Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

47

23. NOVEMBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Premiera bola vlani v Helpe

Futbalove sutaze skoncili, ihriska osireli a zapadli snehom, nastal cas bilancovania. V sobotu 20. novembra v Ciernom Balogu vyhlasili najlepsich futbalistov I. triedy. A ako to uz na podobnych podujatiach byva, neprisli len futbalisti, treneri a funkcionari, ale aj ludia, ktori sa okolo futbalu krutia a maju ho radi a samozrejme nechybali ani pozvani hostia a sponzori. Hlavnym sponzorom bola Slovenska zivotna poistovna, ktoru zastupovala riaditelka krajskej pobocky Stanislava Struharova.

Slavnostny vecer otvorila starostka Cierneho Balogu Mgr. Tatiana Stulajterova. Po nej prvym vstupom navodila prijemnu atmosferu ludova hudba Bukovinka z Bravacova. Potom sa uz slova ujal Jozef Ivan, ktory cele podujatie konferoval a postupne pozyval na podium celu futbalovu jedenastku. Kazdeho hraca najskor "vyspovedal", aby vsetkym pritomnym "pootvoril" ich futbalovu dusu. Ako pribudalo hracov na podiu, rastlo aj napatie v sale kulturneho domu a kazdy bol zvedavy, kto bude vyhlaseny za najlepsieho futbalistu I. triedy pre rok 1999. O dobru naladu sa postaral folklorny subor Bukovinka a kedze vyhlasovanie najlepsej jedenastky sa konalo v Ciernom Balogu, nemohli v kulturnom programe chybat ani domaci. Tentoraz netradicne zastupeni mladou romskou folklornou skupinou Romski anjeli, ktora svojim temperamentnym vystupenim roztlieskala divakov v sale.h9947e.jpg (30054 bytes)

Konecne nastala chvila, ktoru vsetci cakali, a to vyhlasenie najlepsieho hraca, ktorym sa stal Ivan Krnac z SK Metaloservis Kraliky. A ako vyzera jedenastka I. triedy 1999? Brankar: Andrej Kocvara (SK Metaloservis Kraliky), libero: Michal Majer (Biotika Sl. Lupca), predstoper: Jozef Giertl (Partizan Cierny Balog), pravy obranca: Pavol Stulajter (P. C. Balog), lavy obranca: Stanislav Petro (SK Met. Kraliky), stredopoliari: Roman Habani (SK Met. Kraliky), Richard Danis (Mier Myto pod Dumbierom), Michal Vrtal (Mier Myto pod Dumbierom), utocnici: Jan Urbancok (Biotika Sl. Lupca), Peter Kovalcik (P. C. Balog), Ivan Krnac (SK Met. Kraliky). Ako vidno, v zostave roka dominuju hraci lidra sutaze a zrejme zasluzene, lebo pohlad na bodovy zisk a skore tohto muzstva hovoria za vsetko.

V zavere dostali slovo pozvani hostia: predseda OFZ Vladimir Lehotan, Stanislava Struharova, predseda Stredoslovenskeho FZ Jozef Parso a predseda ligovych rozhodcov Jozef Marko, ktori najlepsim hracom zagratulovali a popriali im v dalsom futbalovom zivote pevne zdravie a vela sportovych uspechov, ale hlavne podakovali vsetkym, ktori sa snazia o to, aby amatersky futbal v tomto regione, v tychto tazkych casoch prezil.

Vlanajsia vydarena premiera v Helpe a tohtorocne stretnutie futbalovych priaznivcov v Ciernom Balogu potvrdili, ze vyhlasovanie jedenastky roka by sa mohlo stat peknou tradiciou a ostava nam len verit, ze sa vzdy najdu ludia a sponzori, ktori ho umoznia zorganizovat, lebo futbal ako najrozsirenejsia hra na svete si to zasluzi.

Dusan Potkany

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi
O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?

- Pravidelne mestske zastupitelstvo, ktore bolo zvolane na 15. novembra, sa zacalo interpelaciami. Poslanec Ivan Murinak ziada, aby na Mazornikove bol znova namontovany bankomat a aby bolo kontrolovane podavanie alkoholu mladistvym. Prijmeme opatrenia v spolupraci s mestskou i statnou policiou aj so Statnou obchodnou inspekciou. Co sa tyka bankomatu, musim otvorene povedat, budem rokovat s predstavitelmi bank, ale neviem, kto sa rozhodne pre zriadenie bankomatu vzhladom na to, co sa stalo na Mazornikove. V pripade prenosnych garazi a psov musime prijat dalsie opatrenia, pretoze nie vsetci majitelia su evidovani. Poslanec Dusan Luptak ziada rokovat s predstavitelmi posty o predlzeni prevadzkovej doby na poste na Mazornikove. O zmene obsahu balika vysielani programov v kablovej televizii, kde je poziadavka, aby boli zavedene ceske programy, budeme informovat na decembrovom mestskom zastupitelstve.

Poslanci sa zaoberali velmi vaznymi problemami. Ani nie tak plnenim rozpoctu za prve tri stvrtroky tohto roku, ktore je, da sa povedat, priaznive, ale jednym z hlavnych bodov bol prvy variant navrhu rozpoctu mesta na rok 2000. Zial, musim konstatovat, ze ten je schodkovy niekolko milionov korun, pretoze zatial nepozname vysku podielovych dani od statu. Velky vplyv na rozpocet ma aj plnenie povinnosti voci mestu, cize platenie vsetkych poplatkov od obcanov, pravnickych a fyzickych osob. Pracovnici mestskeho uradu dostali ulohu spracovat dalsi variant rozpoctu, snad vylepseny o jasnejsie podielove dane. Ako predstavitel Zdruzenia miest a obci Slovenska mozem povedat, ze pre vsetky obce pozadujeme od vlady 9,8 miliardy korun, ale podla najnovsich informacii vlada odsuhlasila len 8 miliard, co nepokryva ani normalny inflacny koeficient. ZMOS sa bude obracat na poslancov Narodnej rady SR, aby parlament pridel podielovych dani do obci zlepsil. Obce pozaduju tolko prostriedkov, aby bezpecne mohli zachovat svoj chod. Ved obce tvoria stat. Na decembrovom zasadnuti sa budeme navrhom rozpoctu opat zaoberat.

Z rokovania sme stiahli novelu vseobecne zavazneho nariadenia o zasadach hospodarenia s majetkom mesta. Na programe bude 6. decembra. Dolezitym bodom pre plnenie rozpoctu bolo prijatie vseobecne zavazneho nariadenia o podmienkach urcovania vyberania dane z nehnutelnosti na rok 2000 a o miestnych poplatkoch.Rozvinula sa pomerne velka debata najma o sadzbach za jednotlive polozky dani a poplatkov. Brezno bolo snad jednym z najliberalnejsich, alebo najsocialnejsich miest na Slovensku, lebo sme vzdy boli na spodnej hranici sadzby. V priemere tieto sadzby zvysujeme o 50 percent, ale v skutocnosti su to haliere za jednu sadzbu. Vazeni obcania, musite si uvedomit jedno, ze vsetky ceny idu hore a mesto musi nejakym sposobom prijmovu cast naplnit. Ide o vsetky rezijne naklady od benzinu, spotreby elektriky na verejene osvetlenie, po cistenie mesta, atd. Vsetko so vsetkym suvisi.

Dalsim schvalenym "vezetenkom" bolo vseobecne zavazne nariadenie o nakladani s komunalnym odpadom a inym ako komunalnym odpadom. Aj tu boli pripomienky, upravujeme sadzby za odvoz, triedenie a manipulaciu s odpadom. Tam, kde sa lepsi zber a triedenie odpadu, znizujeme sadzby, kde sa robi neporiadok, zvysujeme, pretoze kde cistime okolo kontajnerov, musi sa za to platit. Okrem statneho vodovodu v Brezne, mesto ma dva vlastne vodovody v Podkorenovej a Rohoznej. Vzhladom na situaciu, ktora vznikla v niektorych obciach okresu, poslanci ziadali ich skontrolovat. Dospeli sme k zaveru, ze kontroly zhustime, sprisnime a zvysime sortiment ukazovatelov, podla ktorych budeme kvalitu vody hodnotit. Riaditel technickych sluzieb poukazal na zly technicky stav techniky, ktory tiez suvisi s peniazmi. V ostatnych dvoch- troch rokoch sme do komunalnej techniky investovali asi osem milionov korun.

Vnutroorganizacne zalezitosti tvorili pomerne zaujimavu cast rokovania. Okrem predajov pozemkov pre individualnu bytovu vystavbu, pripadne pre rozsirenie ploch okolo rekreacnych chat, sme prijali informaciu o stave prac na obnove evidencie pozemkov, zaoberali sme sa spravou o tradicnom Ondrejskom jarmoku, ktory zacina 25. novembra. Mestske zastupitelstvo suhlasilo so vstupom do Memoranda miest a obci Pohronia pre spracovanie projektu do europskeho programu ISPA na zlepsenie zivotneho prostredia, v ktorom ide o zlepsenie cistoty rieky Hron. V samotnom meste mame sedem vypusti priamo do rieky, ktore by sme chceli previest do kanalizacneho zberaca. Pripravujeme sa na opravu miestnej komunikacie na Lichardovej ulici a na Zidlove, pretoze cestu a kanalizaciu poskodila velka povoden v lete. Prerokovali sme aj ziadost pana Kokavca o vybudovanie funkcnej kanalizacie na Lichardovej ulici. Zial, musim mu aj prostrednictvom novin odpovedat, ze kanalizacia v tejto kritickej krizovatke je v sprave Stredoslovenskych vodarni a kanalizacii, nie v sprave mesta. Mestsky urad vsetkymi moznymi komunikacnymi prostriedkami daval vediet, kde si maju ludia nahlasit vysku skod. Informoval som o navsteve francuzskeho velvyslanca, primatora Meudonu na zaver Francuzskych dni v Brezne, na ktorej sme o. i. dohodli spolupracu pri obnove synagogy. Prostrednictvom novin sa chcem ospravedlnit podnikatelom, starostom a ostatnym, ktori boli pozvani na stretnutie s francuzskym velvyslancom, primatorom Meudonu a riaditelom Francuzsko-slovenskej obchodnej komory, ze sa toto stretnutie neuskutocnilo, pretoze francuzska delegacia meskala poldruha hodiny a podla protokolu som nemohol odist skor, ako sa postavil francuzsky velvyslanec. Slubujem, ze predlozim podklady na to, aby sme mohli nadviazat dalsie kontakty prostrednictvom Francuzsko-slovenskej obchodnej komory. Dalej som informoval o sudnom pojednavani v kauze Skalka. Nebudem predbiehat udalosti, pripad je na krajskom sude, prebieha vyber buduceho majitela. Mojou jedinou poziadavkou bolo, aby buduci majitel mal financne prostriedky na kupu tohto objektu, ale aj na jeho dokoncenie. Verim, ze tato moja ziadost, ale aj obcanov mesta, bude vypocuta. Na zaver sme sa dohodli, ze spravu o stave kultury a program rozvoja kultury do roku 2002 prerokuju predstavitelia mesta priamo s kulturnou komisiou a spravu o vysledku predlozia na decembrovom zasadnuti zastupitelstva.

 

Neusli trestu

Dvaja nezamestnani Sumiacania, dvadsatdevatrocny S. P. a dvadsatpatrocny CH. D., maju na rovasi kradez vlamanim do chaty Pod dudlovou skalou v Sumiaci. Sarapatili tu zaciatkom novembra, kedy z chaty majitela G. M. z Noveho Smokovca ukradli drevene vyrezavane lavice a stolicky, petrolejove lampy, keramiku, koberce, matrace, spacie vaky, drevene police a valandu, vsetko dovedna bezmala za 36 000 korun. Dlho sa vsak netesili, pretoze pricinenim pohorelskych policajtov a breznianskych kriminalistov trestu neusli. Sedemnasteho novembra ich predviedli pred vysetrovatela Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne za ucelom vznesenia obvinenia.

"Rozkopem ti hlavu"

Dvadsatstyrirocny O. J. z Valaskej 12. novembra asi o osmej vecer vlakal do vchodu vo Valaskej devatnastrocneho A. C. z Komarna. Ked vysli na prve poschodie, pritlacil ho rukou k stene a dvakrat udrel dlanou po tvari. S vyhrazkou, ze mu rozkope hlavu, z praveho vrecka obete vybral 10 000 korun. Na druhy den vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne zacal proti O. J. trestne stihanie a 14. novembra bolo vznesene obvinenie pre trestny cin lupeze. Navrh vysetrovatela na vzatie do vazby bol akceptovany, pretoze tento mlady muz bol v minulosti uz viackrat trestany pre trestny cin lupeze, vydierania a ublizenia na zdravi.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT