5. AUGUST 1998 Strana 9

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

HOROSKOP

BARAN

Nemyslite si, ze sa vam podari robit kazdemu po voli. Neprestajne snivate o rychlych uspechoch, ste otrokmi myslienky o zavratnom zbohatnuti. Pozor, aj krach treba vediet prezit.

BYK

Cakaju vas krajne moznosti. Na hrbolatom bojisku lasky mozete byt ovencenym vitazom, ale aj potupenym porazenym. Ked mate strach zo svojej minulosti, nekomplikujte si zivot. Myslite na buducnost.

BLIZENCI

Ked je nedela, ste precitliveni, rozmarni a netrpezlivi. Nehladajte vo vsetkom chyby a nedostatky. Vystrelky a dobrodruzstva, ktore ste zazili pocas uplynulych dni, akokeby ste vygumovali.

RAK

Objavi sa pred vami pekna hlavicka, tvar, zaujimava osoba. Pre prislusnikov znamenia medzi tridsiatkou a styridsiatkou moze byt toto stretnutie osudne. V tento tyzden u vas tvoriva vola a elan ustupi, zintenzivni sa vplyv vonkajsich brzdiacich sil.

LEV

Mate moznost prezit vzrusujuci romanik s osobou so znacnym vekovym rozdielom. Myslite na nieco celkom ine, nez sa od vas ocakava, ale prave tato cesta vedie na pracovisku k originalnym napadom a jedinecnym rieseniam.

PANNA

Z hladiska psychickeho rozpolozenia, ale aj perfektneho prirodneho prostredia mate idealne podmienky pre studium a tvorbu. Po vydatnom relaxe vas vobec nevzrusuje, ze mate pred sebou mnozstvo pracovnych uloh.

VAHY

Vo chvilach pokoja zacnete meditovat o zahadach zivota. Nech budete rozmyslat o comkolvek, nenajdete uspokojujucu odpoved. Niektori kolegovia tvrdia o vas, ze za svoje uspechy mozete dakovat iba svojmu stastiu.

SKORPION

Urobte radost svojej rodine. Povedzte im dobru spravu, zorganizujte pre partnera i pre deti mile prekvapenie. Mate pred sebou uspesny tyzden, pricom nemusite mat na mysli vyhru v loterii. Na pracovisku dostanete zasluzenu odmenu za pracu.

STRELEC

Mate dobru naladu, pri domacich pracach najdete si cas aj na poznamky a vtipy. Stale viac vas zaujima zivot spolocnosti, otazky vsednych dni. Neverte kazdemu, vsetko si overte a repsektujte nazory blizkych priatelov.

KOZOROZEC

V prijemnom rekreacnom prostredi mate az prebytok inspiracie. Neodmietajte kazdeho, su ludia, ktori by vam chceli pomoct, poradit. Mali by ste im dat prilezitost a vypocut ich.

VODNAR

Nenechajte sa vyprovokovat k hadkam, budete mat pokojny tyzden. Zistite, ze niekto ma o vas vela informacii. Nemajte z toho tazku hlavu, nejde o zasah do vasho sukromia. Dotycna osoba ma o vas zaujem a sleduje vas pohyb.

RYBY

Aj ked si myslite, ze tento tyzden je pre vas tyzdnom odpocinku, snazte sa vyuzit pri styku s ludmi v co najvacsej miere svoju intuiciu. Svojmu partnerovi nezabudnite dozicit primeranu volnost. Zistite zaujimave veci.

Policajny servis

Pri zvazani sena na luke v strmom svahu 25. jula o pol siestej podvecer v Ciernom Balogu - Jergove havaroval traktor. Ked sa jeho vodic P. V. z Cierneho Balogu otacal, doslo ku skrizeniu traktora a nezabrzdenej vlecky a niekolkonasobne sa prevratili. Skoncili vo vceline zahrady rodinneho domu. Vodic zraneniam po prevoze do breznianskej nemocnice podlahol. Pri havarii sa zranil aj J. G. z Cierneho Balogu, ktory si so zlomeninou zaprstovej kosti na pravej nohe polezi pat az sest tyzdnov.

...

Traja neznami Romovia vo veku od 20 do 25 rokov 25. jula pat minut pred desiatou hodinou vecer v mestskom parku v Brezne prepadli R. S. z Noveho Mesta nad Vahom. Z ruky mu vytrhli ruksak s roznym oblecenim, teniskami a Volkmanom a z pasu tasticku, v ktorej mal 3200 korun a osobne doklady. Skodu odhadli na 18 130 korun.

...

Vojak L. J. zo Ziliny 25. jula po pol jedenastej vecer vbehol v Brezne v bezprostrednej blizkosti do jazdnej drahy Mitshubichi, ktore viedla G. L. Y. zo Svajciarska. Zrazke, pri ktorej chodec utrpel tazke zranenie s predpokladanou dobou liecenia asi sest mesiacov, uz zabranit nemohla. Na aute je skoda asi za 30 000 korun.

...

Vodicka J. L. z Podbrezovej 25. jula jazdila na Renaulte Twingo v smere od Hrinovej do Brezna a o pol jednej jej nahle vbehol do jazdnej drahy jelen. Zachytila ho vozidlom, ktore sa otocilo a skoncilo v priekope. K zraneniu nastastie nedoslo, na aute je skoda asi za 100 000 korun.

...

Pri chate Hradisko v Zamosti sa 26. jula o 13. hodine stala dopravna nehoda. Vodic motocykla Honda 125 bez evidenceho cisla, Z. G. zo Zamostia, jazdil smerom k chate, ked pri prechadzani pravotocivou zakrutou dostal smyk, presiel do protismeru a vbehol pod prednu cast Landrovera, ktory viedla S. L. z Anglicka. Za motocyklistom sedel A. G., ktory tiez skoncil pod autom. Z. G. ma zlomenu stehennu kost a A. G. museli s vaznym zranenim hlavy previezt do Banskej Bystrice. Na aute je skoda za 6000 korun a na motocykli asi za 10 000 korun.

...

B. M. z Brezna na Skode Felicia 26. jula podvecer v Piesku v smere od Talov do Podbrezovej pri predchadzani skodovky, ktoru viedol S. M. z Banskej Bystrice, zrazil chodca A. P. z Brezna. Tento sa bude dva mesiace liecit so zlomenym predkolenim lavej nohy a otrasu mozgu. Vodicovi B. M. zadrzali vodicsky preukaz.

...

O hodinu neskorsie opat v Piesku havaroval vodic VW Golf, V. CH. z Podbrezovej. V smere do Bystrej pri prechadzani pravotocivou zakrutou dostal smyk a v protismere sa zrazil s Daciou, ktoru viedol V. J. z Nemeckej. V. J. sa bude zo zraneni liecit pol roka, jeho spolujazdkyna V. V. z Nemeckej utrpela tazku polytraumu so zlomeninami hornych a dolnych koncatin a poranenim hlavy. V. CH. vyviazol so zraneniami so 14-dnovou praceneschopnostou. To vsak nie je vsetko! Nasledne do nich narazil K. S. zo Sale, ktory viedol v smere do Podbrezovej Kiu, a zrazke uz zabranit nemohol. Na Volkswagene je skoda asi za 500 000 korun, na Dacii za 20 000 a na Kii asi za dve tisicky.

...

Pod ruskom noci 27. jula z parkoviska pri rodinnom dome v Zadnych Halnach zmizol cerveny univerzalny kolesovy traktor Zetor 6945 bez evidencnych cisel. Na traktore bola namontovana vzpera a horsky navijak s 50-metrovym ocelovym lanom. Skoda, sposobena J. N. z Bacucha, cini asi 200 000 korun.

...

Nezelanu navstevu mali medzi 25. a 27. julom v predajni potravin v Benusi. Zo skladu chybaju cukrovinky, alkohol, cigarety, kava, elektricky krajac masovych vyrobkov a 7000 korun v drobnych minciach. Zlodeji sposobili majitelovi J. R. z Telgartu dovedna skodu za 115 400 korun.

...

Desat minut pred patnastou hodinou 27. jula vodic J. H. z Michalovej pri jazde Skodou 120 v Pohronskej Polhore presiel do protismeru a celne sa zrazil s oprotiiducim Renaultom, ktory viedol M. S. z Rimavskej Soboty. Pri nehode utrpel J. H. tazke zranenie (praceneschopnost asi pol roka), M. S. lahke zranenie (PN asi tyzden) a jeho spolujazdec M. K. lahke zranenie (PN asi tyzden). Na autach je skoda asi za 40 000 a 150 000 korun.

...

Na Chalupkovej ulici v Brezne 28. jula o osmej rano J. K. z Liptovskeho Hradku na Skode Felicia vbehol do kaluze, vynieslo ho to do protismeru, kde sa celne zrazil so Skodou 105 L, ktoru viedol G. F. z Brezna. Na Felicii je skoda asi za 80 000 korun a na skodovke asi za 30 000 korun. Vodic G. F. utrpel zranenie s dobou liecenia asi dva tyzdne, spolujazdkyna V. F. zlomeninu lavej nohy s dobou liecenia tri az sest mesiacov a spolujazdkyna vodica Felicie D. K. z Liptovskeho Hradku sa bude liecit asi sest tyzdnov. Vodicovi J. K. zadrzali vodicsky preukaz.

...

Na ceste v Novej Masi 28. jula o pol desiatej vecer K. P. z Valkovne na Mazde 626 zrazil 18-rocneho bicyklistu M. B. a potom z miesta nehody usiel. Ked ho chytili, elektronicky merac ukazal v dychu 1,73 promile alkoholu, navyse nie je drzitelom vodicskeho preukazu. Bicyklista sa bude liecit sedem az desat dni.

(mv)

Co sa udialo v tyzdni od 23. do 30. jula

150

V tomto tyzdni akoby sa vrece roztrhlo s dopravnymi nehodami. Pomoc pri nich poskytovali aj poziarnici. Nechybali v Ciernom Balogu, kde sa prevratil traktor a jeho vodic zomrel, v Dubovej - Hradisko motocykel narazil do dzipa, v Piesku vytahovali z priekopy auto, ktore pri predbiehani zrazilo chodca, takisto v Piesku po zrazke Golfa s Daciou vyprostovali tri zranene osoby. V Pohronskej Polhore pomocou specialneho naradia Narex vyslobodili zo skodovky zacviknuteho sofera. Narex museli pouzit i pri dopravnej nehode na Chalupkovej ulici v Brezne, kde si zrazka dvoch osobnych aut vyziadala jednu tazko a tri lahko zranene osoby, z nich jedno bolo dieta. Majitel bytu na Malinovskeho ulici v Brezne si za sluzbu, ktoru mu v stredu 29. jula poskytli poziarnici, otvorili byt so zabuchnutymi dverami, musel zaplatit. Plati sa v pripadoch, pri ktorych nie je ohrozeny zivot, apod., 150 korun v Brezne a 200 korun v okolitych obciach. V stredu pomahali na Krculovej ulici v Brezne, kde v byte prasklo potrubie a majitel nebol doma. Vo stvrtok 30. jula spolu so slovakistami na Chalupkovej ulici regulovali premavku a odvazali cestnu prekazku - pokazeny automobil. V dnoch 21. az 27. jula aj breznianski poziarnici pomahali pri odstranovani nasledkov povodni v obciach okresu Sabinov na vychode Slovenska.

154

Kedze sledovane obdobie bolo poznacene mnozstvom autohavarii, vyjazdy slovakistov smerovali prave k nim. Zasahovali v Piesku, Dubovej, Pohronskej Polhore a v Brezne na Chalupkovej ulici. Pri tychto nehodach bolo sest tazko a osem ludi lahko zranenych. 8-krat odtahovali auta, 20-krat poskytli motoristom technicku pomoc a 3-krat vystartoval na cesty Zlty anjel.

155

Z tridsiatich piatich vyjazdov sanitky RZP bolo az dvanast k urazom, ktore maju na svedomi najma autonehody. S tragickym koncom sa stala v Ciernom Balogu pri otacani traktora s vleckou, ktory privalil vodica. Na nasledky tazkeho urazu po prijati do nemocnice pacient zomrel. Traktor narazil do vcelina a splasene vcely stipali kazdeho, aj posadku sanitky, ktora tu zasahovala. Zrazka motocyklistu, ktory viezol svojho syna a narazil v Dubovej do dzipa, sa podpisala pod zlomeninu nohy otca a viacere tazsie zranenia syna, ktoreho po stabilizacii stavu previezli do banskobystrickej nemocnice. Alkohol mal pravdepodobne hlavne slovo pri skoku zo strechy opustenej budovy byvalych komunalnych sluzieb pri Hrone v Brezne. Devatnastrocnemu mladikovi, ktory skakal v noci 24. jula, tento cin bude urcite pripominat dolamana noha. Zlomena ruka a pavna to je vysledok padu nemeckeho obcana z balkona na Krpacove. Okrem urazov vyjazdy mali k siestim nahlym prihodam srdca a obehu, styrom mozgovym, dvom brusnym, osmim inym a trikrat prevazali pacientov do nemocnice v Banskej Bystrici.

Uzreli svetlo sveta

Adam Skorna z Jasenia, Juraj Martinik z Brezna, Anna Maria Matusova z Pohorelej, Miroslav Bartos z Nemeckej.

Opustili nas

Stefania Danisova (71) z Osrblia, Juliana Bohacova (83) z Pohorelej, Ivan Tapajcik (57) z Brezna, Pavol Vozar (61) z Cierneho Balogu, Anna Malcekova (64) z Brezna, Michal Figlus (64) z Cierneho Balogu, Anna Longauerova (83) z Brezna.

Spomienky

Uz ta neprebudi slnko ani krasny den.

Ty si uz na cintorine spis svoj vecny sen.

Len ten, kto stratil, koho mal rad, pochopi, co je bolest a zial.

Siesteho augusta si pripominame 1. vyrocie smrti nasho milovaneho syna a brata

Bohuslava Libica

z Valaskej,

ktory tragicky zahynul vo veku 30 rokov.

S laskou a uctou spominaju mama, brat, sestry s rodinami a cela smutiaca rodina.

...

Osmeho augusta uplynie rok odvtedy, co nas vo veku 63 rokov opustil nas drahy otec

Benedik Kosik.

Stolicka za spolocnym stolom ostala prazdna, dotlklo srdce statocneho cloveka, milovaneho otca, manzela, stareho otca. Cim viac plynie cas, tym viac nam chybas otec.

Kto ste ho poznali, venujte mu tichu spomienku.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT