26. AUGUST 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

S primatorom a starostami vacsich horehronskych obci

o oslavach Slovenskeho narodneho povstania

Onedlho si pripomenieme 54. vyrocie Slovenskeho narodneho povstania. Na to, aku pozornost tejto udalosti budu venovat v Brezne a vo vacsich horehronskych obciach, sme sa opytali primatora a starostov:

Ing. Vladimir Fasko, primator Brezna: - V predvecer 54. vyrocia SNP sa v Mestskom dome kultury v Brezne uskutocni kulturny program s nazvom Pavol Kanis a jeho 13 priatelov. V sobotu o pol tretej pred mestskym uradom privitame stafetu Behu vdaky, mieru a svormosti. O 15. hodine je na programe kladenie vencov a k ucastnikom sa prihovorim ja a zastupca OV SZPB. Stvrt hodinu porom nasleduje slub pretekarov Polmaratonu SNP, ktori vystartuju o pol stvrtej a o 15.35 sa stafeta Behu vdaky, mieru a svornosti vyda na cestu do Banskej Bystrice. Asi o tri stvrte na styri kladenim vencov vzdame uctu padlym pri pomniku v Krticnej.

Rudolf Kovacik, starosta Cierneho Balogu: - Turisticky oddiel TJ Tatran Cierny Balog usporiada v sobotu 29. augusta jubilejny 25. rocnik pochodu vdaky Po stopach SNP. Zraz ucastnikov je o pol deviatej pred Clubom Schön. Trasu pochodu organizatori urcia pred startom podla pocasia. Predpokladane ukoncenie turistickeho pochodu pri chate pred Sviniarkou je o 15. hodine. V cieli bude podane obcerstvenie a gulas. Pre ucastnikov pochodu je zabezpeceny odvoz spred chaty pred Sviniarkou do Dobroce. V obci o 14. hodine polozime kyticu k Pamatnej tabuli obetiam druhej svetovej vojny a odtial vystartuje miestna, paralelna stafeta Behu vdaky, mieru a svornosti do Brezna, kde ju odovzda o pol stvrtej na stadione. V miestnom rozhlase odvysielame spomienkovu relaciu.

Jozef Fillo, starosta Helpy: - V sobotu 29. augusta privitame stafetu Behu vdaky, mieru a svornosti z Kalinova do Banskej Bystrice, ktora prechadza aj cez nasu obec a zastavi sa na namesti a na cintorine pri hrobe Neznameho vojaka, kde polozi vence. V dnoch od 28. do 30. augusta prebieha v Helpe 6. rocnik prehliadky vojenskych folklornych suborov a v ramci nej v nedelu polozime vence k pomniku na namesti.

Igor Nemky, starosta Hronca: - U nas zacnu oslavy v piatok 28. augusta polozenim vencov k pomniku kpt. Zinovjeva v Hruskove a dvoch zastrelenych partizanov nad Hroncom. Potom polozime vence k pomnikom na namesti a pri obecnom urade. O 18. hodine sa stretneme v kulturnom dome na oslavach, ktore zavrsi film s povstaleckou tematikou. Stafetu Behu vdaky, mieru a svornosti v tomto roku v nasej obci neprivitame.

Ing. Jan Steller, starosta Podbrezovej: - Oslavy organizuje obec v spolupraci so ZO SZPB. V piatok 28. augusta o 15. hodine polozime vecne k Pomniku padlych v Lopeji a o 16. hodine pri Pomniku padlych v parku.

Ing. Anna Pravotiakova, starostka Polomky: - V tomto roku sme oslavy SNP, ktore budu v spolocenskom dome, spojili s oslavami 75. vyrocia zalozenia Matice slovenskej a 100. vyrocia zalozenia Dobrovolneho poziarneho zboru v Polomke. Pred nimi bude pietny akt pri Pamatniku SNP pri cintorine a privitame ucastnikov stafetoveho behu Kalinov - Banska Bystrica.

Martin Mekel, starosta Telgartu: - Nasi sportovci privitaju v sobotu 29. augusta stafetu Behu vdaky, mieru a svornosti na hranici okresu Brezno. Privedu ju pred Pamatnik hrdinov SNP v Telgarte, kde spolocne za ucasti odbojarov, zastupcov obce a obcanov polozime vence. Potom sa stretneme na besede s ucastnikmi stafety, bude to ich prva zastavka v nasom okrese. Po nas ich privitaju v Sumiaci V nedelu je v greckokatolickom kostole panychida za padlych. Telgart sa od prveho rocnika zapaja a pomaha pri realizovani stafetoveho Behu vdaky, mieru a svornosti, uz nikdy vo svojej buducnosti nechce zazit utrapy z roku 1944. Zelanim vsetkych obcanov Telgartu je, nech mier, laska a svornost zavladnu v rodinach, krajinach a na celom svete. Dakujeme usporiadatelom a vsetkym ucastnikom stafetoveho behu a prajeme vytrvalost do dalsich rokov, za propagaciu mieru a porozumenia.

PaedDr. Dusan Sliacan, starosta Valaskej: - U nas budu oslavy v piatok 28. augusta, kedy o 17. hodine polozime vence v materskej casti obce a v sidlisku k pomnikom padlych za ucasti obcanov a clenov ZO SZPB. Pri kladeni vencov spoluucinkuje dychova hudba. Po polozeni vencov si v zasadacke mestskeho uradu spomienieme na tuto udalost spred 54 rokov. Clenovia ZO SZPB spolu s pracovnikmi obecneho uradu upravili pomnik v Richtarove - Mlaky, opravili a natreli sme zabradlie, pokosili okolie.

Jozef Sulej, starosta Zavadky nad Hronom: - Ako kazdy rok, aj teraz v sobotu popoludni, polozime vence k trom pomnikom. V dedine k Pomniku padlych hrdinov, za dedinou, kde zahynuli partizani a na Stozkach, kde posobila Sukajevova partizanska jednotka.

h9834f.jpg (49125 bytes)  

 

v piatok 28. augusta sa uskutocni kolaudacia pristavby Zakladnej skoly na Mazornikove. Riaditel skoly Mgr. Milos Brodsky veri, ze dopadne dobre, aby bol dostatok casu na zabezpecenie vnutorneho vybavenia. Budova by od 2. septembra mala sluzit ziakom a ucitelom.

 

Talenty a ich ucitelia

O niekolko dni sa znova otvoria brany skol, aby mohli studenti a ziaci pokracovat v studiach aj zacat. Urcite vsetkym sa nam zda, ze tie prazdniny sa akosi ponahlaju, ved len pred niekolkymi dnami sa skolsky rok skoncil. Z tuzby po oddychu studenti i ucitelia nestacili ani zaspominat na dobre i tazke chvile v skole, pretoze aj take su sucastou prace ucitelov. Vsetci hladaju odpocinok niekde v prirode, pri vode a mozno aj v zahranici a niet im co zavidiet, urcite si ho zasluzia.

Nebolo by vsak spravne, aby sme s rychlo ubiehajucimi prazdninami zabudli na vyznamne chvile v praci ucitelov v uplynulom skolskom roku. K jeho koncu uz nebol na to cas a novy skolsky rok by ich urcite zatienil novymi problemami, ktorych v skolstve je naozaj dost. Mozno mi date za pravdu, ked poviem, ze na nevsedne uspechy v skole je vhodne si ozivovat spomienky aj cez prazdniny, aby aj, alebo prave ony boli startovacou silou, do dalsieho studijneho obdobia, ci vysoko postavenou latkou, ktoru bude nutne nielen zdolavat, ale aj prekonat v nasledujucom ucebnom roku. O jednom takom uspechu som sa cirou nahodou dozvedel z rozhovoru dvoch ucitelov, ktorym ani na um neprislo chvalit sa s tym verejnosti. Povedzme prislovecnu to skromnost. No a vy posudte, ci to stoji za to, aby ste sa o tom dozvedeli.

Na Horehroni v Zakladnej umeleckej skole Brezno v pobocke v Polomke okrem inych aj ucitelka hudby v hre na klaviri. Jej dobre vysledky su uz davnejsie zname. Mozno aj preto si ju aj s dalsou kolegynou, ucitelkou hudby v hre na husliach vybral riaditel sukromneho konzervatoria Dezidera Kardosa v Topolcanoch, kam tieto ucitelky cestuju skoro kazdu sobotu. Poviete, ci sa im to vobec na jeden den oplati, ci to stoji za tu namahavu cestu autobusom tam a spat v ten isty den a este sa svedomito venovat studentom sukromneho konzervatoria. Nuz na tieto zvedave otazky odpovedia vysledky.

To, ze na nasom malebnom a spevavom Slovensku mame skutocne talenty, je znama pravda. Uz nie je celkom jednoznacne, ci ich vieme odhalit a pestovat ako krehku kvetinku, kym nerozkvitnu do krasy i velkosti. A prave v Topolcanoch sa to podarilo nasej ucitelke. Radoslav Kralik, student stvrteho rocnika tohto konzervatoria, ktoreho sa pani ucitelka ujala, sa odhodlal presvedcit vsetkych. Po rokoch tvrdej prace a usilia sa naskytla prilezitost preukazat schopnosti, ukazat talent hudobnika zaciatkom jula t. r. na IV. rocniku medzinarodnej sutazi "Citta di Casarza Ligure". Aj ked boli citelne kvality i chut, neobislo sa to bez problemov. Nebolo lahke najst ochotnych sponzorov, nebolo lahke prekonat neprajnosti i nedoveru. S vedomim velkych rizik aj z pripadneho neuspechu pani ucitelka verila v seba i v kvality svojho ziaka. Ona sama nemohla cestovat mozno aj z financnych dovodov na sutaz, nemohla teda svojho zverenca sprevadzat, aby mu bola oporou a tak student cestoval len v sprievode rodicov. Citil, ze je dobre pripraveny a preto bol odhodlany zvladnut vsetky uskalia sutaze v krajine, kde je mnoho talentov i tradicia a k tomu narodna hrdost na hudobnikov vaznej hudby. Radoslav Kralik sa nezlakol a hral. h9834g.jpg (14498 bytes)Hral velmi dobre. A ze hral tak, aby bol dostojnym reprezentantom svojej skoly, reprezentantom Slovenska i vizitkou svojej ucitelky, mala porota, ktorej predseda sam velky Franko Russo, asi velmi tazku ulohu. Radoslav ziskal v "Sezione pianoforte categoria F premio 1 con voti 100 bode". Ano, plnych sto bodov a pohar za absolutne vitazstvo v klavirnej sutazi, teda najlepsi zo vsetkych kategorii. Blahozelame Radoslavovi k suverennemu vitazstvu v medzinarodnej sutazi. Urcite nikdy nezabudne na Taliansko a svoje prve velke vitazstvo na medzinarodnom fore. No porotcovia medzinarodnej sutaze nezabudli ani na ucitela, ktory sutaziaceho pripravoval, ktoreho velko ucitelske umenie oæenili osobitnym diplomom. Ano, bol to diplom a cena (na snimke v rukach Radoslava) pre profesorku Ljubov Popovicovu. K oceneniu pripajame aj my srdecne blahozelanie. Nie je ani celkom zname, ci sa u nas mnohokrat nezabuda na tych, ktori odhaluju talenty a pomahaju im k vitazstvam. Ak tomu tak je, iste si z tohto prikladu organizatori hudobnych aj inych sutazi zoberu priklad.

Je teda aj v tomto obdobi prazdnin na co spominat. Aj nas hreje tento uspech Slovenska, Slovaka, nasej umeleckej skoly a hlavne nasej profesorky pani Luby povodom Ukrajinky. Zelame jej vela dalsich uspechov v pedagogickej praci a uspesnych studentov. Prajeme vsetkym ucitelom ZUS Brezno a Polomka, aby ich "dielne" kazdy rok stali na stupnoch vitazov v sutaziach a v dalsich zivotnych uspechoch ich studenti - talenti z Horehronia i z Topolcian.

Frantisek Durcenka


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT