Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

39

28. SEPTEMBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Jedna otázka
vedúcej oddelenia spolocenských vecí Mestského úradu v Brezne PhDr. Anne Štulrajterovej

* Co všetko ponúkne piaty rocník Dní mesta Brezna od 7. do 10. októbra?

- Podujatie otvorí primátor mesta vo štvrtok o 14. hodine na námestí, kde privíta hostí a odovzdá priestor námestia na zábavu študentom stredných škôl. Veríme, ze okrem študentského karnevalu sa nám predstavia vlastným programom a zabavia seba i svojich hostí. Zatial, co námestie bude patrit mladým - hudbe, športovým sútaziam, divadlu a zábave, v synagóge bude sprístupnená výstava, s ktorou sa mesto predstavilo vo francúzskom Meudone v máji tohto roku pri prílezitosti odhalenia pomníka generála Štefánika. Na tento den o 16. hodine pozval primátor svojich hostí na stretnutie s cestným obcanom Brezna - spisovatelom Ladislavom Tazkým, aby mu spolu zablahozelali k 75. narodeninám. V Horehronskom múzeu sa o 17. hodine uskutocní otvorenie výstavy Osemdesiat rokov cinnosti Matice slovenskej v Brezne.

Piatok dopoludnia sa majú moznost študenti stretnút v Horehronskom múzeu na podujatí Nad kronikou mesta s primátorom, kronikárom mesta a historikom. Pocas celého dna bude mat moznost i verejnost pozriet si súcasné aj historické kroniky. Vecer bude opät patrit mladým. V dome kultúry sa koná tretí rocník sútaze Miss a mister stredných škôl mesta Brezna.

Koncert dychovej hudby otvorí sobotnajší program. Dopoludnia bude námestie patrit folklóru a jarmoku ludových výrobkov. Súcastou programu je i ukázka zrucnosti a pripravenosti clenov hasicských zborov a prezentácia mestských lesov vo forme zaujímavých sútazí. Podujatia sa budú konat aj na sídlisku Mazorníkovo. Po koncerte dychovej hudby pobavia obyvatelov svojimi ukázkami hasicské zbory, v areáli ucilišta Mazorníkovo pripravilo Centrum volného casu hry a sútaze pre deti. Na odpoludnie pozýva primátor mesta starších obcanov nášho mesta do domu kultúry na operetno-muzikálové stretnutie s bratislavskými umelcami. Vecer pripravili organizátori v dome kultúry estrádny program.

Koncert Speváckeho zboru mesta Brezna otvorí v synagóge v dopoludnajších hodinách posledný den Dní mesta, v popoludnajších hodinách hrá do tanca i na pocúvanie v kaviarni hotela Dumbier Jazz coleégium nestarnúce melódie.

V stredu 22. septembra sa konali druhé celoslovenské oslavy Dna armády SR, na ktorých si príslušníci ozbrojených síl pripomenuli 151. výrocie prvého ozbrojeného stretnutia slovenských dobrovolníkov s rakúsko-uhorskými vojskami v septembri 1848. Slovenskí dobrovolníci vtedy vyjadrili pocit národného sebauvedomenia a odhodlanie bojovat za záujmy a práva slovenského národa. Toto prvé úspešné ozbrojené vystúpenie slovenského doborovolného zboru pri Brezovej pod Bradlom sa stalo základom na vyhlásenie 22. septembra za Den armády SR.

V túto slnecnú stredu si ho pripomenuli aj vo Vojenskom útvare v Brezne. Bezmála štvorstovke detí breznianskych materských a základných škôl pocas tohto predpoludnia ukázali vojenskú techniku, sien tradícií, ponúkli im cukríky a odznaky. Pozvanie prijali aj prednosta okresného úradu, prednosta mestského úradu, riaditel okresného riaditelstva PZ, nácelník mestskej polície, sponzori a další hostia.

h9939c.jpg (15067 bytes)
Pre vysoký dlh Ciernohronskej zeleznicke hrozí zatvorenie
Pätnásteho septembra ukoncila svoju pravidelnú sezónnu prevádzku Ciernohronská zeleznica, ktorá zacala tradicne 1. mája. V poradí uz o ôsmej sezóne hovorí programová manazérka Ing. Jarmila Puhlová:

- Zeleznicka premávala pravidelne cez týzden trikrát denne, cez víkend pätkrát denne z Cierneho Balogu do Hronca a spät, cez víkendy premával vlácik aj do Vydrovskej doliny. Okrem moznosti previezt sa na zeleznicke sme ponúkli návštevníkom moznost objednat si doplnkové sluzby, napr. prepad vlaku, ukázky remesiel, ludovú muziku, netradicné stravovacie sluzby - opekanie barana, kureniec... Pocas sezóny sa nou prepravilo priblizne 80 000 cestujúcich. Najväcšia návštevnost bola v soboty. Návštevníci k nám prichádzali nielen zo Slovenska, ale aj zo zahranicia a to najmä z Ceska, Nemecka a z Madarska. Ciernohronská zeleznicka v spolupráci s Vydrou (Vidiecka rozvojová aktivita) zorganizovala niekolko podujatí, napr. Den detí, uz 5. rocník netradicných sútazí na Ciernohronskej zeleznici, Na divokom Balogu, ktoré ozivili víkendy strávené v Ciernom Balogu. Pocas letných mesiacov júl a august uz tradicne vyrástli vo Vydrovskej doline pracovné tábory, v ktorých sa vystriedalo mnozstvo mládezníkov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahranicia. Za dva mesiace sa im podarilo predlzit trat do Vydrovskej doliny o devätnást kolajových polí, co je asi 180 metrov a vymenit niekolko podvalov na trati z Cierneho Balogu do Hronca. Zbierkou na podvaly sme získali 13 613,10 korún, ktoré budú na budúci rok pouzité na nákup podvalov pre obnovu trate do Vydrovskej doliny. Všetkým dakujeme.

Bohuzial, aj tento rok skoncilo hospodárenie Ciernohronskej zeleznice v strate, ktorá len stazuje uz zlú financnú situáciu. Ved celkový dlh predstavuje k 31. augustu priblizne 4 300 000 korún a hrozí jej zatvorenie. Dúfajme však, ze sa tak nestane a 1. mája 2000 privíta parná lokomotíva dalších a pocas sezóny stále dalších a dalších turistov.

Bodol ho

O desiatej vecer 21. septembra na Ulici kpt. Nálepku v Pohorelej po predchádzajúcej slovnej hádke došlo k fyzickej potýcke medzi štyridsattrirocným J. Š. zo Šumiaca a dvadsatosemrocným M. P. z Pohorelej. Kuchynským nozom s dvadsatcentimetrovou cepelou M. P. bodol svojho protivníka do lavej strany brušnej dutiny. Z následkov bodnej rany sa poranený muz bude liecit tri týzdne. J. Š. býval v spolocnej domácnosti s M. P. a jeho mamou.

Bombu nenašli

Presne tri minúty pred jednou hodinou popoludní 22. septembra chlapcenský hlas na linku tiesnového volania oznámil: "Prosím, v Základnej škole v Pohronskej Polhore je ukrytá bomba" a polozil slúchadlo. Po dôkladnom prehladaní budovy školy, kde uz naštastie skoncilo vyucovanie, ziadne výbušné látky nenašli. Páchatel si asi neuvedomuje, ze môze byt trestne stíhaný podla paragrafu 199 Trestného zákona za šírenie poplašnej správy.

V znamení osláv 725. výrocia prvej zmienky o obci a 60. výrocia zalozenia farnosti sv. Jozefa sa niesol uplynulý víkend v Bacúchu. Pozvanie na oslavy prijali vzácni hostia z Nemecka, štátny tajomník ministerstva zivotného prostredia Saska Anhaltska, zástupca primátora Magdeburgu, riaditel Európskeho vzdelávacieho centra, predstavitelia Okresného úradu z Brezna, starostovia z mikroregiónu Horehron a další hostia. Program slávnostného dna sa zacal napoludnie v kultúrnom dome, kde si pozvaní hostia mohli pozriet aj výstavku ukázok výtvarnej tvorby rodákov. V tento sviatocný den sa na slávnostnom zasadnutí stretli poslanci obecného zastupitelstva, kde starosta obce J. Turošík podakoval všetkým, ktorí sa co len malickostou podielali na rozvoji dediny a hlavne zijúcim bývalým predsedom miestneho národného výboru a starostom obce (na snímke Petra Bercíka). Potom uz popoludnie patrilo kultúrnemu programu, v ktorom vystúpili deti zo základnej školy, clenky súboru Bacúšan a súbor Bystrina z B. Bystrice, a vecer tanecnej zábave. Ešte predtým sa v nohejbalovom turnaji stretli horehronské druzstvá, vavrín vítaza patrí Pohorelskej Maši. Bodku za oslavami urobila nedelnajšia slávnostná svätá omša v rímskokatolíckom kostole. h9939a.jpg (15179 bytes)

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT