16. NOVEMBER 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

 
Sme nablizku

Som styridsiatnicka a zatial som pocitacom odolavala. Zda sa mi, ze sa im nevyhnem. Poradte mi, ako zacat.
Zn: Pocitac a ja

Ponukame vam sedem krokov ako uspesne zvladnut pracu s pocitacom.

1. Rozhodnite sa zacat. Chcete vediet pracovat na pocitaci? Tak zacnite! Cim skor sa rozhodnete zacat, tym skor to budete vediet. Nemajte strach. Zvladli to ini, zvladnete to aj vy.

2. Rozhodnite sa ako zacat. Aky typ studia vam vyhovuje? Ste samouk alebo potrebujete, aby vas niekto "nastartoval" a potom to uz zvladnete sami? Kolko mate volneho casu? Mate cas na samostudium, na niekolkomesacny kurz alebo potrebujete intenzivny kurz za jeden tyzden? Aky mate pristup k pocitacu? Mate vlastny pocitac, mate znamych, mate ho v praci, alebo nemate zatial ziadny pristup k pocitacu?

3. Urobte si prieskum. Je to tazke, ak ste zaciatocnik - ved ako mozete posudit ci kurz bude dobry, ked este neviete, ako to na kurze vyzera? Jedine riesenie - spytajte sa znamych, nechajte si poradit, ziadajte referencie, prelistujte si v knihkupectvach pocitacovu literaturu, kupte si aspon malu brozurku pre zaciatocnikov, precitajte si ju a vobec sa netrapte tym, ze nicomu nerozumiete (az pridete na kurz, budete vsetko o to rychlejsie chapat). Informujte sa priamo v skoliacich strediskach osobne alebo telefonicky, chodte sa na par minut pozriet ako bezi pocitacovy kurz - v dobrej firme vam to urcite umoznia.

4. Urobte si pocitacovy kurz. Ak ste sa rozhodli pre kurz, vyberte si taky, ktory vam najviac vyhovuje. Zvycajne sa robia kurzy pre zaciatocnikov, mierne pokrocilych a pokrocilych. Zaciatocnici su ti, ktori sadaju prvykrat za pocitac, alebo si ho este len zbezne vyskusali, pripadne ti, ktori sice kedysi robili na pocitaci, ale uprednostnia pomalsie tempo zaciatocnickych kurzov - tempo kurzu sa prisposobuje najpomalsiemu. Mierne pokrocili su vsetci samoukovia, ktori boli odvazni, skusali, co-to vedia, ale predsa by privitali preopakovanie problematiky, ucelenejsie informacie a dalsie nove zrucnosti. No a pokrocili v nasom ponimani dobre ovladaju zaklady prace s pocitacom, chcu sa naucit viac a nemaju cas na studium literatury.

5. Zabezpecte si pristup k pocitacu. To je velmi dolezite, lebo "opakovanie ja matkou mudrosti" a skusenosti a zrucnosti sa naberaju len praxou. Vyuzite svoje znamosti, poziadajte o pomoc priatelov alebo si kupte pocitac. Nasa rada - urobte si pocitacovy kurz az vtedy, ked budete mat moznost po kurze pracovat s pocitacom.

6. Najdite si osobneho poradcu. Absolvovali ste pocitacovy kurz. Mate uzasnu prirucku priamo od lektorov kurzu, super knihu a pocitac k dispozicii. A aj tak sa vam na zaciatku moze stat, ze sa dostanete do problemov a nebudete vediet, co dalej. Vtedy je dobre mat po ruke poradcu, mozno aj vase dieta alebo kolegu, castokrat ide totiz len o detaily, na ktore ste pozabudli a potom idete zase smelo dalej, pouceni na vlastnej chybicke.

7. Nenechajte sa odradit a trenujte. Nenechajte sa znechutit neuspechmi. Nikto uceny z neba nespadol. Ani abecedu sa deti nenaucia za tyzden. Aj vy budete dobri v pocitacoch az o pol roka alebo mozno aj skor, pokial budete nuteni den co den na nom pracovat. Ale vydrzte to, budete uspesni a nesmierne stastni, ze ste konecne aj vy pocitacovo gramotni a aj pre vas sa stal pocitac hrackou.

Alena Palova,
skoliace stredisko Antre Nitra

Vyberame zo Vseobecne zavazneho nariadenia o verejnom poriadku v meste Brezne

Nezabudajte na cistotu chodnikov!

Zacalo uz snezit a v tejto suvislosti Mestska policia v Brezne vyzyva obcanov, aby dodrziavali Vseobecne zavazne nariadenie o verejnom poriadku v meste Brezne, z ktoreho vyberame:

§ 6 Cistenie chodnikov

2) Na uzemi mesta je chodnik povinny cistit vlastnik, spravca alebo uzivatel prilahlej nehnutelnosti. Cistenie chodnikov pred obchodnymi alebo prevadzkovymi miestnostami je povinnostou organizacii, ktore ich vyuzivaju.

6) Chodniky sa musia cistit denne. Cistenie chodnika je povinnost zametat, kropit, odstranovat blato, sneh, namrazu ci jej posypanie rozmrazujucimi materialmi, zasadne po celej sirke chodnika.

7) Cistenie je potrebne vykonat do 08.00 h (v lete do 09.00 h), aby chodci a obyvatelia domov boli co najmenej vystaveni nebezpeciu. Chodnik treba cistit i cez den tak, aby bol sustavne cisty. V zime musi byt vzdy odpratany sneh a na chodniku sa nesmie nechat vytvorit namraza alebo lad.

§ 7 Zodpovednost za cistenie verejnych priestranstiev

3) Za cistotu a cistenie chodnikov pred obchodnymi a prevadzkovymi miestnostami zodpovedaju ich veduci, resp. prevadzkovatel (podnikatel).


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT