15. JUL 1998 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Robert Trecka, automechanik, Hajnacka:

- Ako prazdninuju? Momentalne su asi doma. Pred koncom skolskeho roka sme boli na vylete, este pojdu k starkej na vychod. Dovolenku sme si nenaplanovali, lebo peniazky sa vacsinou pouziju na ine ucely.

Darina Kunova, zdravotna sestra, Predajna:

- Mam patnastrocneho syna, s ktorym chodime do prirody, na chatu a v septembri by sme chceli ist k moru na spolocnu dovolenku. Prazdninuje aj pri starych rodicoch.

Zuzana Vanova, farmaceuticka pracovnicka, Podbrezova:

- Pocas prazdnin sa o deti staraju starki. Na dovolenku sa nezberame nikde. Dostali sme byt, tak ten musime najskor prerobit. Mozno o rok, o dva.

Jozef Lukac, ucitel, Brezno:

- Zatial sme doma, nechodime nikde. V auguste sa zberame na Zemplinsku Siravu ku svokrovcom. Mam prazdniny, takze prazdninujeme spolu.

Eva Milanova, na materskej dovolenke, Stiavnicka:

- Doma sme a ani sa nikde nechystame. Vlani bola dcera v tabore, ale tento rok uz nechela ist. Mame male, tak sa kus stara onho, pomaha mi.

Lubica Kubusova, ucitelka, Pohronska Polhora:

- Mame smolu. Mala si zlomila ruku, takze nemozem ist nikde. Musime zostat tu a kazdy druhy tyzden chodit ku doktorovi. O prazdniny mame postarane tak, ze budeme chodit po nemocnici. Vobec nebudu vesele. Pripravovali sme sa, ze pojdeme ku starej mame a nemozeme ist ani tam.

(ria, md)

SOU strojarske hodnoti

Z rozhodnutia Ministerstva skolstva SR koniec skolskeho roka pripadol na 26. juna a nie na 30. juna, kedy i v SOU - strojarskom v Brezne posledny krat zazvonil skolsky zvonec. Vsetci ziaci a pracovnici skoly sa rozisli na slavnostnom vyhodnoteni vysledkov skolskeho roka 1997/98. Pan riaditel ucilista Ing. Jozef Dudas zhodnotil vychovnovzdelavacie vysledky dosiahnute v skolskom roku. Tento skolsky rok ukoncilo 430 ziakov, ktori studovali v strojarskych odboroch a v odboroch zameranych na sluzby. Do povedomia sirsej verejnosti sa dostali nasi ziaci, ktori preukazali svoje vedomosti a zrucnosti na roznych sutaziach a olympiadach. Velmi dobre sme uspeli na sutazi v odbore mechanik opravar pre cestne motorove vozidla, kde druzstvo v zlozeni Schuster, Duris obsadilo prve miesto v rezorte ministerstva hospodarsva. V odbore sluzieb medzinarodnej sutazi Gastrokop v Namestove ziacka Barceliova ziskala zlatu medailu v profesii kuchar, ziak Huska zlatu medailu v profesii casnik a ziak Dubeci striebornu medailu v profesii predavac rozlicneho tovaru. Tito ziaci a ich majstri boli prijati u riaditela ucilista, ktory im podakoval za vzornu reprezentaciu skoly.

Vysledky z telesnej vychovy a sportu patria nedmyslitelne k dobremu menu SOU - s. Medzi najdolezitejsie akcie patria skolske majstrovstva SR v atletike, ktore boli zaroven nominaciou na preteky do Ciny. Nasimi najuspesnejsimi reprezentantami boli Igor Majer a Marta Chovancova. Dobre vysledky dosiahli uspesni riesitelia celoslovenskej matematickej sutaze Gerbery, Nepsinsky a Dubeci, ktori i v tejto oblasti zviditelnuju nase SOU - s.

V zavere prejavu riaditel ucilista podakoval vsetkym pedagogickym i nepedagogickym pracovnikom za ich dosiahnute celorocne vysledky a ziakom zazelal nacerpanie novych sil, ked v septembri opat zaznie zvuk skolskeho zvonca a medzi sebou privitaju novych ziakov v odboroch: vo dvoch triedach strojarstva - stupnovita priprava, v jednej triede kuchar casnik a predavac rozlicneho tovaru, v jednej triede dvojrocneho ucebneho odboru a v troch triedach studia popri zamestnani.

A konecne nadisla chvila, kedy sa ziaci rozbehli do tried a prevzali z ruk triednych profesorov, majstrov a majsteriek odborneho vycviku vysledky svojej prace - vysvedcenia.

Mgr. Daniela Klimentova

Snimka: Ing. Jozef Dudas

 

Odkaz byvalym osmakom a deviatakom zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne: Aj ked by sme tych sto - podpisov, ktore ste k listu neprilozili, skutocne nezverejnili, aspon pisatel prispevku sa mal podpisat.

Redakcia


Srdecna vdaka, DRISLAK!

Kto navstivil spolu so mnou v sobotu 4. jula popoludnajsi koncert folkovo - folklornej satirickej skupiny Drislak z Vranova nad Toplou, zorganizovany pod zastitou HZDS, iste mi da za pravdu, ze na toto vystupenie len tak lahko nezabudne. Tolko ludskeho, jemneho, stekliveho humoru, tolko piesni so znamymi napevmi a aktualnymi textami, tolko bavicskeho umenia zo strany tejto znamej skupiny... - a to vsetko pre par divakov v prazdnej kinosale!

Iba tyzden predtym, na folklornych slavnostiach vo Vychodnej, vystupoval Drislak spolu s folklornym suborom Zeleziar z Kosic. Uz pred zaciatkom ich programu sa skandovalo: "Drislak, Drislak!" potom sa divaci v nadsenom ocakavani zabavali tvorenim zivej vlny, ktoru som napriklad ja dovtedy mala moznost vidiet iba pri televiznych prenosoch futbalovych zapasov "vychytenejsich" zahranicnych muzstiev. Skvela atmosfera sa stupnovala na vystupeni Drislaka, kedy sme napriklad znamu "drislacku hymnu" - Za rana je najlepsi - spievali vsetci spolu so skupinou. A to nas v tom amfiteatri sedelo asi tak pat - sest tisic! Burlive ovacie a nekonceny potlesk na koci ich programu vo Vychodnej boli naozaj primerane snahe Drislaka zabavat nas. Pretoze oni urobili vsetko pre to, aby sme sa dobre citili, aby sme sa smiali, aby nam bolo naozaj veselo. Bol to jednoducho nadherny zazitok, a na take kazdy rad a dlho spomina.

Preto je poburujuce a nepochopitelne, ako mohol "niekto" tuto akciu v Brezne spropagovat tak slabo, ze o nej temer nik nevedel. Ti, ktori sedeli spolu so mnou v kinosale, vedia, o com je rec.

Trapi ma este jedna vec a rada by som k nej dostala vysvetlenie: na plagatiku HZDS, oznamujucom konanie koncertu, bola poznamka, ze vstupne je lubovovolne. Na dalsich plagatikoch (mimochodom tlacenych pocitacom, velkost pisma zanedbatelna a teda tazko povsimnutelna) stalo, ze vytazok sa venuje na Fond obnovy Ciernohorskej zeleznicky. Avsak ani pred vystupenim a ani po nom nebolo komu prispiet, hoci sme vsetci mali penazenky pripravene.

Neviem, ako sa citili chlapci z Drislaku, ked mali hrat pre prazdnu kinosalu. Iste je, ze sa k tomuto problemu postavili celom: odohrali nadherne predstavenie s plnym nasadenim.

Neviem, ako sa citili usporiadatelia, ktori dokazali zabezpecit len taku chabu navstevnost. Dufam, ze ich ten organizacny neuspech mrzi aspon tak, ako mna.

Dufam este, ze sa planovany COLSTOK ´98 v lete podari zorganizovat naozaj dobre. Snad chlapci z Drislaku dovtedy zabudnu na breznianske fauxpas, lebo my ich aj tu v Brezne pozname a mame radi. Aj na ich vystupenie prideme. Len musime o nom vediet...

Ing. Veronika Valentova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT