03. NOVEMBER 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Vodne a odpadove hospodarstvo
Ekologicke stavby a ich financovanie na ukor dalsieho rozvoja mesta Brezna

(Dokoncenie)

Okrem cisticky odpadovych vod Brezno - Valaska, kanalizacnych a vodovodnych sieti, ktore spravuju a prevadzkuju Stredoslovenske vodarne a kanalizacie, prevadzkuje mesto prostrednictvom technickych sluzieb cisticku Brezno - Palenica. Dalej prostrednictvom odborneho dozoru a chloratorov prevadzku vodovodov Rohozna a Podkorenova. Pri tomto vodovode je nutne vybudovat vodojem a dobudovat rozvodne potrubie, na co treba asi 1,9 miliona korun. Mesto zabezpecuje aktualizaciu projektu a nove vodopravne povolenie, aby tato nedokoncena akcia "Z" mohla byt dobudovana a hlavne zabezpecena akumulacia vody, a tym odstraneny nedostatok pitnej vody v mestskej casti Podkorenova. h9944i.jpg (20602 bytes)

V dobudovani verejnych vodovodov je potrebne v prvom rade prepojit I. a II. tlakove pasmo, t. j. vodojem Jamy a vodojem Lucky, vybudovat privodne potrubie z vodojemu Jamy do noveho vodojemu Vrchdolinka - III. tlakove pasmo a rozvodne potrubie. Tymto by problem s dodavkou pitnej vody v casti Mazornikovo bol dorieseny a bola by aj moznost dalsej vystavby rodinnych domov. Dalej je potrebne okrem generalnych oprav existujucich vodovodov vybudovat verejny rozvod vody v tychto castiach mesta: Tisovska cesta, Vrbova - cast, Kratka - Pytlova a Potocna ulica.

Od oktobra 1995 je v prevadzke nova riadena regionalna skladka tuheho komunalneho odpadu III. stavebnej triedy, ktora bola vybudovana za 25 milionov korun, a to zo zdruzenych prostriedkov mesta, dalsich dvadsiatich piatich obci regionu, fondu zivotneho prostredia a firmy Secob, s.r.o., B. Bystrica. Prva kazeta na ukladanie odpadu bola vybudovana na dobu sedem az osem rokov podla toho, ako bude odpad separovany. Uz v tomto roku sa buduje druha kazeta, aby pri zaplneni prvej kazety mohlo ukladanie odpadu bez prerusenia pokracovat. Zvoz odpadu z domacnosti, ale aj fyzickym a pravnickym osobam zabezpecuju Technicke sluzby mesta Brezna.

Mesto Brezno zabezpecilo na svojom uzemi ekologicke stavby, aby bolo udrziavane zdrave zivotne prostredie, je preto povinnostou nas vsetkych - obcanov mesta, fyzickych a pravnickych osob dodrziavat vseobecne zavazne nariadenie mesta o nakladani s odpadmi. Nie kazdy si uvedomuje dopad na zivotne prostredie, ked dokaze zalozit divoku nelegalnu skladku vo volnej krajine, na brehoch toku Hrona, v okoli potokov, pristupovych ciest a na inychh9944j.jpg (11769 bytes) priestranstvach. V tych castiach, kde nie je vybudovana kanalizacia, boli povolene pred rokom 1993 na likvidaciu odpadovych vod septiky bez prepadu a po roku 1993 sa povolovali len nepriepustne zumpy s pravidelnym vyprazdnovanim a likvidovanim na cisticke. Stavebny urad nikomu nepovolil vypustat odpadove vody zo septikov a zump, kvalifikovane podla katalogu odpadov c. 19/1996 ako zvlastny odpad, do cestnych rigolov a na verejne priestranstva, ani do vodnych tokov. V tychto mestskych castiach, kde je porusovane nariadenie o nakladani s odpadmi a zakon o odpadoch, bude vykonany statny stavebny dohlad s tym, ze vyvody zo septikov budu zablintovane a septiky pravidelne vyprazdnovane aj po prebudovani na nepriepustne zumpy, co nariadi stavebny urad. Vyprazdnovanie zump a septikov zabezpecuju na objednavku: Stredoslovenske vodarne a kanalizacie - cisticka, Polnohospodarske druzstvo Dumbier a Zahorka Cierny Balog. Mame aj takych spoluobcanov, ktori vedia nechat v krikoch verejnej zelene, ba aj na volnych plochach akumulatorove baterie, co je nebezpecny odpad. Tieto sa daju odovzdat technickym sluzbam na Razusovej ulici c. 18. Sluzby spojene s dodavkou pitnej a uzitkovej vody, s odkanalizovanim vody, s likvidaciou odpadov zo zump a s likvidaciou tuheho komunalneho odpadu su platene.

Zakladne ceny na regionalnej skladke tuheho komunalneho odpadu za jednu tonu ulozeneho odpadu su stanovene podla druhu odpadov a su platne od 30. maja 1997. K zakladnej cene je uctovany zakonny poplatok, ktory je odvadzany do pokladne mesta a najnovsie DPH desat percent. Technicke sluzby mesta za likvidaciu odpadu z domacnosti uctuju takto: odvoz a ulozenie na skladku jedenkrat tyzdenne 140 Sk/osobu/ rok, odvoz a ulozenie na skladku jedenkrat za dva tyzdne 70 Sk/osobu/rok. Fyzickym a pravnickym osobam zabezpecuju odvoz a ulozenie na skladku tuheho komunalneho odpadu na zaklade uzatvorenej zmluvy. Snahou nas vsetkych by malo byt, aby kazda domacnost, fyzicka a pravnicka osoba mali zabezpecenu likvidaciu odpadu v zmysle vseobecne zavazneho nariadenia mesta o nakladani s odpadmi, ah9944k.jpg (10856 bytes)by sme si takto dokazali udrziavat zdrave zivotne prostredie aj za tu cenu, ze upozornime na tych, ktori vytvarany tuhy komunalny odpad a iny aj nebezpecny odpad vyvazaju mimo legalnej riadenej skladky. Pocitacovy program technickych sluzieb umoznuje evidovat vsetky subjekty v meste (obcanov, fyzicke a pravnicke osoby), ktore vytvaraju odpad a postupnymi previerkami aj za cenu sankcii v zmysle vseobecne zavazneho nariadenia dosiahneme, ze nebude v aglomeracii mesta domacnost, fyzicka ci pravnicka osoba, ktora by nemala zabezpecenu legalnu likvidaciu odpadov. Ceny uctovane za tonu likvidovaneho odpadu nepokryvaju ani 50 percent nakladov, preto mesto Brezno kazdy rok v rozpocte mesta planuje dotaciu pre technicke sluzby aj na tuto cinnost, aby bola zabezpecovana uspesne.

Uplne na zaver tychto pre mnohych obcanov mesta neznamych informacii o skutocnych problemoch a zaroven moznostiach na useku vodneho a odpadoveho hospodarstva je potrebne konstatovat, ze aj napriek znacnej vyske financnych prostriedkov vynalozenych na vybudovanie ekologickych stavieb a napriek podstatnemu obmedzeniu dalsieho rozvoja mesta mame v meste vytvorene vsetky podmienky na udrzanie, resp. na neustale udrziavanie zdraveho zivotneho prostredia. Nedopustme, aby nam ho niektori nespratnici devastovali.

Ing. Stefan Murin,
veduci oddelenia zivotneho prostredia a vystavby Mestskeho uradu v Brezne


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT