Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 31 5. AUGUST 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Stefanik spojil Brezno s Meudonom

Stvrtok 30. jula bol pre Brezno vyznamny den. Okrem toho, ze z namestia odstartovala piata etapa 42. rocnika cyklislitckych pretekov Okolo Slovenska, navstivila mesto vzacna navsteva. Primator mesta Vladimir Fasko prijal mimoriadneho a splnomocneneho velvyslanca SR vo Francuzsku Vladimira Valacha, primatora mesta Meudon Georgesa Kocha a riaditela kancelarie Francuzsko-slovenskej obchodnej komory v Bratislave Igora Schmita. Skor, ako sa stretli na pracovnom rokovani s dalsimi predstavitelmi mestskej samospravy, Vladimir Valach dekoroval na breznianskom namesti vitazov horskej casovky Bystra - Srdiecko a medzi nimi aj slovenskeho pretekara v talianskom drese menovca Jana Valacha. Potom polozili kyticu kvetov k pomniku generala Milana Rastislava Stefanika, ktory spojil Brezno s francuzskym Meudonom.

K mikrofonu sme si pozvali velvyslanca Vladimira Valacha a predstavitela Meudonu Georgesa Kocha, aby sme im polozili niekolko spolocnych otazok:

o Co je cielom vasej navstevy?

V. Valach: - Tuto navstevu pripravujem uz niekolko mesiacov, pretoze vo Francuzsku teraz bezi spomienkovy rok Milana Rastislava Stefanika, ktory iniciuje nase velvyslanectvo. Myslime si, ze aj Francuzsko aj Slovensko este vela dlzime tomuto velikanovi, ktory ako diplomat, vojak a vedec urobil velmi vela. Je potrebne jeho odkaz naplnat, preto pripravujeme cely rad akcii v priebehu dvanastich mesiacov medzi 4. majom tohto roka a 4. majom buduceho roka. Vsetko ma vyvrcholit odhalenim sochy Stefanika pred observatoriom v Meudone. Meudoncania maju zaujem o kopiu sochy Stefanika z Brezna a dnes sme za pritomnosti primatorov z Brezna a Meudonu prerokovali sposob, ako postupne kopiu urobit, potom dopravit, ako to prefinancovat. Vdaka pochopeniu mojich priatelov v slovenskych bankach sa podarilo potrebnych 600 tisic korun zaobstarat. Prace mozu zacat, uz je zelena.

G. Koch: - Pred deviatimi mesiacmi sa vztahy medzi mestami Meudon a Brezno realne skonkretizovali. Preco? V Meduone existuje velmi aktivna Francuzsko-slovenska asociacia a mesto Meudon nemoze ostat mimo tychto aktivit. Meudon ma druzobne vztahy uz s piatimi mestami - v Anglicku, Nemecku, Polsku, Belgicku a v Izraeli, mozem povedat, ze Meudon je orientovany na Europu. Od tohto konstatovania bolo normalne, ze budeme aj Slovensko integrovat do nasich europskych akcii. Minuly rok som do Meudonu pozval primatora Brezna pana Faska, pretoze som si chcel potvrdit schopnosti a volu, aby sa zacali tieto vztahy rozvijat na europskej baze z nasej strany a musim povedat, ze som nebol vobec sklamany. Pri tejto prilezitosti prijal pozvanie do Meudonu aj pan velvyslanec Valach, v nom sme nasli cloveka, ktoreho vola a angazovanost je velmi silna, co sa tyka francuzsko-slovenskych vztahov. Dalej s tyzdnami, ktore prichadzali, sme mali dalsie projekty a predovsetkym vytvorit v Meudone kopiu pomnika generala Milana Rastislava Stefanika. Preco? Kariera Stefanika je spojena s Meudonom, bol astronomom v observatoriu v nasom meste, je jeden z velkych prvych Euroobcanov, bojoval v I. svetovej vojne vo francuzskej armade a prave preto sa stava generalom francuzskej armady. Stefanik ma dolezite miesto v Meudone. Dnesne stretnutie bolo technicke, co sa tyka pripravy velkych sviatkov, ktore sa uskutocnia v Meudone v maji buduceho roka a predovsetkym 4. maja 1999, kedy si pripomenieme 80. vyrocie smrti Stefanika a kedy chceme tento pomnik inaugurovat blizko observatoria, kde pracoval. Dnesne rokovanie hodnotime velmi pozitivne.

o Ako hodnotite vztahy medzi Breznom a Francuzskom?

V. Valach: - Uz tridsat rokov robim v oblasti francuzsko-slovenskych vztahov a musim povedat, ze chceme ist cestou regionov, pretoze ani Pariz nie je Francuzsko, ani Bratislava nie je Slovensko, treba ist do regionov. Kazda spolupraca, ci v oblasti kultury, skolstva, ekonomiky, je velmi uzitocna, dobra. Konkretnu spolupracu medzi Breznom a Meudonom hodnotim velmi vysoko pozitivne. Su tu nadviazane hlboke priatelske vztahy, je tu obojstranny zaujem spolupracovat a maju si co povedat. Kiez by sme aj v inych smeroch a inych regionoch mali takuto spolupracu.

G. Koch: - Pomnik Stefanika sa bude mozno storocia nachadzat v Meudone a tymto symbolickym gestom sa nase mesto angazovalo v priatelstve a spolupraci s mestom Breznom, ale vo vseobecnosti so Slovenskom ako takym. Uz som povedal, ze Meudon je mestom, ktore zije Europou. Slovensko tvori geograficky sucast Europy a dufame, ze v co najkratsej dobe sa Slovensko stane aj sucastou Europskej unie. Slovensko nepoznaju v Europe, preto mame poslanie oboznamit s totou krajinou a chcel by som podciarknut, ze sme presvedceni, ze to treba urobit. Ked sa pozrieme na nasich partnerov, ci je to pan Valach alebo pan Fasko, oni nas prave utvrdzuju v tom, ze toto poslanie je odovodnene.

o Ako sa vam paci nas region?

V. Valach: - Nie som tu prvykrat. Mal som to stastie, ze som po skonceni vysokej skoly pracoval v Banskej Bystrici. Slovensko mam cele prebrazdene, aj stredne Slovensko. Mam velmi vrely vztah k Pohroniu, mam tu vela priatelov, takze Brezno mam velmi rad. Vysoko si vazim mesto, jeho obyvatelov, pre jeho pokrokove tradicie, vlastenectvo, ktore preukazovalo v minulom aj v tomto storoci. Breznania ukazuju, ze aj na prelome dvadsiateho a dvadsiateho prveho storocia vlastenectvo nie je anachronizmom, pretoze vlastnenctvo je aj v Spojenych statoch, vo Francuzsku, v Nemecku, v Izraeli a my sa zan nemusime hanbit. Naopak, mali by sme vlastenectvom ziskavat mladu generaciu a vy to v Brezne robite velmi dobre. Patri vam za to obdiv, ucta a podakovanie

G. Koch: - Ak dovolite, poviem vam svoj nazor na Slovensko predovsetkym v porovnani s tym, ako poznam Europu. Europu dobre poznam. Su dve Europy, ta ktora uz presla stadiom zrelosti a ta, ktora musi dosiahnut, aby sama si nasla svoje miesto v uplnej rovnosti v Europskej unii, ktora bude o to silnejsia, ked bude obsahovat co najvacsie mnozstvo krajin. Slovensko je mlada krajina, je to krajina, o ktorej si myslim, ze aj trpela a mlady, ktory trpel, je velmi oddany. Nie je to otazka nejakeho sucitu, ale otazka srdca. Snazi sa vyjadrit silu srdca, ktore je angazovane v nejakej veci a vtedy sa vsetko stava moznym a realizovatelnym. V oktobri minuleho roku som navstivil Slovensko, takmer nic som o tejto krajine nevedel. Myslim si, ze tu zije velmi oddany narod. Je to krajina, ktora este nemoze ponuknut vsetko, co ponuka bohaty europsky zapad. Ale pre porovnanie, v tej chvili, ked tato bohata Europa stratila cast svojej duse, krajina ako je Slovensko, sponnatne ponuka svoju dusu a srdce, to znamena ich srdecnost a priatelstvo a to je hadam to najdolezitejsie.

(ria)

 

Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho Rudohoria

VYZVA

Zdruzenie miest a obci Slovenska a Regionalne zdruzenie Horehronia a Stredneho Rudohoria vyzyva predstavitelov vsetkych svojich 2 723 clenskych miest a obci primatorov, starostov a poslancov obecnych a miestnych zastupitelstiev, aby prejavili spolupatricnost s obcami postihnutymi povodnami v Presovskom a Kosickom kraji a poskytli im v ramci svojich moznosti financnu, materialnu, alebo potravinovu pomoc. Forma pomoci moze byt rozna, podla miestnych podmienok. ZMOS a regionalne zdruzenie vyzyva aj podnikatelske subjekty, aby prispeli postihnutym obciam a ich obyvatelom v nudzi nielen financne, ale aj svojimi vyrobkami.

Po roku su niektore obce opat tazko skusane. Dokazme svoju obciansku solidaritu! Dokazme si pomoct v nudzi!

Vyzyvame starostov a primatorov, aby organizovali financne zbierky od obcanov a institucii, ktore v obciach posobia. Po skusenostiach z minuleho roku ZMOS zriadil samostatny ucet Fondu na zmiernenie dopadov povodnovych skod v PKB, a. s. , c. u. 1802321003/5600, na ktorych zasielajte financnu pomoc.

ZMOS v uzkej spolupraci s Ustrednou povodnovou komisiou bude priebezne rozdelovat takto ziskane financne prostriedky najviac postihnutym obciam, umerne vyskam skod sposobenych povodnou. Obce budu pravidelne v tyzdenniku Obecne noviny informovane o obciach postihnutych povodnami, o vyske skod a vyske poskytnutych financnych prostriedkov z uctu zriadeneho ZMOS-om.

Michal Sykora, predseda Zdruzenia miest a obci Slovenska
Ing.Vladimir Fasko
predseda R - ZMOHSRu

 

Ako z detektivky

Cez rozbite okno na pivnici rodinneho domu v Pohronskej Polhore v noci 12. jula dvaja maskovani muzi vnikli do spalne, kde pocas spanku prepadli nic netusiacich V. P. a M. N. zo Zavadky nad Hronom. S nozom v ruke od V. P. pozadovali peniaze a ked to odmietol, jeden z pachatelov mu porezal brucho. S nozom na krku sa vyhrazal, ze ho zarezu. Ked M. N. zacala kricat, druhy muz sa na nu zahnal nozom so slovami, aby bola ticho. Zasiahol jej prave zapastie a na zapasti lavej ruky jej sposobil reznu ranu. Nakoniec im V. P. dal tritisic korun a este si zobrali ciernobiely televizor, nastenne hodiny, budiky, kuchynske noze a radiomagnetofon. Pri odchode sa vyhrazali, ze ak to ohlasia, zabiju ich. Pribeh ako vysity z detektivky skoncil dolapenim pachatelov. Vo vysetrovacej vazbe od 23. jula sedi K. M. a po M. H. vyhlasili patranie.

(mv)

Okradol Izraelcanov

Opel Vectra s nemeckym evidencnym cislom na Razusovej ulici v Brezne si vyhliadol dvadsatjedenrocny M. T. a 28. jula o desiatej vecer ho vykradol. Nasiel v nom tri fotoaparaty, videokameru, radiostanicu, dioptricke okuliare, 140 slovenskych korun, 10 nemeckych mariek a dalsie osobne veci N. S. a M. W. z Izraela. Okrem toho hamburskej autopozicovni sposobil poskodenim auta skodu za 6000 korun. Pachatela zadrzala policajna hliadka a ukradnute veci dovedna za 100 000 korun vratil poskodenym.

(vch)

Stefanik spojil Brezno s Meudonom

Stvrtok 30. jula bol pre Brezno vyznamny den. Okrem toho, ze z namestia odstartovala piata etapa 42. rocnika cyklislitckych pretekov Okolo Slovenska, navstivila mesto vzacna navsteva. Primator mesta Vladimir Fasko prijal mimoriadneho a splnomocneneho velvyslanca SR vo Francuzsku Vladimira Valacha, primatora mesta Meudon Georgesa Kocha a riaditela kancelarie Francuzsko-slovenskej obchodnej komory v Bratislave Igora Schmita. Skor, ako sa stretli na pracovnom rokovani s dalsimi predstavitelmi mestskej samospravy, Vladimir Valach dekoroval na breznianskom namesti vitazov horskej casovky Bystra - Srdiecko a medzi nimi aj slovenskeho pretekara v talianskom drese menovca Jana Valacha. Potom polozili kyticu kvetov k pomniku generala Milana Rastislava Stefanika, ktory spojil Brezno s francuzskym Meudonom.

K mikrofonu sme si pozvali velvyslanca Vladimira Valacha a predstavitela Meudonu Georgesa Kocha, aby sme im polozili niekolko spolocnych otazok:

o Co je cielom vasej navstevy?

V. Valach: - Tuto navstevu pripravujem uz niekolko mesiacov, pretoze vo Francuzsku teraz bezi spomienkovy rok Milana Rastislava Stefanika, ktory iniciuje nase velvyslanectvo. Myslime si, ze aj Francuzsko aj Slovensko este vela dlzime tomuto velikanovi, ktory ako diplomat, vojak a vedec urobil velmi vela. Je potrebne jeho odkaz naplnat, preto pripravujeme cely rad akcii v priebehu dvanastich mesiacov medzi 4. majom tohto roka a 4. majom buduceho roka. Vsetko ma vyvrcholit odhalenim sochy Stefanika pred observatoriom v Meudone. Meudoncania maju zaujem o kopiu sochy Stefanika z Brezna a dnes sme za pritomnosti primatorov z Brezna a Meudonu prerokovali sposob, ako postupne kopiu urobit, potom dopravit, ako to prefinancovat. Vdaka pochopeniu mojich priatelov v slovenskych bankach sa podarilo potrebnych 600 tisic korun zaobstarat. Prace mozu zacat, uz je zelena.

G. Koch: - Pred deviatimi mesiacmi sa vztahy medzi mestami Meudon a Brezno realne skonkretizovali. Preco? V Meduone existuje velmi aktivna Francuzsko-slovenska asociacia a mesto Meudon nemoze ostat mimo tychto aktivit. Meudon ma druzobne vztahy uz s piatimi mestami - v Anglicku, Nemecku, Polsku, Belgicku a v Izraeli, mozem povedat, ze Meudon je orientovany na Europu. Od tohto konstatovania bolo normalne, ze budeme aj Slovensko integrovat do nasich europskych akcii. Minuly rok som do Meudonu pozval primatora Brezna pana Faska, pretoze som si chcel potvrdit schopnosti a volu, aby sa zacali tieto vztahy rozvijat na europskej baze z nasej strany a musim povedat, ze som nebol vobec sklamany. Pri tejto prilezitosti prijal pozvanie do Meudonu aj pan velvyslanec Valach, v nom sme nasli cloveka, ktoreho vola a angazovanost je velmi silna, co sa tyka francuzsko-slovenskych vztahov. Dalej s tyzdnami, ktore prichadzali, sme mali dalsie projekty a predovsetkym vytvorit v Meudone kopiu pomnika generala Milana Rastislava Stefanika. Preco? Kariera Stefanika je spojena s Meudonom, bol astronomom v observatoriu v nasom meste, je jeden z velkych prvych Euroobcanov, bojoval v I. svetovej vojne vo francuzskej armade a prave preto sa stava generalom francuzskej armady. Stefanik ma dolezite miesto v Meudone. Dnesne stretnutie bolo technicke, co sa tyka pripravy velkych sviatkov, ktore sa uskutocnia v Meudone v maji buduceho roka a predovsetkym 4. maja 1999, kedy si pripomenieme 80. vyrocie smrti Stefanika a kedy chceme tento pomnik inaugurovat blizko observatoria, kde pracoval. Dnesne rokovanie hodnotime velmi pozitivne.

o Ako hodnotite vztahy medzi Breznom a Francuzskom?

V. Valach: - Uz tridsat rokov robim v oblasti francuzsko-slovenskych vztahov a musim povedat, ze chceme ist cestou regionov, pretoze ani Pariz nie je Francuzsko, ani Bratislava nie je Slovensko, treba ist do regionov. Kazda spolupraca, ci v oblasti kultury, skolstva, ekonomiky, je velmi uzitocna, dobra. Konkretnu spolupracu medzi Breznom a Meudonom hodnotim velmi vysoko pozitivne. Su tu nadviazane hlboke priatelske vztahy, je tu obojstranny zaujem spolupracovat a maju si co povedat. Kiez by sme aj v inych smeroch a inych regionoch mali takuto spolupracu.

G. Koch: - Pomnik Stefanika sa bude mozno storocia nachadzat v Meudone a tymto symbolickym gestom sa nase mesto angazovalo v priatelstve a spolupraci s mestom Breznom, ale vo vseobecnosti so Slovenskom ako takym. Uz som povedal, ze Meudon je mestom, ktore zije Europou. Slovensko tvori geograficky sucast Europy a dufame, ze v co najkratsej dobe sa Slovensko stane aj sucastou Europskej unie. Slovensko nepoznaju v Europe, preto mame poslanie oboznamit s totou krajinou a chcel by som podciarknut, ze sme presvedceni, ze to treba urobit. Ked sa pozrieme na nasich partnerov, ci je to pan Valach alebo pan Fasko, oni nas prave utvrdzuju v tom, ze toto poslanie je odovodnene.

o Ako sa vam paci nas region?

V. Valach: - Nie som tu prvykrat. Mal som to stastie, ze som po skonceni vysokej skoly pracoval v Banskej Bystrici. Slovensko mam cele prebrazdene, aj stredne Slovensko. Mam velmi vrely vztah k Pohroniu, mam tu vela priatelov, takze Brezno mam velmi rad. Vysoko si vazim mesto, jeho obyvatelov, pre jeho pokrokove tradicie, vlastenectvo, ktore preukazovalo v minulom aj v tomto storoci. Breznania ukazuju, ze aj na prelome dvadsiateho a dvadsiateho prveho storocia vlastenectvo nie je anachronizmom, pretoze vlastnenctvo je aj v Spojenych statoch, vo Francuzsku, v Nemecku, v Izraeli a my sa zan nemusime hanbit. Naopak, mali by sme vlastenectvom ziskavat mladu generaciu a vy to v Brezne robite velmi dobre. Patri vam za to obdiv, ucta a podakovanie

G. Koch: - Ak dovolite, poviem vam svoj nazor na Slovensko predovsetkym v porovnani s tym, ako poznam Europu. Europu dobre poznam. Su dve Europy, ta ktora uz presla stadiom zrelosti a ta, ktora musi dosiahnut, aby sama si nasla svoje miesto v uplnej rovnosti v Europskej unii, ktora bude o to silnejsia, ked bude obsahovat co najvacsie mnozstvo krajin. Slovensko je mlada krajina, je to krajina, o ktorej si myslim, ze aj trpela a mlady, ktory trpel, je velmi oddany. Nie je to otazka nejakeho sucitu, ale otazka srdca. Snazi sa vyjadrit silu srdca, ktore je angazovane v nejakej veci a vtedy sa vsetko stava moznym a realizovatelnym. V oktobri minuleho roku som navstivil Slovensko, takmer nic som o tejto krajine nevedel. Myslim si, ze tu zije velmi oddany narod. Je to krajina, ktora este nemoze ponuknut vsetko, co ponuka bohaty europsky zapad. Ale pre porovnanie, v tej chvili, ked tato bohata Europa stratila cast svojej duse, krajina ako je Slovensko, sponnatne ponuka svoju dusu a srdce, to znamena ich srdecnost a priatelstvo a to je hadam to najdolezitejsie.

(ria)

Na poziadanie organizacneho vyboru cyklistickych pretekov SEAT Okolo Slovenska mesto Brezno zabezpecovalo v podstate tri etapy 42. rocnika. V stredu 29. jula sme vitali dojazd tretej etapy z Tvrdosina. Vo stvrtok pretekari absolvovali stvrtu etapu - horsku casovku z Bystrej na Srdiecko a popoludni sme sa s cyklistami lucili startom piatej etapy z Brezna do Zvolena cez Cierny Balog.

Na snimke Petra Bercika


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT