30. NOVEMBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 

Silvester na breznianskom namesti

Tohtorocny Silvester na breznianskom namesti by mal byt vesely. Organizatori tu totiz pripravuju silvestrovsku SAGREparty ´99/milenium 2000. Ak mate zaujem, pridte sem, od 22. hodiny je o zabavu, program i obcerstvenie postarane. Sucastou programu bude zrebovanie vstupeniek o vecne ceny, pricom prvou je osobny automobil. Vstupenky su v distribucii vo vsetkych obchodnych prevadzkach i v prevadzkach sluzieb v Brezne.

Vypracuju projekt do programu Phare

V stredu 24. novembra sa v Mestskom urade v Brezne stretla skupina ludi, ktora sa rozhodla vypracovat integrovany plan rozvoja okresu Brezno, predlozit projekt do programu Phare a uchadzat sa tak o financne prostriedky. Pracovna skupina je zalozena na partnerstve verejnej spravy, podnikatelskeho sektora a neziskovych organizacii. Projekt bude predlozeny prostrednictvom Prvej rozvojovej vidieckej agentury (PRVA), ktora posobi v nasom regione. Viacej informacii prinesieme v buducom cisle.

Navsteva z Madarska

Od 25. do 28. novembra bolo v ramci reciprocnej vymeny na navsteve vo Valaskej strnast parov s rodicmi z madarskeho folklorneho suboru Kamut. Prave pred mesiacom sa z pobytu v Madarsku vratili clenovia detskeho folklorneho suboru Valach. Hosti privitali vo stvtrok vecer a potom ubytovali v rodinach a v chate Drotovne Hlohovec. V piatok mali na programe vystupenie pre skolakov v Kulturnom dome v Ciernom Balogu, pozreli si muzeum Ciernohronskej zeleznicky, previezli sa vlacikom a potom uz vychutnavali lyzovacku na Chvaitimechu. V sobotu rano zavitali na Ondrejsky jarmok, opat sa lyzovali, tentoraz na Taloch, vecer ich cakal hodinovy galaprogram v Dome kultury vo Valaskej a spolocne posedenie v chate. Po nedelnej lyzovacke na Chvatimechu sa poobede rozlucili. O ich prijemny pobyt v nasom regione sa postarali starosta Valaskej PaedDr. Dusan Sliacan, starostka C. Balogu Mgr. Tatiana Stulrajterova, riaditel CHZ Ing. Ales Bilek, Lubomir Stubna z restauracie Perla, Miroslav Medved z chaty Drotovne, rodicia deti, no a samozrejme choreografka a veduca suboru Valach Jarmila Peniakova a jeho manazer Daniel Bartos.

Urobim ti radost, kamarat!

Stalo sa uz tradiciou, ze kazdorocne na sklonku roka v Dome kultury v Banskej Bystrici privitaju deti z detskych domovov horneho Pohronia. Na slavnostnom podujati pod nazvom Urobim ti radost, kamarat! v sobotu 27. novembra sa stretli deti z detskych domovov z Helpy, Banskej Bystrice, Brezna a z Pohorelskej Mase. Organizatori deturencom pripravili balicek sladkosti a financu zbierku i zbierku satstva. V kulturnom programe vystupili male modelky z kurzu Gabi, mazoretky Stars, subor Prvosienka, tanecne kolektivy Blesk a Bleskacik, skupiny Silmarils a K-Dance.

Opytali sme sa za vas

riaditela Technickych sluzieb v Brezne Ing. Tomasa Gabona:
Ako ste pripraveni na zimnu udrzbu ciest a chodnikov?

- Okrem pani Zimy sa nas, pracovnikov Technickych sluzieb v Brezne, aj redaktorky Horehronia a Mestskeho televizneho kanala pytaju v mene obyvatelov nasho mesta, ako sme pripraveni na zimnu sezonu a s nou suvisiacu udrzbu miestnych komunikacii - ciest a chodnikov.

Kedze situacia v Technickych sluzbach v Brezne je velmi vazna, bola opakovane prerokuvana na zasadnutiach mestskeho zastupitelstva. Uz pri zostavovani financneho planu na rok 1999, vychadzaju z financnych moznosti mesta, sme boli nuteni robit rozsiahle usporne opatrenia, v ramci ktorych odislo z technickych sluzieb devatnast kmenovych pracovnikov, neboli prijati takmer ziadni sezonni pracovnici, z planovanej obnovy mechanizmov bol realizovany len nakup malotraktorovej kosacky, ktora nahradila prave sezonnych pracovnikov. Tak isto z uradu prace, z ktoreho sme vlani dostali prostriedky na dvanast sezonnych pracovnikov, v roku 1997 na styridsat pracovnikov, v tomto roku sme dostali prostriedky na pat pracovnikov, ale len na dva mesiace, v ramci likvidacie nasledkov povodni. Z planovaneho nakupu traktora, ako aj nakladaca UNC zislo pre nedostatok financii napriek tomu, ze tieto mali pomoct hlavne v zimnom obdobi. Tak isto nakup vozidla na pluhovanie a posyp bol presunuty na rok 2000.

Skutocna situacia vo financovani verejnych prac, ktore zabezpecuju technicke sluzby, je este horsia, ako bol predpoklad pri tvorbe planu. Napriek tomu, ze vsetky trzby z podnikatelskej cinnosti technickych sluzieb su pouzivane na zabezpecenie verejnych prac pre obyvatelov (odvoz odpadu, cistenie mesta, uprava zelene, cintorinske sluzby...) je neustale problem zabezpecit prevadzkyschopnost nasich mechanizmov, z ktorych mnohe maju viac ako dvadsat rokov, je problem uhradit nakup pohonnych hmot, materialu, mzdy... Uhrada zo strany mesta za vykonane prace za tri stvrtroky tohto roku vykazuje voci technickym sluzbam dlh 5 milionov korun. Je problem od deviateho mesiaca zaistit prostriedky na nakup soli a zimny posyp...! V sucasnosti mame v dosledku tejto situacie neuhradene faktury za 1,3 miliona, odvody do poistovni za 0,9 miliona. Len za naftu dlhujeme uz vyse 500 tisic.

Zima vsak prisla napriek tomu, a este o cosi skor. Takze, ak mam odpovedat, ako sme pripraveni na zimnu udrzbu miestnych komunikacii, tak nasledovne: Organizacne zabezpecenie zimnej udrzby je spracovane kompletne a detailne, s uvedenim konkretnych mechanizmov, vykonnych i riadiacich pracovnikov. Dokedy vsak budeme moct sypat bez soli a pluhovat bez nafty, neviem. Denne sa touto situaciou zaoberame osobne s panom primatorom. Lenze, ako sa hovori, kde nieto, tam ani cert nevezme. Podobna situacia je aj v inych mestach, z televizie viete vsetci, ako dopadli v Banskej Bystrici.

Na zaklade vsetkych tychto skutocnosti chcem preto velmi, velmi apelovat na vsetkych obyvatelov nasho mesta. Nielen preto, co hovori Vseobecne zavazne nariadenia mesta Brezna o verejnom poriadku: § 6 odstavec 2 "Na uzemi mesta je chodnik povinny cistit vlastnik, spravca alebo uzivatel prilahlej nehnutelnosti..." § 6 odstavec 6 "Chodniky sa musia cistit denne. Cistenie chodnika je povinnost zametat, kropit, odstranovat blato, sneh, namrazu, ci jej posypanie rozmrazujucimi materialmi, zasadne po celej sirke chodnika." § 6 odstavec 7 "Cistenie je potrebne vykonat do 8. hodiny." Podobne to riesi aj Zakon c. 193/97.

Okrem povinnosti vyplyvajucich zo zakona je v nas snad aj zaujem a snaha zit aj za takychto zlozitych podmienok ako ludia. Dobra vola a snaha pomoct sami sebe, nie niekomu cudziemu, nic nestoji, aj ked sa neda kupit za ziadne peniaze. Odrazom nasho vztahu k nasmu najblizsiemu okoliu bude aj tato zima.

Co zistila "soika"

Stodvadsattri skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, devatdesiatstyri kontrolnych nakupov, z toho patdesiatsedem predrazenych, percento predrazenia 60,6. Taka je bilancia pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v styridsiatom siestom a v styridsiatom siedmom tyzdni.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie casu spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v sedemdesiatich deviatich prevadzkovych jednotkach pri patsto druhoch za 9 527 598 korun. V dvadsiatich osmich prevadzkach zlikvidovali patdesiatdva druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal za 7295,20 koruny. Na mieste ulozili stoosemnast blokovych pokut v hodnote 89 300 korun a spisali styridsat protokolov o zacati spravneho konania.

V nasom okrese v bufete v breznianskej nemocnici na zaklade staznosti na nedodrziavanie zasad statocnosti predaja a predaja tovaru po case najneskorsej spotreby spravili kontrolu. Zistili, ze staznost bola opodstatnena, pretoze nakup v hodnote 31,20 koruny bol predrazeny o korunu patdesiat halierov. Stalo sa tak uctovanim obaloveho materialu bez informovania spotrebitela. Okrem toho sest druhov tovaru nemalo oznacenie cenovkou a pat druhov (masove vyrobky, orechy a pod.) za 391,60 koruny malo uplynuty cas najneskorsej spotreby.

V Janosovke v potravinach Horehronskeho spotrebneho druzstva nakup v hodnote 53,90 koruny predrazili o korunu desat halierov, ked navazili menej salamy Liptov a udeneho salamoveho syra. V predaji sa nachadzalo desat druhov tovaru za 1201,70 koruny s uplynutym casom spotreby (klobasova zmes, arasidy, paprikovy krem a pod.).

Chcem, ci musim?

"Taki traja nam dali celu krabicku", povedal chlapec v ciapke a svoje slova podporil nadvihnutim ulovku v spojenych dlaniach.

Vratili sa. Vymienali jablka za cigarety a vnimali reakcie dospelych na tuto ponuku. Prijemnych, skleslych, povzbudzujucich, odmeranych, privetivych, odmietajucich, nervoznych, usmievavych, zarazenych, strohych, veselych, zacudovanych dospelych. Fajciacich dospelych.

"Co ste sa zblaznili? Ved ja si musim kazdu cigaretu kupit!" zaznela odpoved z nich. Ano. Musi. Ked zacal, chcel. A teraz - musi...

 

h9948c.jpg (13822 bytes)

Ako sme vas informovali uz v minulom cisle, Odborovy zvaz KOVO od Okresneho riaditelstva PZ v Brezne vybavil povolenie a spolupracu pri uskutocneni akcie Spomalenie cestnej premavky pri vstupe do Brezna. Avsak na rokovani predsedov jednotlivych odborovych zvazov v Brezne sa po vikendovom zhorseni pocasia rozhodli uskutocnit tuto akciu inym sposobom. A tak v meste oslovovali chodcov a vodicov a ponukali im dva letaciky. Jeden niesol velahovoriaci nazov Danova spravodlivost v nedohladne. Druhy hovoril o otvarajuich sa nozniciach medzi narastajucimi zivotnymi nakladmi a realnou mzdou, ktora v auguste tohto roka v porovnani s augustom roka 1989 predstavovala 6,1-percentny prepad.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT