5. AUGUST 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Prazdniny v detskom domove
Prazdniny sa prehupli do svojej druhej polovice. Deturence uz maju co-to za sebou, ale vela ich este len caka. Pretoze prazdninove slniecko svieti takisto aj detom v detskych domovoch, opytali sme sa v helpianskom a breznianskom, ako a kde prazdninuju. V Helpe sme nenasli ani pani riaditelku, ktora s detmi od 27. jula do 9. augusta prazdninuje v Dolnej Strehovej a od 10. do 23. augusta absolvuju sponzorsku rekreaciu v Smrekovici.
A co prazdniny breznianskych deti? O nich nam porozpravala riaditelka detskeho domova Drahomira Laslavikova:

- Prechadzame do druhej polovice prazdnin a my uz mame za sebou velmi pekne vylety. Hned na zaciatku prazdnin sme boli v Kovacovej, v chate, ktoru nam poskytla Diecezna charita v Banskej Bystrici za mierny poplatok. Hoci nam pocasie na kupanie velmi neprialo, urobili sme si nahradny program. Ved priroda je taka krasna. Potom sme sli skusit stastie na kupalisko do Levic. Pocasie bolo velmi krasne a my sme si uzili vela vody a slnka. Vsetky deti sa naucili plavat, okrem jedneho chlapceka, ale ten sa to urcite do konca prazdnin nauci. Ale za to, ze deti vedia plavat, dakujeme riaditelovi Stredneho odborneho ucilista v Lopeji Ing. Emilovi Lukacovi. Kazdy tyzden chodime zadarmo na plavaren. Teraz su deti v tabore, ktory organizuje Detske centrum Ruzomberok. Su tam same, pracovnici si mozu cerpat dovolenku, ony spoznaju aj inych ludi a najdu si novych priatelov.

Za tieto pekne prazdniny dakujeme dobrym ludom, ktori nam na ne financne prispeli: SDK 2000 korun, ZK ZRS c.1 2000 korun, OK HZDS Klub mladych 1500 korun, Mgr. Peter Kubasko z Banskej Bystrice 5000 korun, rodina Ambrosova a este ostatni nemenovani darcovia.

V auguste este idu deti do tabora v Handlovej, ktory organizuje Usmev ako dar a do krestanskeho tabora. Chodime aj na vykety, ktore kazdy tyzden organizuje Farske centrum spolu so Slovenskym Orlom. Su to velmi pekne a hodnotne vylety. Kym su deti prec, snazime sa nas domov opravit, sprijemnit, pokym nam stacia financie. To mozeme robit len sponzorsky. Verime, ze po troske nam vzdy niekto pomoze, aby sme to mohli dokoncit. Este raz vsetkym velmi pekne dakujeme.

Sajgaloil spusta cerpacie stanice

Spolocnost SAJGALOIL so sidlom v Brezne si vam dovoluje oznamit, ze dna 31. jula boli spustene do prevadzky dve cerpacie stanice pre motoristov. Jedna sa nachadza v obci Valaska pri futbalovom stadione (hlavna cesta) s prevadzkovymi hodinami od 5.00 do 23.00. Druhe zariadenie toho isteho charakteru je vam k sluzbam v Brezne - Bujakove s prevadzkovymi hodinami od 5.00 do 23.00.

Sirokej verejnosti davame do pozornosti vyhodne cenove relacie, ci uz ropnych vyrobkov alebo spomenutych doplnkov.

Tesime sa na vasu ucast, cim vas srdecne do nasich zariadeni pozyvame.

Sme nablizku

Nosim okuliare. Casto mi prekazaju. Chcem vediet nieco o pouzivani kontaktnych sosoviek.

Zn: Kontaktne sosovky

Tazkosti so zrakom a snahy zbavit sa tychto tazkosti su stare ako ludstvo same. Medzi najcastejsie tazkosti patria refrakcne chyby, ktore neumoznuju ostre videnie. Korekcia refrakcnych chyb tvori jednu z aktualnych otazok modernej oftalmologie. Okuliare maju urcite nevyhody, ktore pocituje kazdy, kto ich nosi. Je to zarosenie skiel pri zmene teploty prostredia, problemy v dazdi, pri aktivnom ci rekreacnom sporte, pri niektorych povolaniach. Nemozno zanedbat ani psychologicke a esteticke faktory. Ludom nosiacim okuliare ci uz z praktickych alebo osobnych dovodov zide na um otazka vymeny okuliarov kontaktnymi sosovkami. Moznost korigovat refrakcne chyby kontaktnymi sosovkami zaujala uz Leonarda da Vinci, Ktory uvazoval o systeme oko - slzy - sklo. Prve skutocne kontaktne sosovky boli zo skla vybrusene jemne misticky. Ohromny rozvoj materialov dovoluje dnes pouzivat makke (hydrofilne) sosovky z hydrogelu s obsahom vody od 25% do 85%. Su vysokopriepustne pre kyslik, takze rohovka pod nimi netrpi nedostatkom kyslika. Je to velmi dolezity fakt, pretoze tieto sosovky sa mozu nosit podstatne dlhsie (3 - 12 hodin denne) a su podstatne tensie oproti starsim typom, lepsie sa znasaju v oku. Zakladnym predpokladom dobrej znasanlivosti kontaktnej sosovky je ich spravny vyber, tiez sa kladie doraz na systematicky pristup k praci s kontaktnymi sosovkami a komplexnu lekarsku starostlivost o ich uzivatelov. Kazda z refrakcnych chyb vyzaduje pri vysetrovani individualny pristup, odlisne zhodnotenie definitivnej korekcie. Pri vysetrovani refrakcie je potrebna trpezlivost a pochopenie situacie pacienta, ktory nie je vzdy schopny popisat male odchylky pri zmenach skusobnych skiel. Okuliare ci kontaktne sosovky su dolezitou dennou pomockou a musia prinasat maximalny komfort. Nesmieme zabudnut na to, ze len pravidelne kontroly umoznuju zaistit pacientovi bezproblemove nosenie kontaktnych sosoviek.

Ocni lekari - kontaktologovia su na rovnakej urovni ako ich kolegovia v zahranici, nie sme pozadu. Treba spomenut fakt, ze gelovu sosovku vynasiel profesor Wickterle z Prahy, patent predal do Spojenych statov americkych, ktore z neho profiluju dodnes. Dnes teda prevlada trend nosit kontaktne sosovky kratkodobo pouzivatelne, nie ako doteraz, ze kontaktne sosovky boli urcene na nosenie po cely rok. Pri dlhsom noseni jednej kontaktnej sosovky sa zvysuje riziko infekcie, do kontaktnej sosovky sa ukladaju usadeniny zo slz, mazovych zliaz spojovky. Trend na celom svete je nosit kontaktne sosovky s kratkodobou vymenou (za 14 dni, mesiac, tri mesiace). Novinkou su jednodnove, ktore nie je potrebne cisitit. Po dennom noseni sa vecer jednoducho vyhodia. Je to vsak cisto ekonomicky dovod, do akej miery sa tieto tzv. "vyhadzovacie" sosovky rozsiria. Indikacie pre nosenie kontatnych sosoviek su: medicinske, terapeuticke, profesionalne, kozmeticke, esteticke, psychologicke.

MUDr. Eva Wolframova,

odborna ocna lekarka

NsP Brezno, IV. poschodie, c. t. 602153

PKB

PRVA KOMUNALNA BANKA a.s.

Vazeni klienti,

nevahajte a vyuzite dva z najvyhodnejsich produktov PKB, a.s.:

TYZDENNY TERMINOVANY VKLAD

* minimalny vklad 100 000 Sk

* doba viazanosti - 7 dni

* aktualizacia urokovych sadzieb je uskutocnovana v 7-dnovych intervaloch osobitnymi oznameniami zverejnenymi na pracoviskach PKB, a.s.

MESACNY TERMINOVANY VKLAD

* s moznostou alebo bez moznosti predcasneho vyberu

* minimalny vklad 40 000 Sk

* doba viazanosti - 1 mesiac

* aktualizacia urokovych sadzieb je uskutocnovana individualne pri prolongacii vkladu oznameniami zverejnenymi na pracoviskach PKB, a.s.

Podrobnejsie informacie a aktualne urokove sadzby ziskate na adrese oblastnej pobocky PKB, a.s. - Ul. B. Nìmcovej 15 v Brezne v pracovne dni od 8. do 17. hodiny.

Vyhlasenie sutaze o najlepsiu fotografiu

Informacna agentura Matice slovenskej - Fotoodeelenie MS vyhlasuje sutaz o najlepsiu dokumentaciu, umelecku alebo spravodajsku fotografiu z podujati Svetoveho roka Slovakov a z Maticneho svetoveho festivalu slovenskej mladeze.

Odborna porota posudi zaslane prace a vyhodnoti z kazdej kategorie jedno prve miesto a udeli dve cestne uznania. I. kategoria - farebna fotografia, II. kategoria -. ciernobiela fotografia. Podmienky: rozmery farebnej fotografie: 20 krat 30 cm matne, rozmery CB fotografie: 20 krat 30 cm matne, maximalny pocet : 6 ks, nazov fotografie, nazov podujatia, meno autora. V oboch kategoriach moze ist aj o serial, najviac v pocte 6 fotografii.

Na zaklade rozhodnutia poroty budu vysledky sutaze vyhlasene 9. oktobra, Slovenske narodne noviny ich uverejnia v najblizsom cisle a najlepsie fotografie budu sucastou vystavy k Svetovemu roku Slovakov, ktora bude instalovana 16. a 17. oktobra pocas valneho zhromazdenia MS. Zaslane fotografie do sutaze sa nevracaju. Fotografie do sutaze zaslite najneskor do 30. septembra na adresu: Matica slovenska, Fotooddelenie MS, Nam. J. C. Hronskeho 1, 036 52 Martin.

JUDr. Peter Skultety,

riaditel IA MS


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT