.

- I. Murinak: Cia je to aktivita zakladat papuce na Ulici 9. maja teraz, ked sa zacali riesit parkovacie miesta? Osadit dodatkovu tabulu k zakazu zastavenia na konkretny den. Na parkovisko na Ulici 9. maja osadit verejne osvetlenie.
o Zakazy zastavenia na jednosmernych, uzkych uliciach 9. maja aj MPCL su niekolko rokov. Obyvatelia si vsak uz tak zvykli ich nerespektovat, ze sa im zda nezvycajne, ak niekto chce, aby ich respektovali. Vybudovanie parkovacich miest nie je zalezitost niekolkych dni. Chceme to stihnut pred prichodom zimnej sezony 2001/2. Ale odvoz odpadu musime zabezpecovat neustale. Poziadavka osadenia dodatkovej tabule na zakaz zastavenia len v urcity den v tyzdni bola zamietnuta tak v dopravnej komisii, ako aj na porade primatora. Pri parkovisku medzi ulicami 9. maja a Budovatelskou su dve lampy verejneho osvetlenia. Jedna je od parkoviska vzdialena 4 m, druha 12 m. Ziadat osadenie dalsej lampy v dobe, ked sme nuteni vypinat uz existujuce verejne osvetlenie z financnych dovodov...?

- A. Brtko: Oprava cesty na Krculovej ulici, chodnik Krculova 2, Clementisova (priecny cinziak). Zrezat stromy na Malinovskeho ulici.
o Tieto cesty su zahrnute v plane oprav. V pripade zlepsenia financnej situacie budeme pokracovat v opravach aj na Krculovej. Suche stromy na Malinovskeho ulici uz boli zrezane.

- MUDr. B. Kilvadyova: Rocne opravit aspon jednu cestu - novy koberec, nielen zaplaty. Upozornit Billu na upravu zelenych ploch.
o Opakovane, niekolko rokov, ziadam zaradit do investicnych akcii minimalne rekonstrukciu dvoch ciest. Keby sme mali v meste len styridsat ciest, bola by to zalezitost na dvadsat rokov...! Zastupcovia Billy si u nas objednali, pokosenie zelenych ploch. Uz bolo aj realizovane.

- Ing. J. Michalikova: Vyhradene parkovanie pri cinziakoch na Ulici CSA.
o Obyvatelia cinziakov mozu poziadat o vyradenie plochy na parkovanie prostrednictvom E. Kvackajovej v dopravnej komisii.

- J. Borovic: Nefunkcnost vezovych hodin. Opravit verejne osvetlenie pred blokom na Razusovej ulici.
o Mechanizmus vezovych hodin, ako aj vsetky styri ciferniky uz boli vymenene. Novy mechanizmus je riadeny cez radio. Podla novych vezovych hodin si mozu vsetci obyvatelia i navstevnici Brezna nastavit aj svoje vlastne hodinky. Vsetky poruchy verejneho osvetlenia treba co najskor (24 hodin denne) nahlasovat technickym sluzbam. Necakat na zasadnutie mestskeho zastupitelstva. Cim skor nahlasite poruchu, tym skor ju opravime.

- Ing. M. Kovacik: Oprava detskeho ihriska.
o Suhlasim s poziadavkou obyvatelov. Ak som vsak nuteny denne obmedzovat a prisposobovat rozsah prac podla financnych moznosti, nebudem slubovat nerealne veci. Na Ulici CSA nie je jedno, ale tri ihriska. Jedno z nich sme opravili 10. jula len vdaka tomu, ze sme ziskali cela z likvidovaneho oplotenia Zakladnej skoly na Mazornikove a pan Demian zorganizoval spolupracu obyvatelov s technickymi sluzbami.

- A. Botev: Kriticka situacia hrobovych miest!
o Od roku 1998 opakovane upozornujem na tuto velmi vaznu situaciu, od roku 1998 prijalo mestske zastupitelstvo niekolko uzneseni na riesenie. K realizacii zatial nedoslo. Dna 26. juna bolo rokovanie, na ktorom sa zucastnili Ing. J. Medved, Ing. arch. J. Kralik, Ing. E. Caban, Z. Murinakova, Ing. T. Gabon. Dohodli sme postup: projekt a stavebne rozhodnutie (zodpovedny: Ing. arch. J. Kralik, termin: oktober), vysporiadanie pozemkov, odsuhladenia v mestskom zastupitelstve (Ing. E. Caban, september), vykupenie pozemkov (Ing. J. Medved, oktober), realizlacia v terene: vytycenie, vystavba, oplotenie, terenne upravy, odvodnenie,...(zivotne prostredie a vystavba, technicke sluzby, od novembra), stanovenie presneho sposobu pridelovania hrobovych miest podla projektu (zivotne prostredie a vystavba, technicke sluzby, november), postupne buranie starych neuzivanych hrobov v starom cintorine (technicke sluzby, priebezne).

- MUDr. D. Luptak: Rekonstrukcia pramena Mytnanskej kyselky.
o Technicke sluzby udrziavaju cistotu v okoli pramena, odvazaju smetne kose, opravuju pristresky. Rozsiahlejsia rekonstrukcia je mozna v ramci investicnych akcii mesta.

Ing. Tomas Gabon 

Program Radia Lumen

Pondelok - Piatok

00.00 - Pod vankus 01.00 Po - Fujarocka moja r. Ut - Stare, ale dobre r. St - Folkparada r. St - To naj r. Pi - Gospelparada r. 02.00 - Pod vankus 05.00 Ranne spojenie 09.00 - TIP-TOP 12.00 - Hudobny aperitiv 13.00 - TIP-TOP 16.00 Po - Stare ale dobre Ut - Folkparada St - Oldieparada St - Gospelparada Pi - Auto moto klub 17.30 - Infolumen 18.00 - Svata omsa - Emauzy 19.00 - Svetielko 20.00 - Infolumen 20.15 Po - Pocuvaj srdcom Ut - V modrom tieni St - Pohoda s klasikou St - Mince na dne fontan Pi - Hudobne navraty 21.00 - Radio Vatikan 21.15 Po - Studentske sapito Ut - Duchovny obzor St - My a oni St - Evanjelicky medialny program + Krestania vo svete Pi - UV hovor 22.30 - Hlas Ameriky 22.45 Po - Hudobne navraty r. Ut - Pocuvaj srdcom r. St - Dvere dokoran r. St - Svetlo nadeje r. Pi - UV hovor 23.45 Po-St - Pod vankus Pi - UV hovor 24.00 - Spravy

Sobota

00.00 - Pod vankus 01.00 - Auto moto klub r. 02.00 - Pod vankus 05.00 - Ranne spojenie 09.00 - Hodinka vasho stylu 10.00 - Sportklub 11.00 - Zaostrene 12.00 - Hudobny aperitiv 13.00 - TIP-TOP 16.00 - Piesne na zelanie 17.30 - Infolumen 18.00 - Svata omsa - Emauzy 19.00 - Svetielko 20.00 - Infolumen 20.15 - Ruzenec pre Slovensko 21.00 - Radio Vatikan 21.15 - Od ucha k duchu 22.30 - Hlas Ameriky 22.45 - Od ucha k duchu 24.00 - Spravy

Nedela

00.00 - Pod vankus 01.00 - Pohoda s klasikou r. 02.00 - Pod vankus 05.00 - Ranne spojenie 08.00 - Detsky Tip-top 10.00 - Svetlo nadeje 11.00 - Fujarocka moja 12.00 - Hudobny aperitiv 13.00 - Literarna kaviaren 15.00 - Dvere dokoran 16.00 - Piesne na zelanie 17.30 - Infolumen 18.00 - Svata omsa 19.00 - Svetielko 20.00 - Infolumen 20.15 - Krestanske noviny 21.00 - Radio Vatikan 21.15 - Nas host vas host 22.30 - Hlas Ameriky 22.45 - Mince na dne fontan r. 23.45 - Pod vankus 24.00 - Spravy

Zamyslenia: 5.45, 6.30, 8.30, 12.00, 15.14
Kratke spravy: 7.00, 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 13.00, 15.00, 24.00
r. - repriza 

Sme nablizku

Devatrocny syn mojej priatelky cele dni pocas prazdnin vysedava pred televiznou obrazovkou. Sleduje vsetko, nevynimajuc programy plne nasilia. Pocula som o negativnych vplyvoch akcnych filmov na dieta. Co je na tom pravdy?

Zn. Prazdniny a televizia

Ja sama som - a nie je to davno - privitala moznost posadit deti (tentoraz uz nie vlastne) pred televizor, na chvilu ich zamestnat niecim, co nevyzaduje moju ucast. Deti, ktore si nevedeli samy najst zmysluplnu zabavu, ktore bolo treba usmernovat, kontrolovat. O tom, ze samotne programy pre deti -mozno ich este vobec nazvat poeticky rozpravky? - obsahuju vela agresivity, tak otvorenej ako aj skrytej, ktora posobi najsilnejsie, som vedela davno, hoci televizor pozeram velmi malo. Doslova ma vsak sokoval clanok, ku ktoremu som sa dostala nedavno. Psychiatricka Doc. MUDr. Eva Mala, CSc., z Psychiatrickej kliniky LF Univerzity Komenskeho v Prahe v nom zhrnula najnovsie zistenia o posobeni nasilia v televizii na deti a mladez. Dovolim si citovat:

1. V situaciach, kedy dieta zaziva uzkost, v realnom zivote napodobnuju svojho rodica. V televizii - napodobni agresora.
2. Sestrocne dieta rozlisuje fantaziu od realnych dejov. Posobenim televizie tuto schopnost straca.
3. Svet televizie odcerpava emocnu energiu - dieta sa stava necitlivym, straca kontrolu nad svojimi agresivnymi popudmi.
4. Devatrocne dieta chape smrt ako definitivny koniec zivota - pokial nepozera thrillery o nesmrtelnych hrdinoch, ktore mu chapanie smrti uplne zmatu.
5. Sledovanie napinaveho, ohrozujuceho, nasilneho deja moze sposobit oneskorenu reakciu - desive sny, agresivita pri nejakej situacii s detmi.
6. Najnovsi poznatok - narusanie pamati. Dieta nie je schopne (vplyvom prezivania stresovych situacii v televizii) zapamatavat si.
7. Opakovanym stresovanim sa oslabuje imunitny system - dieta lahko podlieha roznym ochoreniam.
8. Aminokyseliny, ktore sa pri sledovani televizie vyplavuju, priamo nicia mozgove bunky. Akcne filmy teda priamo znizuju inteligencny kvocient nasich deti.
9. Dieta, vysedavajuce pred televiznou obrazovkou straca zaujem o rovesnikov, prestava si plnit skolske povinnosti, dochadza u neho - ako vseobecne u jedincov so zavislostou - k moralne emocnemu otupeniu.
Treba este nieco dodat?

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka Centra poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne 

 

Detsky cin roka

Projekt Detsky cin roka oslovuje deti z celeho Slovenska uz treti rok. Vlani sa do projektu zapojilo 71 554 skolakov, ktori vo svojich 12 362 listoch podali spravu o 21 033 dobrych skutkoch. Dobre skutky nasich deti sa v tychto dnoch dostavaju k slovenskemu citatelovi, vydavatelstvo Columbus s podporou spolocnosti Whirlpool Slovakia vydalo totiz knizku Vsetky deti su dobre. Deti pisu sice o sebe, ale pisu vlastne o nas a kladu otazky: Aki sme? Vieme byt dobri? Knizku redakcne pripravila Viera Prokesova a ilustrovala mlada talentovana ilustratorka Martina Matlovicova. Knizka poputuje do vsetkych zakladnych skol, ktore sa do projektu zapojili a prostrednictvom knihkupectiev si najde cestu i k slovenskej verejnosti. Vychadza v case, ked odborna porota cita listy, ktore zaslali deti. V tomto roku sa do ankety zapojilo dovedna 7492 deti z 300 zakladnych skol na celom Slovensku. V priebehu letnych prazdnin nominuje odborna porota listy do jednotlivych kategorii. O tom, ktore skutky sa stanu Detskymi cinmi roka, rozhodnu napokon samotne deti. Skolaci zo vsetkych skol, ktore sa do projektu zaangazovali, budu na zaciatku skolskeho roka vyzvani, aby sa zapojili do detskej poroty. Hlasmi, ktore rozhodnu, sa deti zaroven pripajaju k myslienke spolupatricnosti a podporuju patronatne institucie projektu Detsky cin roka. V tomto roku su to styri specialne zakladne skoly internatne a styri detske krizove centra.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT