5. AUGUST 1998 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Telovychovna jednota Benus jubiluje

Hoci okolity teren na upati Slovenskeho rudohoria a juznych svahoch Nizkych Tatier ponuka siroke moznosti vyuzitia priaznivcom turistiky a lyzovania, predsa v popredi sportoveho diania v Benusi je uz dlhe roky futbal.

Cinnost futbaloveho oddielu sa datuje od roku 1948. Pri koliske tohto sportu stalo par nadsencov - Vladimir Javorcik, Julius Michalik, Dezider Divok. Prvy futbalovy oddiel niesol nazov Tatran Benus, bol pod patronatom Lesneho zavodu, neskor Smreciny Gasparovo. Od roku 1963 je nazov futbaloveho oddielu a celej telovychovnej jednoty - Slovan. Dlhe roky hravali nasi hraci s oddielmi s okolitych obci v III. a IV. triede majstrovstiev okresu. V rocniku 1977 - 78 sa muzstvo prebojovalo do II. triedy, ked z 26 zapasov 20 vyhralo, 5 remizovalo, len 1 zapas prehralo. Najvyssiu vyhru dosiahli v jarnej casti tejto sezony, s Bacuchom vyhrali 11:2. Postupom muzstva do II. triedy sa futbalisti aj fanusikovia ochudobnili o vzacne "derby" Benus - Bravacovo, ktori zostali v III. triede. V tom istom rocniku si dobre pocinali aj ziaci - skoncili na 2. mieste III. triedy a dorastenci na 8. mieste III. triedy.

Nasim muzom sa v II. triede darilo, postupovali v tabulke coraz vyssie. Futbalova sezona 1980/81 im priniesla velky uspech, fanusikom radost a tym ostatnym hrdost, ze obec Benus si na sportovej strane casopisu Priekopnik nasla popredne miesto. Muzstvo sa z II. triedy majstrovstiev okresu prebojovalo do I.triedy, do majstrovstiev kraja. (S najvacsim superom Kremnickou vyhrali doma 5:0. Z ihriska doslova s hanbou a zlostou usli, pricom v rychlosti nepockali ani vlastneho kapitana, ktory musel ist domov stopom). Na posledne stretnutie sa v II. triede islo do Podbrezovej povzbudit nasich 200 domacich fanusikov. Vyhrali 1:0. Najlepsi kanonier Benusa Julo Sperka (Baca) ziskal v roku 1980 I. miesto v sutazi casopisu Priekopnik o najlepsieho strelca sezony. V roku 1981 bol na druhom mieste.

K vyraznemu uspechu nasich futbalistov prispeli: predseda TJ Slovan Benus Jozef Fasko - Kanclik, treneri Jan Baliak a Ivan Citterberg. Od 1. juna 1981 prevzal trenerstvo A. Tatar z Brezna, ten tu vsak posobil len sezonu, pokial sa udrzali v I. triede.

Hraci, ktori sa najviac zasluzili o postup do I. triedy, ale aj celkovy uspesny pobyt v II. triede: Ivan Laurinc - kapitan muzstva, Stanislav Fasko, Dusan Fasko, Peter Rostar, Belko, Jozef Pliestik, Jozef Gasperan, Miroslav Sperka, Jaroslav Vrbovsky, Jan Divok, Juraj Sperka, Peter Laurinc, Pavel Baliak, Luptak, Jan Tvorek, Jan Gazur, Jozef Laurinc, Julius Sperka, Peter Gasperan, Zdeno Rostar, Srnka, Vraniak.

Hraci sa v I. triede udrzali len sezonu. Jednou z hlavnych pricin bolo, ze riadiaci organ neuznal ihrisko v Benusi za sposobile pre krajsku sutaz, a tak sa zapasy hravali mimo obce, najviac v Bravacove. Toto vsak nezlomilo sportovcov a ich priaznivcov v nasej obci a za dva roky vyrastlo z ich iniciativy krasne ihrisko, neskor aj satne, socialne zariadenie, oplotenie, dovedna naklady presiahli pol miliona korun.

Telovychovna jednota ma okrem futbaloveho oddielu i stolnotenisovy, turisticko-lyziarsky. Pod hlavickou TJ dosahuje v modernom patboji uspechy Matej Libic. V poslednom obdobi TJ vybudovala lyziarsky vlek a tenisove kurty. Touto cestou by sme chceli podakovat vsetkym, ktori sa zasluzili o zalozenie TJ, sportovcom, funkcionarom, patronatnym zavodom, sponzorom, zastupcom statnej spravy, menovite MNV a OU. Je rad takych, ktori uz nie su medzi nami a zasluzili sa o dobre vysledky TJ a o rozvoj sportu, a preto im patri nasa vdaka.

Vybor TJ Slovan Benus

System sutaze v zavesnom lietani

Majstrovstva Europy v zavesnom lietani uspesne pokracuju a mnohi citatelia a fanusikovia tohto krasneho sportu nepoznaju jeho system a hodnotenie. Preto vam ponukame strucne informacie o disciplinach a startoch v zavesnom lietani.

Zakladnym principom je najst co najviac stupavych prudov a maximalne ich vyuzit. Treba mat vedomosti z termiky, fyziky, geografie a mat velku davku talentu pre odhad a orientaciu v terene. Discipliny:

1. Priamy let na vzdialenost - z bodu A do bodu B, meria sa cas.

2. Let s navratom A, B, A - nejde o uplny navrat, napr. Kralova hola - Slovenska Lupca - Predajna.

3. Let po lomenej trati A, B, C, napr. Kralova hola - Sihla - Tale - Predajna.

4. Let na trojuholnikovej trati A, B, C, A.

Druhy startov:

a) tzv. otvorene okno: startuje sa v lubovolnom case, napr. od 9. do 11. hodiny, t. j. pilot si voli sam cas startu,

b) vzdusny start: vsetkym sa pocita rovnaky cas odletu s tym, ze v urcitom predpisanom case, napr. 14.00 musi byt pilot nad kontrolnym bodom, ktory odfotografuje pod predpisanym uhlom a fotografiu predlozi v cieli. Napr. start Kralova hola, kontrolny bod Helpa,

c) plachtarske hodiny: vsetci piloti su vo vzduchu a sami si volia cas odletu s tym, ze odfotografuju zo vzduchu velke hodiny umiestnene na zemi.

Jury vzdy rano pred pretekmi urci disciplinu, miesto startu a sposob startu. Poradie v jednotlivych disciplinach sa boduje, vitazi ten pilot, ktory na zaver dosiahne najvacsi pocet bodov.

Plocha kridla nie je obmedzena, riadi sa hmotnostou pilota a najcastejsie ide o plochu 11 az 16 m2.

Lieta sa z troch oficialnych startovisk, a to je Kralova hola, Ciertaz nad Dubovou a Podkonicke Plese.

Vladimir Libic po konzultacii s trenerom slovenskej reprezentacie Jurajom Sladkym

Slnecne pocasie praje aj pretekarom Majstrovstiev Europy v zavesnom lietani. Slovenski reprezentanti su oslabeni o jedneho pretekara. Bohumil Kolesar si pri dopade zlomil nohu a v sutazi nemoze pokracovat. Z nasich sa zatial najlepsie dari Jurajovi Sladkemu. Blizsie o tomto europskom sampionate nabuduce.

Ilustracna snimka: Anna Nociarova

Uspech minigolfistov

V dnoch 24. az 26. jula sa v kosickom areali Miniaturgolf klubu Clasicc konali Majstrovstva Slovenska jednotlivcov v drahovom golfe v spojenej sutazi miniaturgolf a minigolf, tzv. kombi. Z druzstva Miniaturgolf klubu Brezno sa zucastnili Igor Qualich v kategorii muzov a Michal Manaska v kategorii juniorov. Vysledky: 1. miesto Frantisek Lizak zo Slavie Kosice, 2. miesto Igor Qualich z Brezna , 3. miesto Jan Tolarovic zo Slavie Trnava. V kategorii juniorov 1. miesto obsadil Ladislav Trnka zo Slavie Kosice, 2. miesto Milan Musil zo Slavie Trnava, 3. miesto Michal Manaska z Brezna.

(ik)
Sipkarska liga

Firma BARBOT SLOVAKIA a 1. Dart club Brezno dna 30. jula usporiadali v priestoroch Dart clubu dalsie kolo ligy jednotlivcov muzov a zien. Hraci z Banskej Bystrice a Zvolena si uz zvykli a pravidelne sa zucastnuju ligy. Tentoraz sa im vsak nedarilo a najlepsi bol Peter Martin na 7. - 8. mieste. U muzov sa presadili najviac hraci z HaPeBe Brezno, ked zvitazil Jozef Tschampa pred Robertom Mozerom. Tschampa prehraval uz 2:0 avsak sustredenym vykonom otocil skore a vyhral 3:2. Treti skoncil Zdeno Pampurik st., 4. Peter Cernak, 5. - 6. Rasim Cupar a Martin Caban. U zien zvitazila Marika Medvedova, ktora tentoraz zautocila na vitazstvo z B pavuka. Druha skoncila Maria Longaueorova, ktorej sa ako jedinej podarilo porazit Mariku Medvedovu, avsak ani tato vyhra jej na vitazstvo nestacila. Tretia skoncila Dasa Hanzlovicova. V dnoch 31. jula - 2. augusta sa v Kosiciach uskutocnil TOP 128, kde malo i Brezno svojich zastupcov. Medzi muzmi hral vo farbach Dart clubu Brezno Peter Martin, ktory sa v silnej konkurencii hlavne hracov z Kosic dokazal presadit a po skvelom vykone zasluzene zvitazil. Ostatnym muzom sa az tak velmi nedarilo a uz nikomu sa nepodarilo dostat sa medzi prvu sestku. Medzi zenami sme mali aj my zeliezko, avsak Marika Medvedova sa nedokazala tak presadit ako pred tyzdnom v Krompachoch, a teraz skoncila az na 9. - 12. mieste. Dna 2. augusta o 19. hodine sa v Dart clube v Brezne uskutocnila exhibicia za ucasti dvoch zahranicnych hosti z Chorvatska. Jednalo sa o Kresa Krajcinu majstra Chorvatska a majstra sveta z tohoto roku z neoficialnych MS Loriet Del Maar v Spanielsku a Vlada Godinovica. Majster sveta Kreso Krajcina odohral 21 zapasov, pricom ako jediny ho dokazal porazit Milos Precuch zo Stiavnicky.

Dalsie kolo jednotlivcov bude 7. agusta o 18. hodine v Dart clube.

(lh)

Danis majstrom Slovenska

Tento vikend pokracoval uz osmym z desiatych podujati serialov Majstrovstiev Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu v Kremnici na Skalke. Na patkilometrovej technicky narocnej trati s prevysenim bezmala 400 m s 27 zakrutami pretekalo 32 jazdcov. V absolutnom poradi bodovali na 1. mieste Peter Jurso, na 2. Jaroslav Krajci, na 3. Rastislav Aschmann. Jozef Danis z Helpy na Peugote 306 16S, tu potvrdil svoje majstrovstvo. Sieste vitazstvo mu zabezpecilo majstrovsky titul v triede A-2000 ccm na rok 1998. Blahozelame.

Ing. Jaroslav Ridzon,

manazer timu

Spod vysokej siete

Dubovcania druhi

Volejbalisti Petrochema Dubova VTJ sa zucastnili cez vikend volejbaloveho turnaja O pohar Horneho Liptova, ktory usporiadala Tesla Liptovsky Hradok. Po vitazstve v skupine a v semifinale nad Patronkou Bratislava, Revucou a Interom Bratislava, sa vo finale stretli s VKP Bratislava, kde podlahli 2:1 (- 8, 15:11, 15:9). Po vyhratom prvom sete 15:8 uz Petrochema vyhravala v druhom sete 11:5 a vitazstvo bolo na dosah. Zlepsenou hrou hraci VKP zvratili vyvoj zapasu a prispeli k tomu aj nepochopitelne vlastne chyby. Na zaciatku volejbalovej sezony to vsak bol pekny zapas, kde si prisli na svoje i divaci. VKP nastupili uz v kompletnej zostave, na lavicke aj s trenerom Antropovom. Naproti tomu Petrocheme chybal Vlado Prochazka, ktory sa zucastnil posledneho plazoveho turnaja v Piestanoch, kde sa stali spolu s Richardom Nemcom majstrami Slovenska. Na odvetu s VKP bude mat Dubova najblizsiu moznost 6. - 9. augusta vo Vysnych Magoch, kde sa zucastnia turnaja O pohar SNP.

Vladimir Urban

Horucava ich neodradila

Za krasneho slnecneho, ale extremne tepleho pocasia, sa clenovia bezeckeho spolku Zeleziarni Podbrezova zucastnili v nedelu 2. augusta na cestnom behu Rohace - Podbiel. Na dvadsattrikilometrovej trati za ucasti 40 pretekarov dosiahli dobre umiestnenie. V kategorii muzi do 40 rokov obsadil Pavol Fasko (H. Lehota) 2. miesto a v kategorii nad 60 rokov Vojtech Ridzon skoncil na 3. mieste. Preteky sa uskutocnili vo vybornej atmosfere, pretoze sportovy klub v Podbieli oslavoval jubilejne 70. vyrocie.

Rosko treti

V nedelu 2. augusta sa uskutocnil 15. rocnik horskeho krosu Pruske - Vrsatce na trati dlhej 8,700 m s prevysenim 494 m. Na start nastupilo 122 pretekarov v siedmich kategoriach. V kategorii 50 rocni a starsi nastupil aj nas pretekar MSK Brezno Julius Rosko, ktory si vybojoval medailu za 3. miesto. Ondrej Gondas, sutaziaci za INCAR Nitra, v kategorii 40 - 49 rocni obsadil 2. miesto.

Srdecne blahozelame.

(tg)

Strelecke preteky zo vzduchovej pusky

Zdruzenie technickych a sportovych cinnnosti - strelecky klub v Sumiaci uskutocnil 16. jula tretie kolo streleckych pretekov zo vzduchovej pusky o Putovny pohar, ktorych sa zucastnilo dvadsatstyri pretekarov. Strelby prebiehali v polohe lezmo na sklopne terce. Putovny pohar ziskal Simon Duraj, druhe miesto obsadil Lubomir Pollak a tretie Martin Cervienka z Cervenej Skaly. Diplomy venovalo Zdruzenie technickych a sportovych cinnosti. Financnu ciastku na kupenie cien poskytla ziacka sumiackej skoly, dlhorocna ucastnicka okresnej streleckej ligy, podnikatelka Marta Baranova z Pohorelej.

Vladimir Cupka


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT