15. JUL 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Pomoc Ciernohorskej zeleznicke

Zaciatkom februara bolo v areali Ciernohorskej zeleznice v Ciernom Balogu iniciovane Mikroregionom Cierny Hron pracovne stretnutie na temu Kriticka situacia Ciernohorskej zeleznice a jej prevadzkovanie. Na toto stretnutie boli pozvane vsetky zainteresovane subjekty vratane Okresneho uradu v Brezne, aj masmedia a urcite ste clanky o problematike, ktora sa tam rokovala citali.

Vzhladom na skutocnost, s ktorou sme boli na stretnuti oboznameni zacali pracovnici okresneho uradu konat. Uskutocnili viacero stretnuti s poslancami Narodnej rady SR a inymi vplyvnymi ludmi na zachranu Ciernohorskej zeleznice. Na zaklade listov a telefonatov, sa po roznych odkladoch uskutocnilo 18. maja pracovne stretnutie na ministerstve kultury s ministrom I. Hudecom. Na stretnuti sa zucastnili Pavol Stevcek, generalny riaditel utvaru poradenskych a koncepcnych cinnosti MK SR a prof. Mestan, riaditel muzea Zidovskej kultury v Bratislave. Sucastou rokovania bolo aj riesenie pomoci pri obnove Zidovskej synanogy v Brezne. Za Okresny urad v Brezne boli pritomni prednosta Milan Vojtko a Ing. Jan Macula, za Ciernohorsku zeleznicu obchodny riaditel Ivan Kovacik. Temou rokovania bolo prevedenie casti majetku zeleznicky pod spravu Narodneho technickeho muzea a tym vyclenenie financnych prostriedkov z Ministerstva kultury SR na ich udrzbu. Vzhladom na nedostatok financnych prostriedkov na ministerstve kultury rokovanie nebolo uspesne. Potesitelna bola sprava p. Stevceka, ktory pritomnych inforomoval, ze na zaklade rozhovorov prednostu M. Vojtku s predsedom vlady V. Meciarom a po prihovore Ladislava Tazkeho za zachranu tohto technickeho unikatu bude z rezervy predsedu vlady vycleneny financny obnos. O tuto dotaciu je ale potrebne poziadat oficialene pisomnou formou. Na zaklade tejto informacie vypracoval obchodny riaditel Ciernohorskej zeleznice I. Kovacik ziadost, ktoru na druhy den 19. maja odovzdal na urade vlady. Dalsim krokom v podpore udrzania prevadzky zeleznicky bolo vypracovanie splatkoveho kalendara voci Danovemu uradu v Brezne. Zakladom bola osobna intervencia prednostu okresneho uradu M. Vojtku a pochopenie riaditelky danoveho uradu Ing. Kanosovej. Najcerstvejsia informacia o schvaleni a prideleni financnych prostriedkov mikroregionu Cierny Hron projektu Dobudovanie infrastruktury Ciernohorskej zeleznice a mikroregionu Cierny Hron. Tento projekt bol vypracovany podla kriterii, ktore vydal Urad pre strategiu rozvoja spolocnosti, vedy a techniky v SR. Celkom bolo v okrese Brezno podanych osem projektov. Okresna komisia pre posudzovanie regionalnych projektov, menovana prednostom okresneho uradu posudila na svojom zasadnuti 8. aprila predlozene projekty a na prve miesto zaradila uvedeny projekt. Projekt bol schvaleny aj krajskou komisiou, ktora posudzovala 127 odporucanych projektov z trinastich okresov.Vdaka "lobingu" u poslancov Narodnej rady SR a na ministerstvach, ktore su clenmi ustrednej medzirezortnej komisie, sa podarilo projekt presadit. Ide o vyznacnu financnu pomoc, ktora len ciastocne pokryje naklady na dobudovanie celeho arealu, preto po dohode s vedenim Ciernohorskej zeleznice vysku odsuhlasenych prostriedkov neuvadzam.

Ing. Jan Macula,

veduci odboru regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov, Okresny urad v Brezne

Co zistila "soika"

Inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v 27. tyzdni skontrolovali 61 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 57 kontrolnych nakupov. Zistili, ze 39 z nich bolo predrazenych (frekvencia predrazovania 68,4 %, miera predrazenia 2,60 Sk). V 18 prevadzkarnach pre kvalitativne chyby pozastavili 130 druhov tovaru v hodnote 269 192 korun, ktory nesplnal poziadavky STN, nebola dodrzana doba spotreby alebo neboli splnene informacne povinnosti. Na mieste v 8 prevadzkarnach zlikvidovali tovar, resp. suroviny na pripravu jedal, ktore boli nevhodne, kvalitativne chybne, v hodntoe 2175 korun. Dalej ulozili 40 blokovych pokut za 22 600 korun, za nedostatky vacsieho rozsahu spisali 30 oznameni o zacati spravneho konania, o ktorych rozhodne riaditel inspektoratu.

Inspektori zavitali aj na Horehronske dni spevu a tanca do Helpy, kde prekontrolovali 6 stankov, z toho 2 s priemyslenym tovarom a 4 s obcerstvenim. Zo styroch kontrolnych nakupov boli dva predrazene (vyska predrazenia na 100 korun bola 1,70 Sk). Pozastavili predaj 7 druhov textilnych vyrobkov za 7360 korun, pri ktorych chybali symobly na osetrovanie. Za zistene nedostatky ulozili styri blokove pokuty za 1400 korun.

(tm)

Priatelstvo medzi francuzskymi a breznianskymi folkoloristami ma pevne korene. V utorok 7. jula v Mestskom dome kultury v Brezne si byvali a terajsi clenovia folklorneho suboru Mostar spolu s francuzskymi Nadejami pripomenuli, ze uplynulo uz dvadsat rokov odvtedy, co utuzuju vzajomne kontakty. Dvojhodinovy program striedavo vyplnili tri subory - Nadeje, Mostar a Stastne detstvo. Na snimke Petra Bercika dcera Daniela Compagnona, nestora spoluprace, Sona s Ing. Marekom Pobisom, byvalym clenom Mostara, pri tanci Spod Kralovej hole v choreografii Ing. Milosa Pokorneho.

 

Mikroregion o letnych aktivitach

Myslienka zalozit mikroregion Muranska planina vznikla uz niekedy v roku 1990 z iniciativy primatora mesta Tisovec Petra Minaca, starostu obce Pohronska Polhora Dusana Adameka, starostu obce Michalova Jaroslava Bercika a starostu obce Muran Romana Goldschmidta. Krstnym otcom mikroregionu sa stal Ing. arch. Peter Rusnak, ktory tiez stal pri zrode tejto zaujimavej myslienky, ako aj pri samotnom vzniku mikroregionu. Je tvorcom propagacneho materialu o tejto nadhernej casti nasho Slovenska, ktory vysiel prave v tychto dnoch.

Cele usilie cinnosti mikroregionu bude nasmerovane na propagaciu turistiky a cestovneho ruchu v oblasti Narodneho parku Muranska planina i jeho okoli a na ozivenie cinnosti ozubnicovej zeleznicnej trate, unikatu v strednej Europe, ktora vedie z obce Pohronska Polhora do Tisovca.

V piatok 10. jula sa stretli zastupcovia mikroregionu Muranska planina v obci Pohronska Polhora.Po prehliadke noveho obecneho uradu a vystavy vytvarnych prac Juraja Muchu, cerstveho absolventa Skoly umeleckeho priemyslu v Kremnici, obcana Pohronskej Polhory, nasledovalo pracovne rokovanie na ktorom zastupcovia mikroregionu informovali pritomnych o pripravovanych podujatiach v letnych mesiacoch. Najblizsim podujatim bude futbalovy turnaj internacionalov (byvalych aktivnych hracov) v nedelu 19. jula v Michalovej a Western riding rodeo v Peproviciach 8. augusta (lokalita medzi Tisovcom a Muranom, odbocka na muransku Lehotu). Po ukonceni pracovneho rokovania navstivili jeho ucastnici lokalitu Kratke, ktora svojimi prirodnymi danostami ma v buducnosti predpoklady pr rozvoj cestovneho ruchu a agroturistiky.

H. Tyciakova


Redakcia bez telefonu

Ak ste sa uplynuly tyzden vo stvrtok a v piatok rano pokusali dotelefonovat na nase redakcne cislo, vasa snaha bola marna. V redakcii nefungoval telefon ani fax. Poruchu sme ihned nahlasili telekomunikaciam, ktore ju bol schopne opravit az v piatok o 9.30 h. O rychlom zasahu sa tu naozaj neda hovorit.

(r)

Rekonstrukcia mosta

Na zaklade vyhlasenia havarijneho stavu na moste v Bujakove upozornujeme obyvatelov mestskej casti Padlickovo, ze od 13. jula budu na tomto moste prebiehat rekonstrukcne prace. Most je uzavrety pre automobilovu dopravu. V pripade nutnosti pouzite pristupovu cestu od Rohoznej. Prechod pre pesich bude mozny aj pocas rekonstrukcnych prac. Ziadame vsetkych obyvatelov o zvysenu bezpecnost az do ukoncenia prac na moste.

(ts)

Stretnutie vozickarov

V sobotu 4. jula sa na sportovom stadione v Brezne konalo uz tradicne stretnutie vozickarov Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Brezne. Na stretnuti sa zucastnilo sestdesiapat clenov a hosti. Pri dobrom gulasi a inych pochutinach, v druznej besede sme prezili pekny den. No tento den by sa nemohol konat, keby v nasom meste a jeho okoli nezili ludia, ktori nam pomahaju. Preto touto cestou chceme podakovat nasim sponzorom: PD Dumbier Brezno, RD Cierny Balog, M. Bursovej, J. Siklosiovej, J. Ocelovi, Ing. Flosnikovej, pekarni Myto pod Dumbierom, Mestskym lesom Brezno, Horehronskemu spotrebnemu druzstvu Brezno, predajni Ramie - Ambrosova, pekarni Belamo Mazornikovo, Unii zien, Mestskemu uradu Brezno, Mestskemu sportovemu klubu Brezno, Technickym sluzbam Brezno, predajni potravin - Rostar. Este raz vam dakujeme a prajeme zdravie, ktore my uz nemame a je pre kazdeho velmi vzacne.

Vybor ZO SZZP Brezno

Polomka na Internete

Vdaka vybaveniu Turistickej informacnej kancelarie v Polomke pocitacovou technikou a programovym vybavenim od firmy GAMO Banska Bystrica ma obec moznost prezentovat sa vo svete pomocou siete Internet. Pripravovana stranka www. bb.psg.sk./prezenta/polomka bude umiestnena na serveri Power System Group Trencin. Obidvom sponzorom dakujeme. Adresa uz fungujucej elektronickej posty: polomka abb.psg.sk

(mh)

Slovensko - polske dni v Pohorelej

Pohorela pocas siestich dni od 2. do 7. jula hostila amatersky folklorny subor z Lipiec Reymontovskich z Polska. Blizsie o trinastrocnom priatelstve Pohorelej s Lipcami a o programe Slovensko - polskych dni v Pohorelej sa docitate v buducom cisle.

(dc)

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT