Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

44

19. OKTOBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Most cez Hron vo Valaskej je uz v prevadzke
Vo stvrtok 28. oktobra za ucasti zastupcov krajskeho a okresneho uradu, Policajneho zboru, miestnych funkcionarov, obcanov a samozrejme investora -investicneho utvaru Cestnych stavieb Banska Bystrica, slavnostne otvorili zrekonstruovany most vo Valaskej.

h9944a.jpg (23560 bytes)Rekonstrukcne prace zacali pred dvoma rokmi, pretoze stary most, spajajuci sidlisko vo Valaskej s materskou castou obce, s Hroncom, s Osrblim a so statnou cestou I/66, bol v havarijnom stave a museli ho uzavriet. Situaciu motoristom a predovsetkym autobusom SAD stazovala 3,5-kilometrova obchadzka cez most Chvatimech. Ako nam povedal prednosta Obecneho uradu vo Valaskej Vladimir Strmen, stavbu v dobrej kvalite odovzdali Inzinierske stavby - Mosty Bratislava pod vedenim stavbyveduceho Ing. Jaroslava Kosaka. Doteraz bolo prestavanych asi 25 milionov korun. Na jar buduceho roku treba dokoncit dlazbu na dne Hrona a regulaciu brehov pre bezpecnost krajnych opor mosta. Tieto nedorobky vsak nebrania v jeho uzivani. Otvorenie prevadzky velmi ulahcilo a pomohlo obcanom Valaskej, Hronca, Osrblia a Zlievarnam Hronec.

Jedna otazka

primatorovi Brezna a predsedovi Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimirovi Faskovi

Co so sebou prinesie reforma verejnej spravy?

- Citatelia Horehronia, obyvatelia okresu sa urcite uz oboznamili s niekolkymi informaciami o sucasne prebiehajucej reforme verejnej spravy. Napriek tomu si dovolim nasim spoluobcanom pripomenut aspon niekolkymi vetami zakladny princip. Dojde k novemu rozdeleniu Slovenska v uzemnostatnom usporiadani s dopadom na pocty okresov (mierne znizenie) a urcite k uprave poctov krajov. To je ale prechodne riesenie. Najdolezitejsi moment pri decentralizacii verejnej spravy bude presun kompetencii na samotne obce a na druhy stupen samospravy. Urcite sa pytate, co je to druhy stupen samospravy. Je to samospravny zastupitelsky organ pre riadenie urciteho velkostneho uzemia. V sucasnom ponimani by to bolo na urovni Banskobystrickeho kraja a zo statnych organov by presli niektore kompetencne ulohy (napr. rozvoj regionu, automobilova doprava, regionalne zeleznice a pod.) pod spravu riadenia samospravneho organu. Je to vyssi stupen samospravy ako sucasne samospravne organy miest a obci. Sposob volenia do druheho stupna samospravy zatial nie je urceny, je pripravovany. Presun kompetencii na samospravne organy, najma na obce, si vyziada vacsiu narocnost na profesionalitu organov obce, najma vykonnej - uradov. Tu je navrh na vytvorenie miestnych spravnych jednotiek. Nase Regionalne zdruzenie Horehronia a Stredneho rudohoria navrhuje tieto uradovne pre tri az osemtisic obyvatelov. Podrobnym rozsahom decentralizacie a pripomienkovanim jednotlivych navrhov sa zaobera aj nasa regionalna rada, ako ste sa mohli docitat v informacii z jej zasadania, ktore sa uskutocnilo 15. oktobra. Zdruzenie miest a obci Slovenska v uzkej sucinnosti s vladnym zmocnencom pre reformu verejnej spravy Viktorom Niznanskym organizuje seriu odbornych stretnuti. Ich cielom bude informovat o doterajsom priebehu prac na reforme, poskytnut informacie predstavitelom samosprav, miestnej statnej spravy a vam spoluobcania.

Stretnutie pre nas region sa uskutocni vo dvoch castiach takto: prva cast bude venovana predstavitelom samospravy a statnej spravy od 8. do 16. hodiny a druha cast bude venovana obcanom a sirokej verejnosti od 17. hodiny. Toto informacno-naucne stretnutie sa uskutocni 25. novembra v Banskej Bystrici (miesto oznamime dodatocne).

Vazeni spoluobcania Brezna a celeho okresu, zaujemcovia, prihlaste sa na ucast na tomto stretnuti u svojho starostu v obciach, v Brezne na sekretariate primatora. Podla poctu prihlasenych z jednotlivych obci v tyzdenniku Horehronie a prostrednictvom starostov vam 16. a 23. novembra oznamime sposob a cas dopravy. Verim, vazeni spoluobcania, ze ucastou na seminari potvrdite svoj zaujem o veci verejne a v hojnom pocte z nasho mesta a okresu sa na tomto stretnuti zucastnite.

h9944b.jpg (31608 bytes)

Zamyslenie pod cintorinom

Vyrastli jedle
co spolu sme sadili. Cas pozmenil lukam tvare.
Pastviny smrecina ovencila. Zrazu ani kroky nemam jare.
Tak vela sa zmenilo. Ubudlo pokrvnych.
Ubudlo priatelov, susedov. Ubudlo rovesnikov.
Smrtonosna vichrica zmietla aj najsilnejsich.
Ako vetche stromy. Maria sa mi. Su tak blizko,
ze nemozem mysliet iba na zivych. Chybaju mi.
Michal Spisiak

Ilustracna snimka: Peter Bercik

 

Vypalnici v Brezne

Minuly tyzden prebehli Horehronim chyry o vypalnikoch v Brezne. Z banskobystrickeho policajneho zdroja sa nam podarilo zistit, ze v nedelu 24. oktobra bolo voci piatim pachatelom, styrom z Brezna a jednemu z Valaskej, vznesene obvinenie z trestneho cinu vydierania podla paragrafu 235 Trestneho zakona.

Styridsatjedenrocny O. M., dvadsatosemrocny M. K., tridsatrocny P. P., tridsatdvarocny P. M. a dvadsatsestrocny R. J. vydierali dvoch podnikatelov z Brezna. V roku 1994 i v nasledujucich im totiz pozicali peniaze a ich vratenie pozadovali s vysokymi urokmi. Pretoze tito podnikatelia neboli schopni peniaze splacat, riesili to nasilnou cestou.

Tri navrhy na vzatie do vazby sudca akceptoval, jedneho prepustil a dalsi sa zdrziava na neznamom mieste.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT