5. AUGUST 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

"Malo by to byt do konca roka"

Potreba vystavby Baldovskeho mosta v Brezne vznikla v minulych rokoch. Vyvrcholila v roku 1988, ked sa zistilo, ze jeho technicky stav je znacne zly a skoncilo to vyhlasenim havarijneho stavu. Sposobilo ho viacej ukazovatelov, ale hlavne samotny zly technicky stav a zvazujuce sa uzemie na Jamach. Preto aj ten nazov, lebo sa tam zosuvom pody vytvorili jamy. Tento jav posobil aj na most, ktory sa posuval a tym bol staticky naruseny.

Tieto udaje sme sa dozvedeli od Jana Pfistera, stavebneho dozoru Slovenskej spravy ciest - investorsky utvar Banska Bystrica. Vyuzili sme skutocnost, ze je obyvatelom Brezna a navstivili ho na jeho pracovisku.

- Vystavba tohto mosta s modernou konstrukciou je dost zlozita, lebo v prvom rade bolo potrebne zachytit zosuv pody, kde museli byt urobene specialne prace, aby sa toto uzemie pre zalozenie mostu stabilizovalo a aby novy most mohol byt osadeny do stabilizovaneho uzemia, - zacal svoje rozpravanie pan Pfister a pokracoval: - Z dovodu narocnosti tychto prac vystavba mosta trvala dlhsie, prekonali sme ich a da sa povedat, ze v dnesnej dobe su hotove a je zabezpecene plynule pokracovanie.

Vystavbu mosta ovplyvnili aj financne prostriedky, dodavane zo Statneho fondu cestneho hospodarstva, ktory rozdeluje peniaze na rozvoj ciest a nie kazdy rok ich bol dostatok na to, aby prace mohli plynulo pokracovat. Az v tomto roku dostatocne mnozstvo financnych prostriedkov umozni spojazdnenie mosta. Podla slov pana Pfistera na stavbe pracuje viacej zhotovitelskych firiem, ako napriklad Doprastav, zavod Zvolen a Inzinierske stavby Kosice, zavod Presov, ktore robia takmer nepretrzite v dvanasthodinovych pracovnych cykloch a niekedy aj v nocnych hodinach, aby zabezpecili preinvestovanie pridelenych prostriedkov a takisto aj spojazdnenie mostu v roku 1998. - Termin spojazdnenia sa este neda presne urcit, ale malo by to byt do konca roka, - dodava nas spolubesednik.

V suvislosti s obchadzkovou trasou pri prilezitosti vystavby mosta sa povrava, ze most, po ktorom je obchadzka, je vo velmi zlom technickom stave a ze dovtedy, kym bude postaveny novy, nevydrzi. Co na to pan Pfister? - Tento most je v takom technickom stave, ze premavku, ktora po nom ide, unesie a nie je dovod obavat sa vazneho poskodenia mosta. Cize obcania mozu byt spokojni, kym bude novy Baldovsky most, tento most vydrzi. Na Kuzmanyho ulici je iny problem, kde pri hoteli Dumbier pod cestnym telesom stara kanalizacia dost ohrozuje prejazdnost tejto komunikacie.

Lucili sme sa so zelanim co nablizsieho stretnutia na slavnostnom otvarani noveho Baldovskeho mosta.

(ng)

Skoncil sa ekotabor

V utorok 28. jula sa v Bacuchu skoncil medzinarodny ekologicky tabor Maticna mlad Slovensku. Jeho naplnou pocas troch tyzdnov bola obnova starej technickej pamiatky - Bacusskeho tajchu. Zucastnili sa na nom mladi maticiari aj zo zahranicia. Boli to potomkovia Slovakov z Rumunska, Juhoslavie, Svedska a Ukrajiny.

(r)

Prace na kostole

Obyvatelia Brezna si urcite vsimli, ze v kostole na namesti sa cosi deje. V tychto dnoch v rimskokatolickom kostole Nanebovzatie Panny Marie vymienali okna. Ako nas informoval brezniansky dekan Jaroslav Kadlec, ak to dovolia financne moznosti, chceli by v rekonstrukcii kostola pokracovat dalej.

(kd)

Konto pomoci Ludia ludom

Uzemny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza v Brezne oznamuje, ze Slovensky Cerveny kriz zriadil konto pomoci Ludia ludom na odstranenie nasledkov povodi. Financne ciastky mozete posielat na ucet vo VUB Bratislava, c. u. 35-8437-012/0200, variabilny symbol 91029. Slovensky Cerveny kriz je moralnou zarukou, ze peniaze vlozene na toto konto, dostanu ti, ktori ich najviac potrebuju.

(mp)

Maticny festival otvoreny

V posledny julovy den otvoril Martin svoju naruc ucastnikom Maticneho festivalu slovenskej mladeze, ktorych az do 9. augusta cakaju atraktivne kulturne, sportove, spolocenske a poznavacie podujatia. Pomenovania jednotlivych dni (Vitajte na Slovensku, Slovensko a slovensky svet pritomnosti, Maticna nedela, Den mladych maticiarov, Pamatny den Matice slovenskej, Den Slovakov z Ameriky, Den Slovakov z Europy, Slovensky svet a jeho buducnost, Den spomienok, Den posolstva Matice slovenskej) naznacuju, ze nuda tu vladnut nebude.

V nedelu 2. augusta v ramci Festivaloveho humna mladych uspesne vystupilo styridsatpat mladych Horehroncov z folklornych suborov zo Zavadky, Pohorelej a Brezna.

(r)

Zlozili prisahu

V piatok 31. jula o strnastej hodine na nadvori kasarni v Brezne zlozilo slavnostnu vojensku prisahu stoosemdesiattri povolancov. Slavnostny prihovor predniesol velitel II. delostreleckej brigady plukovnik Ing. Jan Kantarik. Primator mesta Ing. Vladimir Fasko poprial povolancom prijemny priebeh zakladnej vojenskej sluzby. K tomuto prianiu sa pripojil aj dekan rimsko-katolickej cirkvi Mgr. Jaroslav Kadlec. Po zlozeni prisahy dostali vojaci tri dni volna na navstevu rodiny.

(mv)

Co zistila "soika"
Pracovnici inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v tridsiatom tyzdni prekontrolovali sestdesiatosem prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali sestdesiatdva kontrolnych nakupov. Styridsatsedem nakupov bolo predrazenych, percento predrazenych nakupov je 75,8. Hodnota vsetkych nakupov predstavovala 3805,40 Sk, predrazenie o 208,20 Sk a vyska predrazenia na sto korun bola 5,50 Sk.

Na kvalitu tovaru sa zamerali v 27 prevadzkovych jednotkach, kde nevyhovelo 117 druhov za 135 635 korun, v deviatich prevadzkovych jednotkach zlikvidovali 18 druhov tovaru za 3733,80 Sk. Za zistene nedostatky inspektori na mieste ulozili 51 blokovych pokut v hodnote 32 000 Sk, za nedostatky vacsieho charakteru spisali 29 postihovych protokolov.

V Breznianskom okrese "zavitali" do jedalne - samoobsluhy Interhotela Partizan na Taloch, kde dva kontrolne nakupy za 131,80 Sk predrazli o tri koruny nedodrzanim hmotnosti sunkovej salamy a masla. V potravinach Horehronskeho spotrebneho druzstva Brezno Mix 501 v Podbrezovej dva kontrolne nakupy v hodnote 92,50 boli uctovane 199,40 Sk, cim doslo k poskodeniu spotrebitela o 106,90 Sk. Predane hovadzie predne maso a hovadzie rebra boli po dobe spotreby, mali zmenenu farbu, zapachali a boli ocernute. Cesnakovu salamamu predali v nespravnej cene 58,70 Sk namiesto 55,10 Sk a Presovsky kabanos 98,20 namiesto 93,40. Kontrolori dali prikaz na likvidaciu styroch druhov masa a masovych vyrobkov v hodnote 1189 Sk.

(sk)

Opytali sme sa za vas

predsedu Polnohospodarskeho druzstva Dumbier v Brezne Ing. Daniela Backu

o Ako prebiehaju letne prace?

- V podstate mame za sebou, hoci trosku neskorsie ako v inych rokoch, prvu kosbu. Momentalne zaciname robit druhu kosbu a jednorocne krmoviny. Najviac sa pod tento schodok podpisalo nepriaznive pocasie, pretoze skoro kazdy den "frkol" dazd. Pripraveni sme na zatvu, k poslednemu julovemu dnu sme zobrali repku ozimnu, pri ktorej sme dosiahli priemerny hektarovy vynos priblizne 2 tony z hektara. Popri druhej kosbe sa pripravujeme na riadnu velku zatvu, ktora by mala u nas zacat v prvej augustovej dekade. Caka nas 207 ha ozimnej raze, 46 ha jarneho jacmena a 201 ha ozimnej psenice. Na tuto vymeru mame pripravene dva vlastne kombajny a styri zmluvne zaistene od firmy Midap Brezno. Predpokladam, ak bude dobre pocasie, ze zatvu zvladneme za sest dni. Potom, a to je narocnejsie, treba urobit zber slamy, podmietky a pripravit podu pre dalsie plodiny.

Stretnutie s rodakmi je naplnene spomienkami, melancholiou aj dobrou naladou a prave tato prevladala v posledny julovy den, ked do Cierneho Balogu prisiel Ladislav Tazky - Pisarik. Stretnutie nebolo nahodne, v kulturnom dome sa totiz konala verejna nahravka Slovenskeho rozhlasu CISTE STUDNICKY. Tento "handelec" - spisovatel so svojimi hostami hovoril o rodnom kraji, ktory spomina v kazdej svojej knihe ci poviedke. Jeho hostami boli Stefan Turna - Kodok, spevak a redaktor, tiez rodak od Cierneho Hrona, Vlado Dobrik, moderator, Janko Valentik a Darina Vasickova. Cely program bol popredkavany vstupmi folklornej skupiny Kycera a ludovej hudby Jula Bartosa - Suka, s ktorou si spisovatel zahral na svojej heligonke.

Text a snimka: Peter Bercik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT