03. NOVEMBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Prezentacia Vyznania

V utorok 26. oktobra sa v Atria klube v Kosiciach konala mila slavnost, svoju zbierku basni Vyznanie tu prezentoval rodak z Telgartu Michal Spisiak. Okrem osmich recitatorov, predstavitelov mestskej casti Kosice - Zapad a telgartskych rodakov zijucich na vychode republiky, pozvanie prijal aj starosta obce, v ktorej sa Michal Spisiak narodil, Martin Mekel s manzelkou.

Ocenenie divadelnej ochotnicky z Brezna

Sucastou festivalu ochotnickych divadiel Scenickej zatvy, ktorej 77. rocnik sa minuly tyzden skoncil v Martine, je slavnostny zapis do Pamatnej knihy Zdruzenia ochotnikov Slovenska. Medzi tromi damami, ktore sa do tejto knihy tento rok pri prilezitosti zivotneho jubilea zapisali, bola aj Breznianka Lubica Klajbanova, clenka divadleneho suboru Jana Chalupku v Brezne.

Na podporu rozvoja regionov

Spolocnost Globtel sa rozhodla v ramci Konta Globtel vytvorit Otvoreny grantovy program na podporu rozvoja regionov. Informovali o tom zastupcovia Globtelu na tlacovej konferencii, ktora sa konala v stredu 27. oktobra v Banskej Bystrici.Tento program je realizovany v spolupraci s mimovladnou neziskovou organizaciou ETP Slovensko. Jeho cielom je dat sancu obyvatelom Banskobystrickeho kraja, ktori maju zaujimave napady ako zvysit kvalitu zivota vo svojom regione a chut realizovat ich. Pomoc bude poskytovana otvorene, transparentne a so zaujmom o dosiahnute vysledky a zmeny. Otvoreny grantovy program bude v Banskobystrickom kraji prebiehat od oktobra 1999 do decembra 2000. Termin uzavierky prijimania projektov pre Banskobystricky kraj je 22. november 1999. Viac informacii vam poskytne Angelika Lichnerova na c.t. 07/58514805.

Prisahali vernost

Stostyridsat povolancov v piatok 29. oktobra vo vojenskom utvare v Brezne prisahalo vernost svojej vlasti. Okrem rodicov a blizkych na slavnost zavitali aj zastupcovia miestnej statnej spravy a samospravy, aby im popriali prijemne prezitie dvanastich mesiacov v breznianskych kasarnach.

Opytali sme sa za vas

veducej odboru socialnych veci Okresneho uradu v Brezne Ing. Janky Mihalovicovej
Akym sposobom aplikujete zakon o socialnej pomoci v praxi?

- Tak ako kazdy clovek, aj ludia s postihnutim chcu nezavisle rozhodovat o svojom zivote, potrebuju mysliet a hovorit sami za seba, bez zasahovania ostatnych. Nezavisly zivot sa stal zivotnou filozofiou ludi s postihnutim, ktori sa usiluju o rovnake prava a prilezitosti, sebarespektovanie a sebaurcenie. Novym klucom v pristupe k obcanovi so zdravotnym postihnutim zo strany statu sa stavaju jeho individualne potreby, osobnost obcana a konkretny dopad zdravotneho postihnutia na uspokojovanie tychto potrieb.

Prveho jula 1999 nadobudol ucinnost Zakon o socialnej pomoci c. 195/98 Z. z. v zneni neskorsich predpisov. Cielom uvedeneho zakona je poskytnut ucinnu pomoc ludom s tazkym zdravotnym postihnutim vhodnou formou kompenzacie. Kompenzovanie socialnych dosledkov tazkeho zdravotneho postihnutia neznamena poskytovanie vyhod, ale zmiernovanie, pripadne odstranovanie tychto znevyhodneni. V zmysle zakona o socialnej pomoci sa za socialny dosledok tazkeho zdravotneho postihnutia povazuje znevyhodnenie, ktore ma obcan s tazkym zdravotnym postihnutim v porovnani so zdravym clovekom rovnakeho veku, pohlavia a rovnakych podmienok. Pri posudzovani socialnych dosledkov tazkeho zdravotneho postihnutia sa vychadza zo stanovenia miery funkcnej poruchy, tym sa rozumie nedostatok telesnych, zmyslovych alebo dusevnych schopnosti obcana, ktory z hladiska predpokladov vyvoja zdravotneho postihnutia trva dlhsie ako jeden rok. Odlisuju sa tie biologicke prejavy obcana, ktore suvisia s jeho vekom, od prejavov, ktore suvisia priamo so zdravotnym postihnutim nezavisle od veku. To znamena, ze v miere funkcnej poruchy sa nezohladnuju prejavy, ktore vznikaju z dovodu vysokeho veku a su pre tento vek bezne, napriklad slabsi zrak, sluch, opotrebovanost klbov.

Za obcana s tazkym zdravotnym postihnutim sa povazuje obcan, ktoreho miera funkcnej poruchy je najmenej patdesiat percent a navrhuju sa mu vhodne formy kompenzacii, ktore sa clenia na oblasti: mobility, komunikacie, vykonavania nevyhnutnych zivotnych ukonov a prac v domacnosti a zvysenych vydavkov. Obcanov, ktorych miera funkcnej poruchy nedosahuje patdesiat percent, nemozno povazovat za tazko zdravotne postihnutych, a preto sa im nenavrhuju ziadne formy kompenzacii.

O vydanie posudku a urcenie miery funkcnej poruchy mozu poziadat obcania v odbore socialnych veci, posudkovom utvare Okresneho uradu v Brezne, kde im bude poskytnuta aj poradenska cinnost.

Chceli by sme touto formou oslovit obcanov, ktori poberaju ucelove penazne prispevky podla doterajsich platnych predpisov napr. prispevok za opotrebovanie satstva, prispevok na prevadzku motoroveho vozidla a uhrady poistneho, ze uvedene prispevky budu vyplacane do 31. decembra 2000 bez zmeny. Zaroven upozornujeme, ze do uvedeneho datumu je nutne prehodnotenie zdravotneho postihnutia a vydanie posudku vsetkych obcanov - poberatelov uvedenych prispevkov a drzitelov preukazov ZTP.

Co zistila "soika"

V priebehu styridsiateho tretieho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj okrem ineho kontrolovali aj v Minimarkete Magdaleny Bursovej v Brezne. Dva kontrolne nakupy v hodnote 94 korun tu predrazili o dve koruny sedemdesiat halierov nedodrzanim akosti predanej zeleniny a parkov v hodnote 13,10 koruny, ktore mali zmenenu konzistenciu a farbu. Pri dvoch druhoch tovaru v hodnote 201,80 koruny uplynul cas spotreby. Kontrolori dali prikaz na likvidaciu dvoch druhov masovych vyrobkov za 126,60 koruny, tri druhy zeleniny a ovocia v hodnote 321,50 koruny nezodpovedali deklarovanej akosti.

Dovedna v tomto tyzdni vykonali kontroly v 91 prevadzkovych jednotkach kraja a v nich sedemdesiatpat kontrolnych nakupov. Predrazenych bolo sestdesiat, co predstavuje osemdesiat percent a vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dve koruny sedemdesiat halierov.

Nevyhovujucu kvalitu tovaru, nedodrzanie casu spotreby a informacnych povinnosti zaznamenali v tridsiatich deviatich prevadzkach, kde pozastavili 137 druhov tovaru za 358 811 korun. V trinastich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu tridsiatich styroch druhov tovaru za 4524 korun. Ulozili osemdesiatsest blokovych pokut za 63 600 korun a spisali sedemnast oznameni o zacati spravneho konania.

Z oktobroveho zapisnika mestskej policie

Sprejeri vycinaju
V uliciach Brezna opat vycinaju sprejeri, ktori svojimi kresbami znehodnotili uz nejeden mur.Tak sa stalo aj v prvy oktobrovy vecer na budove VUB.

Prichyteni pri kradezi
Pocas mesiaca pri kradeziach v obchodoch prichytili zlodejov, ktori za svoj prehresok zaplatia blokove pokuty. V obchodnom dome A. I. z Brezna 5. oktobra ukradla maslo za 29,60. V tej istej predajni 18. oktobra pristihli M. S. z Cierneho Balogu, ktora si bez zaplatenia chcela odniest cukrovinky za 174,80. Textilny tovar za 290 korun v cinskom obchode ma na rovasi M. J. z Dolnej Lehoty.

Bezdomovec v parku
V mestskom parku tesne pred pol siedmou rano 7. oktobra nasla hliadka nedostatocne obleceneho a na hlave zraneneho bezdomovca O. L. Privolana sanitka RZP ho odviezla na osetrenie do nemocnice.

Napadol sofera
Popoludni 9. oktobra hliadka zakrocila proti M. H., ktory na autobusovej zastavke na namesti prepadol vodica autobusu. Vytrznika, ktory svoju obet udrel po tvari a skrtil, predviedli na OO PZ.

Lezal na ceste
O pol tretej v noci 12. oktobra zbadala hliadka na ceste vo Vagnari lezat neznameho muza, ktory bol len v koseli a mal skrvavene nohy. Previezli ho do nemocnice a pri zistovani totoznosti sa ukazalo, ze ide o P. A. z Brezna.

Vyruseny zlodej
V rannych hodinach 28. oktobra zistila hliadka nasilne otvorenie stanku PNS na SLN. Zlodeja zrejme vyrusil poplasny system.

V Bratislave +28 °C (v bytoch)?!

Ako zamestnanec bytoveho podniku reagujem na staznosti niektorych najomnikov, ktori ked sa v pondelok 25. oktobra priemerna teplota pohybovala okolo 12 °C, sa v utorok 26. oktobra prisli stazovat na Bytovy podnik mesta Brezna, preco sa nekuri.

Neviem, ale niektori ludia asi cely den sedia na vykurovacich telesach a pri sebamensom ochladeni radiatora reaguju. Usetrili by si cas aj psychicku energiu, keby pozerali na vonkajsi teplomer a samozrejme na bytovy teplomer, lebo snahou bytoveho podniku je mat funkcnu regulacnu techniku, ktora setri peniaze vsetkym ludom. Argumenty, ze v Bratislave maju 28 °C v bytoch, su smiesne a ak je to pravda, tak aj nezodpovedny pristup k najomnikom.

Chapem, ze starsi ludia su citlivi na zmeny, ale kuri sa podla vonkajsej teploty na vsetkych tepelnych zdrojoch, ktore spravuje Bytovy podnik mesta Brezna.

Najomnikov v bytoch, ktore su vykurovane z mostarenskej kotolne chcem informovat, ze od 22. oktobra je v poruche regulacia vykurovania. Z toho vyplyva, ze reguluje sa rucne a v tomto pripade vznika obcasne prekurovanie alebo nedokurovanie. Zamestnanci Bytoveho podniku mesta Brezna vymienaju regulacny system tepelneho zdroja.

Ladislav Siman

Dozinkova nedela v Polomke

Predposledna nedela v Polomke bola slavnostna. Vedenie Agrospolu, a.s., Polomka usporiadalo Dozinkovu slavnost, aby sa mohlo podakovat svojim zamestnancom za celorocnu pracu. Dekan Jozef Palusak sluzil slavnostnu dakovnu omsu za urodu pre vsetkych veriacich i hosti vo farskom kostole. Dozinkovy sprievod zdobili deti z detskeho folklorneho suboru Brezinky v slavnostnych krojoch, ktore sa predstavili vo velkom kulturnom programe svojim rodicom, starym rodicom a vsetkym Polomcanom, svojej obci. Detsky folklorny subor Brezinky v Polomke oslavoval piate vyrocie obnovenia svojej cinnosti pod vedenim Marty Pisarovej, Anny Turcinovej a Mgr. Miroslavy Farkasovej.h9944c.jpg (20248 bytes)

Tento subor zacal v Polomke pracovat v roku 1982 a az do roku 1998 pracoval pod vedenim Mgr. Evy Hancakovej. Ziskal si dobre meno doma i v okolitych obciach. Po odchode E. Hancakovej praca suboru zacala pomaly stagnovat, az sa nakoniec prerusila. Pod novym umeleckym vedenim od roku 1994 sa nova generacia deti ucila prve kroky, prve tance. Dnes uz maju za sebou niekolko naozajstnych uspechov. Nechybaju pri ziadnej dolezitej udalosti v obci, na ziadnej slavnosti, reprezentuju Polomku v blizkom i vzdialenejsom okoli. V minulom roku postupili so svojim programom na krajsku prehliadku detskych folklornych suborov do Velkeho Krtisa a reprezentovali tak oblast okresov Brezno a Banska Bystrica. Pred piatimi rokmi zacinalo dvadsatpat deti. Dnes, okrem pripravky, pracuje v subore patdesiatjeden deti. Od roku 1997 spievajuci a tancujuci kolektiv sprevadza aj vlastna ludova hudba, ktora mava aj samostatne vystupenia. O tom, ze deti urobili nie krocik, ale milovy krok, sa mohol kazdy presvedcit na galaprograme. Viac ako hodinovy program doplnili aj kamarati z detskeho folklorneho suboru zo Zavadky nad Hronom a hovorenym slovom Vrtaci - ochotnicka divadelna skupina z Polomky. Vynikajuci kulturny program bol bodkou za slavnostnou dozinkovou nedelou v Polomke. Organizatorom sa spolocnym usilim podarilo i napriek dazdu vycarit pekny den, bohaty na dojmy a kulturne zazitky.

M. Heretova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT