Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 28 15. JUL 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Predseda organizacneho vyboru ME v zavesnom lietani Mgr. Marian Zima hovori:

"Horehronie potrebuje taketo impulzy"

Pred tromi rokmi na zasadnuti FAI v Parizi Slovensko, ako druhy stat z byvalych socialistickych krajin, dostalo prilezitost usporiadat v roku 1998 Majstrovstva Europy v zavesnom lietani. Predmajstrovstva, na ktorych minuly rok zo svahov Nizkych Tatier startovali pretekari zo sedemnastich zucastnenych krajin, boli generalkou pred samotnym europskym sampionatom nielen pre sutaziacich, ale i pre usporiadatelov. Ti dokazali, ze su pripraveni celit nastraham a uskaliam, ktore vrcholne sportove podujatia so sebou prinasaju. Najlepsou skolou im boli majstrovstva sveta v biatlone v Osrbli, pretoze vacsina ludi z organizacneho timu pracovala pri ich zabezpecovani. Majstrovstva Europy v zavesnom lietani v regione Podbrezova - Brezno - Nizke Tatry su predo dvermi, preto sme predsedovi organizacneho vyboru Mgr. Marianovi Zimovi polozili niekolko otazok.

o O urovni minulorocnych predmajstrovstiev sa velmi pochvalne vyjadril aj predseda jury FAI Miroslav Rodzewicz. Nezaspali ste na vavrinoch?

- Na zhodnocujucom zasadnuti organizacneho vyboru, ktorym sme uzatvarali z hladiska sportovych vykonov aj spolocenskej urovne velmi uspesne predmajstrovstva Europy, sme vyhodnotili anketove listky od vsetkych ucastnikov, kde sme nasli nove zdroje a impulzy. Vacsinou to boli pochvalne slova, ale nasli sa aj taki, ktori kritizovali trebars zlozenie stravy, niektore technicke podmienky, atd. Boli to namety na zlepsenie nasej prace. Po vyhodnoteni ankety sme spracovali koncepciu pripravy majstrovstiev Europy. V aprili sme na zasadnuti FAI v portugalskej Sintre predlozili propozicie sutaze, kde nebola jedina vyhrada ci staznost na nedostatky pri organizovani predmajstrovstiev. Slova uznania nas povzbudili a s este vacsim nadsenim sme sa pustili do prace, ktora v tychto dnoch graduje. Majstrovstva Slovenska, ktore vyvrcholili v nedelu 5. jula, boli tou poslednou previerkou pripravenosti organizatorov po stranke technickeho a organizacneho zabezpecenia, ako aj vypoctovej techniky, ktora, mozeme sa pochvalit, pracuje s uplne novym originalnym programom. Vyvinuli ho programatori Zeleziarni Podbrezova pod vedenim Ing. Milosa Jouru a nebol este nikde inde pouzity.

o Aky program caka pretekarov i divakov?

- Co sa tyka samotneho programu podujatia, podla propozicii majstrovstiev Europy maju termin od 24. jula az 9. augusta. Oficialne otvorenie s nastupom vsetkych sutaziaich bude v nedelu 26. jula na futbalovom stadione v Brezne, kde je pripraveny velmi zaujimavy, pestry program nielen pre sportovcov, ale pre vsetkych ucastnikov. Divaci budu mat moznost vidiet vsetky druhy bezmotorovych a motorovych dopravnych prostriedkov, pocnuc historickymi rogalami cez balony, motorove rogala az po prelet lietadiel - akrobatov. Nebudem vsetko prezradzat, divakov cakaju dalsie atrakcie. V kulturnom programe, ktory bude vyplnat pauzy medzi sportovymi aktivitami, o. i. vystupi MC Erik, tento raz bez Barbary, pre strednu alebo starsiu generaciu to bude Robo Kazik.Scenaristicky a dramaturgicky uvodny a zaverecny ceremonial, ktory bude 9. augusta na breznianskom namesti, spracovalo Mestske kulturne stredisko v Brezne pod vedenim jeho riaditela Mgr. Jaroslava Surinu, na ktore sa v tomto absolutne spolieham.

o Kolko ucastnikov sa prihlasilo na majstrovstva?

- Prihlasilo sa viac krajin, ako sme predpokladali. Perlickou je, ze na svetovych leteckych hrach, ktore sa tykali aj zavesneho lietania, minuly rok v septembri v Turecku bolo dvadsatstyri krajin z celeho sveta. Na majstrovstva Europy, vzhladom na dobru povest, ktoru sme si urobili predmajstrovstvami, sa prihlasilo tridsatjeden krajin. Okrem kompletneho europskeho zastupenia k nam zavitaju sutaziaci z Kanady, USA, Australie, Japonska a Izreala, ktori budu sutazit o Pohar Zeleziarni Podbrezova. Zhodou okolnosti aj majstrovstva Europy aj sutaz o Pohar Zeleziarni Podbrezova maju svoj dvanasty rocnik. Vo vypravach je asi dvestopatdesiat ludi, z nich sutaziacich pilotov bude stodvadsat az stopatdesiat.

o Urcite nebudu chybat favoriti v tomto sporte. Kto konkretne?

- Obsadenie zahranicnymi ucastnikmi bude mimoriadne kvalitne, nebude chybat cela europska spicka, ktora je zaroven aj svetovou spickou. Prihlaseny je uradujuci majster sveta Nemec Guido Gehrmann, vitaz vlanajsich predmajstrovstiev Manfred Ruhmer z Rakuska, Cech Tomas Suchanek, ktory obhajuje titul europskeho sampiona spred dvoch rokov z Dunaujvarosu. V sutazi druzstiev budu titul obhajovat Rakusania. Slovenske reprezentacne druzstvo tvoria: Juraj Sladky, ktory je zaroven reprezentacny trener, Ferdinand Nizner, Jozef Kunik, Bohus Kolesar a Dusan Podstavek, vsetci pretekari su clenmi podbrezovskeho Deltaklubu. Nahradnikmi su Stefan Surlak zo Sarkanklubu Zilina a Stefan Sadlon z Deltaklubu Myjava, ktori su zaroven predletcami. Co sa tyka technickeho vybavenia slovenskeho reprezentacneho druzstva, z piatich clenov styria maju nove rogala. Vlani Ing. Sladky v ramci predmajstrovstiev vyhral rogalo nemeckej vyroby a v tomto roku Zeleziarne Podbrezova spolu so Slovenskymi telekomunikaciami zasponzorovali dalsie tri. Ostatny clen reprezentacie by mal mat nove rogalo do konca tohto roka, aby na majstrovstvach sveta 1999 v Taliansku boli vsetci na novych modernych rogalach.

o Druzstva su tvorene 5 + 1. Co znamena ta jednotka?

- V sutaznom druzstve by malo byt pat muzov a jedna zena. Vzhladom na to, ze na Slovensku nemame zenu, ktora vie lietat na zavesnom klzaku na europskej urovni, reprezentacny trener nenominoval ziadnu zenu. Ci to bude handicap, ukaze cas. Pamatame si vlanajsi rok, kedy francuzska pilotka predbehla tri stvrtiny startovneho pola muzov. Neucast zeny by nemala ovplyvnit vysledok. Je to len skoda, pretoze s nimi je to pestrejsie, veselsie, zaujimavejsie.

o Odkial budu piloti startovat?

- Ti, ktori sa trochu interesuju o tento sport, uz poznaju startoviska. Lietat sa bude z troch oficialnych startovisk a to je Kralova hola, Ciertaz nad Dubovou a Podkonicke Plese, ale mame pripravene aj nahradne riesenia. Sutazit budu v niekolkych disciplinach, minimalne treba odlietat pat sutaznych dni, aby sutaz mohla byt regularne vyhodnotena.

o Co vedie vas osobne, ale i akciovu spolocnost Zeleziarne Podbrezova ako hlavneho garanta a sponzora pretekov, aby ste na svoje plecia zobrali zodpovednost za organizovanie takych vyznamnych podujati, ako boli majstrovstva sveta v biatlone a su tohtorocne majstrovstva Europy v zavesnom lietani?

- Je to skutocne zaujimava otazka, doteraz som ju este nedostal. Dovody su minimalne tri. Ide nam o to, aby Europa a svet poznali, ze aj na Slovensku, konkretne na Horehroni, su ludia schopni taketo podujatia zorganizovat, aby sme neveriacim tomasom dokazali, ze aj to male Slovensko je schopne urobit europske a svetove podujatia a presvedcit ich, ze do Europy patrime. To je jeden z dovodov. Ten druhy je do istej miery komercny. Zeleziarne Podbrezova, ktore patria medzi spickove akciove spolocnosti v ramci Slovenska, chcu byt jednoznacne v povedomi priemyselneho sveta a taketo sportove podujatia su tou najlepsou reklamou. Ten treti dovod su ludia, obyvatelia Podbrezovej, Brezna a okolia, ktorym chceme v urcitych periodach umoznit vidiet vrcholne sportove podujatia svetoveho, respektive europskeho vyznamu. Toto su impulzy, ktore Horehronie v tomto obdobi urcite potrebuje.

(ria)

Mladi maticiari zachranuju

bacussky tajch

Odbor mladych maticiarov a Enviromentalny odbor Matice slovenskej v Martine, Miestny odbor Matice slovenskej v Bacuchu, Armada Slovenskej republiky a Lesny zavod Benus pripravili v Bacuchu v mesiaci jul medzinarodny ekologicky tabor Maticna mlad Slovensku. Jeho naplnou je obnova starej technickej pamiatky - tajchu - na podporu a rozvoj cestovneho ruchu v regione. Zucastnuje sa ho patdesiatsedem mladych maticiarov, z toho dvadsat je zo zahranicia. Su to potomkovia Slovakov z Rumunska, Juhoslavie, Ukrajiny a Svedska.

Slavnostne otvorenie tabora sa uskutocnilo v stredu 8. jula. Pritomni boli vzacni hostia: predseda MS Jozef Markus (na snimke Juraja Orolina), tajomnik MS Cyril Zuffa, zastupkyna riaditela Informacnej agentury MS Vlasta Bellova, statny tajomnik ministerstva kultury Pavel Panis, veduci uradu statneho tajomnika Pavel Dvorecky, z ministerstva podohospodarstva Pavel Butor, zastupca vojska major Eduard Linder, z Lesov Benus Ing. Galgon, Okresny urad v Brezne zastupovali prednosta Milan Vojtko a veduca odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia Elena Gregorova a starostovia obci. Privital ich starosta Bacucha Vlastimil Turosik. Tajomnik MS Cyril Zuffa vo svojom prihovore vyzdvihol vyznam ekotabora a pripomenul vyznam Cyrila a Metoda pre zjednotenie Slovanov. Potom si hostia prezreli tajch - pracovisko maldych maticiarov. Jeho historiu im priblizil prednosta obecneho uradu Jan Turosik. Vecer sa zisli v Dome kultury v Bacuchu na spolocenskom stretnuti, kde vystupili subory z Bacucha, Polomky, Zavadky nad Hronom a Telgartu.

(jt)

 

Odhalili "skolkarskeho" lupica

Breznianski policajti zistili, ze T. K. z Brezna sa vlamal do Materskej skoly na Ulici 9. maja v Brezne, odkial ukradol rozne veci za 5841 korun. Kradol aj v dalsej breznianskej skolke na Ulici Martina Benku, kde lup predstavoval 6300 korun.

S nozom v ruke

Patnast minut po polnoci 7. jula neznamy pachatel lupezne prepadol vo vlastnom dome A. S. z Polomky. Nasilim vnikol do domu a pod hrozbou fyzickeho nasilia s masiarskym nozom v ruke ju donutil vydat peniaze, pricom ju zranil na lavej ruke. Menovaj sposobil skody za 900 korun. Policia ziada obcanov o pomoc pri objasnovani tohto pripadu.

(pl)

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT