03. NOVEMBER 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Patnasty oktober - Svetovy den vidieckej zeny

Pripominame si ho od roku 1995 po konani Celosvetovej konferencie zien v Pekingu. Na tejto konferencii generalny tajomnik OSN poukazal na to, ze zeny z vidieka tvoria podstatnu cast svetovej populacie, maju naliehave problemy, ktore si vyzaduju osobite riesenia. Na Slovensku sme si pripomenuli Svetovy den vidieckej zeny po tretikrat. Strnasteho oktobra sa v Banskej Bystrici zislo takmer devatdesiat zien z celeho Slovenska. So svojim kulturnym programom ich prisli pozdravit aj deti z detskeho folklorneho suboru Brezinky z Polomky.
Celoslovenske oslavy Svetoveho dna vidieckej zeny odstartovali Tyzden vidieckej zeny na Slovensku, pocas ktoreho sa konali na mnohych miestach republiky rozne podujatia. Niekde po prvykrat, niekde sa stavaju uz tradicnymi. Organizatori oslav: zdruzenie Zeny vidieka a Siet vidieckych lideriek - VOKA v spolupraci so zdruzenim Profesionalne zeny Slovenska sa rozhodli vyuzit Svetovy den vidieckej zeny na zorganizovanie stretnutia zien z celeho Slovenska s poslankynami Narodnej rady Slovenskej republiky a inymi vyznamnymi zenskymi osobnostami politickeho zivota, aby im mohli byt predlozene odporucania na zlepsenie postavenia vidieckych zien na Slovensku. Tomuto stretnutiu predchadzalo niekolko pracovnych stretnuti organizatorov, najvyznamnejsie sa konalo 12. juna v Liptovskom Mikulasi. Zeny pracovali v styroch skupinach. Tu je vyber najzaujimavejsich zaverov a odporucani z kazdej temy:

Male podnikanie - aby sa zeny uspesne zapojili do podnikania, potrebuju: zjednodusit legislativne podmienky pri ziskavani povoleni na predaj vlastnych vyrobkov, v oblasti podmienok pri ziskavani zivnosti (napr. remeselna vyroba), v ujednoteni vykonavacich prepisov, aby vyklad zakonov bol jednoznacny a jednotny v ktoromkolvek statnom urade. Financne podporne systemy - znizit danove zatazenie, urobit danove prazdniny pre zacinajuce podnikatelky (- ov) a v oblastiach s vysokou nezamestnanostou, vytvorit mikropozickovy system pre male podnikatelky (-ov). Zlepsit pristup statnej spravy k obcanom - prvorada uloha statnych uradnikov by mala byt napomocna, nie restriktivna (likvidacne pokuty, unik dovernych informacii, vzajomna nespolupraca uradov), statna sprava by ako prva mala dodrziavat zakony (platenie odvodov do poistovni, vracanie DPH v stanovenej lehote).

Zamestnanost zien - pre zvysenie moznosti zamestnat sa zeny potrebuju: zrovnopravnenie v pristupe k zamestnaniu a v platovych pomeroch, efektivnejsie vyuzivanie verejnych zdrojov v ramci rekvalifikacie.

Socialna sfera - pre zlepsenie socialnych pomerov na Slovensku navrhujeme prehodnotit system rodinnych pridavkov najma v zmysle adresnejsieho vyuzitia pre deti, zakon o vedlajsom pracovnom pomere, legislativu v oblasti nasilia v rodine, vytvorit podporne centra pre tyrane zeny a deti a pre deti opustajuce detske domovy, zmenit filozofiu socialnych podpornych systemov z reaktivnych na proaktivne.

Vzdelavanie zien - pre zlepsenie socialno-ekonomickej situacie vidieckych zien potrebujeme, aby sa zlepsil pristup tychto zien k vzdelaniu (aby sa vzdelanie dostalo na vidiek), teda potrebujeme, aby stat zabezpecil financnu podporu vzdelavacich programov na vidieku.

Vzhladom na to, ze v slovenskej politike je minimalne zastupenie zaujmov vidieka a velmi malo zien, uvitali by sme vacsiu spolupracu a angazovanost slovenskych politiciek pri rieseni problemov slovenskych vidieckych zien a ich podporu rastu novych aktivnych zien vo verejnom zivote. Zial, pozvanie na stretnutie so zenami zo slovenskeho vidieka prijala jedine pani Haluskova, poslankyna SNR za SDL. Zaviazala sa tlmocit poziadavky a odporucania na pode parlamentu. Aj napriek "presilovke" bol dialog plodny a bohaty na nove informacie pre obidve strany. Pani Haluskova prislubila ucast a pomoc pri organizovani pracovneho stretnutia zien nasho vidieka s poslankynami Narodnej rady Slovenskej republiky, ktore sa pripravuje na januar.

Zlatym klincom pracovneho dopoludnia bol kulturny program, s ktorym vystupila ludova hudba detskeho folklorneho suboru Brezinky z Polomky. Mali muzikanti a spevaci roztlieskali celu salu a vytvorili vynikajucu atmosferu.

M. Heretova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT