30. NOVEMBER 1999 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

So starostami horehronskych obci na temu

nezamestnanost a verejno-prospesne prace

Reci o tom, ze z Horehronia bude hladova dolina, nie su neopodstatnene. Hovoria o tom aj cisla, ked v oktobri nezamestnanost v Breznianskom okrese sa vysplhala na 20,56 percenta. Nezamestnanych z okolitych fabrik neustale pribuda, jedinou vynimkou su Zeleziarne Podbrezova.Verejno-prospesne prace, ktore ako-tak zmiernovali tuto kriticku situaciu, su obmedzovane na minimum. Na tuto temu sme hovorili s niekolkymi starostami horehronskych obci:

Jan Turosik, starosta Bacucha: - Nezamestnanost v nasej obci je vysoka, vyse dvadsatpercentna a treba ratat s tym, ze v zimnom obdobi sa zvysi o sezonnych robotnikov. Verejno-prospesne prace sme v tomto roku nedostali, ale v miestnom rozhlase sme vyzvali nezamestnanych a po dva dni strnast ludi pomahalo pri cisteni rigolov a ciest zanesenych nanosmi bahna, za co im treba podakovat. Druha cast pred dvoma tyzdnami pomahala pri cisteni miestneho potocika, za co patri vdaka hlavne rodine Tomajkovcov, ktori ho dokonale vycistili od nanosov. Skoda len, ze tieto brigady nie su pravidelne, aby denne mohli nezamestnani odpracovat aspon tri hodiny. Urcite by to pomohlo nam, ale aj im.

Ing. Peter Baliak, starosta Bravacova: - U nas je viac ako dvadsatpercentna nezamestnanost. Pribudli nezamestnani z Hronca a aj lesy zamestnavaju menej. Kym sa dalo, verejno-prospesne prace sme po styri roky vyuzivali pre dvoch az troch pracovnikov. Stat poskytoval devatdesiat percent a desat sme navrsili my, ale stat ich v tomto roku Breznianskemu okresu nepridelil, az na niektore vynimky suvisiace s povodnami. My ich potrebujeme, pretoze na vsetko nemame peniaze a aj ludia by boli spokojni.

Mgr. Tatiana Stulrajterova, starostka Cierneho Balogu: - Situacia je zla, skoncili sezonne prace a v sucasnosti mame evidovanych 588 nezamestnanych z 3500 ludi, co je okolo dvadsat percent. Blizia sa sviatky, ideme do noveho milenia, ale neviem, ako mnohe rodiny preziju Vianoce a ci to vobec budu sviatky hojnosti a stedrosti. Som clenkou spravneho vyboru Narodneho uradu prace a tak viem, ze pre obce bolo vyclenenych vyslovene par korun, t. j. dvadsat pracovnych miest na verejno-prospesne prace, co sa dobiehalo z roku 1998 a kvoli povodniam bolo ucelovo viazanych asi patnast miest.

Jozef Fillo, starosta Helpy: - Momentalne mame nad dvadsatpercentnu nezamestnanost, cize katastrofalne zvysenie. Co sa tyka verejno-prospesnych prac, som sklamany, pretoze v tomto roku sme nedostali ani jedneho cloveka a pozadovali sme patnast. Vzdy to byvalo dvanast az osemnast pracovnikov. Robili na skraslovani, cisteni okolia, pri vysadbe zelene a pod. Zatial mam informacie, ze ani na buduci rok to nebude inaksie. Bolo by dobre, keby sa nasiel sposob, ako zamestnat tych, ktori dlhodobo nepracuju.

Ing. Anna Zvarova, starostka Nemeckej: - Nezamestnanost, ako sme sondovali, je okolo sestnast az sedemnast percent. Je to tazka situacia. Z okolitych podnikov sa drzi iba Podbrezova, pocula som, ze aj z Dubovej ku koncu roka odide par ludi na predcasny dochodok. O verejno-prospesne prace sme mali zaujemcov, aj robota by bola, ale z uradu prace sme nedostali financne prostriedky a verejno-prospesne prace neboli potvrdene. Myslim si, ze je to skoda, lebo by sme vedeli, ako ich vyuzit na prace v okoli obce, pri cisteni rigolov na odvod dazdovej vody, potokov, pri skraslovani pamatnika a podobne. Mrzi to o to viac, ze ani na buduci rok nie su lepsie vyhliadky. Obci aj nezamestnanym by pomohlo, keby sa stanovilo, aby odpracovali urcite hodiny. Okrem toho mame vela mladych stredoskolakov a vysokoskolakov, ktori maju zaujem robit, bolo by im treba nejako pomoct, ale nie su moznosti.

h9948d.jpg (33500 bytes) V nedelu 21. novembra sa v Kulturnom dome v Polomke konal prvy koncert a prva vernisaz vytvarnych prac ziakov Zakladnej umeleckej skoly v Polomke, ktora sa v tomto skolskom roku osamostatnila od breznianskej "zusky". Okrem predstavitelov verejneho a spolocenskeho zivota obce organizatori privitali aj vzacnych hosti, prednostu okresneho uradu Ing. Jaroslava Demiana, veduceho odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Mgr. Ivana Stehlika, z breznianskej zakladnej umeleckej skoly jej riaditelku Gabrielu Pravotiakovu a zastupcu Ivana Nemkyho.

Frantisek Durcenka, starosta Polomky: - Mame 414 nezamestnanych a zatial sa to velmi nezmenilo. Na predaj sa pripravuje drevokombinat, pretoze konecne boli vysporiadane vlastnicke vztahy. Pila nadalej stoji a je v procese drazby. Verim, ze sa to v priebehu tejto zimy vsetko usporiada a ze na jar sa tieto podniky rozbehnu, cim sa znizi miera nezamestnanosti. Obec Polomka nema zamestnancov na verejno-prospesnych pracach. Urad prace nam v priebehu septembra ponukol dve miesta pri odstranovani povodnovych skod, no z dovodov zadlzenia obce sme nesplnili vsetky podmienky (odvody do fondov), a preto sme sa tejto sance museli vzdat.

PaedDr. Dusan Sliacan, starosta Valaskej: - Nezamestnanost je vysoka, mame 480 ludi bez prace. Velmi zle to vplyva na psychiku obcanov, najma tych, ktori ako odbornici pracovali v Strojarnach Piesok, v Mostarni, v Hronci. Tym, ze ostali bez prace, dedina celkove schudobnela. Vidim to najma na trzbach v obchodoch, klesla kupna sila obyvatelov a podla mojho nazoru to ma velmi negativny vplyv aj na celkovy zdravotny stav obyvatelov. Velmi nas mrzi, ze nie su riesene otazky verejno-prospesnych prac a neviem si v tejto suvislosti predstavit chod obce v zakladnych funkciach smerom k obyvatelom (verejna zelen, udrzba komunikacii, zimna udrzba, uskladnovanie tuheho komunalneho odpadu v obci).


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT