26. AUGUST 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Helpancok v Madarsku

Detsky folklorny subor Helpancok sa v piatok 21.augusta vratil z 9-dnoveho festivalu v madarskom Satoraljaujely, ktoreho sa zucastnili reprezentanti desiatich statov. Na tomto v poradi uz 4. rocniku Medzinarodneho detskeho tanecneho festivalu bol Helpancok jedinym zastupom Slovenska, kde postupil z narocneho vyberu spomedzi patdesiatich suborov. Viacej informacii prinesieme nabuduce.

(mk)

Minister zivotneho prostredia v Brezne

V sobotny podvecer 22. augusta v zasadacke Mestskeho uradu v Brezne minister zivotneho prostredia SR Jozef Zlocha v komunikacii s obcanmi mesta uviedol odpocet vladneho programu v oblasti zivotneho prostredia, vztahujuci sa na Brezniansky okres. Zodpovedal aj na otazky kladene z osobneho a lokalneho charakteru.

(eg)

Zasadal mestsky parlament

V pondelok 24. augusta sa na pravidelnom zasadnuti stretli poslanci Mestskeho zastupitelstva v Brezne. Prerokovali sestnast bodov programu, okrem ineho zmenu rozpoctu mesta na tento rok, vseobecne zavazne nariadeia o podmienkach predaja vyrobkov a poskytovania sluzieb na trhovych miestach a Trhovy poriadok na uzemi mesta Brezna. Hovorili aj o prevadzke cintorinov a domu smutku, o postupe prac na stavbe Baldovskeho mosta. Zaver patril vnutro-organizacnym zalezitostiam, pripomienkam a navrhom poslancov. Podrobnejsie informacie prinesieme v buducom cisle.

(r)

Podakovanie

V tychto dnoch sme dostali na charitativno-socialne centrum v Brezne vacsie mnozstvo obnoseneho textilu ako inokedy. Obcania chceli pomoct tym, ktorych postihlo nestastie na vychodnom Slovensku. Hoci vieme ako dopadla situacia s osatenim, dakujeme touto cestou obyvatelom Brezna a Cierneho Balogu za ich pomoc. Veci, ktore doniesli, po castiach vozime do ustavov a tak pomahame vsetkym, ktori to potrebuju.

CHSC Brezno

Fantazia v novinovych stankoch

Zaciatkom augusta vyslo piate cislo jedineho slovenskeho casopisu zameraneho na science fiction a fantasy literaturu Fantazia. Vo Fantazii nechyba ani pravidelna rubrika poezie, reportaze z najvacsich slovenskych aj ceskych stretnuti sci-fi a fantasy a recenzie na knihy, filmy i hudbu. Novinkou je snaha o zmapovanie bezmala 150-rocnej historie slovenskej fantastiky. V prilohe casopisu sa budu postupne objavovat vyznamni autori, diela, ilustratori a dalsie osobnosti a fakty, co na konci vyusti do malej encyklopedie slovenskej fantastiky. Fantaziu si mozete zakupit v novinovych stankoch PNS a Mediaprint Kapa alebo objednat na adrese: Fantazia, Mgr. Ivan Alaksa, P. J. Safarika 15, 927 01 Sala. Casopis Fantazia ponuka zaroven vsetkym, ktori sa o fantastiku nejakym sposobom zaujimaju a tvoria v nej, moznost publikovat svoje diela, pripadne si nechat poradit pri ich tvorbe.

(al)

Velvana na benzinkach

Firma Velvana Slovakia, a.s., koncom septembra a v priebehu oktobra pripravuje servisne dni na vybranych benzinovych pumpach Benzinol, Slovnaft a Oktan. Zameria sa na bezplatne meranie chladiacich zmesi a brzdovych kvapalin. Blizsie informacie sa dozviete pred samotnou akciou.

(jo)

 

Chripka v lete?

Nachladnutie a chripku povazujeme za typicky zimne ochorenie. O tom, ze podobne zdravotne problemy mozu nastat aj v tomto letnom obodbi, nas poinformovala revizna lekarka Zdruzenej zdravotnej poistovne Sideria - Istota MUDr. Regina Michelkova:

- Horuce letne dni zvadzaju k zvysenemu konzumovaniu chladnych, ba az ladovych napojov, zmrzliny a roznych mrazenych vyrobkov. Teplota ovzdusia vyvolava v nas pocit nehybnosti vzduchu, preto otvarame okna, vystavujeme sa, casto spoteni, prievanu a ak nas imunitny system nie je prave v najlepsej kondicii, mozeme dostat letnu chripku. Prechladnutie nam hrozi aj pocas jazdy autom, ked nechavame dlho stiahnute okna, alebo ked sa pri sporte, praci spotime a nepreoblecieme sa. Aj dlhodobe vystavovanie sa slnku moze vyvolat vznik infekcie. Ak citime priznaky prechladnutia, pomoze nam aj caj z medovky lekarskej osladeny medom, ktory pijeme vecer pred spanim. V pripade, ze pocitujeme skriabanie v hrdle, je vhodne kupit si v lekarni tabletky na cmulanie, ktorych ucinne latky zazenu priznaky zapalu.

V letnom obdobi su caste aj horuckovite ochorenia deti. Neustale sa stretavame s tym, ze rodicia nevedia spravne zrazat teplotu. Vysoka teplota u deti (hlavne batoliat) je velmi nebezpecna, moze viest k opuchu mozgu a k trvalemu poskodeniu zdravia. Ak ma dieta teplotu do 38°C, nemusime sa znepokojovat, je to prirodzena reakcia organizmu, ako sa vyrovnat s infekciou. Teplotu nad 38°C treba zrazat. Existuju tri sposoby zrazania teploty: 1. nefarmakologicky - dieta treba dat do horizontalnej polohy, uvolnit mu odev a zabezpecit dostatocny prisun tekutin a energie, 2. fyzikalny - v tomto pripade ochladzujeme telo (tzv. zabalmi), no nie ruky a nohy, ale predovsetkym hrudnik. K ucinnej metode patri aj kupel alebo sprcha o 2-3°chladnejsia ako momentalna teplota tela, 3. farmakologicky - v ziadnom pripade nepodavame acylpirin, ale iba ibuprofen 7 mg na kg vahy na den, pripadne panadol 10 mg na kg vahy na den.

 

Ako si ma obcan uplatnit volebne pravo v zdravotnickom zariadeni?

V zmysle Zakona SNR c. 80/1990 Zb. o volbach do Slovenskej narodnej rady v zneni zmien a doplnkov sa uskutocnia na uzemi Slovenskej republiky v dnoch 25. - 26. septembra volby do Narodnej rady Slovenskej republiky.

Kazdy obcan s volebnym pravom, ktory ma trvaly pobyt v meste Brezne je zapisany v zozname volicov vo svojom volebnom okrsku podla miesta trvaleho pobytu. O tejto skutocnosti dostane kazdy opravneny volic "Oznamenie" v zmysle § 25 zakona SNR c. 80/1990 Zb. o volbach do SNR. V tom pripade, ak volic je v dnoch volieb hospitalizovany, moze rodinny prislusnik volica poziadat okrskovu volebnu komisiu, kde je volic zapisany v zozname volicov, o navstevu volica v nemocnici, kde tento moze svoje volebne pravo uplatnit - volit do prenosnej urny.

Okrem toho obcan - volic s trvalym pobytom v meste Brezne ma moznost volit do prenosnej urny aj na zaklade volicskeho preukazu, o vystavenie ktoreho poziada rodinny prislusnik hospitalizovaneho v Mestskom urade v Brezne.

Volicsky preukaz hospitalizovany musi mat u seba v dnoch konania volieb v zdravotnickom zariadeni.

Hospitalizovani obcania - volici, ktori nemaju trvaly pobyt v meste Brezne, poziadaju svojich rodinnych prislusnikov byvajucich v mieste trvaleho pobytu pacienta, t.j. v obecnom ci mestskom urade o vybavenie volicskeho preukazu tak, aby hospitalizovany volic mal tento v dnoch konania volieb u seba, vratane preukazu totoznosti. Na zaklade volicskeho preukazu volic moze svoje volebne pravo uplatnit do prenosnej hlasovacej urny a bude dopleneny do volicskeho zoznamu okrskovej volebnej komisie.
Volic je povinny preukazat sa pred hlasovanim volicskym preukazom a preukazom totoznosti.

Etela Medvedova, veduca organizacneho oddelenia Mestskeho uradu v Brezne

 

Spevokol do Rumunska

Spevacky zbor mesta Brezna odchadza 28. augusta na tyzdenny zajazd do Rumunska. Ide o reciprocny zajazd, pretoze Miesany spevacky zbor Incantaii z mesta Buzau sa v oktobri minuleho roku zucastnil III. horehronskych slavnosti zboroveho spevu v Brezne.

Brezniansky spevokol, ktory je kolektivnym clenom Matice slovenskej sa v Rumunsku chce v ramci Svetoveho roka Slovakov prezentovat slovenskou zborovu tvorbou, skladbami a upravami ludovych piesni i dielami svetovych skladatelov. Cast financnych nakladov na dopravu zboru autobusom uhradi Matica slovenska - nadacia Prebudena piesen. Zajazdu sa zucastnia i clenovia Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne, ktori chcu Slovakom zijucim v Rumunsku darovat patsto knih v slovenskom jazyku.

Okrem koncertnych vystupeni v meste Buzau absolvuju Breznania i rekreacny pobyt pri Ciernom mori a navstivia niektore miesta s vyznamnymi kulturnymi pamiatkami.

Po navsteve z Rumunska sa 5. septembra Spevacky zbor mesta Brezna pod taktovkou svojho dirigenta Doc. Dr. Milana Pazurika, CSc. zucastni Festivalu zboroveho spevu vo Zvolene, na ktorom bude ucinkovat jedenast spevackych zborov zo Slovenska, Madarska a Slovinska.

Daniel Rakyta

h9834c.jpg (37621 bytes)

Jedna z najstarsich obyvateliek Brezna Anna Hornakova sa v tychto dnoch dozila devatdesiatich piatich rokov. Babicka, ako ju kazdy vola, je cula, nema sklerozu, a rada si posedi so susedkami na lavicke pred cinziakom. K jej krasnemu zivotnemu jubileu jej boli blahozelat clenky farskej charity v Brezne.

Maria Horackova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT