26. OKTOBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Horehronie vo fotografii

Obec Polomka vyhlasuje piaty rocnik sutaze Horehronie vo fotografii. Do sutaze mozete prihlasit fotografie a serialy formatov 13x18, 18x24 v troch kategoriach (priroda a krajina, zvyky a obycaje a ciernobiela fotografia). Do jednej kategorie posielajte maximalne desat fotografii. Jeden serial moze pozostavat najviac z piatich fotografii. Organizatori sutaze si vyhradzuju pravo pouzit fotografie na reprezentaciu Horehronia. V pripade publikovania zostavaju autorske prava nedotknute. Fotografie posielajte na adresu: Turisticka informacna kancelaria, SNP 60, 976 66 Polomka. Na obalku uvedte heslo Fotosutaz. Zadnu stranu fotografie oznacte menom autora, jeho rodnym cislom, adresou, pripadne telefonnym cislom. Uvedte nazov fotografie. Uzavierka sutaze je 19. novembra. Pripadne informacie vam poskytnu na telefonnych cislach 6193397, 6193190.

Oceneni mladi vytvarnici

Ziaci vytvarneho odboru Zakladnej umeleckej skoly v Brezne z triedy ucitelky Evy Schleicherovej sa zucastnili na 3. rocniku medzinarodnej vytvarnej sutaze Bohunova paleta 1999 v Dolnom Kubine. Ziskali tieto ocenenia: zlate pasmo Katarina Kösegiova, strieborne Iveta Adamcova, Radoslava Mojzisova a cestne uznanie Zuzana Mazancova. Spolu s ocenenim mladi vytavrnici dostali aj pozvanku na vernisaz vystavy, ktora sa uskutocni 8. novembra v Dolnom Kubine.

Scenicka zatva ´99

Od 22. do 27. oktobra prebieha v Martine 77. rocnik sutazi slovenskych ochotnickych divadelnych suborov Scenicka zatva ´99, ktora sa kona pod zastitou ministra kultury. Program prveho dna za ucasti ministra kultury, statneho tajomnika ministerstva kultury a autora Apokalypsy podla Janka (Krala) Karola Horaka slavnostne otvoril kolektiv Divadelneho suboru Jana Chalupku z Brezna. Sucastou tohtorocnej Scenickej zatvy, ktora sa skonci predstavenim martinskeho divadla Alzbeta Bathory, je aj vystava Typograficke divadlo Petra Durika a tematicke seminare na aktualne divadelne temy. O tom, ako dopadli breznianski ochotnici, vas budeme informovat.

DFS Brezinky oslavoval

V nedelu 24. oktobra v Polomke sa deti z detskeho folklorneho suboru Brezinky predstavili vo velkom kulturnom programe pri prilezitosti 5. vyrocia obnovenia svojej cinnosti pod vedenim Marty Pisarovej, Anny Turcinovej a Miroslavy Farkasovej. So svojim vystupenim ich pozdravili aj Vrtaci - ochotnicka divadelna skupina z Polomky a kamarati z detskeho folklorneho suboru zo Zavadky nad Hronom.

Opytali sme sa za vas

byvaleho predsedu okresnej rady ZPOZ Vladimira Strmena
Ako hodnotite poslanie a cinnost Zdruzenia zborov pre obcianske zalezitosti v okrese Brezno?

- Ak nazrieme do statistiky ministerstva vnutra, zistime, ze v Slovenskej republike sa rocne uzatvori vyse 27 tisic manzelstiev, narodi sa okolo 58 tisic deti a zomrie takmer 53 tisic obcanov. Pri tychto v zivote cloveka dolezitych udalostiach sa vykonava slavnostny obrad obcianskym a cirkevnym sposobom. Zabezpecovanie obcianskych obradov, ktore suvisia so zivotom rodiny a obcana a realizacia slavnosti k vyznamnym kulturno-spolocenskym udalostiam, je naplnou ZPOZ. Zivot potvrdil ich opodstatnenost a potrebu v kazdodennom fungovani samospravy obci a miest. Programy obradov sa radia do kulturneho bohatstva nasho statu, preto im ako dolezitej sucasti miestnej kultury pravom patri pozornost nielen zo strany samospravy, ale aj zo strany statu a jeho institucii.

V okrese Brezno z tridsiatich obci je trinast riadnym clenom celoslovenskeho Zdruzenia ZPOZ (Brezno, Cierny Balog, Jasenie, Podbrezova, Pohorela, Polomka, Raztoka, Sumiac, Telgart, Zavadka nad Hronom, Valaska, Predajna, Nemecka). Boli by sme velmi radi, kedy sa clenska zakladna rozsirila. Uspesne si pocinaju v Podbrezovej, Nemeckej, Raztoke, Jaseni, Brezne a v celom rade dalsich horehronskych obci. V aprili sme zorganizovali prehliadku programov ZPOZ v ramci okresu pod nazvom Kytica vdaky, na ktorej sa zucastnili kolektivy z Brezna s programom Prijatie jubilujucich pedagogickych pracovnikov pri prilezitosti Dna ucitelov, kolektiv z Helpy so Zlatou svadbou a kolektiv z Polomky s netradicnou formou Prvorocne zivotne junileum dietata, kde sa objavili aj nove netradicne prvky prednesu. Helpiansky kolektiv sa zucastnil aj na krajskej prehliadke na Sliaci. Cinnost tychto zborov ma v obciach okresu roznu kvalitu. Niekde je na vysokej profesionalnej urovni, niekde je treba co to vylepsit. Napriek tomu treba uprimne podakovat vsetkym kolektivom za ich cinnost, za prospesnu pracu v prospech obyvatelov. Praca ZPOZ nie je len prezentaciou obce ci mesta a prislusneho starostu a primatora, ale predovsetkym prezentaciou kultury v obci a kulturnosti obcanov. Je prejavom kvality zivota v obci a pozitivnych medziludskych vztahov. Pozornost, laska a ucta cloveka k cloveku su hodnoty, ktore treba v beznom zivote neustale rozvijat, preto ich aplikacia a vykonavanie v praxi je hlavnym programovym cielom Zdruzenia ZPOZ Clovek - cloveku v nasom okrese i v celej Slovenskej republike.

Co zistila "soika"

Prvy Lopejsky jarmok, ktory sa konal v 42. tyzdni, navstivili aj pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj. Prekontrolovali tu sest prevadzkovych jednotiek, z toho styri stanky s obcerstvenim, kde bolo vsetkych pat nakupov predrazenych, cim vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov dosiahla pat korun desat halierov. Vo dvoch stankoch s textilom predrazili pat druhov tovaru v hodnote 31 640 korun a kontrolori tu ulozili sedem blokovych pokut za 6000 korun. V predaji s obcerstvenim, patriacom motorestu Lopej, inspektori kontrolovali vo dvoch stankoch, kde boli dva kontrolne nakupy v hodnote 70,20 koruny predrazene o sest korun osemdesiat halierov. Dovodom bola nedodrzana hmotnost klobasy. V stankovom obcerstveni Oazy bol nakup za 53,60 koruny predrazeny o tri koruny styridsat halierov, kde nedodrzali mieru medoviny a hmotnost grilovaneho kurcata. V predaji podnikatela H. D. K. v stanku s textilom sa nachadzali tri druhy textilnych vyrobkov (bunda a oddychova suprava) v hodnote 29 000 korun, pri ktorych neboli k dispozicii informacie o materialovom zlozeni a pri jednom druhu chybal symbol bubnovej susicky.

 

Problem "ciernej prace"

Tymto clankom reagujem na dve otazky neznameho obcana. Bol by som radsej, keby sa clovek pod svoje dotazy podpisal, zaroven som vsak presvedceny, ze tento problem zaujima viacerych z nas.

Pytate sa: "Preco pracuju nezamestnani na cierno u sukromnikov?" Tento fakt je sposobeny viacerymi dovodmi. Jednym z nich je to, ze pre zamestnavatela je vyhodne vyplatit "na ruku cierne peniaze" a neodvadzat poistne a dane. Treba sa zamysliet aj nad tym, ako clovek odpoveda na otazku, ako zaplatite za tovar, sluzby. Bez "papiera" lacnejsie alebo s "papierom" drahsie. Tu niekde vznikaju cierne peniaze. Okresne urady prace maju pravomoc kontrolovat dodrziavanie pracovnopravnych predpisov, avsak nemaju pravomoc zistit totoznost cloveka. Tento problem by mal vyriesit od 1. januara 2000 novy institut (Narodny inspektorat prace), ktory by mal tvrdo postihovat zamestnavatelov za zamestnavanie na "cierno", tak ako je to v takmer vsetkych zapadoeuropskych krajinach. Pytate sa, preco pracuju dochodcovia a nie nezamestnani. Bolo by pre tento stat dobre, keby pracovali vsetci. Vzrastla by vykonnost slovenskej ekonomiky, vznikli by nove pracovne miesta. Bol by bohaty stat aj ludia v nom. V dnesnej dobe sa miera nezamestnanosti v SR blizi ku kritickej hranici dvadsat percent a hovori sa v tejto suvislosti o kolapse narodneho hospodarstva. Opat je to legislativa, ktora zvyhodnuje zamestnavanie dochodcov (neplatia sa odvody do poistnych fondov). Predpoklada sa, ze v celej SR takto pracuje 40 - 50 tisic dochodcov, pricom nezamestnanych v celej SR je takmer 500 tisic. Tvorcovia zakonov uvazuju o prijati zakona, ktory by zarucoval mladym ludom - absolventom, pravo na pracu. To znamena, ze mlady clovek po skonceni skoly by musel ist pracovat. O jeho zamestnanie by sa vsak museli postarat organy verejnej alebo statnej spravy alebo samospravy.

Pokial nebudu odstranene legislativne prekazky pri naprave tychto javov, urady prace ich tazko vyriesia. V sucasnej dobe je nasou snahou spolupracovat s danovym uradom a policiou pri rieseni problemu "ciernej prace", kde predpokladame, ze tieto organy maju dostatocnu autoritu.

Ing. Roman Porhajas,

riaditel Narodneho uradu prace Okresneho uradu prace v Brezne

Horehronske slavnosti v speve

Mesto Brezno v spolupraci s mestskym kulturnym strediskom, miestnym odborom Matice slovenskej, Spevackym zborom mesta Brezna a Asociaciou spevackych zborov Slovenska pod zastitou primatora Brezna pripravuju na 5. - 7. novembra festival spevackych zborov s medzinarodnou ucastou - IV. Horehronske slavnosti zboroveho spevu Brezno ´99.

Festival sa zacne vecer 5. novembra vo velkej sale mestskeho domu kultury prvym festivalovym koncertom, na ktorom budu ucinkovat Spevacky zbor Meudon, Spevacky zbor Fleur d´Aulne z Francuzska a Spevacky zbor mesta Brezna.

Druhy festivalovy koncert sa uskutocni v evanjelickom kostole, kde sa predstavia dievcensky a miesany zbor Ozvena z Vranova nad Toplou, Spevokol ucitelov topolcianskeho okresu, Miesany spevacky zbor z Telgartu, miesany spevacky zbor Domovina z Bravacova, Chramovy zbor apostola Pavla pri evanjelickom cirkevnom zbore v Brezne a Spevacky zbor mesta Brezna.

V nedelu dopoludnia (7. novembra) budu zbory z Vranova a Topolcian ucinkovat na bohosluzbach v rimskokatolickom kostole v Brezne a na Mazornikove a spevacky zbor z Telgartu v tamojsom greckokatolickom kostole.

Podrobnejsi program festivalu, ktory je venovany Roku krestanskej kultury a 80. vyrociu vzniku Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne, uverejnime v najblizsom vydani Horehronia. Organizacny vybor vas na toto podujatie uz teraz srdecne pozyva.

Daniel Rakyta,

tajomnik organizacneho vyboru HSZS


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT