Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 6 CISLO 34 26. AUGUST 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

"Taku zatvu "

sme este nemali

V Polnohospodarskom druzstve Dumbier v Brezne tohtorocnu zatvu zvladli za rekordnych sest dni. Podla slov predsedu druzstva Ing. Daniela Backa, taku zatvu - z hladiska pocasia - v ostatnych piatich rokoch este nemali.

- Pocasie prialo, dopomohol aj seriozny rolnicky pristup k zobratiu urody, - zdoraznuje pan predseda a dalej hodnoti: - Myslim si, ze tato zatva patrila k tym lepsim v nasom druzstve. Porasty psenic boli okrem patnastich percent vyrovnane s urodou od 4,2 do 5,4 tony. Skoda tych patnastich percent! Uroda mohla byt nad 4,2 tony. Doteraz sme pri psenici dosahovali hektarovy vynos 4,1 tony. Tesi nas, ze z pestovanych odrod psenic sme pri odrodach Hana, Torysa a Samanta dosiahli kvalitu vhodnu na potravinarske ucely. Pri razi, ktoru sme pestovali na 207 ha, sme tiez dosiahli hektarovy vynos 4,1 tony. V podstate cele vyrobene mnozstvo raze sme predali na potravinarske ucely. Aj pri jarnom jacmeni boli pekne vysledky - hektarovy vynos 5,4 tony, aj ked nevysiel pre sladovnicke potreby. Je to vynos v nasich pomeroch rekordny.

Vyzdvihnut treba aj to, ze v priebehu zatvy sa nevyskytol ziadny pracovny uraz a vyhybali sa im aj poziare. V sucasnosti pokracuju v urychlenom zbere slamy a pripravuju podu pod dalsie plodiny.

(r)

 

S hovorcom Okresneho riaditelstva PZ v Brezne

o trestnej cinnosti v nasom okrese

Brezniansky okres sa vyskytom trestnej cinnosti radi v ramci kraja na piate miesto. Svedci o tom skutocnost, ze v prvom polroku na uzemi tohto okresu zaznamenali vyskyt 568 trestnych veci. Viacej o nich nam porozpraval hovorca Okresneho riaditelstva Policajeho zboru v Brezne kpt. Miroslav Valach.

- Z celkoveho vyskytu trestnych veci v okrese Brezno bolo napriklad 86 nasilnych trestnych cinov, z ktorych bolo objasnenych 76. Z trinastich trestnych cinov lupeze bolo objasnenych devat. Tri trestne ciny znasilnenia a tri trestne ciny pohlavneho zneuzivania boli objasnene. Zo 170 trestnych cinov kradezi vlamanim bolo osemnast do bytov a devat z nich objasnili. Kradezi vlamanim do rekreacnych chat bolo 57, ostatnych kradezi 172. Zo 62 kradezi motorovych vozidiel sme objasnili strnast, zo 60 trestnych cinov kradezi veci z motorovych vozidiel tridsatsest. Vsetky tri trestne ciny vytrznictva sme objasnili. Z jedenastich trestnych cinov nedovoleneho ozbrojovania sme objasnili devat.

V tom istom obdobi lanskeho roka zaznamenali 579 trestnych veci, cize v tomto roku ich vyskyt mierne poklesol. K zvysenemu vyskytu v roku 1998 doslo napr. pri nasilnych trestnych cinoch (o sedem), pri trestnych cinoch lupeze (o styri), pri trestnych cinoch kradezi aut (o dvadsatpat).

(r)

h9834a.jpg (41308 bytes) V piatok 21. augusta slavnostne otvorili na Stiavnicke Colny urad Banska Bystrica pobocka Podbrezova.

 

V Mikroregione Chopok - juh ponukaju

Cykloturisticky okruh Krpacovo - Tale

V roku 1995 obce Podbrezova, Bystra, Myto pod Dumbierom, Dolna a Horna Lehota, Jasenie a Predajna, zalozili Mikroregion Chopok-juh. V roku 1997 boli prijati za clenov aj obce Nemecka a Raztoka. Jednym z hlavnych cielov mikroregionu je vytvarat podmienky pre vsestranny rozvoj uzenia zdruzenych obci, najma rozvoj cestovneho ruchu v mikroregione. Na uzemi mikroregionu sa nachadzaju vyznamne turisticke strediska, ako Tale, Krpacovo, Srdiecko, Myto pod Dumbierom a Bystra. Pre rozsirenie ponuky pre navstevnikov turistickych oblati mikroregion v roku 1996 prijal ulohu vybudovat cykloturisticky okruh, ktory bude zaradeny do siete cykloturistickych tras Slovenska. Na zabezpecenie tejto ulohy mikroregion nadviazal uzku spolupracu so Slovenskym cykloklubom Podbrezova a s odborom regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov Okresneho uradu v Brezne.

Ukradnute auto nasli

Cez otvorene okno vnikol do chaty a kradol. Zobral si mobilny telefon a kluce od bielej Skody Forman, ktoru samozrejme ukradol. Stalo sa to 17. augusta medzi jednou a stvrtou hodinou popoludni v Krpacove. Na druhy den po kradezi breznianski policajti auto nasli v Ciernom Balogu na lesnej ceste v Krame. Zamknute a neposkodene ho prevzal majitel P. V. z Beriesa.

 

Z hadky poziar

Trestneho cinu vseobecneho ohrozenia podla § 179, ods. 1 Trestneho zakona sa dopustil M. F. z Pohorelej. Potrundzeny alkoholom (2,09 promile v dychu) sa 15. augusta vecer pohadal so svojou manzelkou a dcerou. Nahnevalo ho, ked sa dcera po hadke rozhodla ist spat do sena v hospodarskej budove a plynovym zapalovacom suche seno uskladnene v tejto budove zapalil. Poziar sa rozsiril na celu budovu a strechu domu. Len vdaka pomoci obcanov a zakroku poziarnikov z Brezna, Pohorelej a z Drevokombinatu Polomka sa ohen nerozsiril na cely rodinny dom i okolite domy a hospodarske budovy. Poziar sposobil majitelke M. M. skodu asi za 450 000 korun.

h9834b.jpg (24958 bytes)

Nestranicke obcianske zdruzenie Vydra v spolupraci s dalsimi dobrovolnickymi organizaciami pripravila v Mikroregione Cierny Hron seriu diskusnych stretnuti kandidatov na poslancov do NR SR v tohtorocnych volbach. Na snimke Petra Bercika ucastnici stvrtkoveho stretnutia v Ciernom Balogu

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT