15. JUL 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Maticny svetovy festival slovenskej mladeze

V dnoch 31. jula az 8. augusta sa v Martine v ramci Svetoveho roka Slovakov uskutocni Maticny svetovy festival slovenskej mladeze (MSFSM). Mottom festivalu je Slovensky svet a jeho buducnost, ktorym sa prezentuje vztah Slovenska k zivotu vsetkych Slovakov zijucich nielen pod Tatrami, ale aj v inych krajinach sveta.

MSFSM ako je jedinecne podujatie slovenskej mladeze z celeho sveta organizuje Matica slovenska v Slovenskej republike az po tretikrat. Organizatori pocas deviatich dni pripravuju pre ucastnikov rozsiahly kulturny, vzdelavaci, sportovy a spolocensky program. Nosnou sucastou festivalu budu celodenne podujatia venovane Slovakom zo zahranicia, dalej stretnutie predstavitelov vsetkych slovanskych Matic, seminar Matica slovenska a slovenske zahranicie, spristupnenie zaverecnej casti expozicie Slovenskeho narodneho literarneho muzea Matice slovenskej, Maticna nedela, Den mladych maticiarov, slavnostny otvaraci a zaverecny galaprogram s diskotekou pre mladych.

Okresny urad - odbor regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov informuje podnikatelov v oblasti cestovneho ruchu

O programe podpory rozvoja cestovneho ruchu v Slovenskej republike IV.

(pokracovanie)

Pri podpore projektu sa moze zohladnit sucasne aj cast investicii hradenych z uveru (avsak najviac 40 % z uveru) pre zriadenie doplnkovej vybavenosti lyziarskeho svahu (vozidla na upravu zjazdovky, osvetlenie zjazdovky, servis pre opravy lyziarskeho vystroja, uschovna, socialne zariadenia a satne pre verejnost a pod.).

V pripade, ze projekt mechanickeho zasnezovania nesplna vsetky podmienky bodu D 7, moze mu byt poskytnuty financny prispevok do vysky 70 %, resp. do 3. mil. Sk.

Podporu nie je mozne poskytnut na:

a) uhradu prevadzkovych nakladov,

b) kupu nehnutelnosti

c) kupu osobnych automobilov alebo autobusov

d) projekty zamerane len na vybudovanie, resp. rekonstrukciu odbytovych stredisk verejneho stravovania s prevazne zabavnou funckoiu (napr. variete, nocny bar, kasino, herna, nakup hudobnych a hracich automatov a pod.) a kategorie bufet,

e) projekty zamerane na vybudovanie, resp. rekonstrukciu ubytovania v sukromi okrem projektov zameranych na agroturistiku (agroturistikou sa rozumie poskytovanie sluzieb cestovneho ruchu vo vidieckom prostredi popri polnohospodarskej vyrobe),

f) projekty zamerane na eroticke sluzby,

g) zariadenia vyuzivane predovsetkym miestnou klientelou,

h) investicie, ktore nesuvisia priamo s podnikatelskym zamerom v cestovnom ruchu a uvery, ktorych ucelovost ziadatel vierohodne nepreukaze.

E) Podmienky ucasti na programe

1. Realizacia projektov nesmie byt dlhsia ako 24 mesiacov, v pripade projektov v zmysle bodu D 3 maximalne 36 mesiacov (realizaciou projektu sa rozumie obdobie od prveho cerpania podporovaneho uveru do sprevadzkovania zariadenia).

2. Ziadatelom o prispevok moze byt iba podnikatel, ktoreho uverovy vztah trva v case podania ziadosti a uver je v lehote splatnosti a nie je v omeskani so splatkami uveru a urokov.

3. Ziadatel musi zariadenie prevadzkovat v sulade s predlozenym projektom minimalne 36 mesiacov po vyplateni financneho prispevku.

F) Postup pri podani ziadosti

1. Formulare ziadosti o financny prispevok su k dispozicii v centrale a v regionalnych zastupeniach SZRB a v pobockach penaznych ustavov. Ziadatel je povinny vyplnit ziadost vo vsetkych bodoch presne a uplne s vynimkou tych bodov, ktore vyplna poskytovatel uveru. Podpisanim ziadosti ziadatel akceptuje podmienky tohto programu a sucane potvrdzuje spravnost a uplnost uvedenych udajov.

2. Vyplnenu a poskytovatelom uveru potvrdenu ziadost s polu s pozadovanymi podkladmi zasle ziadatel SZRB.

3. SZRB po kompletizacii a posudeni ziadosti tuto postupi na rozhodnutie Komisii pre cestovny ruch.

G) Rozhodnutie o priznani financneho prispevku

O priznani a vyske nenavratneho financneho prispevku rozhoduje Komisia pre cestovny ruch zlozena zo zastupcov Ministerstva hospodarstva SR a Slovenskej zarucnej a rozvojovej banky.

O rozhodnuti Komisie pre cestovny ruch informuje SZRB pisomne ziadatela.V pripade kladneho rozhodnutia vystavi SZRB Zmluvu o poskytnuti nenavratneho financneho prispevku (dalej Zmluva), v pripade zaporneho rozhodnutia oznami jeho dovod.

H) Vyplatenie financneho prispevku

Podmienkou vyplatenia financneho prispevku je sprevadzkovanie predmetneho zariadenia, uskutocnenie kontroly zastupcami SZRB a splnenie podmienok stanovenych v Zmluve. Financny prispevok SZRB jednorazovo poukaze na bezny ucet ziadatela.

Pri podpore projektu v zmysle bodu D 7, po preukazani ucelneho preinvestovania minimalne 60 % uverovych prostriedkov, moze byt poukazana cast financneho prispevku vo forme zalohy vo vyske 50 % prislubeneho prispevku.

Financny prispevok je mozne pouzit na uhradu urokov, istiny predmetneho uveru alebo na dalsie skvalitnenie sluzieb.

V Zmluve si SZRB vyhradzuje pravo v odovodnenych pripadoch financny prispevok kratit alebo zrusit, v pripade uz vyplatenej sumy pozadovat jej vratenie.

I) Zaverecne ustanovenia

1 Na poskytnutie financneho prispevku nie je pravny narok.

2. SZRB a MH SR su opravneni pozadovat od prijemcu financneho prispevku informacie suvisiace s podporovanou akciou, maju moznost nahliadnut prostrednictvom poverenych osob do uctovnych vykazov, dokladov, ako aj vykonat kontrolu realizacie podporovaneho zameru.

3. Tento program nadobuda ucinnost 1. jula 1998. K tomuto datumu konci platnost Programu podpory rozvoja cestovneho ruchu v SR III. vyhlaseneho 1. januara 1996.

Regionalne zastupenie:

974 01 Banska Bystrica, Kuzmanyho 16, P.O.B. 117, tel.: 088/723773, fax.: 088/723772.

Slovenska zarucna a rozvojova banka

Sme nablizku

Chodim pol roka s chlapcom a v tom je moj problem. Hoci hovori, ze ma ma rad, na prvom mieste su u neho kamarati. Zalezi mi na nom, ale uz som rozmyslala, ze sa s nim rozidem. Su aj dalsie veci v jeho povahe, ktore mi vadia, ale keby som vedela, ze to naozaj so mnou mysli vazne, snazila by som sa s tym vyrovnat. Chcela by som, aby sa zmenil, ale zatial sa mi to nedari. Neviem, co dalej. Poradte mi, prosi, velmi ma to trapi.

Zn: Zmeni sa?

Kazdy clovek ma svoje klady a svoje zaporne stranky a nasa spokojnost v zivote zavisi aj od toho, ako sa vieme vyrovnavat s negativnymi vlastnostami ci crtami ludi, s ktorymi v zivote zijeme. S niektorymi ludmi nas zivot spoji bez toho, aby sme mali moznost vyberu (napr. rodicia, ucitelia a pod.), ale partnerstvo, manzelstvo by malo byt zalezitostou volby. Mali by sme sa rozhodovat po dobrom zvazeni, ci s tym-ktorym clovekom dokazeme zit niekolko rokov, mozno cely zivot, prave s tymi jeho negativnymi vlastnostami.

Sest mesiacov je podla mna dost dlha doba na to, aby mlady muz prejavil, co ziskal partnerstvom. Vysvetlim. Su chlapci, ktori - nemajuc iny program - chodia s partiou casto, je to spojene aj s alkoholom. Ak vsak stretnu dievca, na ktorom im zalezi, dokazu zmenit svoj zivotny styl - jednak preto, aby ju nestratili, ale aj preto, ze uz mozu zit inak, kvalitnejsie. Vas priatel stale uprednostnuje svoju partiu. Nemyslim, ze by sa mohol podstatnejsie zmenit. Skusajte si preto predstavovat, ze ste uz jeho manzelka - vyrovnate sa s tym? Predstavte si, ze uz mate dieta a on sa sprava tak, ako sa sprava. Budete spokojna? Vyvazia jeho klady to ostatne?

Ak sa nedokazete rozhodnut, predovsetkym sa snazte neotehotniet, aby ste mali dost casu na zvazovanie.

Mgr. Marcela Skultetyova,

psychologicka

Centrum poradensko-psychologickych sluzieb sidli v Sokolovni, c.t. 634155.

Kresba: Peter Zifcak

Centrum poradensko-psychologickych sluzieb sidli v Sokolovni, c. t. 634155.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT