03. NOVEMBER 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Proces starnutia, ktory nevynecha ziadneho z nas, zbavuje cloveka o znacnu cast sil a mnohych aj o zdravie. Starsi clovek tak prirodzene potrebuje pomoc mladsich, ktori by ju nemali chapat ako povinnost, ale ako nieco, co sa im raz vrati. Skoncil sa oktober - Mesiac ucty k starsim, ktory ma uz dlhodobu tradiciu, ale pretrvava Medzinarodny rok starsich ludi, za ktory ho vyhlasila Organizacia spojenych narodov. Vyhliadli sme si preto tych skor narodenych a pytali sa ich: Pocitujete to? Vsimol si vas niekto?

S anketovym mikrofonom


Vsimli si vas?

Stefan Engler z Myta pod Dumbierom:

- Co vam k tomu poviem? U nas v Myte nedavno bolo pri tejto prilezitosti posedenie aj s programom, ale ja som tam nebol. Jedine to, ale inac som to nikde inde nepocitil.

Antonia Stulajterova z Cierneho Balogu - Dobroce:

- Minulu nedelu ma pozvali na malu slavnost, ale nesla som. Viete, ja mam strojcek a aj tak dobre nepocujem, obcas si aj so sestrou poplaceme. Ludia su dnes sebecki, len pre seba a pre seba. Ale musim povedat pravdu, ze mladi mi v autobuse uvolnia miesto. Daju uctu, aspon mne.

V.O. z Podbrezovej:

- V nasej obci sa na dochodcov nezabuda. Pocas celeho roka mame rozne vyhody a zlavy, napriklad preplacaju nam istu sumu za strihanie u holica a kadernicky. Aj na kulturne podujatia mozeme ist asi dvakrat do roka za minimalny poplatok. Mavame pampusikove vecierky, posedenia ku Dnu zien, Dnu matiek, kde vystupuju deti s peknym programom. Je to dobry pocit, ked sa na nas starsich nezabuda.

Pavol Blazeniak z Pohronskej Polhory:

- Viete ako je to, niektori mladi sa k nam spravaju dobre, niektori nie. Zalezi od toho, aka je od malicka vychova. Ale velakrat sa ja stary vystupim v autobuse alebo vo vlaku a mladi sedia, nevsimnu si. Obec nieco robila tento mesiac pre starych, ale ja som tam nebol.

Manzelia Eva a Jozef Polakovci z Brezna:

- My sa este stari necitime, este vladzeme. Zatial nie sme ani v klube dochodcov, povedali sme si, ze este rok - dva pockame. Inac sledujeme noviny a v dennikoch sa objavuju clanky venovane starsim. Vo vacsich mestach boli rozne kulturne akcie, tam je to viac rozsirene ako u nas. Vsimli sme si, ze pocas Dni mesta Brezna bol nejaky kulturny program so Zdenkom Sychrom venovany dochodcom, ale vtedy sme akurat boli u dcery vo Zvolene.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Hor sa na kone!       (Kone nemame, tak ideme peso)

Tak asi nejako sa da obrazne vysvetlit politika Zeleznic Slovenskej republiky a ich novy navrh grafikonu na roky 2000/2001. Pred par dnami sa v Banskej Bystrici uskutocnila pracovna porada ZSR a zastupcov okresnych uradov, zamerana na navrh grafikonu na roky 2000/2001. Ake bolo pre nas obycajnych zelezniciarov nemile prekvapenie, ked nam bolo povedane, ze v novom grafikone zastupcovia ZSR navrhli zrusit sest vlakov, samozrejme na trati Brezno - Cervena Skala. Pri celkovom pocte 25 vlakov/24 hodin je to dost podstatne cislo. Ale najviac nas prekvapil postoj zastupcu okresneho uradu, ktory proti tomuto navrhu absolutne nic nenamietal, zrejme je spokojny s tym, ze obycajny clovek sa bude tlacit uz v dost preplnenych autobusoch, alebo si kupi auto, alebo sa vratime do stredoveku a budeme chodit peso.

Pytam sa kompetentnych: Ste spokojni so svojou pracou a politikou setrit vsade a hlavne na obycajnych ludoch? Chudak nech je este vacsim chudakom, uvidime dokedy to vydrzi. To na margo ZSR. Zastupcovia okresnych a obecnych uradov nech si laskavo vysvetlia, koho vlastne zastupuju, obycajneho obcana, ktory poctivo plati dane, alebo koho vlastne? Vlada M. Dzurindu a hlavne pan Migas, nas minister prace, socialnych veci a rodiny splnil svoje vyhlasenie, ze z Horehronia sa stane hladova dolina a predvidavo to hodil na nas ludi, ked nam pri navsteve Horehronia povedal, ze mame nizku uroven vzdelania. Pytam sa vsetkych: Suhlasite s tym? Este stale budeme prezierat horke sliny a pchat hlavu do piesku, ako by sa nas to netykalo! Dokedy este?

Alena Budacova
...

Stanovisko k clanku Hor sa na kone

Dna 24. septembra sme sa na zaklade pozvanky Krajskeho uradu v Banskej Bystrici zucastnili na tratovej porade k zostave cestovneho poriadku ZSR na obdobie 2000/2001. Na uvedenom ustnom rokovani boli pisomne predlozene zastupcovi ZSR, osobne prednostovi OPS OP Zvolen Ing. Mudrakovi, pripomienky Obecneho uradu v Telgarte, dorucene dna 21. septembra 1999. Pripomienky zo strany obecneho uradu k navrhu grafikonu vlakovej dopravy boli vznesene aj ustne. Je vsak na rozhodnuti OPS OP ZSR, ci pripomienky budu akceptovat alebo nie. Obmedzovanie vlakovych spojov je navrhovane na zaklade dlhodobeho prieskumu zo strany ZSR, kde napr. na uvedenej trase Brezno - C. Skala su vyuzivane vlakove supravy minimalnym poctom ludi. Zla financna situacia ZSR nedovoluje, ako po ine roky, vozenie nevytazenych vlakovych suprav niekolko kilometrov, pripadne ich vyuzivat len na odvoz svojich zamestnancov do zamestnania a zo zamestnania. Odbor dopravy a cestneho hospodarstva okresneho uradu neschvaluje GVD pre ZSR ani cestovne poriadky pre SAD, tieto navrhovane zmeny len pripomienkuje. Schvalovanie je v kompetencii KU v Banskej Bystrici. Uz niekolko rokov sa hovori o tzv. harmonizacii dopravy, t. j. o urcitom zosuladeni spojov ZSR a SAD. Zatial k danej problematike nebola vydana pravna norma, ktora by toto riesila. Cestujuci maju moznost si zvolit druh dopravy, bud autobusovy spoj prechadzajuci obcou alebo vlakovy spoj, od ktoreho je do niektorych obci potrebne prejst pesi dva az tri kilometre. Kto zabezpeci dopravu zo zeleznicnej stanice do tychto obci? Pre ZSR by na menej vytazenych spojoch pomohlo nahradit sucasne vlakove supravy inymi s mensou spotrebou. Ale dovoluje sucasna ekonomicka situacia taketo riesenie? A este k vyrokom pana Magvasiho. Na pracovnej navsteve Horehronia 20. marca 1999 bol minister prace, socialnych veci a rodiny pan Magvasi, ktory sa o. i. vyjadril: "V Banskobystrickom kraji su v ramci SR okresy s najvacsimi mierami nezamestnanosti. Analyza ukazuje, ze je to najma z dovodov struktury ludskych zdrojov. Ide o nizku vzdelanostnu uroven prevaznej vacsiny nezamestnanych a z toho vyplyvajuca nizka mobilita pracovnej sily ako aj neschopnost prisposobit sa niektorym novym podmienkam." Ale o tom mozno inokedy a niekto iny.

Ing. Dusan Cejtey,
veduci odboru dopravy a cestneho hospodarstva

Vazena redakcia

som stalym navstevnikom kancelarie Sazka - Sportka na Ulici CSA v Brezne, kde podavam tikety Keno 10 a kurzove stavky. Velakrat sa stalo, ze mi ich nechceli zobrat pre poruchu terminalu. Neviem, aky system to maju, ale preco len oni? Ostatne stavkove kancelarie tikety beru. Sem chodi tipovat vela ludi a niekedy idu zbytocne.
Vladimir Barbierik
Poznamka redakcie:
List sme postupili uvedenej stavkovej kancelarii. Po vyjadreni nadriadenych pracovnikov z Bratislavy zverejnime ich stanovisko.

Podakovanie

Dakujeme celemu personalu Liecebne dlhodobochorych v Brezne za starostlivost o mojho manzela Stefana Korena z Cierneho Balogu.

 

Manzelka

 

 Pamatajte: Ktokolvek, s kym sa prave chcete zoznamit, je niekym, kto sa chce prave zoznamit s vami

Iste si vsetci pamatate na svoj imatrikulacny vecierok, ktory ste v studentskej reci nazyvali zoznamovak alebo kabu. Mnohi vsak nemaju dobre spomienky na prijimanie do studentskeho cechu. Ved komu je prijemne, ked ma na tvari naneseny box na topanky a musi zjest nechutnu "hmotu", ktoru so skodoradostou pripravili starsi spoluziaci?

Dievcenska odborna skola v Piesku, Stredna priemyselna skola v Brezne a Studentsky parlament DOS zorganizovali v utorok 19. oktobra pre svojich novacikov - prvacikov zoznamovaci vecierok vo velkej sale hotela Dumbier. Konferencierskeho mikrofonu sa s uspechom ujala Katarina Zemkova, studentka DOS. Temou uvitacieho ceremonialu bol sud. Moznost vyskusat si ulohu velacteneho sudu dostali Katarina Simova (DOS) a Andrej Hazak (SPS). Zabavny program, v ktorom sa zjavili male amaterske chyby, sa publiku nesmierne pacil. Moznost predstavit sa tu mali prvacky DOS, tretiaci SPS a tretiacky DOS. Najvacsi uspech vsak mali so svojim programom studentky 3. A triedy z DOS. Jednou zo zvlastnosti bola i ucast imitatora Karla Gotta.

Cielom vecierka bolo nadviazat druzbu medzi DOS a SPS. Dufame, ze tento vecer bol dobrym odrazovym mostikom. Myslime si, ze utorkovy vecer splnil ucel, vsetci zucastneni sa zabavili a spoznali vela dobrych ludi.

Nezabudame

Staroba v nas vyvolava respekt a uctu. Presvedcili nas o tom aj prispevky, v ktorych ste sa podelili o zazitky zo stretnuti, zorganizovanych pri prilezitosti Mesiaca ucty k starsim. Obsahom boli zaujimave, ale prislo ich niekolko, preto sme z nich vybrali.

Predsednicka komisie vytvorenej k Medzinarodnemu roku starsich pri Okresnom urade v Brezne Ing. Janka Mihalovicova napisala o spolocenskom posedeni starsich obcanov, na ktore 21. oktobra okrem obcanov Brezna prisli aj clenovia Jednoty dochodcov z Pohronskej Polhory, Michalovej, Valaskej a zastupcovia statnej, verejnej spravy a podnikatelia. V kulturnom programe vystupili ziaci zo Zakladnej skoly na Pionierskej ulici 2, M. Kanosova z Pohorelej, na fujare zahral L. Libica a zaspieval spevokol z domu penzionu. O obcerstevenie sa postarali sponzori - Autoservis VD Brezno, J. Ocel, E. Fatunova a dalsi.

"Starki nasej obce, ktorym tento privlastok ani nepristane, lebo vyzeraju mlado, sa v piatok 22. oktobra stretli v kinosale Obecneho uradu v Hronci," zacina svoj prispevok predsednicka kulturnej komisie pri Obecnom urade v Hronci Edita Morova. V programe sa predstavili deti z materskej a zakladnej skoly, cirkevny spevokol dievcat, ktore na gitare sprevadzal farar Robert Kycia. Po oficialnej casti si vsetci pochutnali na gulasi a do tanca im hrali Ivan Nemky a Eva Bruchackova.

V sobotu 23. oktobra sa v restauracii Horehronskeho spotrebneho druzstva v Ciernom Balogu zisli skor narodeni obcania, ktori prijali pozvanie iniciativneho organizacneho vyboru z radov dochodcov na spolocenske posedenie. Zisla sa ich takmer stovka. Dobra nalada a pohoda trvala az do neskoreho vecera. Prispelo k tomu aj kulturne prostredie restauracie. Vacsina ucastnikov sa zhodla v nazore, ze sa oplatilo opustit monotonny domaci vecer pri televiznej obrazovke, ist do spolocnosti, kde sa clovek aspon na chvilu moze odreagovat od starosti vsednych dni.

V tento isty den Obecny urad vo Valaskej v kinosale pre svojich starsich spoluobcanov pripravil ako prejav ucty a vdaky kulturny program, v ktorom sa predstavil folklorny subor Ocovan z Ocovej. Dochodcovia odchadzali velmi spokojni, pretoze spoluucast na Ocovskej svadbe, tak sa program nazyval, bola pre nich krasnym umeleckym zazitkom, na ktory budu este dlho spominat.

"Zacnem parafrazovanim zartovneho napisu na istej blahoprajnej pohladnici, ktoru som objavila v specializovanom kutiku obchodneho domu: Cim viac narodenim mas za sebou, tym menej ludi tuzi pobozkat ta. Touto nepresnou citaciou by som bola rada nadlahcila prilis slavnostnu naladu, ktora zavladla 24. oktobra na zaver Mesiaca ucty k starsim a pomaly uz aj na zaver Medzinarodneho roka starsich v obradnej miestnosti Obecneho uradu v Myte pod Dumbierom, kde starosta obce Juraj Misani prijal so vsetkou uctou patriacou sedinam jubilantov s najmenej siestimi krizikmi na pleciach, ktori v tomto roku plnom deviatok oslavili svoje okruhle narodeniny. Takmer dve desiatky prevazne zien, ale aj zopar muzov predstavila sympaticka mlada matrikarka. Asistovali jej rovnako sarmantne clenky Zboru pre obcianske zalezitosti, ktore po slavnostnom prejave starostu, po vystupeni ziakov zakladnej skoly zaspievali niekolko piesni. Napriek nevludnemu pocasiu vonku panovala v obecnom urade prijemna pohoda. Na najvyssiu moznu mieru je zdvihlo vystupenie znameho folklorneho suboru Stastne detstvo z Brezna, ktory zne uspechy nielen na domacej pode, ale uz aj v zahranici," vybrali sme z prispevku Bozeny Bobakovej.

"V case, ked sa hory obliekli do teplych zlatych farieb a v dialke sa modraju konciare okolitych vrchov, stretli sme sa, aby sme vzdali hold a uctu obyvatelom nasej Helpy. Krasa tej ludskej jesene zivota prekrocila hranice i srdcia najblizsich..." tymito slovami 27. oktobra pozdravil starosta obce Jozef Fillo jubilantov. V kulturnom programe vystupili deti z materskej skoly, z detskeho domova a detsky folklorny subor Helpancok. Oslavenci si so sebou odniesli kvietok a malu pozornost.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT