Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

43

26. OKTOBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Z oslav 450. vyrocia prvej pisomnej zmienky o Helpe
Divakov neodradil ani dazd

Styristopatdesiat rokov si tu generacie nasich predkov odovzdavali stafetu zivota. Prud casu odniesol do nenavratna osudy ludi, ich snazenia, dramaticke deje i pokojne, tvorive obdobia. V tomto prchavom okamihu historie je dobre cerpat z mudrosti generacii. Ale historia obce ju zavazuje. Nesieme zodpovednost voci minulosti i buducnosti. Uz len sucasna generacia formuje tvar tejto dediny svojou pracou, svojim poznanim, tvorivymi silami a zdravymi ambiciami. h9943a.jpg (27591 bytes)

Uplynula nedela patrila spomienkovej oslave 450. vyrocia prvej pisomnej zmienky o Helpe. Velka slanvnost sa zacala slavnostnou svatou omsou, na ktorej miestny duchovny vdp. Jan Gnip posvatil erb a vlajku obce. Vyrocie prvej pisomnej zmienky je peknou spomienkou aj na stretnutie pri fotografiach, ktore organizatori pripravili pre obcanov a navstevnikov. Nechybali fotografie Karola Plicku, ktory tak jedinecne zachytil atmosferu zivota obce a kazdodenny zivot ludi povysil do rangu univerzalnych umeleckych hodnot. Popri Plickovych fotografiach nesporne obstali aj snimky neboheho dekana Michala Caneckeho. Dokumentuju nielen jedinecnu atmosferu navzdy pominutelnych okamihov, ale najma lasku tohto duchovneho k Helpe a jej veriacim. K tymto zaznanom su pripojene panely, ktore sprostredkuvaju fotograficke zabery zo zivota v poslednych rokoch. Navstevnici si mohli zalistovat vo zvazkoch kroniky, v nich ako by sme vstupili do minulosti, ktora pred vami ozije mnohorakym zivotom obce.

Na slavnostnom zasadnuti obecneho zastupitelstva starosta udelil Cenu starostu obce piatim zasluzilym obcanom a koletivu, ktori prispeli k rozvoju a zviditelneniu Helpy: Marii Mestanovej, Marianovi Sidorovi, Pavlovi Oravkinovi, vdp. Janovi Gnipovi, O. B. K., s.r.o., Helpa a cestne obcianstvo obce Prof. PhDr. Janovi Podolakovi, DrSc., zostavovatelovi monografie Helpy, za zdokumentovanie historie obce a za celozivotny kladny vztah k Helpe. Po prezentacii monografie Helpy, ktorej krstnym otcom sa stal spisovatel, basnik a dlhorocny priatel Helpy Toedor Krizka, sa uz namestie roztancovalo vystupeniami deti z materskej skoly, detskeho folklorneho suboru Helpancok, folklorneho suboru Helpan a Priehyby. Divakov veru neodradil ani dazd. Od rana si obcania a navstevnici mohli pochutnat na miestnych specialitach, ktore pre ne pripravovali clenky miestneho Cerveneho kriza, Zvazu zdravotne postihnutych a clenovia Poziarneho zboru. Mohli sa pokochat vysivanou krasou miestnych zien a zrucnostou ludovoumeleckych vyrobcov. Jana Pindiaka a Michala Filu. h9943b.jpg (27382 bytes)

Poslednou sprievodnou akciou bola sutaz o Tradicny kolac sikovnej gazdinky. Kolacov bolo neurekom a porota - clenovia vyboru Narodopisneho odboru Matice slovenskej - mala nelahku ulohu. Nakoniec sa rozhodli udelit ceny dve. Za kapustnik si odniesla Pohar starostu obce Katarina Tkacikova a za umelecke dielo, tortu v podobe vlajky Helpy s erbom, bol pohar udeleny Alzbete Babelovej a Jane Duricovej.

Nedelny den sa onedlho stane strankou v kronike a bude potomkom pripominat, ze sme sa tu stretli, aby sme si pripomenuli nielen jubileum, ale aby sme tento datum a tuto oslavu chapali ako prilezitost vytvarat spolocenskost nas, obcanov Helpy a vsetkych, ktori nasli dostatok pricin na pozitivny vztah k tomuto jedinecnemu kraju. Dejiny obce su v malom aj tak trochu dejinami Slovenska. Aj dnes sa pokusame ukazat, ze aj v tazkej situacii sa da pri troche dobrej vole zit zmysluplne tak, aby sme ukazali priklad nasledujucim generaciam.

Pri organizovani tejto narocnej akcie pomohli sponzori, ale podakovat treba aj Poziarnemu zboru a vsetkym tym, ktori prispeli k uspesnemu priebehu oslav.

Maria Kemkova

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi
Mesto Brezno vyslo s novou ponukou pre nezamestnanych. Aky mala ohlas?

- Zamyslal som sa nad skutocnostou, ako by sme mohli dobrovolne vyuzit dlhodobo nezamestnanych pre verejnoprospesne prace. Prisiel som na to, ze su ludia, ktori chcu pomoct a na druhej strane potrebuju nieco od mesta, preto som sa rozhodol, ze zaujemcom ponuknem pracu v technickych sluzbach v rozsahu dvoch dni do tyzdna v neobmedzenej dlzke vo forme bezplatnej brigady s moznostou ziskat urcite vyhody od mesta. Na tuto vyzvu sa prihlasilo sedem obcanov, ktori od 20. septembra do 18. oktobra dovedna odpracovali 540 hodin. Pracovat prisiel otec so synom, so zatmi. Technicke sluzby urobili skolenie o bezpecnosti pri praci a poskytli im ochranne pracovne pomocky. Su to prve lastovicky, ale ochotu tychto ludi treba ocenit. Brigadovat boli: Zdeno Harvan, Vojtech Puska, Miroslav Puska ml., Marian Harvan st., Marian Harvan ml., Jan Puska, Jozef Puska. Najviac, stostyri hodin, odpracoval Miroslav Puska. Mozu byt prikladom mnohym nezamestnanym, ktori poberaju socialne davky alebo podporu v nezamestnanosti. Aj takymto sposobom pomohli skraslit zivotne prostredie, ktori mnohi nicia. Za vsetky prehresky voci prostrediu uvediem najcerstvejsie priklady: orientacna tabula pri radnici na namesti, lavicka pri soche partizana alebo okolie kontajnerov na domovy odpad.

Dostali milost

Minulorocne fasiangove oslavy vo Valaskej sa neslavne zapislai do historie obce. Doteraz netrestani slobodni mladenci vyrobili a medzi ucastnikov alegorickeho sprievodu distribuovali klobasy z masa nakazeneho trichinelozou (svalovcom). Vyrobili asi dvadsat kilogramov klobas, v ktorych okrem bravcoveho bolo i maso z troch psov a dva z nich boli nakazene.

V pripade, kde bolo viac ako dvestostyridsat poskodenych a viac ako osemsto svedkov, v juni minuleho roka Okresny urad vysetrovania Policajneho zboru v Brezne obvinil za trestny cin vseobecneho ohrozenia paticu mladych muzov z Valaskej. Ako nas informovala riaditelka tohto uradu kpt. JUDr. Eva Stulrajterova, ak by skoda presiahla 1, 8 miliona korun, vo vysetrovani pripadu by sa bolo pokracovalo. Vysetrovanie bolo zdlhave pre pocet poskodenych osob a svedkov, ktori boli z celeho Slovenska. Nakazu zaznamenali nielen v okrese Brezno, ale aj v Banskej Bystrici, v Liptove, v Michalovciach a inde.

Na zaklade vseobecnej amnestie prezidenta Slovenskej republiky, ktoru hlava statu udelila pri nastupe do funkcie, stihanie pachatelov v kauze "psie klobasky" z Valaskej bolo zastavene.

 

h9943c.jpg (25749 bytes)  

Uz treti rok sa manzelia Lackovci z Dubovej mozu pochvalit urodou obrovskych tekvic. V tej tohtorocnej bolo takmer dvadsat takychto velikanov. Najvacsiu z nich - sedemdesiatpatkilogramovu - venovali Detskemu domovu v Brezne. O osude tohto giganta vas budeme este informovat.

Snimka: (sv)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT