28. SEPTEMBER 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Od slov k cinom
Po jednej z vydarenych oslav sviatku Sedembolestnej Panny Marie v Polomke vznikla myslienka vybudovania arealu kaplnky Sedembolestnej Panny Marie. Odvtedy uplynuli tri roky, no vzdy zostavalo len pri dobrej voli. A tu, kde sa vezme, tu sa vezme akysi minigrantovy program, do ktoreho bol zaradeny na podnet dekana Mgr. Jozefa Palusaka a Michaely Heretovej, veducej celeho minigrantoveho programu i nas projekt. Pracovny tim pozostaval z troch clenov: veduca projektu Mgr. Maria Ocelova a clenky Elena Svidranova a Jolana Brozmanova. O tomto projekte nam porozpravala Mgr. M. Ocelova:

- Od zaciatku sme si uvedomovali, ze sa podujimame na zodpovednu a tazku ulohu. Vzdy, ked sa nam podarilo zdolat tazku ulohu, sme si povzdychli so znamym vyrokom: To najtazsie je uz za nami a teraz dalej. Praca nemala konca, ved to nebolo jednoduche. Mocaristy, zaburineny teren bolo treba odvodnit. Tomuto ukonu bola venovana minulorocna jar i pre nas neprajne dazdive leto. Prace pokracovali az do neskorej jesene, kedy bol zabudovany obetny stol. V tomto roku uz od konca aprila sme zacali s upravami a opravami kaplnky, s budovanim jaskynky nad pramenom a postupne sa budovala stvorcova kamenno-betonova plocha okolo obetneho oltara. Ked si uvedomime fakt, ze na vybudovanie celej plochy arealu bolo treba navozit 150 vleciek zeme a odpracovat 1750 hodin zadarmo, mame predstavu o obetavosti nasich obcanov, ktori tuto cinnost vykonavali pre osviezenie ducha i tela nielen krestanov, ale i vsetkych svojich bliznych. Americka nadacia VOCA nas povzbudila, podnietila a dala prvy zaklad k realizacii projektu, no hlavny financny zdroj sme cerpali od cleniek svateho ruzenca a od nasich spolufarnikov. Vsetkym tym, ktori akymkolvek sposobom prispeli k vybudovaniu arealu, patri nasa nesmierna vdaka. Pravom si ju zasluzia obetavi murari, muzi i zeny, ktori nikdy neodmietli podat pomocnu ruku v pravom case.

O cloveku hovori praca. Praca obetava, svedomita, nenarocna na financnu odmenu, asi taka, aku pri budovani arealu odovzdavala Elena Svidranova, ktora ma najvacsiu zasluhu na vybudovani nasho arealu. Neznasa lichotky ani prazdne slova. Jej kredom bolo splnenie urciteho pracovneho ukonu na cest a chvalu Sedembolestnej Panny Marie. Ak sa vyskytli nemiestne usmesky a posmesky od niektorych obcanov mladsej generacie, pre ktorych bolo nepochopitelne, kde sa zenieme v case, ked si ludia uzivaju dovolenku, vzdy to ukoncila slovami: "Co nas po nazoroch ludi, ved Matka Bozia vsetko vidi." Ano, vidi i vdacnost rodiny Suchanovej z Kosic, ktora darovala plastove okna pri obnovovani kaplnky Sedembolestnej Panny Marie, vidi i vdacnost predstavenstva Obecneho uradu v Polomke pod vedenim byvalej starostky Ing. Anny Pravotiakovej a sucasneho starostu Frantiska Durcenka.

Aj napriek roznorodosti nazorov i presvedceniu kazdy musi priznat, ze predsavzatie sa stalo skutkom a nas areal bol 15. septembra slavnostne vysvateny Otcom biskupom Eduardom Kojnokom za pritomnosti siestich knazov z Roznavskej diecezy a jedneho knaza z Banskobystrickej diecezy pod vedenim dekana Mgr. Jozefa Palusaka, spravcu farnosti v Polomke. Clenovia pracovnej skupiny dakuju za podporu, pomoc pri organizovani i za priamu pracovnu pomoc pri budovani arealu a za priebeh prekrasnej odpustovej slavnosti duchovnemu otcovi Mgr. Jozefovi Palusakovi a vsetkym spoluobcanom, ktori sa tesia s nami z vykonaneho diela vyzadujuceho dalsie zveladovanie v prospech nasich veriacich i neveriacich z okolitych dedin. Nasim zelanim zostava, aby sa toto miesto stalo miestom pokoja a zdrojom energie pre kazdeho, kto ho potrebuje v uslachtilosti myslienok bez ohladu na ciel jeho navstevy.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT