Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

48

30. NOVEMBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Zlozili imatrikulacny slub

Brezno (mk) - Za zvukov fanfar vstupili v dvadsiaty druhy novembrovy den do obradnej siene Mestskeho uradu v Brezne akademicki funkcionari Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Trnave. Konal sa tu totiz slavnostny akt imatrikulacie studeh9948a.jpg (23298 bytes)ntov prveho rocnika, ktori v skolskom roku 1999/2000 zacali studovat v detasovanom pracovisku v Brezne.

Na imatrikulacii - slavnostnom akte prijimania, zapisu studentov a odovzdania vykazov o studiu (indexov) veduci detasovaneho pracoviska Ing. Milan Kovacik privital mladych adeptov na inziniersky titul, akademickych funkcionarov, primatora Brezna a predsedu Zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimira Fasku a hosti.

Akt imatrikulacie vykonali v zastupeni dekana prodekan prof. Ing. Milan Turna, CSc., a imatrikulator prodekan prof. Ing. Oliver Moravcik, CSc, kory po zlozeni slubu studentov odovzdal indexy. Slavnostny prejav a prihovor k novoprijatym studentom predniesol prof. Ing. Milan Turna. Primator mesta Ing. Vladimir Fasko im zazelal vela uspechov v tomto
skolskom roku i v dalsich rokoch studia. Studentska hymna Gaudeamus igitur a fanfary ukoncili tuto slavnostnu chvilu mladych ludi.

Vytvorili si idealne vychodisko

Bacuch (rc) - V utorok 23. novembra v Bacuchu zasadali clenovia mikroregionu Horehron za ucasti veducich organizacii polnohospodarskych podnikov. Pozvanie prijala aj riaditelka Agentury pre rozvoj vidieka z Nitry Ing. Jela Tvrdonova, Csc., a Ing. arch. Iveta Kovcakova zo Slovenskej agentury zivotneho prostredia v Banskej Bystrici.

Zamerom tohto rokovania bolo zoznamit zainteresovanych, teda starostov obci a veducich polnohospodarskych podnikov s moznostami napojenia sa do grantoveho systemu Europskej unie cez fondy Sapart, Phare a Ispa. Riaditelka Agentury pre rozvoj vidieka je clenkou odbornej komisie ministerstva polnohospodarstva pre zabezpecenie ucasti Slovenska na tomto procese, a preto profesionalne zoznamila predstavitelov mikroregionu s podmienkami a moznostami ziskania podpory Europskej unie na rozvoj. Uzemnou jednotkou na takuto podporu je minimalne mikroregion. A tak struktura, ktora vznikla na Horehroni a verejno-sukromne partnerstvo, ktore si tento mikroregion vytvoril, je idealnym vychodiskom do tohto systemu.

Z tlacovej konferencie
o reforme a modernizacii verejnej spravy

B. Bystrica (r) - Zdruzenie miest a obci Slovenska v spolupraci so splnomocnencom vlady SR pre realizaciu projektu strategie reformy verejnej spravy Viktorom Niznanskym a s podporou zahranicneho partnera - Kanadskeho urbanistickeho institutu - pripravilo od oktobra do decembra cyklus sestnastich odborno-diskusnych stretnuti na temu Reforma a modernizacia verejnej spravy v SR. V Banskej Bystrici sa taketo stretnutie uskutocnilo vo stvrtok 25. novembra, kde informovali predstavitelov uzemnej samospravy a statnej spravy, verejnost a samozrejme aj novinarov na tlacovej konferencii.

Vladny splnomocnenec pre reformu verejnej spravy v Slovenskej republike predlozil na verejnu diskusiu Koncepciu decentralizacie a modernizacie verejnej spravy. Okrem ineho sa v nej konstatuje, ze napriek tomu, ze od roku 1990 prebieha nepretrzite reforma verejnej spravy, s malymi ci vacsimi casovymi prestavkami, neustale rezonuje medzi obcanmi otazka: preco je vlastne potrebne uskutocnit zmenu v usporiadani a v pozicii jednotlivych urovni verejnej spravy, jednotlivych uradov. Na Slovensku trva permanentny spor o buducom usporiadani institucii zodpovedajucich sa obcanovi za plnenie uloh, ktore si nemoze zabezpecit sam alebo za pomoci vlastnej rodiny. tento spor bol preruseny rozdelenim CSFR, castymi zmenami vlad v roku 1994, a preto sa stale vynara zaciatocna otazka: preco reforma?

V ramci strategie reformy verejnej spravy boli definovane viacere zasady jej buduceho usporiadania, medzi inym: Verejna sprava na Slovensku ma byt zabezpecovana na troch urovniach (stat, vyssi uzemny celok, obec). Vsetky tri urovne verejnej spravy musia byt celkami, ktore sa pri svojom vykone uloh budu riadit verejnym aj sukromnym pravom a vsetky tri urovne budu reprezentovane aparatom a volenymi zastupcami obcanov. V sulade s Ustavou SR budu existovat dve urovne uzemnej samospravy (miestna samosprava a samosprava vyssieho uzemneho celku). Statnu spravu budu zabezpecovat ministerstva a ostatne ustredne organy statnej spravy, statom poverene agentury, uzemne organy statnej spravy.

Sucastou decentralizacie kompetencii zo statnej spravy na uzemnu samospravu bude aj zmena v podiele na prijmoch a vydavkoch verejnych rozpoctov. Kazdy model uvazuje s vytvorenim samospravy vyssich uzemnych celkov, ako pravnickej osoby, s vlastnym rozpoctom, majetkom a nastrojmi hospodarskej politiky.

Diskusia, ktora nasledovala po informacii vladneho splnomocnenca o postupe reformy aj po stanovisku rady ZMOS k tejto problematike, bola rozsiahla. Zapojili sa do nej aj predstavitelia nasho regionu a jej zvery vam prinesieme v niektorom z dalsich cisel.

h9948b.jpg (32113 bytes) Aky bol tohtorocny Ondrejsky jarmok v Brezne? Podla hodnotenia organizatorov bolo rozhodne menej stankov ako na tom lanskom. Na druhej strane vsak vdaka zosilnenenym poriadkovym, dopravnym i policajnym hliadkam sa vyskytlo menej kradezi a incidentov. Kvoli odburaniu zatazenia mestskych komunikacii dobuducna uvazuju s uzavretim celej centralnej mestskej casti. O rok uvidime.

 

 

 

Explozia v byte

Desat minut po deviatej hodine rano 22. novembra na linku 158 lekar breznianskej nemocnice oznamil, ze z Krajskeho ustavu narodneho zdravia v Banskej Bystrici na urazove chirurgicke oddelenie do Brezna priviezli sedemnastrocneho B. P. zo Stiavnicky, ktoremu v rukach explodovala neznama vybusnina. Podbrezovski policajti zistili, ze mladenec 16. novembra o pol deviatej vecer v detskej izbe z bezne dostupnych materialov vyrabal na oslavu Silvestra vybusninu. Komponenty miesal spolu v sklenom pohari a po tom, ako sa drevenou palickou snazil rozdrvit nerozpustene hrudky pevneho liehu, nastala explozia. Utrpel zranenia oboch ruk s amputaciou stvrteho a piateho prsta a polovice dlane lavej ruky, amputaciu posledneho clanku druheho az stvrteho prsta a palca pravej ruky, poskodenie zapastnych kosti a mechanicke poskodenie laveho oka s pravdepodobnou pracneschopnostou asi tri mesiace a s trvalymi nasledkami. K zraneniu doslo bez zavinenia a pritomnosti inej osoby.

Mrtvoly v aute

 

Nie najkrajsi pohlad do auta s prazskym evidencnym cislom, ktore stalo vo Valaskej, sa 23. novembra o stvrt na desat predpoludnim naskytol tridsatdevatrocnemu Z. L., obyvatelovi tejto obce. Objavil tu totiz dve mrtve tela, tridsatdevatrocneho F. L. z Prahy a dvadsatjedenrocnej K. A. z Banskej Bystrice. Ohliadku mrtvol vykonal lekar Obvodneho zdravotneho strediska vo Valaskej, ktory konstatoval, ze smrt nastala o tretej v noci nasledkom otravy vyfukovymi plynmi bez zavinenia cudzej osoby. Tela previezli na zdravotno-bezpecnostnu pitvu do banskobystrickej nemocnice.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT