28. SEPTEMBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Na kadernickej sutazi druha
V dnoch 10. az 14. septembra sa v lotysskej Rige konala medzinarodna kadernicka sutaz firmy Londa. Slovensko uz po tretikrat reprezentovala Breznianka Tatiana Lendakova, majitelka kadernickeho salonu Tatiana v Brezne. Viac ako tristo kadernikov z Europy si meralo sily v desiatich sutaznych disciplinach. Tatiana Lendakova v kategorii extravagantne farbenie vlasov ziskala velmi pekne 2. miesto.

Dni sportu ´99
Asociacia sportu pre vsetkych v Slovenskej republike a Vseobecna zdravotna poistovna pod zastitou ministra skolstva organizuje v dnoch 17. septembra az 18. oktobra Dni sportu ´99, ktore vstupuju uz do svojho desiateho rocnika. Tieto dni opat ponukaju sancu na to, aby sa telesny pohyb stal pre nas kazdodennym navykom a potrebou a aj cestou k upevnovaniu zdravia, pretoze niet nic cloveku prirodzenejsie ako je pohyb. V ramci mnohych sportovych aktivit aj oddelenie vychovy k zdraviu v spolupraci s Klubom dochodcov a Sportovym klubom v Brezne organizuje v ramci Medzinarodneho dna starsich ludi 1. oktobra o 14. hodine pohybove aktivity v areali dopravneho ihriska pri Hrone, na ktorych vas radi privitaju.

Pripominaju si dve vyrocia
Akciova spolocnost Harmanecke papierne v Harmanci si pripomina v tomto roku dve vyznamne vyrocia, 170 rokov svojho vzniku a 100 rokov od zacatia vyroby hygienickych papierov. Pocas svojej existencie tu vyrobili asi dva miliony ton papierov, z toho vyse osemstotisic ton hygienickych a niekolko miliard kusov postovych obalok. Za prvy polrok tohto roka vyrobili 19 tisic ton hygienickych papierov, ktore boli dalej konvertovane do toaletneho papiera, hygienickych vreckoviek a obruskov. V prevadzke Brezno vyrobili viac ako 194 milionov postovych obalok a tasiek a 114 ton kancelarskeho papieroveho tovaru.

Prejavme im vdaku

"Ako predlzit v zivote cloveka leto,
ako ucinit jasnou jesen,
ako dat ludsku dostojnost zime."

(J. W. Goethe)

Rok 1999 bol Svetovou zdravotnickou organizaciou vyhlaseny za Medzinarodny rok starsich ludi. Mesiac oktober je uz viac rokov mesiacom ucty k starsim ludom a z tohto dovodu bol zrejme aj 1. oktober vyhlaseny za Medzinarodny den starsich ludi. A preto dovolte, aby sme si tento den pripomenuli. Nosnou temou roka venovaneho starsim ludom je ZDRAVE STARNUTIE.

Mozeme si polozit otazku "Co vlastne starnutie je?" Je to zakonity vseobecny jav, ktoremu podliehaju vsetky zive bytosti, teda aj clovek. Hoci zaujem o starnutie je taky stary ako ludstvo samo, vysledok starnutia - starobu - ludia velmi nepoznali, pretoze zomierali skor, ako zostarli. V minulosti sa dozival vysokeho veku len maly pocet ludi. S postupnym zlepsovanim zivotnej urovne sa predlzuje aj priemerna dlzka zivota a stale vacsi pocet ludi sa doziva vysokeho veku. Predlzovanie zivota a jeho zlepsenie az do vysokeho veku zavisi od prevencie alebo vcasneho rozpoznania a liecby civilizacnych chorob.

Co moze urobit kazdy sam preto, aby si predlzil zdrave starnutie, ktore sa dotyka vsetkych zloziek nasho zivota, a to telesnej, dusevnej, spolocenskej aj duchovnej?

Starsi clovek je predovsetkym clovekom s bohatymi zivotnymi skusenostami. Svojim prikladom, cennymi radami moze obohatit zivot svojej rodiny a rodiny svojich deti. Svojich vnukov moze viest k spravnej vyzive, k hygienickym zasadam, venuje im svoju lasku, volny cas. V zaujme zdraveho starnutia si udrzuje primeranu telesnu aktivitu cvicenim, prechadzkami do prirody, vykonavanim prac v domacnosti a v zahrade. Konzumujte stravu bohatu na vlakniny (ovocie, zeleninu, celozrnne vyrobky). Obmedzte zivocisne tuky, koreniny a sol. Udrzujte si primeranu telesnu hmotnost. Budte prikladom aj pre ostatnych - nefajcite a nepouzivajte nadmerne mnozstvo alkoholu. Spravnou zivotospravou, prirodzenym sposobom zitia podla svojich individualnych potrieb si predlzite svoj zivot.

Pri udrziavani zdraveho sposobu zivota v obdobi starnutia vam ochotne pomoze aj Poradna zdravia v priestoroch Nemocnice s poliklinikou v Brezne, ktora pracuje kazdy utorok a stvrtok. Do poradne sa mozete telefonicky objednat na c. tel. 6302564.

Pri prilezitosti Medzinarodneho dna starsich ludi sa zamyslime nad tym, ci starsim ludom v nasom okoli prejavujeme dostatok ucty, pozornosti a vdaky.

h9939b.jpg (9918 bytes) V treti septembrovy utorok sa v malej zasadacke Mestskeho uradu v Brezne stretli organizatori a ucastnici 28. rocnika stafetoveho behu z Kalinova do Banskej Bystrice, ktori vyhodnotili priebeh tohto sportoveho podujatia znameho pod nazvom Beh vdaky,mieru a svornosti. Medzi sebou privitali aj PhDr. Milana Sidora, CSc, riaditela Institutu vzdelavania, umenia a sportu, ktory aj tymto sposobom prejavil spolupatricnost k nasmu regionu. Na stretnuti sa zucastnil aj primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, pricinenim ktoreho mal tento rocnik sportoveho behu dostojny priebeh.. Pri tejto prilezitosti clenovia plena OV SZPB Mikulas Rufus a Jan Zemko odovzdali pamatne listy k 55. vyrociu SNP spoluorganizatorom tejto kazdorocne sa opakujucej sportovej akcie, na ktorej sa v ramci nasho okresu zucastnili aj miestne sportove druzstva.

 

Z tlacovej konferencie Narodnej agentury pre rozvoj maleho a stredneho podnikania
Banska Bystrica (r) - Na tlacovej konferencii v kongresovej sale krajskeho uradu v utorok 21. septembra sa pozvani novinari dozvedeli informacie o podpornych uverovych programoch, systeme riadenia kvality, grantovych programoch financovanych zo statneho rozpoctu, programe CEPAC a o regionalnych projektoch. Sprostredkovali ich generalny riaditel Ing. Juraj Majtan a riaditelia regionalnych poradenskych a informacnych centier RPIC a podnikatelskych inovacnych centier BIC.

Od januara do juna tohto roka tieto centra poskytli dovedna 2104 informativnych a 2969 odbornych konzultacii malym a strednym podnikatelom. Vypracovali 229 podnikatelskych planov a 140 ich posudili. Uskutocnili 43 skoleni pre podnikatelov zameranych predovsetkym na financnu, danovu problematiku, uspesne obchodne rokovanie, metrologiu v systeme riadenia kvality, interny auditoring kvality vo firme, skolenie s problematikou mikropoziciek a pod., na ktorych sa zucastnilo dovedna 672 osob. V tomto obdobi zalozili 178 novych podnikov, zameranych napr. na stavebnu oblast, uctovnictvo, potravinarsku vyrobu, krajcirsku dielnu, obchodnu cinnost, predaj kvetov, vyrobu vzdelavacich hraciek a pod. Podnikatelskymi inovacnymi centrami bolo vytvorenych/udrzanych 3461 pracovnych miest a 28 inovativnych podnikov.

Hlavnym cielom Podporneho uveroveho programu je umoznit malym a strednym podnikatelom pristup k investicnemu a prevadzkovemu kapitalu formou strednodobeho uveru za vyhodnejsich podmienok ako su bezne poskytovane komercnou sferou. Urceny je malym a strednym podnikatelom zamestnavajucim do patsto zamestnancov, ktori podnikaju v oblasti vyroby, remesiel, sluzieb a aktivneho cestovneho ruchu. Podnikatelia, ktori splnaju kriteria programu, mozu poziadat o poskytnutie uveru v maximalnej vyske pat milionov korun s dobou splatnosti pat rokov. V Banskobystrickom kraji v ramci tohto programu bolo k 30. junu poskytnutych 108 uverov v hodnote 335 131 000 korun, v okrese Brezno styri uvery vo vyske 5 820 000 korun.

Nova adresa, telefonne a faxove cisla Narodnej agentury pre rozvoj maleho a stredneho podnikania su Prievozska 30, 821 05 Bratislava, tel. 07/53417328,30,33, fax 07/53417339.

Zo septembroveho zapisnika mestskej policie vyberame

Prichyteni pri kradeziach

Pocas mesiaca predavaci pri kradeziach v obchodoch prichytili niekolkych zlodejov, ktori za svoj prehresok zaplatia blokove pokuty. Vo Vecierke na Ulici CSA J. P. 3. septembra ukradol salamu za 61,90 koruny. V obchodnom dome 7. septembra prichytili B. B. pri kradezi penoveho tuzidla za 126 korun, A. F. si odtial 13. septembra bez zaplatenia chcela odniest liter vodky, J. M. 16. septembra sprej za 86 korun a den na to J. P. udenu slaninu za 16,90. Deviateho a 18. septembra prichytili zlodejov v potravinach Jaroslava - Zapad, kde ma J. S. na rovasi salamu za 10,60 a D. L. tovar za 125 korun. V troch pripadoch kradli malolete deti, kedy to oznamili rodicom a skole, bola to E. T. s dvoma lizankami za 35,70 v Sateli na Mazornikove a v cinskom obchode L. B. s teplakmi za 160 korun a S. F. s "mikinou" za 290 korun. V tejto predajni mali skodnu aj 20. septemra, kedy s nohavicami za 450 korun vyhnuc sa pokladni odchadzal O. B.

Vylial si zlost

Zlost na sluzobnom vozidle mestskej policie si 5. septembra pat minut pred jedenastou vecer vylial alkoholom potrundzeny M. D. Pri Sateli na Mazornikove zrazu vytiahol sekeru, s ktorou rozbil okno auta. Z tohto priestupku sa vytrznik bude zodpovedat.

Bila dieta

G. S., ktora pod vplyvom alkoholu pri tenisovych kurtoch na Mazornikove bila male dieta v kociku, hliadka predviedla na obvodne oddelenie. Voci zene museli pouzit donucovacie prostriedky.

Co s tulavymi psami?

Na zaklade mnoziacich sa staznosti obcanov na tulave psy prebiehaju rokovania so zvolenskou sukromnou firmou, ktora vsak v tomto case preraba priestory na umiestnovanie odchytenych psov.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT