23. NOVEMBER 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Sikovne ruky mikroregionu

V Mikroregione Chopok - Juh, ktory zdruzuje obce Jaraba, Myto, Bystra, Podbrezova, Horna Lehota, Dolna Lehota, Predajna, Jasenie, Nemecka a Raztoka, sa rozhodli pochvalit sikovnymi rukami svojich neprofesionalnych remeselnikov a umelcov.h9947d.jpg (22070 bytes)

V spolupraci s Obecnym zastupitelstvom v Dolnej Lehote pripravili totiz vystavku ich vyrobkov, ktorej dali priznacny nazov Sikovne ruky mikroregionu. Od 19. do 21. novembra si navstevnici mohli popast oci na prekrasnych vytvoroch v sale Miestneho osvetoveho strediska v Dolnej Lehote. A veru bolo sa na co pozerat, styridsattri vystavovatelov z Hornej Lehoty, Podbrezovej, Jasenia, Predajnej, Nemeckej i domaci Dolnolehotania priniesli svoje rucne prace, malby, rezbarske diela a vselico ine. Odborna porota, ktoru tvorili J. Bella z Dolnej Lehoty, M. Prochazka z Podbrezovej, E. Kordikova z Jasenia a Ing. A. Zvarova z Nemeckej, mala veru nelahku ulohu pri vyberani tych naj. Nakoniec sa rozhodla takto: prve miesto Peter Zilka (vyrobky z koze a z dreva) z Dolnej Lehoty, druhe miesto Jan Havran a Eugenia Tanacova (vysivane obrazy) z Jasenia, tretie miesto Jozef Trubac (valasky) z Podbrezovej. Vystavu si pozrelo dvestopatdesiat navstevnikov, ktori mali tiez priestor na hlasovanie, a vyriekli tento verdikt: prve miesto Jana Schwarzbacherova (malby) z Hornej Lehoty, druhe miesto Jaroslav Majercik (malby -obrazy) z Nemeckej, tretie miesto Frantisek Bambuch (sedacia suprava z parozia a samorastov) z Dolnej Lehoty

Okrem tejto vystavky zaujala aj mala expozicia nazvana Uspechy obcanov Dolnej Lehoty, kde nechybali suveniry Ivana Bellu z kozmu, materialy Ing. Milana Packu z expedicie Everest ´98, pohare zo sutazi zdravotne postihnutych i uspesneho juniorskeho reprezentanta v zjazdovom lyzovani Marosa Hudika.

Vytazok z vystavy pouziju pre Zakladnu a Matersku skolu v Dolnej Lehote.

Teplo, teplo, teplo... kto si ma zaplati?

Na zaklade predchadzajucich nespocetnych osobnych rokovani a urgencii sa 8. novembra uskutocnilo na pode OZ KOVO Mostaren Brezno, a.s., rokovanie za ucasti primatora mesta, zastupcov Bytoveho podniku mesta Brezna, MB, a.s., v konkurze, Sluzbytu, s.r.o., a ZO OZ KOVO MB, a.s.

Hlavnym dovodom rokovania bola pohladavka bytoveho podniku voci Sluzbytu, s.r.o., ktora k 15. novembru predstavuje sumu 1 879 934,80 korun. Vzhladom na to, ze je zaciatok zimnej sezony a najomnici - platitelia - pozaduju tak dodavku teplej uzitkovej vody, ako aj dodavku tepla v bytovych domoch spravovanych Sluzbytom, s.r.o., je podla oznamenych moznosti zastupcu Sluzbytu, s. r. o., realny predpoklad narastu dlznej ciastky ku koncu roka 1999 na 3,5 miliona korun. Tuto sumu nie je bytovy podnik schopny preniest do roku 2000, pretoze musi mesacne platit zalohove platby za plyn, elekticku energiu a vodu, bez ktorych nie je mozne teplo vyrobit.

Pre radikalne znizenie tejto pohladavky na rokovani sa prijali tieto opatrenia: Sluzbyt, s.r.o., spracoval a vyvesil po obytnych domoch supisky jednotlivych neplaticov s uvedenim dosledkov z nevyrovnania dlhu do piatich dni, t. j. do 16. novembra. Ak ani po tejto vyzve Sluzbytu, s.r.o., zavazky najomnikov nebudu uhradene, vyrobca tepla prijme opatrenia na znizenie nakladov tychto sluzieb: odstavenim dodavky teplej uzitkovej vody, nasledne pristupi k temperovaniu bytov.

Ironiou rokovania bolo, ze napriek riadnemu pozvaniu sa na nom nezucastnili generalni riaditelia MBI, a.s., a VMB, a.s. Tito predstavitelia boli pozvani z dovodu zabezpecovania plynulosti vyplat miezd svojich zamestnancov, aby oni nasledne mohli splnit zakladnu povinnost v plateni za sluzby voci spravcovi bytoveho fondu - zavazkov tychto spolocnosti voci Sluzbytu, s.r.o.

Preto prostrednictvom novin apelujeme na najomnikov - neplaticov Sluzbytu, s.r.o., a na vsetky zainteresovane subjekty, ktore sa nachadzaju v tejto retazi neplatenia, aby pochopili vaznost situacie a urobili mimoriadne opatrenia uz teraz, aby sme zaver roka a prichod jubilejneho roka nemuseli ocakavat v mimoriadnych podmienkach.

A teplo, teplo, teplo... je tovar ako kazdy iny a musi sa zan ako za kazdy iny tovar platit.

Ing. Cyril Grajcar


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT